Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


SISTEM INTEGRAT DE SECURITATE PENTRU TERMINALUL DE PASAGERI - Controlul Accesului

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTISISTEM INTEGRAT DE SECURITATE PENTRU TERMINALUL DE PASAGERI

Controlul Accesului -

Incidente ce au dus la sisteme de control al accesului

Un prim incident s-a petrecut pe data de 14 iunie 1985, cand TWA flight 847 cu 143 pasageri la bord si 8 membri ai echipajului, au decolat de la Atena cu destinatia Roma. Imediat dupa decolare doi barbati inarmati au fortat accesul spre cabina de pilotaj si au cerut echipajului sa indrepte aeronava catre Alger. Teroristii au fost informati despre o cantitate insuficienta de combustibil pentru a ajunge la Alger si au cerut o alta destinatie, si anume, Beirut.

Alt caz s-a petrecut la 5 septembrie 1986, cand zborul Pan Am PA 073 de la Bombay spre New York a facut o escalala la Karachi unde a parcat la platforma de pasageri cu scarile de imbarcare la avion. In jurul orelor 5, cand a inceput imbarcarea pasagerilor,de aeronava s-a apropiat un vehicul similar celor de la Airport Security din care au coborat patru oameni inarmati, in uniforme, care au intrat la platforma printr-un punct exterior de acces cargo.

Acestia au deschis focul asupra pasagerilor aflati in process de imbarcare , dupa care au intrat in avion. Echipajul, auzind focurile de arma, au sarit din cabina, folosind fringhii de evacuare si astfel, au reusit sa imobilizeze aeronava.

De asemenea, un caz similar de terorism s-a petrecut la 24 decembrie 1994, pe aeroportul Houari Boumedienne, in Algeria, unde zborul AF 8969 primea pasagerii pentru imbarcare. Avionul era parcat la platforma , si imbarcarea se efectua pedestru, intrucat terminalul era foarte aproape. La ora 11:05 au aparut patru oameni inarmati la platforma de imbarcare, care au intrat pe la punctual de acces personal, imbracati in uniforme ale companiei Air Algerie, si purtand la vedere permisele de acces. Acestia au urcat cu usurinta la bordul aeronavei si si-au declinat identitatea ca fiind membri ai serviciului secret algerian, urmand sa efectueze un control al pasapoartelor. Aeronava a fost capturata si apoi deturnata.

Ca aspecte comune ale tuturor celor trei cazuri prezentate mai sus putem enumera ca toate situatiile au evoluat spre deturnari ale aeronavelor, ca au existat fisuri in sistemele de control acces, care au permis atingerea tintei - accesul la aeronave. Un alt aspect comun, care este in acelasi timp si tragic, este ca s-au pierdut vieti omenesti. De altfel, acest ultim aspect nu trebuie absolut deloc neglijat, pentru ca este cel mai important din toate cele enumerate mai sus. Toate au dus la o implementare mai buna a securitatii accesului persoanelor in zonele de acces.

Zona controlata la acces trebuie sa fie bine definita, bine delimitata, bine denumita si descrisa in cuvinte pentru a putea intelege cat mai bine lumea care urmeaza sa intre in anumite zone ale aeroportului si, in mod particular, ale terminalului.

Accesul se realizeaza prin:

Bariere cu brat rabatabil;

Bariere culisante;

Porti cu turnicheti;

Porti glisante.

De asemenea, accesul in acele zone este permis numai pe baza sistemului de permise de acces (cu verificare amanuntita) si prin inregistrarea in registrul de control acces. Punctul de control acces este echipat cu:

* Cabina(exterior).

* Sistemde comunicatii.

* Sistemde iluminare.

* Sistemde alarmare.

* Porti/ Bariere.

Definirea si delimitarea zonelor controlate

Intr-un aeroport, in zona de terminal, zonele controlate prin sistem de securitate al accesului sunt in special in partea de airside / landside. Zona de acces trebuie sa fie declarata in documentatia oficiala si sustinuta de desene sau planuri de configurare. Sistemul de securitate ales pentru a servi in zonele de acces trebuie sa fie operational si aprobat de sistemul de management al aeroportului. Zona controlata este descrisa in cuvinte, denumita si delimitata prin mijloace fizice si mijloace operationale.

Barierele

Barierele sunt amplasate de regula in punctele de control acces in exteriorul terminalelor sau de-a lungul perimetrului aeroportului, in interconectare directa cu gardul de perimetru.Barierele sunt actionate fie manual, fie electric. Forma barierelor nu trebuie sa permita o escaladare usoara, de aceea se foloseste sarma ghimpata si sarma taietoare.Aceasta solutie pentru zonele de acces trebuiie sa fie cat mai simpla din punct de vedere constructiv, sa fie cat mai putin costisitoare, trebuie sa fie marcata in culori contrastante (alb / rosu) pentru a fi vizibila de la distanta si cu rezistenta aerodinamica redusa (pentru a nu fi deteriorata de vantul puternic).De asemenea, barierele pot fi echipate cu sisteme electronice de detectie.Ca functii principale enumeram:

Materializarea zonei de demarcatie intre doua suprafete, si

Intirzierea patrunderii neautorizate.

Ca dezavantaje enumeram:

Nu pot opri patrunderea in forta a unui vehicol;

Constructia obisnuita(fara sirma ghimpata, taietoare) permite o escaladare usoara;

Necesita lucrari periodice de intretinere;

Durata de functionare10 -15 ani in raport de aplicare a lucrarilor de intretinere si de conditiile climatice de functionare.

Puncte de control

Acces vehicule

Una din caracteristicile principale ale acestui punct de control o reprezinta vizibilitatea in jurul lui. De asemenea, acesta trebuie sa prezinte un spatiu de lucru pentru personalul de deservire, bariere rabatabile plus porti culisante sau batante cu sistem de zavorire, gard de delimitare a accesului, sistem de iluminare, de comunicatii, de alarmare si de comanda pentru controlul barierelor si ale portilor.

Terminal

Numarul punctelor de control acces trebuie redus la minimum necesar funtionarii terminalului.Aceste puncte de acces trebuie inchise si asigurate atunci cand nu sunt utilizate.In interiorul terminalului, toate punctele de control trebuie inchise si asigurate atunci cand nu sunt utilizate.Trebuie, de asemenea, supravegheate cu un echipament de supraveghere CCTV, si trebuie sa prezinte un sistem de iluminare, un sistem de comunicatii si unul de alarmare.

Sistemul de permise de acces

Exista un card de imbarcare (boarding card) emis de un operator aerian(agent handling) care permite accesul pe fluxul pentru pasageri (imbarcare). De asemenea, mai exista si un ID pentru echipaje, care permite accesul pe fluxul pentru echipaje.Accesul in cazul zborurilor internationale se permite pe baza dublei verificari. Un alt ID este pentru personalul cu activitate pe aeroport ( permanent / temporar).Acest sistem de permise de acces se face:

Manual

Automat

Combinatie intre cele doua.

Pentru administrarea acestor permise, trebuie sa existe o singura autoritate de administratie. Exista o solicitare scrisa din partea angajatorului in vederea emiterii permisului iar la eliberarea lui, este necesara o semnatura a posesorului.Costurile de emitere sunt in grija autoritatii insarcinate cu permisele, iar aceasta trebuie sa verifice toti solicitantii inainte de a le elibera.

Un asemenea permis este proiectat in felul urmator: prezinta fotografia posesorului impreuna cu numele acestuia si elementele sale de identificare (ex: CNP), perioada de valabilitate, zonele in care se confera acces, seria permisului, codul de culori si prezinta anumite elemente de securitate impotriva cntrafacerii.

Utilizarea unui asemenea permis se face numai cu anumite conditii:

Numai in interes de serviciu si in timpul programului de lucru al posesorului;

Numai pentru zonele inscrise in permis;

Cu respectarea procedurilor specifice zonei in care    accesul este autorizat;

Cu respectarea indicatiilor comunicate de personalul autorizat (personalul de securitate);

Anuntarea imediata a pierderii catre emitent;

Anuntarea imediata a schimbarilor privind activitatea posesorului in legatura cu accesul in zonele restrictionate;

Retinerea si predarea imediata catre emitent atunci cand posesorul pierde calitatea care i-a conferit dreptul de acces.

Permisul de acces pentru autovehicule prezinta inregistrarea numarului de imnatriculare sau identificarea vehicolului, numele organizatiei proprietare pentru utilizatoarea vehicolului, perioada de valabilitate (maxim 12 luni),specificarea zonelor restrictionate in care este conferita ccesul si specificarea punctelor de control prin care se permite accesul.

Permisele temporare se emit pentru vizitatorii ocazionali, pentru persoanele angajate in asteptarea emiterii unui permis permanent si persoanele care le poarta sunt insotite de un posesor al unui permis permanent. In rest, pentru emiterea, administrarea si utilizarea lor se face ca si in cazul permiselor permanente.

Sisteme automate de control acces

Componenta:

Dispozitivul e acces (card , biometric , PIN);

Sistemulde "citire"(cititor cartela, echipament biometric de captura, tastatura);

Serverul aplicatiei software de control al accesului;

Centrul de comanda si control al accesului;

Sistem de blocare;

Mecanisme de blocare a accesului (porti/usi/bariere);

Sistemul de cablaje de interconectare;

Sistemul de alimentare cu energie electrica.

Sistemul de identificare prezinta:

Tastatura alfanumerica;

Tastatura alfanumerica plus identificare vizuala (CCTV) sau auditiva (parola verbala);

Card de acces (proximitate, banda magnetica, cod de bare , RFID);

Card plus PIN;

Identificare biometrica:

Amprenta vocala,

Amprenta digitala,

Geometrie mina,

"Amprenta" iris,

Amprenta fizionomica( recunoasterea faciala),

Amprenta vocala.

Bibliografie

"Modul 8 - Controlul accesului" - D. PopaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1357
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved