Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Rationamente si luarea deciziilor - pilotare

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micRationamente si luarea deciziilor - pilotare

Rationamentele corecte, valide si abilitatea de a lua decizii bune in timp util sunt calitati pe care un pilot trebuie sa le dezvolte. Ele pot fi invatate. Rationamentele gresite, deciziile eronate sau indecizia (nehotararea) sunt cauzele majore ale incidentelor si accidentelor de aviatie intr-o masura mai mare decat calitatile sau abilitatile slabe de zbor. De exemplu, o cauza serioasa a unui posibil accident ar putea fi, mai degraba, decizia eronata de a continua zborul VFR deasupra unui teren necunoscut, in conditii de vreme nefavorabila, decat nepriceperea de a ateriza avionul. In anumite situatii, decizia actuala nu este asa de importanta fata de cea luata deja. Poate fi acceptabila situatia cand viram spre stanga sau dreapta pentru a evita un obstacol sau zborul in jurul unei furtuni; a nu vira, a nu ocoli furtuna, a nu lua aceste decizii, deci, indecizia, nehotararea sunt periculoase.Similar, decizia de a ramane pe pista de rulare dupa ce ati primit aprobarea pentru o decolare imediata, din cauza unei aeronave aflate pe finala scurta, arata un rationament mai bun decat daca ati fi urmat instructiunile turnului, pentru decolare, fara sa fiti complet pregatiti pentru aceasta.

Rationamentul, judecata, este un proces mental de luare a deciziilor. Poate fi impartit in doua extreme:

Calitati, abilitati insusite, invatate : in cazul aterizarii, rationamentul elementelor de panta, inaltime, viteza, unghi de panta, contactul cu pista devine aproape un automatism si nu mai suprasolicita creierul, odata invatat. Mai este cunoscut ca rationament perceptual.

Rationament constient, cand multe informatii trebuie asimilate, comparate si evaluate, situatii in care se asteapta un raspuns si o serie de mici decizii luate pe parcurs pana la o decizie finala ( de ex., daca sa continuam sau sa ne abatem de la ruta si unde sa ne abatem).

Acesta este un proces mult mai complex, care implica formarea unei opinii sau a unei concluzii pe baza informatiilor primite. Este un proces de analiza riscant si de luare a unei decizii bazate pe abilitati, calitati, cunostinte si experienta. De multe ori necesita o mare cantitate de energie din partea creierului nostru, fiind cunoscut ca rationament cognitiv sau rationament constient.

Exista o zona intre cele doua extreme, de semiautomatisme si rationament constient. Scopul antrenamentului este sa mute cat mai multe situatii care, intial cer foarte mult rationament cognitiv in zona de rationament perceptual ( abilitati invatate), astfel incat deciziile corecte sa fie luate fara plasarea de cerinte extreme in procesul de concentrare si gandire.

In general, comparativ cu poilotii debutanti, datorita antrenamentului repetat si a experientei operationale, pilotii experimentati pot lua rapid si fara dificultate deciziile corespunzatoare. Este mult mai usor sa iei o decizie corecta atunci cand ai mai trecut printr-o situatie similara sau ai citit despre aceasta.

Pe masura ce acumuleaza experienta, pentru un pilot incepator va fi din ce in ce mai usor sa ia decizia corespunzatoare. De asemenea , a invata din experienta altora, atat citind despre cazurile petrecute, cat si ascultandu-i pe cei cu experienta mai bogata, este mult mai indicat decat sa repeti greselile lor.

Atunci cand vei folosi rationamentul pentru situatiile care cer o analiza serioasa, vei tine cont de urmatorii factori:

- cunostintele tale ( de aceea este bine sa studiem si sa ne reimprospatam cunstintele, sa le reactualizam, din manuale, carti, etc) ;

dedicatia ta pentru procedurile standard de operare(SOPs);

- capacitatea ta de intelegere si gandire;

- abilitatile tale practice.

Luarea deciziei

Cand iei o decizie, ai nevoie sa:

- recunosti informatia relevanta si s-o evaluezi corect, comparand-o cu evenimentele trecute (folosind cunostintele si experienta ta)

- separarea evenimentelor de emotii pentru a vedea care este situatia reala ( posibil, diferita de ceea ce tu ai vrea sa fie) si a identifica problema (daca exista);

- solutiile alternative luate in timp util, tinand cont de starea aeronavei ( combustibil de ex.), conditiile mediului inconjurator ( starea vremii, zi, intuneric) si nivelul tau de pregatire;

- echilibrarea riscurilor;

- luarea deciziei corecte in timp util.

Actiunea

Dupa evaluarea situatiei printr-un rationament corect trebuie actionat in consecinta iar gandirea va fi pusa in aplicare. Un rationament corect nu are valoare daca nu este pus in aplicare. Inainte de a actiona, trebuie dezvoltata increderea in capacitatea de a analiza si a decide. Aceste abilitati se dezvolta prin experienta care se acumuleaza. Neincrederea afecteaza luarea deciziilor; de asemenea,increderea exagerata poate fi periculoasa ; un nivel echilibrat de incredere in propriile capacitati este esential.

Cu mult antrenament si o practica buna se poate dezvolta acest nivel de incredere in capacitiatile noastre de analiza, decizie si actiune.

Atitudine si personalitate

Pregatirea si experienta, un nivel ridicat al abilitatilor va va ajuta sa analizati si sa luati deciziile corecte. Trebuie recunoscut faptul ca anumite calitati interioare, cum ar fi personalitatea si atitudinile, joaca un rol important in felul in care gandim si ne comportam. Unele persoane sunt optimiste, altele dezordonate, excentrice sau instabile. Anumite persoane sunt extrovertite (exteriorizate, adesea zgomotoase si confidente, uneori galagioase tocmai pentru a acoperi lipsa de incredere), altele sunt introvertite (interiorizate, adesea tacute si probabil timide).

Ambele tipuri, extrovertite si introvertite, plus cei care sunt intre cele doua tipuri pot deveni buni piloti. Extremele absolute de personalitati, incapacitatea de modificare a comportamentului sunt insusiri ale persoanelor care nu trebuie sa incerce sa devina piloti.

Atitudinile care ar trebui evitatate sunt : parada, aroganta, autoritarismul, dispretul fata de reglementari si proceduri standard operationale, resemnarea pasiva, lasarea la voia intamplarii a evenimentelor, prea putin respect pentru ceilalti, prea mult respect pentru ceilalti, multumirea de sine, lipsa de constiinta in situatiile critice, deciziile pripite, supraincrederea sau neincrederea.

Anumite atitudini pozitive trebuie dezvoltate:

respectul fata de reglementari si proceduri operationale standard (POS);

recunoasterea limitelor propriilor capacitati, in special in situatiile critice;

abilitatea de a face fata solicitarilor din cabina aeronavei;

adoptarea deciziilor cu calm, dar in timp util;

abilitatea de a conlucra cu oamenii;

abilitatea de a controla nivelele de stres;

capacitatea de a controla nivelele de risc;

un spirit aventuros pozitiv corelat cu o abordare prudenta a noilor sarcini, aprecierea riscului, evaluarea pregatirii;

increderea adecvata in fortele proprii.

Managementul resurselor din cabina (MRC)

Ca pilot comandant sunteti responsabil de intregul zbor si trebuie sa coordonati si activitatile asociate zborului dvs.

Managementul resurselor din cabina inseamna utilizarea tuturor resurselor disponibile, acestea incluzand oameni, echipament si informatie pentru a mari siguranta, eficienta si confortul zborului dvs.

MRC intr-o cabina monoloc sau cu un singur post de pilotaj implica:

o buna pregatire inainte de zbor;

o cabina curata, bine aranjata, cu toate echipamentele cerute pentru zbor, amplasate in pozitii

sigure si accesibile;

o abordare controlata a apropierii, ordonarea intregii operatiuni, urmarind intocmai, fara graba, dar eficient, POS;

constientizarea permanenta a situatiilor (pozitie si starea vremii);

atentia activata in timpul util necesar;

● stabilirea prioritatilor : chiar daca sarcinile vitale sunt in curs de indeplinire trebuie monitorizate in continuare si cele mai putin importante (de ex : urmarirea cu regularitate a directiei de zbor, a instrumentelor si a sistemelor principale, cum ar fi cel de combustibil);

utilizarea tuturor informatiilor si resurselor disponibile cand este necesar;

managementul stresului (evitarea suprasolicitarilor);

managementul riscului (luarea unor decizii bine gandite, cum ar fi continuarea zborului in conditii de vreme instabila sau ocolirea zonei si intoarcerea din misiunea initiala de zbor);

o buna incredre in fortele proprii;

● mentinerea unei bune supravegheri a zborului si detinerea controlului pe tot parcursul acestuia.

MRC implica o cale de comunicare in ambele sensuri cu ceilalti, fie cu membrii echipajului, controlorii de trafic aerian, personalul de zbor, mecanicii, inginerii de intretinere fie cu instructorul de zbor.

Coordonarea echipajului

Coordonarea echipajului este termenul utilizat pentru a descrie organizarea si repartizarea sarcinilor asociate unui zbor specific intr-un mediu cu echipaj multiplu.

Intr-o cabina pentru doi piloti, sarcinile trebuie organizate sistematic si repartizate astfel incat unul dintre piloti sa primeasca principala sarcina de a se ocupa cu pilotatul aeronavei iar cel de-al doilea sarcina de a-l asista si monitoriza tot timpul pe celalalt. . Primul pilot este denumit si pilotul care zboara (PZ) iar cel de-al doilea pilotul care nu zboara (PNZ). Distribuirea sarcinilor intre PZ si PNZ vor fi gasite in manualul operational al aeronavei insa succesul misiunii va fi determinat, in principiu, de capacitatea de lider a pilotului comandant si de adeziunea la procedurile operationale standard.

Indatoririle fiecarei persoane participante la o misiune de zbor trebuie sa fie clar definite atat de POS cat si de pilotul comandant, cu o distribuire echilabrata a acestora. Trebuie sa existe o cooperare sistematica si un canal de comunicare in ambele sensuri intre PZ si PNZ. Indeplinirea sarcinilor de unul dintre ei trebuie monitorizata de celalalt, atat in situatii normale, cat si in cazuri speciale. Sarcinile vitale, ca de exemplu, verificarile initiale si din timpul zborului, trebuie efectuate de ambii piloti.

Intr-o cabina cu un singur post de pilotaj, abilitatile pasagerului, in special daca pasagerul este un pilot, pot fi de folos in anumite situatii. Manuirea hartilor si a statiei radio pot fi incredintate unei astfel de persoane, pentru ca pilotul comandant sa monitorizeze totul si sa mentina sub control situatia.

La fel de bine conlucrarea in echipaj trebuie utilizata si in operatiunile de la sol. "Capitanul" poate sa utilizeze resursele de la sol disponibile, cum ar fi personalul de la briefing, inginerii de intretinere, personalul care alimenteaza aeronava cu necesarul de combustibil si personalul de la sol. Daca stiti foarte clar ceea ce vreti, puteti utiliza toate resursele foarte bine. De obicei, acest lucru produce rezultatul scontat.

Calitatile de conducator (sef)

Pilotul dintr-o cabina cu echipaj multiplu trebuie sa aiba calitati de conducere a operatiunilor pentru siguranta si eficienta acestora. Un bun lider trebuie :

- sa fie increzator in fortele proprii;

- sa i inteleaga pe ceilalti;

- sa aiba abilitati de comunicare;

- sa aiba abilitati de ascultare a opiniilor celorlalti si sa le accepte;

- sa separe emotiile de fapte;

- sa comunice puncte de vedere si opinii clare;

- sa aiba putere de convingere;

- sa dea informatii scurte si clare;

- sa aiba capacitatea de a conduce o echipa, atat la nivel tehnic cat si la nivel emotional;

- sa fie capabil sa dea dovada de un rationament bun, corect si sa ia decizii bune;

- sa dezvolte increderea in ceilalti si sa-i faca pe ceilalati sa invete si sa progreseze;

- sa fie capabil sa repartizeze sarcinile si responsabilitatile, sa le verifice si sa accepte

responsabilitati limita;

- sa fie capabil sa stabileasca prioritatile;

- sa mentina o vedere de ansamblu asupra zborului si sa-l duca spre o finalitate cu succes;

- sa fie in stare sa zboare in concordanta cu POS;

- sa aiba fler si sa fie in stare sa faca fata situatiilor non-standard si neobisnuite aceasta (se obtine in timp, o data cu experienta);

- sa aiba capacitatea de a fi sociabil.

Stilul de lider

Cand conduceti o echipa la indeplinirea unor sarcini, poate exista o variatie de expresivitate intre:

orientarea totala spre indeplinirea sarcinilor fara a tine cont de latura umana a echipei;

orientarea totala spre oameni cand acestia se mentin intr-o stare de bine inainte de indeplinirea sarcinilor in siguranta si in mod eficient.

Liderul ideal va cuprinde ambele aspecte in rezolvarea sigura si eficienta a sarcinilor intr-o maniera care va implica echipa, avantajele aportului si abilitatilor acesteia. Aceasta persoana va fi "capitanul" care este respectat si apreciat de echipaj. "Capitanul" orientat total spre indeplinirea sarcinilor va fi considerat un bun pilot (posibil), dar un lider slab. El va fi vazut ca un mic tiran.

"Capitanul orientat total spre personal poate fi vazut ca unul slab. Aeronavele nu pot fi conduse de comitete. Chiar daca este ceruta si o contributie din partea echipajului, cineva trebuie sa ia decizia finala si o structura de urmat in timp.

In situatiile critice (de urgenta), persoana care ia decizii este "capitanul" (sau asa ar trebui).

"Capitanul" care este orientat total spre personal poate fi agreat doar pana cand va trebui sa ia o decizie intr-o situatie critica, cind acesta s-ar putea dovedi a fi slab, indecis sau va face erori grave.

"Capitanul" care nu este orientat nici spre indeplinirea sarcinilor, nici spre oameni este evitat de toti. O persoana atat de nemotivata nu este dorita in cabina. Si tu poti deveni un "capitan" bun ("capitan"= comandant de aeronava). Calitatile cerute pot fi toate invatate caci va puteti pregati sa deveniti un lider bun, unul care incurajeaza increderea, arata ca un lider si devine un lider adevarat. A fi un bun capitan inseamna a fi o buna persoana si in celelalte aspecte ale vietii tale.

Cine este la comanda?

Ca pilot comandant trebuie sa fii tot timpul la comanda aeronavei chiar daca ti-ai repartizat o parte din sarcini pilotului secund. Chiar si intr-o cabina cu un singur pilot pot aparea probleme in legatura cu cine este la comanda, in special daca pilotul actioneaza intr-o maniera pasiva si ii lasa pe altii sa ia decizii pentru el. Dominarea si cererile echipajului sau ale pasagerilor pot pune probleme mari iar pilotul comandant trebuie sa-si exercite autoritatea cand este cazul. O aprobare nesatisfacatoare din partea ATC ( cum ar fi " se aproba imediat decolarea", inainte sa fiti pregatiti pentru aceasta, sau indicatie VFR care va duce intr-un nor) trebuie respinsa cu fermitate; acest lucru va fi inteles si acceptat de ATC. Pilotul- elev trebuie sa invete care este rolul pilotului comandant de aeronava si sa actioneze in acest sens.

Pilotul comandant

Intr-adevar, rolul pilotului comandant este acela de a fi la comanda aeronavei. Aceasta inseamna sa controleze situatia dar si sa aiba responsabilitatea de a manevra aeronava intr-un mod profesionist si calm. Aceasta sarcina implica si cunostinte de management. Trebuie sa cunoasca bine aeronava si sa lucreze cu aceasta eficient, in concordanta cu procedurile operationale standard. Trebuie sa planifice fiecare zbor, minutios, sa fie bine odihnit inainte de zbor. Daca este posibil, ar trebui sa vina mai devreme, la aerodrom, inainte de fiecare zbor, si sa planifice totul intr-o maniera profesionista utilizand toate resursele disponibile. Nu permiteti sa vi se distraga atentia, pe nedrept, de la planificarile dvs. Raspundeti intr-un mod politicos; " Sunt ocupat acum. Vom vorbi in scurt timp."

Stabiliti-va rolul de comanda la sol, inaintea zborului. Adesea pasagerii pot fi oameni care ocupa un loc important in viata dvs, cum ar fi un parinte, sau seful companiei aeariene, directorul scolii de zbor la care sunteti angajat. Insa, atunci cand este vorba de securitatea zborului, dvs sunteti la comanda. Puteti sa faceti acest lucru intr-o maniera politicoasa, in stadiul de planificare a zborului sau chiar mai devreme, in drum spre aeroport, actionand intr-un mod profesionist si aranjand lucrurile astfel ca zborul sa inceapa la timp. Dupa planificarea zborului trebuie organizate si supravegheate:

- alimentarea cu combustibil a aeronavei;

- incarcarea cu bagaje;

- imbarcarea pasagerilor;

O pregatire eficienta a aeronavei pentru zbor si comunicarea clara cu mecanicii, personalul de sol si alti membri ai echipajului vor da siguranta tuturor.

Faceti turul de verificare al aeronavei, nu-l considerati ca fiind inutil, deoarece un capac care nu este inchis bine poate fi fatal in timpul zborului . Fiti atenti unde sunteti, la ce va uitati si cum ar trebui sa arate. Aranjati incarcatura in conformitatea cu fisele de centraj si greutate ale aeronavei si plasati obiectele grele mai jos. Aranjati lucrurile in cabina, astfel incat sa va fie toate la indemana. Faceti in asa fel incat pasagerii sa se simta confortabil, aveti grija de informatiile pe care le furnizati (centuri, ruta de zbor, etc). Facand aceste lucruri dati dovada ca sunteti un profesionist.

Adesea veti avea un pasager interesat de zbor sau care poate fi pilot si care va intreaba continuu despre caracteristicile aeronavei, echipamente noi, proceduri de navigatie, etc, care va poate distrage atentia de la sarcinile importante. Este bine sa satisfaceti curiozitatea pasagerului, dar de multe ori trebuie sa spuneti: " Am nevoie de cateva minute sa ma concentrez asupra zborului" sau "Am multa treaba, asa ca incheiem discutia si vorbim mai tarziu". In general, pasagerii si alti piloti respecta aceste interventii si nu veti fi antrenat de ceilalti in alte activitati.

Purtati convorbirile radio in mod profesionist cu un ton autoritar (ca si cum ati actiona, dar nu o faceti inca).

Trebuie sa manevrati aeronava cu atentie, atat in timpul zborului cat si la sol.

Daca doriti sa dati sarcini altora, trebuie sa o faceti intr-o maniera sensibila si sa pastrati controlul situatiei furnizand indicatii clare, apoi supravegheati actiunile. Nu permiteti nici o confuzie in cabina. Fiti atenti, in special, la actiunile pilotului secund, la modul in care acesta manevreaza aeronava, cum utilizeaza statia radio, comenzile flapsurilor, ale trenului de aterizare, etc. Asistenta formala, fara controlul si supravegherea pilotului comandant poate fi periculoasa.

Nu permiteti asistenta inoportuna chiar daca vine de la un pilot cu experienta intrucat s-ar putea sa se interfereze cu actiunile dumnevoastra sau cu felul in care gestionati situatia. Acest lucru nu inseamna sa nu luati in considerare sfatul( pentru ca face parte din procesul de invatare dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca, in calitate de pilot comandant, dvs. sunteti cel care stabileste mersul operatiunilor.

In cazul zborurilor de instructie, situatia este putin diferita, din moment ce va bazati pe experienta instructorului. Dar, chiar si in aceasta situatie, trebuie sa ganditi independent si sa va exprimati diferentele de opinie. Tineti cont de faptul ca instructorul va pregateste sa deveniti pilot comandant. De fapt, chiar si intr-o cabina cu doi piloti bine pregatiti, antrenati, care actioneaza ca o echipa, fiecare trebuie sa gandeasca independent si sa se informeze reciproc in legatura cu diferentele de opinie, oricare ar fi ele. Cand zburati cu un pilot care, dupa opinia dumneavoastra , poate pune in pericol aeronava, exprimati-va dubiile! Intotdeauna, intr-o cabina cu doi piloti, acestia au obligatia sa-si asume cu certitudine controlul fizic asupra comenzilor si sa comunice clar unul cu celalalt, utilizand expresii ca:

- " Am preluat comenzile";

- " Preia comenzile".

Ramanerea la comanda

Pentru a fi la comanda integrala a zborului trebuie sa va asigurati ca nu intrati in situatii pentru care nu sunteti pregatiti sau antrenati sau pentru care aeronava nu este echipata ( cum ar fi zborul de noapte sau zborul instrumental). Trebuie sa va cunoasteti bine limitele si capacitatile si sa tineti cont de acestea in evaluarea solicitarilor. Ar trebui sa efectuati operatiunile in siguranta pana la punctul in care gradul de complexitate al misiunii de zbor se coreleaza cu limitele capacitatilor dvs dar daca acesta le depaseste tot timpul sau daca, datorita suprasolicitarilor, limitele capacititatilor dvs sunt diminuate, atunci sunteti candidatul ideal pentru un incident sau accident. Daca simtiti ca gradul de complexitate al misiunii de zbor depaseste limitele capacitatilor dumneavoatra , mai bine refuzati aceasta misiune de zbor spunand "NU".

De exemplu, ati rezolvat cu bine, de nenumarate ori, toate procedurile de decolare la aerodromul de aterizare iar gradul de complexitate a operatiunilor a fost la limita capacitatilor dvs., dar toate au fost rezolvate cu succes.

Este posibil ca intr-o zi sa fiti mai obosit si sa aveti un vant lateral puternic. In aceasta situatie trebuie sa luati o decizie rationala de a incepe sau nu zborul. Aceasta ar fi cea mai importanta decizie pentru intreaga operatiune de zbor.

Exista mai multi factori care pot amplifica efortul depus in mod obisnuit in munca dvs pana la limita capacitatilor dumneavoastra (cum ar fi un aeroport nefamiliar, intreruperea comunicatiilor radio, conditii meteorologice dificile, incluzand ploaie si vant lateral puternic, vijelie), si chiar sa le depaseasca. Trebuie sa fiti tot timpul pregatiti sa aveti o rezerva de capacitate, astfel incat sa faceti fata oricand unei situatii de urgenta. Cele mai bune sfaturi pentru un pilot incepator sunt:

Sa-si insuseasca cunostintele si sa invete abilitatile pentru a deveni un bun pilot;

Sa aiba incredere in fortele proprii;

Sa-si cunoasca si sa-si recunoasca limitele capacitatilor sale, sa cunoasca de asemenea limitele performantelor aeronavei;

Sa-si exercite autoritatea de pilot comandant de la inceputul misiunii pina la incheierea misiunii si predarea aeronavei;

Sa abordeze fiecare zbor cu profesionalism.

Acum completati exercitiul 7- Rationamente si luarea deciziilorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1517
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved