Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Originea si evolutia jocului de handbal

Sport+ Font mai mare | - Font mai micOriginea si evolutia jocului de handbal

Handbalul este un joc sportiv relativ tanar in comparatie cu alte discipline, care isi are originea in Europa la sfarsitul secolului al XIX - lea si inceputul secolului XX prin adaptarea unor jocuri practicate de diferite popoare la sarbatori. Sub influenta jocurilor sportive, apare acest joc de echipa practicat initial in 11 jucatori.Handbalul ca joc sportiv a fost cunoscut la inceputurile sale sub denumirea de handbal in 11, desfasurat numai in aer liber, iar in prezent se practica handbalul in 7 jucatori, handbalul de sala.

1892 in Imperiul Austro-Ungar, pe teritoriul actual al Cehiei si Slovaciei, era practicat un joc asemanator handbalului in 7, pe care Vaclav Karas din Smichov l-a denumit in 1905 Hazena. Pentru acest joc a publicat si regulamentul propriu. Acest joc a fost practicat si in tara noastra inainte si dupa primul razboi mondial, in special in scoli.

In 1898 in Danemarca, Holger Nielsen, a introdus in scoli un joc asemanator handbalului in 7, pe care l-a denumit Handbol, iar in 1904 ii elaboreaza si tipareste regulile jocului si impulsioneaza organizarea de competitii.

In anul 1909 in Ucraina, in scolile din Harkov, s-a jucat un joc asemanator handbalului in 7 jucatori.

In 1915 Max Heiser a imbinat mai multe jocuri cu mingea KORBBALL, RAFFBALL si VOLKERBALL, intr-unul singur si i-a dat denumirea de TORBALL pentru a fi practicat iarna in sala in cadrul societatilor germane de gimnastica.

1919 profesorul Carl Schelenz din Berlin a adus imbunatatiri regulilor Torball-ului, pe care l-a mutat din sala, pe terenul de fotbal si denumindu-l HANDBAL. Echipele erau formate din 11 jucatori, jucandu-se dupa un regulament tiparit de acesta, jocul incepand sa fie practicat si in alte tari.

In 1922 intr-un ziar din Sibiu a aparut o notita prin care se anunta ca la 2 mai va avea loc un joc de handbal intre doua echipe scolare din localitate.

In anul 1925 primul joc international intre echipele reprezentative ale Austriei si Germaniei, scor 3.

In 1926 la Congresul Federatiei Internationale de Atletism Amator de la Haga s-a constituit o comisie insarcinata cu redactarea unui regulament international de joc.

In 1928 se tipareste primul regulament international de joc;

La Sibiu, Brasov, Bistrita, Medias si Sighisoara se organizeaza competitii la care participa echipe de elevi si ale asociatilor sportive.     

In anul Romania devina membra al F.I.H.A cu prilejul congresului al-II-lea de la Berlin.

In C.I.O. aproba inscrierea handbalului in 11 in programul viitoarelor jocuri olimpice.

La Sibiu, Brasov, Medias si Sighisoara au loc primele campionate pe localitate.

Anul 1933 a adus consemnarea infiintarii unor echipe de handbal la Lugoj, Resita, Bucuresti, Ploiesti, Bacau, Galati si Piatra-Neamt

In acelas an la 26 septembrie, Federatia Romana de Baschet si Volei a preluat si responsabilitatea conducerii activitatii de handbal.

In 1934 o echipa din Sibiu sustine primele jocuri internationale in cadrul unui turneu cu 11 echipe in Germania si Cehoslovacia.

In 1935 are loc primul joc international de handbal in 7 intre Suedia si Danemarca, scor 12.

In anul 1936 reprezentativa Romaniei sustine doua jocuri in Polonia.

In cadrul Jocurilor Olimpice de la Berlin a avut loc primul turneu olimpic de handbal in 11 Romania este calificata si ocupa locul 5.

In 1946 in luna iulie, a avut loc, la Copenhaga congresul care a hotarat dizolvarea F.I.H.A si constituirea unui nou organism international, care sa poarte denumirea de Federatia Internationala de Handbal (F.I.H).

In 1948 la Paris, are loc cel de-al doilea campionat masculin de handbal in 11 la care au participat 12 echipe ; campioana mondiala - Suedia.

- tara noastra a devenit din nou membra a forului international.

S-a infiintat divizia A in , pentru echipele masculine si se desfasoara a doua editie si ultima a Cupei Romaniei de handbal masculin.

La Timisoara se disputa prima competitie de handbal in sala intre echipele masculine locale.      La Strandul Tineretului din Bucuresti s-a desfasurat primul curs de antrenori de handbal.

In anul 1951 F.R.H organizeaza primele jocuri de handbal in sala la Bucuresti si se trece la oficializarea ,, Cupei FRH'' pentru seniori si ,, Cupei Sportului Popular'' pentru juniori.

Elvetia organizeaza cel de-al treilea campionat mondial de handbal in 11 - masculin, castigat de Germania Federala in anul 1952.

In anul 1955 se infiinteaza divizia A feminin. - echipa feminina de handbal in 11 a Romaniei cucereste locul I la Festivalul de la Varsovia, confirmand ascensiunea valorica, iar baietii ocupa locul II.

La Frankfurt pe Main, echipa feminina de handbal in 11 a Romaniei, cucereste primul titlu de campioane mondiale. - la Bucuresti, a avut loc primul joc international oficial de handbal in 7 in cadrul Cupei Europei interorase in care echipa orasului Bucuresti a intrecut cu scorul de 14 : 13 echipa orasului Belgrad in anul 1956 .

In anul 1961 echipa masculina cucereste primul titlu de campioana mondiala de handbal in 7, invingand in finala de la Dortmund echipa Cehoslovaciei.

- Echipa feminina de handbal in 7, Stiinta Bucuresti, castiga prima editie a Cupei Campionilor Europeni.

Romania organizeaza in anul 1962 Campionatul Mondial - feminin de handbal in 7. In potcoava stadionului ANEFS Bucuresti (Republicii), echipa tarii noastre cucereste cel de-al treilea titlu, invingand in finala reprezentativa Danemarcei 8-5.

Echipa reprezentativa masculina de handbal in 7 cucereste al doilea titlu mondial in Cehoslovacia in anul 1964.

- echipa feminina Rapid Bucuresti castiga Cupa Campionilor Europeni la handbal in 7.

In anul 1966 Austria organizeaza ultima editie a Campionatului Mondial masculin de handbal in 11.

In continuare s-au organizat numai competitii de handbal in 7

La Campionatul Mondial din Suedia, echipa noastra masculina ocupa locul III in 1967.

In 1968 echipa Steaua Bucuresti cucereste Cupa Campionilor Europeni.

In 1970 in Franta, reprezentativa de baieti a Romaniei cucereste cel de-al treilea titlu mondial.

Campionatul Mondial feminin din 1971 a fost organizat in Olanda, echipa noastra ocupand locul IV.

In anul 1972 handbalul in 7 este prezent pentru prima data la jocurile olimpice de la Munchen in Germania. Echipele tarii noastre ocupa locul III.

In 1973 echipa feminina revine pe podiumul Campionatului Mondial, din Iugoslavia, cucerind locul III

Echipa masculina castiga pentru a patra oara titlul mondial la Berlin, in Germania in 1974

Steaua Bucuresti castiga pentru a doua oara Cupa Campionilor Europeni in anul 1977.

In anul 1995 - reprezentativa feminina de tineret cucereste titlul mondial in Brazilia.

In 1997 locul III obtinut in Coasta de Fildes de echipa de tineret a tarii noastre.

In anul 1998 la Campionatele Europene din Slovacia fetele cuceresc titlul European.

Consolidarea prestigiului mondial detinut de handbalul romanesc, s-a realizat si cu aportul profesorilor si antrenorilor de pe teritoriul tarii noastre.

La afirmarea permanenta a valorii scolii romanesti de handbal si-au adus contributia si cadrele didactice de la Disciplina Handbal, din cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, care au contribuit la orientarea teoretica si metodica a specialistilor in domeniu.

Astazi exista 137 de federatii afiliate la F.I.H., de pe cele patru mari continente: Europa, Africa, America si Asia.

In tarile dezvoltate, sportul alaturi de alte activitati destinate petrecerii utile a timpului liber (culturale, stiintifice, artistice), contribuie la dezvoltarea generala a personalitatii, la o dezvoltare fizica armonioasa, la intarirea sanatatii, la cresterea motricitatii generale. Prin participarea sistematica a copiilor si tinerilor la un proces organizat de instruire in handbal se realizeaza o contributie insemnata la rezolvarea sarcinilor ce revin educatiei fizice si sportului, realizandu-se totodata si extinderea practicarii jocului de handbal de catre un numar tot mai mare de cetateni pe scara larga, atat ca sport de masa (sportul pentru toti), cat si ca sport de performanta. Handbalul este prevazut in programele scolare din invatamantul de toate gradele, este inclus in competitiile sportive de masa la toate categoriile de varsta si este practicat in cadrul baze de masa a sportului de performanta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2444
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved