Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Aparitia si evolutia jocului rugby

Sport+ Font mai mare | - Font mai micAparitia si evolutia jocului rugby

Rugby sau rugbi (din cuvantul englez rugby) este un sport cu balonul, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orasul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima data regulile acestui sport.Mingea cu care se joaca rugby-ul este de forma ovala, motiv pentru care sportul mai este uneori numit 'sportul cu balonul oval'.Stramosul rugbyului este 'la soule', sport practicat pe scara larga in Franta, incepand cu perioada Evului Mediu. Varianta originala a sa a fost inventata pe terenului principalului colegiu din orasul Rugby, situat in Anglia. Potrivit legendei, in cursul unui meci de fotbal (care nu trebuie insa confundat cu varianta actuala a sportului desemnat cu acest nume), jucat in anul , William Webb Ellis, elev al acestui colegiu si viitor pastor, a luat in brate balonul si l-a purtat in spatele liniei portii adverse, desi traditia cerea ca punctele sa fie inscrise cu piciorul. In realitate, originele rugbyului sunt ceva mai complexe. In acea perioada, fiecare dintre colegiile britanice practicau un joc cu balonul derivat din 'la soule'. Fiecare colegiu avea propriile sale reguli, iar jocul cu piciorul si cu mana erau destul de raspandite. Gestul lui William Webb Ellis, de a tine balonul in maini, intr-o faza a jocului in care asa ceva nu era permis, a facut ca regulile colegiului din Rugby sa evolueze progresiv.

Odata cu aparitia cailor ferate insa, colegiile nu mai erau izolate unele de altele, iar intalnirile sportive au devenit posibile. In primul rand, era necesar ca viitorii competitori sa se puna de acord asupra regulilor care trebuie adoptate. La inceput, meciurile se jucau conform regulilor stabilite de colegiul care indeplinea oficiul de gazda. Nu pentru mult timp, pentru ca destul de repede s-a simtit nevoia de a avea reguli uniforme. Au urmat dispute intre partizanii care preferau jocul cu piciorul (dribbling) si cei care doreau limitarea unui asemenea joc, considerat prea violent (ar trebui avut in vedere ca jocul practicat in acea perioada era diferit fata de cel de astazi). Din aceste discutii s-au nascut doua sporturi diferite - cel cunoscut astazi sub denumirea de fotbal si rugbyul. Acestea, la randul lor, au dat nasterea unui important de variante si sporturi inrudite.

Regulile de joc, care afirmau specificitatea fotbalului jucat in colegiul din Rugby, vor fi codificate pentru prima data in anul 1846 de catre elevi, iar la 8 decembrie , la Cambridge, de catre studentii acestei universitati, fosti elevi proveniti din Rugby.In anul , pentru a se distinge in mod definitiv de fotbal si de 'Football Association', se naste prima federatie nationala: Rugby Football Union (RFU). In acelasi an, la Edinburgh are loc si prima intalnire internationala, disputata intre Scotia si Anglia, meci incheiat cu victoria gazdelor, cu scorul de 4-1.In mod progresiv, RFU a adoptat diverse reguli pentru imbunatatirea jocului, cum sunt suprimarea unor anumite lovituri periculoase, permiterea pasei cu mana (in ) sau diminuarea numarului de jucatori de la 20 la 15 (in ).Incetul cu incetul, rugbyul, rezervat initial elitelor, castiga toate paturile sociale. In anii 1880 se pune problema profesionismului, adoptat in de fotbal]], care va determina scindarea miscarii rugbystice. Incepand cu anul [[1891], respectiv la un an de la infiintarea International Board, for insarcinat cu gestiunea jocului si a regulilor acestuia, cluburile din nordul Angliei reclamau un ajutor pentru compensarea muncitorilor pentru timpul de munca pierdut prin jucarea meciurilor de sambata (care era zi lucratoare), dar RFU a refuzat sa admita aceasta pretentie.

Dupa mai multe tentative, 'Northern Rugby Football Union', o copie profesionista a RFU, a fost infiintata la 27 august . Ulterior, aceasta organizatie a dat nastere unei variante diferite a acestui sport, denumita 'rugby league', care este practicat in tarile anglofone. Abia la sfarsitul sec. XX, rugbyul va accepta profesionismul.In anul , se numarau circa 3,5 milioane de jucatori legitimati in intreaga lume.

Sporturi inrudite:fotbalul canadian, care se disputa in 12 jucatori; fotbalul american, care se disputa in 11 jucatori; fotbalul australian; fotbalul gaelic, creat in 1885, sport in care placajele si tacklingurile suntinterzise; rugby league, creat in mai multe etape, intre 1895-1906:

1895 - scindarea RFU si crearea Northern RFU: 15 jucatori si aceleasi reguli ca ale RFU, dar compensarea jucatorilor pentru pierderea salariului lor si cheltuieli;

1906 - rugbyul in XIII: Northern RFU adopta reguli specifice si modifica formatul echipelor, care vor avea de acum inainte 13 jucatori fiecare; din 1922 aceasta varianta a rugbyului se numeste 'rugby football league' sau 'rugby league' in tarile anglofone;

rugby in VII: adaptare a jocului in XV;

rugby in IX: adaptare a jocului in XIII;

Touch rugby: derivat al jocului in XV sau XIII;

Tag rugby: derivat al jocului in XV sau XIII;

RugbyHandy sau quadrugby (nascut in Canada in 1977)

Handi-rugby in XIII

Rugby flag: derivat din jocul in XV

International rules football: compromis pentru intalnirile intre fotbalul australian si cel gaelic.

rugby pe plaja: derivat al jocului in XV, care se joaca pe nisip.

Jocul de rugby a fost introdus in Romania de studenti reveniti de la studii facute la Paris, care au infiintat cluburi cum au fost Stadiul Roman, incepand cu anul . Ulterior, s-au infiintat 17 alte echipe in Bucuresti.In 1919, Comitetul Olimpic Roman solicita Comitetului Olimpic International reintroducerea rugbyului ca proba olimpica. Aceasta propunere este intr-un final adoptata, C.O.R. fiind anuntat printr-o adresa din data de 21 noiembrie 1919. Dar, din lipsa fondurilor, sportivii romani nu au putut participa la editia de la Anvers a Jocurilor Olimpice.Primul meci international al Stejarilor s-a jucat in , impotriva SUA. Romania a fost una dintre cele trei echipe participante la Jocurile Olimpice de vara din 1924, pierzand ambele meciuri jucate, impotriva Frantei (cu 59-3) si a SUA (cu 39-0). Romania a terminat astfel pe locul 3, obtinand medalia de bronz, prima din istoria participarii sportivilor romani la Jocurile Olimpice. Federatia Romana de Rugby s-a infiintat in , iar in anul s-a infiintat la B rasov, la fabrica de avioane, prima echipa de club din afara Bucurestiului.Perioada de dupa al doilea razboi mondial

Regimul comunist a utilizat rugbyul, precum alte sporturi, ca un instrument de propaganda in timpul razboiului rece cu tarile occidentale. Fiecare succes international era prezentat ca un efect direct al superioritatii ideologiei comuniste. Resursele financiare existente erau dirijate catre pregatirea echipei nationale, in detrimentul dezvoltarii rugbyului la nivel de masa.

Cei mai valorosi jucatori erau inrolati in Armata sau in Militie, evoluand pentru cluburile Steaua si Dinamo, care beneficiau de bune baze de pregatire.Generatia de antrenori educati la scoala franceza de rugby, activi in anii '40 si '50 au creat un sistem care a dus la succesele echipei nationale din anii 1960, '70 si prima parte a anilor '80. In aceasta perioada, romanii au inceput sa concureze de la egal la egal cu natiunile majore in rugby. In 1960 s-a obtinut prima victorie impotriva Frantei, iar in anul a acut loc un turneu in Noua Zeelanda. Posibilitatea de a juca impotriva tarilor celor mai bune in acest sport, a ajutat la dezvoltarea rugbyului in Romania; rugbystii romanii au capatat un stil specific de joc, construit in jurul unor puternice pachete de inaintare. Forta reala a Stejarilor a fost demonstrata in intr-un meci test impotriva Tarii Galilor, la Cardiff: romanii au condus pana in clipele finale ale jocului, cand numai un drop-gol de ultim moment al galezilor a facut ca acestia sa invinga la limita, cu 13-12. Anul urmator, Romania invingea clar Franta la Bucuresti, cu 15-0 si obtinea un rezultat egal, 13-13, impotriva Irlandei.

In anii 1980, in tara existau mai mult de 12.000 de jucatori, activand in 110 cluburi. Tarile britanice au introdus in palmares meciurile impotriva Romaniei incepand cu anul 1983. In noiembrie in acel an, Tara Galilor era infranta categoric la Bucuresti, cu 24-6; in a venit o victorie asupra Scotiei, iar in s-a obtinut prima victorie in deplasare impotriva unei echipe participante la Turneul celor 5 Natiuni, respectiv 15-9 in fata Tarii Galilor.

La prima editie a Campionatului Mondial, tinuta in Australia si Noua Zeelanda in , Romania a invins Zimbabwe.

Odata cu deteriorarea situatiei politice si economice interne in anii 1990, finantarea rugby-ului a avut de suferit. O serie de jucatori de valoare au murit in timpul Revolutiei din 1989, printre care capitanul echipei nationale, Florica Murariu, jucator cu peste 70 de selectii, care era ofiter al Armatei.

Initial, Stejarii au continuat sa dea semne de vigoare. In 1990, s-a inregistrat singura victorie obtinuta impotriva Frantei in deplasare (12-6, la Auch). In anul urmator, Scotia a fost invinsa cu 18-12. La Campionatul Mondial din , Romania a invins Fiji cu 17-15, iar la mondialele din au rezistat onorabil in fata tarii gazda, Africa de Sud, inclinandu-se cu 21-8.

Trecerea la profesionism care a urmat indata dupa acest campionat mondial a marcat insa un declin accentuat pentru Stejari. Numarul jucatorilor legitimati a scazut dramatic, cu circa 75%, in tara ramanand mai putin de 30 de cluburi, care beneficiaza de conditii precare. In ciuda conditiilor grele si a unui decalaj din ce in ce mai mare fata de fortele rugbyului mondial, s-a reusit totusi sa se mentina un nivel onorabil al reprezentarilor internationale. Astfel, la Campionatul Mondial din 1999, Romania a invins SUA cu 27-25.

In anul 2000, Romania a castigat clar prima Cupa Europeana a Natiunilor, dupa ce a inregistrat patru victorii din patru meciuri. Anul a fost insa mai putin reusit. Georgia a castigat CEN, dupa o victorie cu 31-20 la Bucuresti, iar intr-un meci test jucat impotriva Angliei s-a inregistrat un nedorit record negativ: meciul a fost pierdut cu 134-0! Cei mai buni jucatori romani nu au putut participa insa la acest meci, pentru ca echipele lor de club au refuzat sa le plateasca salariile pe durata deplasarii in Anglia. Prima pentru sportivii romani a fost de 30 pe zi, in timp ce englezii au beneficiat de o prima de joc de 6,000.

In ianuarie , Bernard Charreyre a fost numit antrenor principal al echipei nationale, el urmand a fi platit de Federatia Franceza de Rugby. Sub conducerea lui Charreyre (supranumit de Stejari 'Micul Napoleon'), declinul a fost stopat si echipa a inceput o perioada de lenta ascensiune. Odata cu schimbarea formatului CEN, Romania a inceput anul 2002 in urma Georgiei, datorita includerii rezultatelor pe anul 2001. Baietii au reusit insa sa castige toate cele cinci jocuri ramase, inclusiv o victorie dramatica, 31-23, la Tbilisi, reusind castigarea trofeului.Echipa Romaniei s-a calificat la Cupa Mondiala de Rugby din , unde au castigat in fata Namibiei, dar au pierdut onorabil in fata Irlandei (45-17), iar apoi in fata Australiei (90-8) si Argentinei (50-3). Charreyre a fost inlocuit dupa Cupa Mondiala de Rugby, datorita faptului ca Federatia Romana de Rugby nu a fost satisfacuta de rezultatele obtinute. Au urmat trei alti antrenori francezi: Phillipe Sauton (o perioada scurta), Robert Antonin (ca antrenor ad interim) si apoi Daniel Santamans, care a facut echipa cu Robert Antonin.

In sezonul - al CEN, Portugalia a furnizat o mare surpriza, invingand Romania cu 16-15 la Lisabona, instalandu-se in fruntea clasamentului la jumatatea competitiei. In al doilea sezon al intrecerii, Romania a parut ca reface terenul pierdut, luandu-si revansa in mod clar in fata Portugaliei (36-6 la Constanta, dar a pierdut in fata Rusiei cu 24-33, la Krasnodar, dupa acel meci lansandu-se acuzatii in sensul ca jucatorii romani ar fi fost drogati. Apoi, Portugalia a reusit sa invinga in ultimul moment Rusia, cu 19-18 la Lisabona. In , Romania a castigat la limita, cu 25-24, in fata Italiei, ceea ce reprezinta singura victorie recenta impotriva unei echipe participante la Turneul celor 6 Natiuni.

Editia 2005 - a CEN a fost castigata de Romania, aflata la egalitate de puncte cu Georgia. Echipa nationala s-a calificat la Cupa Mondiala de Rugby din 2007, invingand Georgia si Spania.

La editia din 2007 a Cupei Mondiale la Rugby, Romania a terminat pe penultimul loc in grupa C, dupa ce a invins Portugalia (14-10), a pierdut la limita cu Italia (24-18) si a fost invinsa fara drept de replica de Scotia (42-0) si Noua Zeelanda (85-8).

Incepand cu luna octombrie 2007 la carma nationalei a fost numit Marin Mot, antrenorul echipei campioane , CSA Steaua Bucuresti.

Jocul de rugby contine o serie de reguli, termeni si exprimari specifice,neintalnite in alte jocuri sportive.Regulile sunt numeroase si necesita folosirea terminologiei proprii care trebuie cunoscuta si inteleasa:

Afara din teren - Acest lucru se intampla cand balonul sau purtatorul de balon a ajuns in margine sau in margine de tinta, sau a atins sau depasit linia de balon mort. Antijoc - Antijocul este fapta savarsita de o persoana aflata in incinta de joc care contravine literei si spiritului Regulamentului de Joc. Antijocul cuprinde obstructia, jocul incorect, infractiuni repetate, jocul periculos si conduita incorecta care este daunatoare pentru joc.

Aproape - Un interval de 1 m

Asezator - Jucator care tine balonul pe pamant pentru a-si ajuta coechipierul sa-l suteze la o tentativa de tinta.

Atins la pamant - Cand jucatorii echipei in aparare sunt primii care culca balonul in terenul de tinta

Balon mort - Balon care nu mai poate fi jucat. Aceasta se intampla cand balonul a iesit in afara terenului de joc si a ramas acolo, sau cand arbitrul a fluierat pentru a indica o intrerupere, sau cand s-a efectuat o transformare.

Campul de joc - este suprafata delimitata de liniile de tinta si de margine. Aceste linii nu fac parte din campul de joc.

.Colt zburator- atac ce are loc de obicei in apropierea liniei de tinta, cand echipei in atac i se acorda o lovitura de pedeapsa sau libera.

Dincolo, in spatele sau in fata unei pozitii - Cu ambele picioare, exceptand cazul in care contextul nu o permite.

Depasire - Un jucator depaseste o linie cu unul sau ambele picioare; linia poate fi reala (linia de tinta) sau imaginara (linia de ofsaid).

Federatie (Uniune) - Organismul de control sub a carui jurisdictie se disputa meciul; pentru un meci international inseamna I.R.B. sau un Comitet al acestuia.

Flanker - Jucator inaintas care de obicei poarta numarul 6 sau 7.

Gramada - este formata din jucatorii ambelor echipe, care asteapta sa le fie aruncata mingea pe pamant intre ei; gramada poate fi spontana sau ordonata;

Incinta de joc - cuprinde suprafata de joc si un spatiu imprejurul acesteia lat de cel putin 5 m, numit zona perimetrului.

Introducere (repunere) - Actiunea jucatorului care introduce balonul in gramada sau repune la margine.

Jucat - Momentul cand balonul este atins de un jucator.

Judecator de margine - La fiecare joc sunt cate doi judecatori de margine. Daca organizatorul competitiei nu a delegat judecatori de margine, fiecare echipa va pune la dispozitie cate un judecator de margine.

Legare - Prinderea ferma a corpului unui alt jucator, de la umeri la solduri, cu tot bratul, de la mana la umar.

Linia de balon mort - in afara terenurilor de tinta.

Linia de ofsaid - O linie imaginara pe latimea terenului de la o linie de margine la alta, paralela cu liniile de tinta, pozitia ei variind in functie de prevederile Regulamentului.

Linia de repunere - O linie imaginara perpendiculara pe linia de margine in locul unde balonul este repus.

Linia de tinta - se afla in cadrul terenului de tinta si in afara campului de joc.

Linia intai (jucatori) - Jucatori inaintasi care cuprind: stalpul de pe partea deschisa, tragatorul si stalpul de pe partea inchisa.

Linie prin marcaj - O linie paralela cu linia de margine, daca nu este altfel definita.

Linia ultimului picior - Piciorul ultimului jucator din gramada ordonata, spontana sau mol care este cel mai aproape de linia sa de tinta.

Lovitura asezata - Balonul este sutat dupa ce a fost asezat pe pamant in acest scop.

Lovitura de incepere - reprezinta debutul jocului sau reluarea acestuia dupa pauza.

Lovitura de pedeapsa - Lovitura acordata unei echipe ca urmare a unei infractiuni a echipei adverse; daca nu se prevede altfel, ea se executa pe locul infractiunii.

Lovitura de pedeapsa la tinta - Un jucator poate marca prin reusita executiei unei lovituri de pedeapsa. Valoare: 3 puncte.

Lovitura de picior - Procedeu tehnic de lovire a balonului cu orice parte a piciorului, cu exceptia calcaiului, de la degete pana la genunchi, dar neincluzand genunchiul; lovitura trebuie sa deplaseze balonul pe o distanta vizibila din mana sau de-a lungul terenului.

Lovitura de picior cazuta - Procedeu tehnic de sutare a balonului care cade din mana (maini) dupa ce atinge prima data pamantul si modalitate de a inscrie puncte.

Lovitura de picior din zbor - Procedeu tehnic de lovire a balonului dupa ce acesta a cazut din maini (mana).

Lovitura de reincepere - reprezinta reluarea jocului dupa ce s-a marcat sau dupa ce s-a realizat un atins la pamint.

Mijlocas la gramada - Jucatorul care introduce balonul in gramada ordonata.

Ofsaid la 10 metri - Cand un jucator a sutat inainte si un coechipier se afla in ofsaid, el este considerat ca ia parte la joc daca se afla in spatiul delimitat de o linie imaginara, de-a latul terenului, aflata la 10 m de adversarul care asteapta sa joace balonul sau de locul unde balonul a cazut sau urmeaza sa cada. Jucatorul in ofsaid trebuie ca imediat sa se deplaseze in spatele liniei imaginare aflate la 10 m. In aceasta deplasare, jucatorul nu trebuie sa incomodeze un adversar.

Organizator de joc - Acesta poate fi o federatie, un grup de federatii sau o organizatie afiliata la I.R.B., responsabila de organizarea jocului.

Pasa - Un jucator arunca balonul altui jucator; daca un jucator da balonul, fara sa-l arunce, altui jucator si aceasta este o pasa.

Pasa inainte - O pasa inainte are loc atunci cand un purtator de balon arunca sau paseaza balonul inainte. "Inainte" inseamna deplasarea balonului spre linia de balon mort a echipei adverse.

Pauza - Intervalul de timp dintre doua reprize.

Placaj - Un placaj are loc cand purtatorul de balon este tinut de unul sau mai multi adversari si adus la pamant.

Posesie - Situatie cand un jucator poarta balonul sau o echipa il controleaza; de exemplu cand balonul se afla intr-o jumatate a unei gramezi ordonate sau spontane a unei echipe.

Prindere anticipata - Prinderea unui coechipier inainte ca balonul sa fie repus.

Prinzator - . Acesta este jucatorul aflat in pozitia de a prinde balonul pasat sau sutat de jucatorii aflati in aliniament

Purtator de balon - Jucatorul care are balonul.

Stalp - Jucator din linia intai.

Stalp pe partea deschisa - Jucatorul de pe partea stanga a liniei intai intr-o gramada ordonata.

Stalp pe partea inchisa - Jucatorul din linia intai a unei gramezi ordonate aflat pe partea dreapta.

Substituire - Jucatorul care inlocuieste un coechipier din motive tactice.

Suprafata de joc - cuprinde campul de joc si terenurile de tinta Liniile de margine, de margine de tinta si de balon mort nu fac parte din suprafata de joc.

Sarja de cavalerie - Acest tip de atac, are loc de obicei in apropierea liniei de tinta, cand echipei in atac i se acorda o lovitura de pedeapsa sau libera. Jucatorii echipei in atac formeaza o linie de-a latul terenului la o oarecare distanta in spatele suterului.

Teren de tinta - acea parte a suprafatei de joc, unde balonul poate fi culcat (atins) de jucatorii ambelor echipe.

Timp Efectiv - Timpul scurs care include timpul pierdut pentru orice fel de motiv.

Transformare - Lovitura de picior reusita a unei tentative de tinta acordata dupa marcarea unei incercari sau incercari de penalizare.

Tragator - Jucatorul din mijlocul primei linii dintr-o gramada ordonata.

22 m - este suprafata cuprinsa intre linia de tinta si linia de 22 m, incluzand linia de 22 m si excluzand linia de tinta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2650
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved