Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Sistemul de educatie fizica si sport in romania

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT IN ROMANIA

Constituirea sistemelor de educatie fizica si sport s-a realizat chiar din secolul al XIX-lea.Unele din aceste sisteme au influentat orientarea,continutul si organizarea educatiei fizice si sportului din alte tari datorita unor evolutii social istorice determinante.

In tara noastra s-a resimtit o influenta destul de puternica din partea sistemului suedez de educatie fizica,influenta vizibila in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.Dupa 1944,in tara noastra s-a resimtit destul de mult influenta sistemului sovietic de educatie fizica.

Un sistem,potrivit conceptiei cibernetice,este constituit dintr-un ansamblu de elemente care se afla intr-o stransa interactiune,interdependent si interpatrundere in scopul realizarii acelorasi obiective si care are capacitatea de a fi reglat si de a se autoregla pentru a-si indeplini functiile specific.In tara noastra a existat si exista un system de educatie fizica si sport care poate fi analizat in viziunea definitiei anterioare.

Particularizand,prin sistemul de educatie fizica si sport se poate intelege ansamblul unitatilor organizatorice si a activitatilor acestora,concepute corelativ pe plan national,in scopul perfectionarii dezvoltarii fizice si a capacitatii motorice in concordant cu prioritatiile solicitate de societate.Notiunea de system are in vedere:organizarea,teoria si practica intregului domeniu al educatiei fizice si sportului din interiorul unui stat.In component unui system se disting trei categorii de elemente:

Materiale(numar de elemente/component si calitatea lor)

Structurale(relatiile dintre elementele/componente)

Functionale

Unitatea dintre cele trei categorii este fundamental.La ele se adauga si component conceptual,care sta la baza organizarii si functionarii sistemului.

Ca unitati ale sistemului de educatie fizica si sport se disting:

asociatiile si cluburile sportive;

educatia fizica din invatamantul de toate gradele,inclusive clasele cu program special de educatie fizica;

organele locale,teritoriale si centrale cu responsabilitati speciale si specific.

Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti cu responsabilitati special in pregatirea cadrelor necesare sistemului

-Caracteristici ale sistemului de educatie fizica si sport din Romania:

Beneficiaza de o temeinica fundamentare stiintifica a fenomenului de practicare a exercitiilor fizice;

Are un character national,fund ancorat in realitatiile sociale ale etapei parcurse de tara noastra;

Are capacitate de reglare si autoreglare,inclusive la nivel de subsisteme,manifestand constant tendinta de a lupta impotriva dezorganizarii;

Are un character deschis si dynamic,fiind receptive la influentele externe,dar si interne;

Capata note particulare prin prisma subansamblurilor specific si a relatiior dintre acestea.

-Principii organizatorice:
La baza organizarii procesului de practicare a exercitiilor fizice,in cadrul sistemului nostru de educatie fizica si sport,stau urmatoarele principia:

Organizarea educatiei fizice si sportului,cu precadere la locul de munca al subiectilor,avandu-se in vedere ca se pot acorda sprijin si asistente,se tine cont si de specificul muncii,timpul liber si alte activitati specific.

Inarmarea practicantiilor cu deprinderi si priceperi motorice in concordant cu posibilitatile si aptitudinile acestora,respectandu-se oe cat posibil si preferintele pentru unele ramuri de sport;

Asigurarea dezvoltarii indiciilor somato-functionali si a calitatilor motorice in concordanta cu particularitatile individuale determinate de: varsta, sex, stare de santate si specificul muncii.

Asigurarea continuitatii practicarii exercitiilor fizice in ontogeneza.

Stimularea cresterii continue a nivelului de pregatire a practicantilor prin instituirea S.U.V.A.D si S.N.S a categoriilor de clasificare sportive,a esaloanelor competitionale,a clasamentelora titlurilor in competitiile interne si international etc.

Asigurarea unei legaturi eficiente in triada: educatia fizica scolara -sportul pentru toti -sportul de performanra

Concentrarea elementelor cu talent in unitati special de performanta(centre,cluburi,loturi etc)pentru valorificarea la maxim a randamenturilor.

Asigurarea unei conduceri si indrumari unitare a miscarii sportive din tara noastra.


III.1Originea si Esenta

III.2 Obiective,Functii si IdealIII. 1.Originea si esenta


III. 1.1.Originea

Educatia fizica si sportul sunt activitati deosebit de complexe.

Aceasta complexitate vizeaza continutul,structura,organizarea si desfasurarea lor.Ele presupun:exercitii fizice,aspect tehnice si organizatorice,discipline teoretice,institutii,cadre de specialtitate,instalatii si material etc.Fiecare component isi are –ca aparitie si evolutie isoria

Exercitiile fizice au aparut si s-au dezvoltat ,s-au perfectionat continuu,in functie de necesitati.

In comuna primitive exercitiile fiziceerau implicate procesul existent,de procurare a bunurilor.Exercitiile fizice erau o prelungire a activitatii productive si –in mod indirect – mijloace de perfectionare pentru munca.Ele erau practice in conditii de egalitate

In oranduirea sclavagista si in feudalism se manifesta si caracterul de clasa al practicarii exercitiilor fizice,selectionandu-se exercitii care dezvoltau insusiri necesare pentru lupta.

Apar ,din ce in ce mai mult,exercitiile fizice fara legatura cu munca,dar care vizau pregatirea,dezvoltarea capacitatii fizice ale oamenilor si asigurarea recreerii a unei distinderi pentru cei din clasele dominante.

Apar noi exercitii fizice si forme de practicare legate de descoperirile tehnice sau alte cuceriri ale stiintei sau de investitii,inovatii,imaginative etc.

Aparitia exercitiilor fizice nu este determinate de instincte,de factori biologici.Aceasta aparitie are o conditionare sociala,fiind deterinata nu numai de latura materiala a vietii sociale ci si de alti factori:stiinta,nivel de cultura,religie etc.

Fundamentarea stiintifica a procesului de practicare a exercitiilor fizice s-a realizat,de asemenea ,de-a lungul timpului.Astazi s-a ajuns la stadiul in care se pune problema perfectionarii acestei fundamentari atat prin adancirea cunoasterii pe linia disciplinelor existente,dar si prin aparitia de noi discipline si accentul care trece pe cercetarile plurii si idisciplinare.

Evolutia,in timp a unor material si instalatii sportive,inclusive a bazelor sportive in aer liber sau in interior,este deosebit de elocventa.

Diferenta intre performantele remarcabile obtinute in zilele noastre si cele din trecut se explica si prin nivelul calitativ superior al materialelor,instalatiilor si bazele sportive.

Cadrele de specialitati s-au format relative tarziu in contextual construirii fenomenului educatiei fizice si sportului.La noi in tara acest process si-a capatat un statut clar incepand cu anul 1922 cand s-a infiintat institul superior de specialitate.


III.1.2.Esenta

Esenta consta in aceea ca practicare a exercitiilor fizice vizeaza idiferent de formatiune social-economica si politica,perfectionarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motorice.

Practicarea exercitiilor fizice a fost provocata si de considerente de ordin recreativ de destindere si emulatie.

Exercitiile fizice,sub diferite forme, au o contributie deosebita la dezvoltarea spiritului creator, a spiritului de afirmare si de depasire sau autodepasire etc.

Practicarea nemijlocita a exercitiilor fizice si ,,urmarirea” acesteia direct sau prin mijloace de comunicare in masa dezvolta simtul esthetic,al gustului pentru miscare,pentru unele ramuri de sport etc.III.2.Ideal,functii si obiective


III.2.1. Ideal

Este un model prospective spre care trebuie sa se indrepte intreaga activitate teoretica si practica din domeniu.

Este determinat de conceptia factorilor superiori de decizie.Raman valabile unele teze care defines conceptia statului nostrum despre educatie fizica si sport:


educatia fizca si sortul fac parte integranta din masurile privind dezvoltarea fizica armonioasa si mentinerea unei stari optime de sanatate a populatiei;

educatia fizica si sportul se subordoneaza pregairii pentru munca si viata;

Implicarea, in procesul practicaii exercitiilor fizice,a unui numar cat mai mare de oameni;

Afirmarea talentelor sportive,mai ales pe plan international;

Petrecerea timpului liber,in mod util si recreativ,prin practicarea exercitiilor fizice;

Accent pe educatia fizica si sportive a tinerei generatii(mai ales scolara),premisa si pentru un sport de performanta de calitate.

Idealul educatiei fizice si sportului trebuie sa fie in concordanta cu idealul general educational al societatii.

Teoria si Metodica Educatiei Fizice si Sportului acorda o atentie deosebita formularii idealului,ca model prospective.

In aceasta formulare trebuie sa tina seama de unele tendinte pe care le presupune perspective mediate de dezvoltare:

se va diminua tot mai mult diferentierea intre munca fizica sic ea intelectuala si intre diferite genuri de munca fizica;va aparea mai stringenta nevoia de miscare.

In formulare se iau in vedere unele elemente de referinta,laturi ale idealului.Ele se vor regasi in calitate de component ale modelului de educatie fizice si sport,cu particularizari specific fiecarui subsistem sau categorii de populatie.Aceste elemente de referinta sunt:

-dezvoltarea fizica armonioasa;

-calitati,deprinderi si priceperi motorice specific unor ramuri de sport practicare independent a exercitiilor fizice;

-calitati si component morale,intelectuale,estetice etc.

Idealul se realizeaza treptat,pee tape.El niciodata nu se atinge integral,fiindca comanda,care il determina,este ,,dinamica”.III.2.2. Functii


Sunt destinatii constant ale educatiei fizice si sportului.Ele deriva din ideal,se subordoneaza acestuia.

Unele functii sunt specific,altele au un character asociat.Ele prezinta diferentieri in educatia fizica si in antrenamentul sportive.Principalele functii,recunoscute unanim de specialist,sunt urmatoarele:

Functia de perfectionare a dezvoltarii fizice

Aceasta functie are prioritate in educatia fizica,dar este implicate si in antrenamentul sportive si in sport.

Functia de dezvoltare a capacitatii motorice

In educatia fizica se pune accent pe dezvoltarea capacitatii motrice generate,iar in antrenamentul sportive se pune accent pe capacitatea motrica specifica.

Functia igienica

Se mai numeste si functia sanogenetica,adica cea prin care educatia fizica si sportul trebuie sa se regaseasca pe planul mentinerii unei stari optime de sanatate a oamenilor.In mod egal,atat educatia fizica cat si sportul,trebuie sa isi aduca o contributie deosebita pe acest plan

Functia educativa

Se apreciaza ca este cea mai comeplxa functie a educatiei fizice si sportului,avandu-se in vedere valentele acestora in influentarea dezvoltarii personalitatii omului in integritatea ei.

Este evident influent ape planul dezvoltarii laturii ,,fizice “a personalitatii.In acelasi timp sunt indubitabile deosebitele influente pe care educatia fizica si sportul le poate avea asupra dezvoltarii celorlalte laturi ale personalitatii umane:intelectuala,morala,estetica,tehnico-profesionala.

Pe plan intelectual,posibilitatile de influentare ale educatiei fizice si sportului sunt evidente.Ele se concretizeaza in urmatoarele directii:inarmarea subiectilor cu cunostinte de baza din domeniul fiziologiei si igienei efortului fizic,al biomecanicii de executare al actelor si actiunilor motrice,al psihologiei etc;toate aceste cunostinte asigura fondul de baza pentru cunoasterea stiintifica a practicarii exercitiului fizic.Contribuie la dezvoltarea unor calitati intelectuale foarte importante,ca:atentia,memoria,imaginatia,spiritual de observatie,rapiditatea gandirii etc.Pe plan moral se poate realize,de asemenea,o actionare eficienta prin procesul practicarii exercitiilor fizice.Accentul trebuie sa fie pus pe formarea unor deprinderi si obisnuinte de comportament corect in intreceri si in competitii,dar si in viata de toate zilele.Educatia in spiritual respectarii,,adversarilor”,al colaborarii pentru realizarea unor sarcini motrice,al aceptarii deciziilor arbitrilor,al disciplinei in munca a respectului fata de bunurile comune si (baze sportive,echipament etc)constituie unele din posibilitatile clare pe care le are educatia fizica si sportul in scopul intregirii personalitatii subiectilor din acest punct de vedere.

Pe plan estetic,prin exercitiile tehnice si tactice situate uneori la nivel de maestrie,se contribuie eficient la educarea gustului pentru frumos.Practicarea exercitiilor fizice pe fond muzical sau in concordanta cu ritmul impus de anumite melodii,atat in pregatire cat si in competitii,sporeste evident petentele educatiei fizice si sportului in sensul contributiei la imbunatatirea unor calitati de ordin estetic (ritm,armonie,grati etc).Pe plan   tehnico-profesional,contributia educatiei fizice si sporului este,de asemenea,evident.In primul rand este expresiv aportul la sporirea indicilor unor calitati motrice necesare exercitarii unor profesii social-economice.De asemenea,acelasi aport este vizibil in sensul asigurarii unor indici superiori de dezvoltare morfo-functionala de capacitare temeinice deprinderii motrice de baza si utilitar-aplicative implicate in desfasurarea eficienta a activitatilor din campul muncii.In anumite subsisteme ale educatiei fizice ,al educarii speciale a calitatilor motrice solicitate de exercitarea unor meserii,a dezvoltarii reflexelor de autoasigurare.

De asemenea,fiindca educatia fizica si sportul se desfasoara de regula,grupul de subiecti ,sunt posibilitati clare de a dezvolta unele calitati si deprinderi necesare mai tarziu in procesul muncii.Este vorba de dezvoltarea responsabilitatii in indeplinirea unor sarcini,a respectului fata de eforturile colegilor,a unor deprinderi organizatorice,a intelegerii necesitatii unei ,,ierarhii” in cadrul grupului etc.

Functia recreativa

Trebuie sa fie inteleasa cel putin in doua sensuri.Este vorba de a se actiona ,prin educatie fizica si sport,in asa fel incat sa se asigure fondul de calitati deprinderi si priceperi motrice necesare pentru ca oamenii,de diferite varste,sa isi poata petrece in mod placut si util timpul lor liber.In al doilea rand,recreerea prin intermediul domeniului nostru,presupune asigurarea conditiilor si dezvoltarea interesului pentru urmarirea intrecerilor sportive,a spectacolelor sportive.

Functia de emulatie

Trebuie sa se materializeze prin dezvoltarea spiritului cometitiv,a dorintelor permanente de depasire si autodepasire,dar numai in limitele regulamentare,corecte,cinstite.In acest sens se impune promovarea frecventa si in educatia fizica,numai in sport a intrecerii prin jocuri de miscare,stafete ,concursuri,etc.Prin aceasta modalitate se dezvolta si creativitatea subiectilor,dorinta de a castiga ,aspect inerente mai ales pentru tanara generatie.Functiile educatiei fizice si sportului trebuie intelese ca formand un sistem, un tot unitar .Neglijarea uneia sau mai multor functii atrage dupa sine carente substantiale in incercarea de realizare a idealului solicitat.III.2.3.  Obiective

Sunt prioritati instructiv-educative de diferite nivele,ranguri.Prin obiective se realizeaza functiile educatiei fizice si sportului.

Obiectivele de rangul doi sunt cele specific fiecarui subsistem al educatiei fizice sau al sportului.

Obiectivele de rangul trei sunt cele specifice fiecarei lectii sau alte forme de organizare a practicarii exercitilor fizice.Obiectivele generale sunt urmatoarele:

mentinerea unei stari optime de sanatate.

favorizarea proceselor de crestere si realizare a unei dezvoltari fizice armonioase.

dezvoltarea calitatii motrice de baza si a celor specifice unor ramuri de sport .

formarea corecta a unui sistem bogat de deprinderi si priceperi motrice.

Contributia la dezvoltarea unor calitati si trasaturi morale volative si intelectuale,a simtului estetic si responsabilitaii sociale.

Obiectivele de rangul doi,adica cele specifice fiecarui subsistem al educatiei fizice si al sportului ,nu exclud pe cele generale,si le presupun ,le particularizeaza.

Obiectivele de rangul trei se mai numesc si sarcini  instructiv-educative.ele se subordoneaza direct temelor,care la randul lor contribuie la indeplinirea obiectivelor de rangul unu si doi,dar sa contestam,faptul ca obiectivele specifice lectiei sunt de rangul trei.Mai corect ar fi sa consideram aceste obiective ca fiind de ultimul rang.

-,,Taxinomia” se ocupa cu descrierea si clasificarea obiectivelor.Incercari de clasificare si de scriere a acestor obiective au facut mai multi specialisti(Benjamin Bloom.A.J.Hairow,I.Siclovan,M.Epuran-V.Epuran etc).

Pe ansamblu,intre descrierile si clasificarile facute de acestia nu sunt diferente semnificative.Majoritatea acestora grupeaza obiectivele in:cognitive,psihomotorii si afective.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1045
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved