Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Factori umani si performantele pilotului

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micFactori umani si performantele pilotuluiFactorul uman este unul din cei mai importanti in aviatie. Tehnologia creata de om a dus la conceperea unor aeronave performante, iar factorii umani ( de ex. performantele inginerului de sol, ale controlorului de trafic, ale pilotului) au un rol important in operarea aeronavelor in conditii de siguranta in timpul fiecarui zbor. De asemenea factorii umani au un rol si in conditii de nesiguranta , care duc la incidente si accidente care implica timp, bani, stres si trebuie evitate.

Intotdeauna trebuie sa vrei sa obtii performante optime si trebuie sa iti asumi experienta cu fiecare zbor astfel incat urmatorul sa poate fi si mai bun.

Ce este factorul uman?

Factorul uman este reprezentat de calitatile si comportamentul individului sau ale grupului. Acesta implica aspectele fiziologice si psihologice ale individului, dar si interactiunea cu ceilalti oameni, cu masina si echipamentele utilizate, cu mediul operational.

Exista si alti termeni, in utilizarea obisnuita, care au aceeasi semnificatie de "factori umani" ca aspecte umane si elemente umane, sau ergonomicitate, care se refera la eficienta activitatii omului intr-un mediu operational.

Imbunatatirea performantelor umane

Aviatia reprezinta un mediu de lucru complex, iar imbunatatirea aspectelor legate de performanta umana si comportament trebuie sa includa:

○ stare de sanatate buna ;

○ abilitati de zbor ;

○ capacitatea de analiza ( procesul cognitiv, de ex: procesarea informatiilor)

○ capacitatea de observare si de luare a deciziei ;

○ abilitati de comunicare;

○ calitati de lider si de coordonare a echipajului ( intr-un mediu profesional de lucru);

○ design-ul si dispunerea aparatelor de control in cabina de zbor ;

○ crearea procedurilor operationale si prezentarea lor in manuale, liste si harti.

Diminuarea erorilor umane

Eroarea umana este un fapt de viata - " Suntem doar oameni" - dar este mult mai bine sa reducem pe cat posibil aparitia erorilor si efectele acestora. Acest lucru poate fi facut prin:

□ o buna si riguroasa selectie a oamenilor ( in mod profesional)

□ un bun antrenament si o pregatire adecvata

□ un design eficient al bordului si al procedurilor operationale adaptat calitatilor psihofizice umane

□ promovarea unui mediu de lucru optim ( nivele de zgomot redus, temperatura comfortabila, absenta vibratiilor etc)

□ proceduri operationale optime - liste corecte de verificari ale cabinei si aeronavei, o buna colaborare intre membrii echipajului

Scopul acestui manual

Acest manual scoate in evidenta calitatile si comportamentul unui pilot, ca individ, ( sau a unui echipaj dintr-o aeronava mai mare, considerat ca un tot unitar), avand ca finalitate optimizarea rezultatelor in termeni de:

■ siguranta si eficienta in operatiuni

■ siguranta individului

Siguranta, primul ajutor si supravietuirea

Sectiunea a doua din acest manual furnizeaza cunostinte teoretice si practice pentru aceste aspecte importante ale operatiunii de zbor. De asemenea, cei care isi planifica un zbor deasupra intinderilor mari de ape sau in zone nelocuite de pe glob, in special cu un avion usor, trebuie sa fie pregatiti sa supravietuiasca intr-un mediu ostil. Aceasta sectiune va evidentia intelegerea factorilor implicati si va face posibila o evaluare potrivita a echipamentului de siguranta care trebuie luat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1658
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved