Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Sistemul de organizare a atletismului pe plan international

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL DE ORGANIZARE A ATLETISMULUI PE PLAN INTERNATIONAL

Atletismul international este dirijat de catre Asociația Federatiilor Internationale de Atletism Amator (I.A.A.F.)[1], alcatuita din reprezentanti ai unor Federatii Nationale.Numarul tarilor afiliate la F.I.A.A., a depasit in prezent cifra de 200 (doua sute).

F.I.A.A. urmareste si coordoneaza dezvoltarea atletismului pe plan mondial, promovand spiritul de prietenie, respect si principialitatea intre tari si atleti, fiindu-i specific spiritul fair-play-ului si al olimpismului, in general.

F.I.A.A. are organisme (comitete si comisii) proprii care activeaza in directii financiare, organizatorice, medicale (inclusiv antidoping), tehnice, etc.

F.I.A.A. este un organism eligibil.

In sistemul international competitional sunt cuprinse foarte multe competitii, dintre care le mentionam pe cele mai importante, la care participa si Romania:

Jocurile Olimpice se organizeaza din 4 in 4 ani, in anii pari, incepand din anul 1896 (Jocurile Olimpice moderne). Nu s-au tinut 3 editii, 1916, 1940, 1944, din cauza razboaielor mondiale[2].

Campionatele Mondiale de Atletism, incepand din anul 1983 (Helsinki) din 4 in 4 ani, in anii impari, iar din 1991 din 2 in 2 ani, in anii impari.

Campionatele Europene de Atletism, incepand din anul 1934 (Torino), din 4 in 4 ani, in anii pari, la mijlocul intervalului dintre doua editii ale Jocurilor Olimpice.

Jocurile Mondiale Universitare, incepand din anul 1954, din 2 in 2 ani in anii impari.

Cupa Mondiala in fiecare an.

Cupa Europei[3] - in fiecare an, fiind mai veche decat Cupa Mondiala.

Campionatele Mondiale (incepand din 1986) si Europene de juniori din 2 in 2 ani.

Jocurile Balcanice in fiecare an, incepand din 1929.

Campionatele mondiale si europene pe teren acoperit (indoor).

Grand Prix-urile, concursuri cu numar redus de probe la care pot participa atletii clasati in primii 50 in topul mondial.

Se organizeaza in fiecare an peste 20 de concursuri (in anul 2000 25) in orase si tari diferite. Concurentii se califica (primii 8 pe probe si primii 8 la general, luandu-se in considerare punctajul realizat in cele mai bune 5 concursuri) pentru Finala Grand Prix-ului, pe baza punctelor acumulate in concursurile la care participa. Se alcatuieste si un clasament general. Premiile substantiale sunt atribuite de F.I.A.A.
[1] Denumirea s-a schimbat, avand in vedere ca in ultimul timp (anii 90) multi atleti au devenit profesionisti, I.A.A.F. premiind cu sume importante sportivii in foarte multe concursuri.

[2] In perioada Jocurilor Olimpice Antice se inrerupeau razboaiele.

[3] In grupa A se intalnesc primele 6 tari din Europa, avand cate un reprezentant de proba. Romania a facut parte aproape permanent din grupa A la feminin.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 683
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved