Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

SARITURI ATLETICE IN JOCURI DE MISCARE

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSARITURI ATLETICE IN JOCURI DE MISCARE

Hip - HopFormatia: Colectivul dispus in doua cercuri concentrice, in care copii se afla in pozitia stand.

Desfasurarea: Jocul incepe la comanda conducatorului, cu rotarea cercului exterior la dreapta, iar a celui interior la stanga (sau invers) prin sarituri pe ambele picioare. La comanda "hip", rostita de conducatorul jocului, toti copiii se opresc in ghemuit; la comanda "hop" ei se ridica si reiau sariturile, dar in directia opusa celei dinainte. Jucatorul care greseste sensul sau intarzie reluarea sariturilor este penalizat. Sunt evidentiati cei care nu au vreo penalizare.

Variante:

deplasare cu pas saltat;

sarituri succesive pe acelasi picior.

Sarituri in cercuri

Formatia: 3-5 echipe sunt ordonate pe siruri, inapoia liniei de plecare; inaintea fiecarei echipe sunt marcate cate 5 cercuri cu diametrul de 50cm, la distante de 1-1,5m.

Desfasurarea: La semnal primii jucatori din fiecare echipa, incep sariturile pe ambele picioare, aterizand alternativ, cu ambele picioare in cerc (apropiate) si apoi cu ambele picioare in exteriorul cercului urmator (departate). Ajunsi la ultimul cerc, cu picioarele apropiate, executa o saritura cu intoarcere 1800 apropiat, dupa care reiau sariturile din cerc in cerc, dupa aceeasi cerinta pana la capatul traseului, unde ating urmatorii jucatori si se asaza la coada sirului.

Obstacole multiple

Formatia: Jucatorii sunt organizati in 3-5 echipe egale ca numar de jucatori, in care copiii sunt ordonati pe randuri, la interval de un brat, in pozitia pe un genunchi, sprijinind pe genunchi, un baston de 1m, tinut de un capat.

Desfasurarea: La semnal, primul executant se ridica, isi asaza bastonul pe umeri, de capete apucat si intorcandu-se spre sirul sau, incepe deplasarea cu sarituri pe ambele picioare, peste bastoanele sprijinite ale coechipierilor; dupa ultima saritura, se asaza la capatul randului, in pozitia colegilor moment in care, urmatorul jucator incepe executia. Echipa care termina prima traseul si ridica bastoanele deasupra capului, este declarata castigatoare.

Variante:

- deplasare pe un singur picior, o data pe dreptul, iar la urmatoarea reluare pe stangul.

Pasi pe insula

Formatia: Doua siruri egale ca numar, se afla ordonate inapoia unei linii de plecare; inaintea fiecarei echipe se afla 4-5 cutii de lemn (podiumuri), de aceeasi inaltime (30cm), sau de inaltimi crescande (20,30,40,50cm), departate la cate 1m.

Desfasurarea: La semnal primii copii, de la fiecare sir, incep sariturile pe ambele picioare, continue pe si intre podiumuri pana la ultimul si inapoi, urmand, ca dupa atingerea mainii urmatorilor, sa treaca la coada sirului. Cei atinsi incep seria de sarituri dus - intors. Jocul se incheie la atingerea mainii primului copil din formatia initiala, care ridica repede mana.

Varianta: pasi sariti continuu, pe cutii.

Saritura lunga

Formatia: Doua echipe, egale ca numar, sunt dispuse pe siruri, inapoia liniei de plecare.

Desfasurarea: La semnalul conducatorului de joc, primii copii din fiecare echipa, executa o saritura in lungime, de pe loc; se marcheaza locul de aterizare la nivelul calcaiului. Dupa executie, ei se intorc si se asaza la coada sirurilor, pe cand urmatorii isi executa saritura in lungime de la marcajul coechipierului. Jocul se continua astfel pana la ultimii copii. Echipa a carei componenti a realizat distanta sarita cea mai lunga (de la linia de plecare pana la calcaiul ultimului saritor) este declarata invingatoare.

Calutii cei mai iuti

Formatia: Copiii sunt dispusi pe 3 siruri de perechi ordonate inapoia liniei de plecare.

Desfasurarea: La semnal, prima pereche a fiecarui sir, in care copilul dinainte are rolul de calutul, "inhamat" cu o coarda la nivelul umerilor, porneste in pas saltat spre linia aflata la 15-20m; ajunsi acolo, rolurile se schimba, urmand intoarcerea, cu celalalt copil, in postura de calut. Ajunsi la sirul propriu, deshama, ofera hamul perechii urmatoare si se asaza la coada sirului. Urmatoarea pereche reia deplasarea tot in pas saltat. Castiga echipa care termina prima cursa.

Variante:

deplasare in pas saltat, pe perechi, cu mainile apucate incrucisat la spate sau pe umeri;

cate trei sau patru, cu mainile apucate incrucisat la spate sau pe umeri.

Fluturasii

Formatia: Intr-o formatie de doua cercuri concentrice, cu raza de 10m, respectiv 8m, se afla copiii "fluturasi", avand unul in plus, pe cercul exterior.

Desfasurarea: La comanda conducatorului "roiti!", fluturasii se deplaseaza in pas saltat astfel: cercul exterior roteaza bratele simultan inapoi, cei din cercul interior, roteaza bratele simultan inainte, fiecare cerc in sens opus celuilalt. La comanda "opriti!", copiii inceteaza deplasarea, se opresc, cercurile se intorc fata in fata, si cate doi se apuca de umeri. Fluturasul ramas fara partener, urmeaza sa comande "roiti!", respectiv "opriti!", urmand sa acumuleze si o penalizare. Jocul continua cat considera conducatorul, urmand ca la sfarsit, copiii care au acumulat penalizari sa le execute, in cazul in care aceasta inseamna o anumita prestatie motrica.

Zece salturi

Formatia: Copiii sunt ordonati intr-o formatie cu 4-6 siruri de jucatori, aflati in pozitia stand, inapoia liniei de plecare.

Desfasurarea: La semnal, primii copii, din capetele sirurilor pornesc in pas sarit; cel care ajunge cel mai departe din 10 pasi sariti este calificat pentru intrecerea finala. Pentru urmatorii, executia se desfasoara la fel, retinandu-se jucatorii care la fiecare tur au reusit cea mai lunga distanta parcursa in pas sarit. Copiii cu cele 10 salturi cele mai lungi vor sari din nou. Cel care acopera cea mai mare distanta din 10 pasi sariti este considerat castigator.

Broscutele pe insula

Formatia: Copiii sunt dispusi pe circumferinta unui cerc mare, cu raza de 10m; in interiorul lui se afla altul cu raza de 2m, care reprezinta "insula din lac".

Desfasurarea: La comanda "broscutele pe insula", toti copiii executa sarituri in lungime de pe loc, prin "lac" spre insula. Cei ajunsi, prin sarituri corecte, primii, sunt evidentiati.

Varianta:

- sarituri pe un picior.

Doi pasi inainte! - Unul inapoi!

Formatia: Copii sunt dispusi pe 2-4 siruri, asezate inapoia liniei de plecare.

Desfasurarea: La semnal primii, din fiecare sir, se deplaseaza astfel: o saritura in lungime de pe loc inainte, una inapoi si apoi inca o saritura inainte. Jocul continua pana la linia marcata la 10m departare, de cea de plecare. Ajuns aici, copilul ridica mana dreapta, semn al plecarii pentru urmatorul. Jocul este castigat de echipa care ajunge prima sa se adune in sir pe partea opusa plecarii.

Pasarelele ciugulesc

Formatia: Copiii sunt organizati in patru echipe asezate in cele patru colturi ale unui spatiu de forma patrata; ei sunt pasarelele grupate intr-un "cuib", o suprafata de cerc marcata pe sol.

Desfasurarea: In mijlocul terenului de joc, se pun obiecte mici, castane, nuci, mingi de tenis (masa) etc; acestea reprezinta hrana, pe care pasarelele, venind in sarituri pe ambele picioare, o aduna "ciugulind" cate o singura bucata, care la randul ei este dusa, prin aceeasi saritura, la cuib. Fiecare pasare pleaca dupa hrana dupa sosirea celei dinainte in cuib. "Pasarelele" care au reusit, ca prin deplasari repetate la hrana, sa aduca mai mult la cuib, sunt declarate castigatoare.

Din cerc in cerc

Formatia: Copiii sunt organizati in 2-3 echipe egale numeric, aflate in siruri, inapoia liniei de plecare; inaintea fiecarei echipe se afla, marcate pe sol, in linie, cate 5-6 cercuri cu diametrul de 1m.

Desfasurarea: La semnal primii copiii din fiecare echipa pornesc in pas saltat, executand o desprindere in fiecare cerc, urmand ca la intoarcerea tot in pas saltat, sa-i atinga pe urmatorii, care la randul lor executa aceeasi deplasare. Jocul se termina dupa executia ultimului copil, care-l va atinge pe primul din formatia initiala. Castiga echipa care incheie sariturile prima si ridica bratele sus.

Verificati-va cunostintele!

▪ Precizati scopul deprinderii de saritura.

▪ Numiti sariturile fundamentale din atletism.

▪ Numiti sariturile derivate specifice atletismului.

▪ Enumerati fazele sariturilor din atletism.

▪ Specificati scopul elanului in sarituri.

▪ Care sunt sariturile cu cele mai lungi elanuri ?

▪ Precizati lungimea elanului la saritura in lungime.

▪ Precizati lungimea elanului la saritura in inaltime.

▪ Care este forma elanului la saritura in lungime ?

▪ Numiti saritura care are elan curbiliniu.

▪ Care este forma elanului la saritura in inaltime cu pasire ?

▪ Specificati fortele care se formeaza in bataie la sarituri.

▪ Care sunt componentele fortei de bataie ?

▪ Numiti si descrieti unghiurile care se formeaza in faza de bataie la sariturii.

▪ Enumerati modalitati de zbor la saritura in lungime.

▪ Descrieti rotatiile compensatorii si precizati rolul lor.

▪ Specificati tipul de rotatii care se formeaza la saritura in lungime.

▪ Specificati tipul de rotatii care se formeaza la saritura in inaltime cu rasturnare dorsala.

▪ Precizati care este ultima faza a sariturilor.

▪ Descrieti modalitatile de abordare a tehnicii de aterizare la sariturile cu traiectorie de zbor orizontala.

▪ Care sunt factorii care determina lungimea unei sarituri ?

▪ Descrieti elanul la saritura in lungime cu elan.

▪ Descrieti zborul la saritura in lungime ghemuit.

▪ Descrieti zborul intins la saritura in lungime.

▪ Descrieti zborul de 1 pasi la saritura in lungime.

▪ Precizati elementele triplusalt-ului.

▪ Care sunt tendintele zborului la triplusalt?

▪ Care este lungimea pistei de elan la triplusalt?

▪ Care este succesiunea metodica a predarii triplusalt?Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3819
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved