Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


De la mituri si legende la realizarea zborului

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micDe la mituri si legende la realizarea zboruluiDesi despre primele incercari ale oamenilor de a zbura ne-au ramas date putine , totusi nazuinta de a se avanta spre inalt ,de a cuceri vazduhul necunoscut si-a gasit din vremurile cele mai indepartate o vie reflectare in mituri si legende.

Dintre miturile mai vechi amintim pe acela al lui Icar, simbol al eroismului si jerfelor omului pentru infaptuirea zborului.

Dupa cum se stie Icar impreuna cu tatal sau ,Dedal au fost inchisi de regele Minos in labirintul din insula Creta.Ca sa scape Dedal a confectionat pentru el si fiul sau aripi din pene de pasare pe care le-a intarit cu fire de in si le-a lipit cu coca.

Avantandu-se in vazduh, ei au incercat sa treaca Marea Egee in zbor si sa ajunga pe pamantul Greciei.

Mitul spune ca Dedal , plutind lin deasupra apelor a reusit sa treaca marea cu bine.

Icar nascultator la povetele tatalui sau s-a ridicat prea mult in vazduh, s-a apropiat de soare si caldura acestuia, topind ceara a dezlipit aripile zburatorului care s-a prabusit in valuri.

In tara noastra mitul lui Icar isi are corespondenta in doua legende populare legate de construirea a doua monumente arhitectonice legenda mesterului Manole si legenda bisericii Trei Ierarhi

Prima legenda povesteste ca mesterul Manole terminand de zidit manastirea Curtea de Arges a fost lasat pe acoperisul ei din porunca domnitorului Neagoe Basarab ,care se temea ca nu cumva Manole sa realizeze o alta opera mai frumoasa.

Iscusitul mester si-a faurit o pereche de aripi din sindrila cu ajutorul carora a incercat sa coboare in zbor de pe acoperisul manastirii.Prabusindu-se Manole a murit langa frumoasa opera realizata de dansul.

Legenda bisericii Trei Ierarhi din Iasi -o varianta a celei de mai inainte-istoriceste ca Vasile Lupu domnitorul Moldovei , a procedat intocmai ca Neagoe Basarab .

Motivand ca mesterul care construise biserica si-ar fi zidit sotia si fica intre peretii bisericii,a stricat schelele si l-a lasat pe acesta pe acoperis.Arhitectul si-a faurit insa o pereche de aripi si s-a avantat cu ele in zbor''O furtuna strasnica se starni atunci ii rupse aripile si arhitectul pica in Bahlui unde se ineca.''

Numele arhitectului care a inzestrat capitala Moldovei cu acest frumos monument nu se cunoaste.

In antichitate, nivelul atins de stiinta si tehnica nu a permis sa se dea o rezolvare corespunzatoare nazuintei omului de a zbura

Totusi si in acea perioada au fost formulate unele teorii viabile in legatura cu atmosfera si cu zborul si au fost construite aparate cu care s-au facut incercari de zbor.

Astfel, Archytas din Taranto 430-360 i .e.n.),filozof si om de stiinta a construit un aparat de zbor care avea forma unui porumbel.

Aristotel a aratat ca la baza zborului sta rezistenta aerului sub forma de forta sustinatoare.Lui Aristotel i-a urmat Arhimede(287-212i.e.n) care a descoperit legea cu privire la plutirea corpurilor, lege care dupa mai mult de 2000 de ani a slujit la solutionarea stiintifica a zborului cu balonul.

Printre realizarile de aparate de zburat amintim pentru secolul al XV-lea aparatul de dimensiunile unei jucarii numit ''Vulturul de fier''-costruit de matematicianul Johann Muller(1436-1476).Se zice ca aparatul lui a reusit sa zboare pe o distanta de 300 de metri.

Mai tarziu in epoca Renasterii,Leonardo da Vinci construieste un proiect de aeroplan si unul de elicopter precum si o elice si o parasuta.

Gloria experimentarii primului aparat de zbor mai usor decat aerul a revenit fratilor Joseph si Etienne Montgolfier care in ziua de 4 iunie 1783 au inaltat la Paris un balon umplut cu aer cald

Fratilor Montgolfier le-a urmat fizicianul Charles care impreuna cu fratii Robert , a inaltat la 27 august 1783-pentru prima data in lume-un balon umplut cu hydrogen.

In acelesi an la 27 noiembrie un balon cu aer de tip Montgolfier a ridicat in aer doi aeronauti,Pilatre de Rozier si d'Arlandes, acestia primii oameni-confirmati istoric-care au zburat in atmosfera

Primele aparate mai grele decat aerul cu care omul a reusit sa zboare au fost planoarele.Fiind lipsite de motor planoarele trebuiau sa fie lansate de pe inaltimi

Intre anii 1890-1896 inginerul Otto Lilienthal a efectuat aproape 2000 de zboruri cu astfel de aparate concepute si construite de el

Primul zbor al omului cu un aparat mai greu decat aerul a fost realizat in America in 1903 de fratii Orville siWilbur Wright.

Decolarea avionului lor s-a efectuat cu ajutorul     unei catapulte care l-a lansat in aer.

Succesele rasunatoare obtinute la inceputul secolului al XX-lea in zborul cu baloanele dirijabile acreditasera parerea ca singura cale pentru rezolvarea integrala a problemei zborului o constituia perfectionarea aparatelor de zbor mai usoare decat aerul.

Avionul se spunea ca va ramane un subred si imperfect aparat de zbor care nu va putea ajunge si depasi calitatile dirijabilului.

Secolul al XXI-lea ne demonstreaza contrariul, avionul fiind astazi un mijloc comod si rapid de transport, o nelipsita arma de razboi , cercetare

stiintifica si spionaj.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2510
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved