Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Structura retelei de telefonie clasica

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micStructura retelei de telefonie clasica

Tehnologia care sta la baza retelei de telefonie clasica este cea de comutare de circuite. Atunci cand are loc o convorbire intre doua parti, conexiunea este mentinuta pe toata durata convorbirii.Iata ce se intampla cand cineva-chematorul-doreste sa telefoneze o alta persoana-chematul-prin intermediul retelei telefonice traditionale:

Ø      Chematorul ridica receptorul si aude tonul de apel.

Ø      Un numar de telefon este introdus, specificand adresa destinatie a Chematului.

Ø      Se transmit semnale prin aceasta retea pentru a se stabili un circuit pentru convorbire.Capacitatea si largimea de banda pentru apel sunt rezervate pe durata apelului.

Ø      Aparatul telefonic de la destinatia respectiva suna, indicand prezenta unui apel.

Ø      Chematul ridica receptorul si incepe convorbirea.Vocea este transformata in format digital in centrala, iar la capatul celalalt este din nou tranformata in analog.

Ø      Convorbirea se termina, taxarea are loc iar circuitul si resursele sunt eliberate.

Acesti pasi trebuie sa aiba loc rapid si sa fie corect executati pentru ca o convorbire sa se poata efectua la o calitate inalta.

Un numar de componente furnizeaza infrastructura necesara pentru realizarea rapida a convorbirilor . Printre acestea se numara :

Ø      Codarea vocii

Ø      Comutatoarele

Ø      Centrale locale de interschimb (PBX-Private Branch eXchange)

Ø      Semnalizari

Ø      Aparate telefonice

Despre protocolul de semnalizare ( SS7 ) si structura retelei de semnalizare am vorbit in capitolul 3.

Codarea vocii

Cand vorbim in microfonul receptorului, semnalul audio introdus este transmis initial analog prin perechea de cabluri telefonice.Cand acest semnal analog ajunge in centrala acesta este convetit in semnal digital.

Odata digitalizat, transmisia vocii codate este transportata prin reteua de telefonie pana la destinatie, unde este decodata si transformata in semnal analog.

Metoda de codare a semnalului audio in format digital a fost standardizata. Numele acestui standard este G.711, si foloseste pentru codare tehnica de modulatie a impulsurilor in cod -PCM (Pulse Code Modulation ). Dar acest standard, G.711, cunoaste doua variante :

Ø      G.711u: este codecul folosit in primul rand in America de Nord

Ø      G.711a: este codecul folosit in primul rand in Europa

G.711 converteste semnalul audio analog de intare in semnal digital la iesire cu un debit de 64 kilobiti pe secunda ( kbps ).

Un singur canal vocal G.711 poata numele de "digital signal, level 0"sau DS0-semnal digital, nivel 0. Centralele telefonice sunt interconectate prin legaturi trunchi de nivel 1 ( T1 ).

Figura 2.Canale vocale in centralele telefonice

Comutatoarele

Comutatoarele sunt componetele principale ale centralelor telefonice. Exita mai multe metode de a transfera traficul de voce de la o legatura la alta si de a stabili circuitele si conexiunile dedicate necesare pentru apelurile telefonice.. Liniile principale ( care interconecteaza comutatoarele ) folosesc multiplexarea pentru a transporta mai multe convorbiri simultane pe aceeasi legatura (pereche de fire).

Comutatoarele sunt adesea clasificate dupa functiile pe care le indeplinesc. Daca vrem sa conectam un aparat telefonic in casa sau la sediul unei firme, cu centrala PSTN, primul punct de intrare este un comutator numit comutator local-"local switch".Acest tip de comutator mai poarta si denumirea de Comutator de CLASA 5. El este administrat de compania telefonica locala, care deseori este mentionata drept LEC "local exchange carrier".Comutatorul local preia semnalul analog de la intrare il digitalizeaza pentru a putea fi transmis direct in centrul centalei PSTN.Convorbirea digitalizata este transmisa prin liniile principale catre urmatorul comutator din retea.

Urmatorul tip de comutator pe care semnalul digital in intalneste este comutatorul "tandem".Aceste comutatoare sunt de obicei administrate de companii aflate la distanta,mentionate drept IXC "interexchange carrier".Aceste comutatoare tandem care fac comutarea de circuite si asigura calea catre centrala PSTN, poarta denumirea de comutatoare de CLASA 1,2,3 sau 4, transporta volume mari de apeluri si sunt proiectate sa fie foarte accesibile si solide(de incredere).

.

Figura Comutatoare locale si tandem

Centrale locale de interschimb - PBX

O centrala locala de interschimb sau pe scurt PBX, este fundatia penru majoritatea companiilor.

In cadrul companiilor, aceasta trebuie sa serveasca mai multi utilizatori care au nevoie de cateva caracteristici avansate cum ar fi: identitatea apelantului, transferul apelului si trimiterea apelului. In plus companiile ar dori ca sistemul lor telefonic sa se comporte ca o retea locala in ciuda faptului ca serveste filiale (birouri) care se afla in orase /tari diferite.

Sistemele telefonice rezidentiale trebuie sa aloce o linie telefonica externa, separata, pentru fiecare utilizator.

Pe de alta parte, PBX-urile permit angajatilor companiilor sa imparta un numar limitat de linii telefonice externe facand astfel economii pentru companie. Multe companii conecteaza PBX-urile intre ele pentru a putea vorbi fara ca apelul sa treca prin reteaua de telefonie clasica, acest lucru fiind posibil formand un numar de interior.

Figura O firma conectata prin PBX la reteaua de telefonie clasica

Aparatele Telefonice

Aparatele telefonice care sunt conectate la centralele telefonice traditionale sunt de doua tipuri: analogice si digitale :

Ø      Analogice: Este tipul de aparat telefonic cel mai des intalnit. El se conecteaza la centrala prin intermediul liniilor telefonice si transmite un semnal analog.

Ø      Digitale: Este tipul de aparat telefonic care se foloseste des acum in majoritatea companiilor.Acesta se conecteaza direct la PBX si transmite semnale digitale .

4.2 Adaptarea protocolului SS7 pentru retele cu comutatie de pachete (Protocolul SIGTRAN )

Comutatoarele de telefonie IP permit efectuarea de apeluri de voce prin intermediul retelelor Internet Protocol , precum reteaua publica Internet sau retele private IP ale organizatiilor mari, si intre retele IP si reteaua publica de comutatie telefonica .

Apelurile pot fi facute intre terminale ale retelei IP, intre telefoane PSTN si terminale IP, sau intre telefoane PSTN dintr-o retea IP.

Pentru a interopera cu reteaua clasica de telefonie, un comutator de telefonie IP trebuie sa suporte protocolul Sistemului de Semnalizare 7 (SS7), fie la nivel de placa sau prin intermediul unui modul de interconectare extern. SS7 este utilizat pentru a initia in mod eficient apeluri in PSTN si a emite cereri catre servere cu baze de date PSTN.

Suportul SS7 al comutatoarelor de telefonie IP reprezinta un pas important in integrarea retelelor PSTN cu cele de date IP.

Retelele VoIP transporta SS7 peste Protocolulde Internet utilizand protocolul Sigtran.

In retele de telefonie IP, informatia de semnalizare este schimbata intre urmatoarele elemente functionale:

Media Gateway (MG) : termina apeluri vocale pe trunchiuri inter-comutatoare, comprima si pachetizeaza vocea si livreaza pachetele de voce comprimata catre reteaua IP. Pentru apeluri de voce cu originea in reteaua IP indeplineste functiile in ordine inversa. Pentru apeluri din PSTN, informatia de semnalizare Q.391 este transportata de la MG la MGC pentru a procesa datele apelului

Media Gateway Controller (MGC): asigura inregistrarea si administrarea resurselor la MG. Un MGC schimba mesaje ISUP cu centrele de comutatie printr-un gateway de semnalizare. Deoarce producatorii de MGC folosesc platforme de calculatoare integrate, aceste MGC se numesc cateodata softswitch.

Signaling Gateway (SG): permite interconectarea transparenta a semnalizarii intre retele de comutatie circuit si IP. SG poate termina semnalizare SS7 sau translata si dirija mesaje peste o retea IP catre un MGC sau alt SG. Datorita rolului critic in retele de voce integrate, SG sunt adesea instalate in grupuri pentru a asigura o disponibilitate sporita.

Arhitectura SIGTRAN identifica doua componente: un protocol transport comun(SCTP) pentru nivelul de protocol SS7 care este transportat si un modul de adaptare pentru a emula nivele inferioare ale protocolului.

Modulul de adaptare contine urmatoarele parti:

M2UA-pentru transportul mesajelor de semnalizare utilizator SS7 MTP Nivel 2 peste Protocolul de Internet utilizand SCTP .

M3UA-pentru transportul mesajelor de semnalizare utilizator SS7 MTP Nivel 3 ( ISUP, TUP si SCCP) peste Protocolul de Internet utilizand SCTP .

SUA-pentru transportul de mesaje semnalizare utilizator SS7 SCCP (de exemplu TCAP ) peste Protocolul de Internet utilizand SCTP.

Daca protocolul nativ este MTP Nivel 3, protocolul Sigtran ofera functionalitatea echivalenta a MTP Nivel 2. Daca protocolul nativ este ISUP sau SCCP, protocolul Sigtran ofera aceeasi functionalitate ca MTP Nivelele 2 si 3. Daca protocolul nativ este TCAP, protocolul sigtran ofera functionalitatea SCCP (clasa fara conexiune) si MTP Nivele 2 si 3.

Protocoalele Sigtran ofera functiile necesare pentru a suporta semnalizarea SS7 peste retele IP, incluzand :

Ø      Control de flux

Ø      Livrarea in secventa a mesajelor de semnalizare dintr-un flux de control

Ø      Identificarea punctului de semnalizare de origine si terminatie

Ø      Identificarea circuitelor de voce

Ø      Detectia de erori, retransmisia si alte proceduri de corectare a erorilor

Ø      Recuperarea informatiei la defectarea unor componente pe calea de tranzit

Ø      Control pentru evitarea congestiei pe Internet

Ø      Detectarea starii entitatilor din retea (de exemplu in serviciu, defect)

Ø      Suport pentru mecanisme de securitate pentru a proteja integritatea informatiei de semnalizare

Ø      Extensii pentru a suporta necesitati viitoare de functionaliate si securitate

SCTP: Stream Control Transmission Protocol

SCTP este utilizat pentru transportul sigur al mesajelor SS7 intre puncte terminale de semnalizare peste retele IP.

Pentru a stabili o asociere intre puncte terminale SCTP, un punct terminal SCTP pune la dispozitia celuilalt o lista a adreselor sale de transport(adrese multiple IP in combinatie cu un port SCTP).

Aceste adrese de transport identifica adresele care vor transmite si receptiona pachete SCTP.

SCTP permite ca mesajele de semnalizare sa fie ordonate in mod independent in fluxuri multiple (canale logice unidirectionale stabilite de la un punct terminal SCTP catre altul) pentru a asigura livrarea in secventa intre punctele terminale asociate.

Prin transferul secventelor de mesaje independente in fluxuri SCTP separate, este mai putin probabil ca retransimisia unui mesaj pierdut sa afecteze livrarea in timp a altor mesaje din alte secvente. Deoarece la TCP/IP apare head-of-line blocking, sigtran recomanda SCTP in loc de TCP/IP pentru transmisia mesajelor de semnalizare peste retele IP.

Pentru a indeplini cerintele de performanta si diponibilitate in semnalizarea SS7 operatorii de VoIP asigura redundanta legaturilor intre nodurile SS7 si MGC. Legaturile sunt distribuite prin SG multiple, SGC distribuite pe procesoare multiple si pentru retelele IP sunt configurate rute multiple pentru a asigura parametrii de supravietuire pentru punctele terminale SCTP.

Transportul MTP peste IP

Pentru a satisface cerintele de functionalitate si performanta pentru MTP grupul de lucru sigtran IETF a recomandat doua protocoale noi : M2UA si M3UA.

Acestea ofera primitivele specifice rezultand necesitatea implementarii unui singur protocol la un moment dat.

M2UA este un protocol definit pentru transportul mesajelor de semnalizare utilizator SS7 MTP Nivel 2 peste IP utilizand SCTP.

Nivelul de protocol M2UA permite un set de servicii pentru utilizatorii sai echivalent cu cel oferit de MTP Nivel 2 catre MTP Nivel 3.

M2UA este utilizat intre Signaling Gateway (SG) si Media Gateway Controller (MGC) in retele VoIP.

SG primeste mesaje SS7 peste o interfata MTP Nivel 1 si Nivel 2 de la un punct terminal de semnalizare (SCP or SSP) sau punct de transfer semnalizare (STP) din PSTN.

SG termina legatura SS7 cu MTP Nivel 2 si transporta MTP Nivel 3 si mai sus catre un Media Gateway Controller (MGC) sau alt punct terminal IP utilizand M2UA peste SCTP/IP.

SG mentine starea de disponibilitate a tuturor MGC pentru a administra fluxurile de trafic de semnalizare peste conexiunile SCTP active

M3UA: MTP Level 3 User Adaptation Layer

M3UA este un protocol definit pentru transportul mesajelor de semnalizare utilizator SS7 MTP Nivel 3 (i.e. ISUP, TUP si SCCP) peste IP utilizand SCTP

Mesaje TCAP sau RANAP, precum si protocoale utilizator SCCP, pot fi transportate de SCCP utilizand M3UA sau printr-un protocol diferit sigtran numit SUA

M3UA este utilizat intre SG si MGC sau baza de date pentru telefonie IP. SG receptioneaza semnalizare SS7 folosind MTP ca transport peste o legatura standard SS7.

SG termina MTP-2 and MTP-3 si livreaza ISUP, TUP, SCCP sau alte mesaje utilizator MTP-3, precum si anumite evenimente de administrare a retelei, peste conexiuni SCTP la MGC sau baze de date pentru telefonie IP.

Nivelul ISUP sau SCCP la un punct de semnalizare IP nu cunoaste ca serviciile MTP-3 asteptate nu sunt oferite local ci de SG distant.

Similar, nivelul MTP-3 la SG nu cunoaste ca utilizatorii sai locali sunt de fapt parti distante peste M3UA.

Conceptual, M3UA extinde accesul la servicii MTP-3 la SG catre puncte terminale distante IP.

Daca un punct terminal IP este conectat la mai mult de un SG, nivelul M3UA la punctul terminal IP mentine starea destinatiilor SS7 si a mesajelor de rutare conform cu starea de disponibilitatea si congestie a rutelor catre destinatii peste fiecare SG.

M3UA nu impune limita lungimii campului de informatie de semnalizare (SIF) de 272 octeti asa cum este specificat pentru SS7 MTP Nivel 2.

Blocuri mai mari de informatii pot fi prelucrate direct de M3UA/SCTP fara a fi nevoie de o procedura de segmentare/reasamblare la nivelul superior asa cum este specificat de standardele SCCP si ISUP.

Totusi SG va forta respectarea limitei de maxim 272 octeti cand este conectat la o retea SS7 care nu suporta transferul de blocuri mai mari de informatie catre destinatie.

Pentru retele MTP de banda larga SG va fragmenta mesajele ISUP sau SCCP mai mari de 272 octeti.

Transport SCCP peste IP

 

SUA (SCCP User Adaptation Layer) este un protocol definit de grupul sigtran IETF pentru transportul de mesaje semnalizare utilizator SS7 SCCP (i.e.TCAP si RANAP) peste IP utilizand SCTP.

SUA este utilizat intre SG si punctul de semnalizare terminal IP si intre puncte de semnalizare terminale IP.

SUA permite atat servicii SCCP neordonate cat si fara conexiune in secventa si bidirectional cu conexiune cu control de flux, detectie de mesaje pierdute si erori de secventa (i.e., protocolul SCCP clasa 0 pana la 3).

Transport SCCP fara conexiune peste IP

Pentru transportul fara conexiune, SCCP si SUA sunt interfatate la SG. Din perspectiva unui punct de semnalizare SS7, utilizatorul SCCP este localizat la SG.

Mesajele SS7 sunt rutate catre SG pe baza codului de punct si a numarului de subsistem SCCP.

SG ruteaza apoi mesajele SCCP catre punctul terminal IP distant. Daca exista puncte terminale IP redundante, SG pot imparti traficul intre puncte IP active folosind metoda round-robin. Aceasta impartire are loc doar pentru primul mesaj dintr-un dialog TCAP; mesaje ulterioare TCAP din acelasi dialog sunt transmise intotdeauna catre punctul terminal IP selectat pentru primul mesaj, spre deosebire de cazul in care punctele terminale pun la dispozitie informatii de stare si SG cunoaste politica de alocare a mesajelor la punctele terminale IP

SG poate efectua si "Global Title Translation" (GTT) pentru a determina destinatia mesajelor SCCP. SG ruteaza pe baza titlului global, i.e. cifre prezente in mesajul de intrare, precum numarul apelat sau identificatorul abonatului mobil.

Transport SCCP cu conexiune peste IP

Pentru transport orientat pe conexiune, SCCP si SUA se interfateaza la SG prin asocierea celor doua sectiuni de conexiune necesare pentru transferul de date oreintat pe conexiune intre un punct de semnalizare terminal SS7 si un punct perminal IP.

Mesajele sunt rutate de SG catre puncte de semnalizare SS7 pe baza codului punctului destinatie (in campul de adresa MTP-3) si catre puncte terminale IP pe baza adresei IP (in antetul SCTP).

SUA poate fi de asemena utilizat pentru transportul informatiei utilizator SCCP intre puncte terminale IP direct decat prin SG.

SG este utilizata doar pentru a permite interoperabilitatea cu semnalizarea SS7 in reteaua de comutatie circuite.

Daca aplicatiile IP sunt conectate la SG multiple, pot exista rute multiple catre o destinatie in reteaua SS7. In acest caz, punctul terminal IP trebuie sa monitorizez starea SG distant inainte de a initia transferul de mesaje.

4 Interconectarea cu Romtelecom

Pentru ca tehnolo

1Metode de interconectare

Romtelecom va oferi urmatoarele metode de interconctare :

a) interconectare la sediul Operatorului. Acest fel de interconectare este ilustrat in urmatoarea figura :

b) interconectare la distanta

c) Romtelecom ofera circuite de extensie pentru interconectare pentru a lega Punctul de Interconectare cu o centrala Romtelecom aflata la distanta. Se vor folosi linii inchiriate Romtelecom standard de 2 Mbit/s. Ace

d) interconectare in spatiul Romtelecom

2Puncte de interconectare si legaturi de interconectare

Romtelecom va oferi interconectare prin intermediul unuia sau mai multor comutatoare.

Cu exceptia cazurilor in care exista restrictii tehnice, cum ar fi la comutatoarele analogice de exemplu, Romtelecom ofera interconectarea la toate comutatoarele locale, de transit si internationale.

Interconectarea intre reteaua Romtelecom si reteaua Operatorului va avea loc prin intermediul Punctelor de Interconectare, fiecare fiind conectat cu unul sau mai multe Puncte de Acces localizate in comutatoarele de interconectare ale Romtelecom. Interconectarea intre reteaua Romtelecom si reteaua Operatorului se va efectua prin linii de Interconectare care au o capacitate de 2 Mbit/s, semnalizarea fiind bazata pe Protocolul de Semnalizare SS7.

Se poate transporta trafic de la mai multi Operatori printr-o legatura de interconectare cu conditia ca sa existe acorduri intre Romtelecom si fiecare dintre Operatorii implicati si ca Romtelecom sa aiba confirmare in scris de la Operatorul responsabil pentru linia de interconectare in cauza, care sa ateste ca acesta accepta trafic pe linia de interconectare de la un anume Operator.

Comutatoare digitale locale

a)      Comutatoarele digitale locale ale Romtelecom sunt aratate in tabelul 1 de mai jos. Puncte de acces la aceste comutatoare vor fi disponibile la toate locatiile de la data introducerii platformei de semnalizare C7 de sine statatoare a Romtelecom si a Retelei de Date asociate : octombrie 2003. Punctele de acces la aceste locatii vor permite terminarea sau colectarea apelurilor pentru clientii conectati direct la comutatorul respectiv ca si tranzitul traficului catre si de la clienti conectati direct la oricare comutator analogic local dependent. Aria acoperita de catre fiecare comutator de interconectare este determinata prin referire la codurile ariilor geografice asa cum apar in planul national de numerotare al Romaniei.

b)      In cazul in care un Operator solicita un Punct de Acces la oricare dintre comutatoarele din tabelul 1 , Romtelecom va efectua un studiu tehnic de fezabilitate si unde este posibil din punct de vedere tehnic, interconectarea va fi realizata in 3 luni.

Tabelul 1

Interconectarea de tranzit

Romtelecom ofera stabilirea de Puncte de Acces la fiecare dintre comutatoarele de tranzit prezentate in tabelul 2 de mai jos. Fiecare dintre aceste Puncte de Acces permite terminarea, colectare sau tranzitul apelurilor in Romania.

Tabelul 2

Interconectarea privind traficul originat din sau terminat in afara Romaniei

Romtelecom ofera posibilitatea stabilirii Punctelor de Interconectare la fiecare dintre comutatoarele de interconectare aratate in tabelul 3 de mai jos, fiecare dintre acestea permitand tranzitare prin reteaua Romtelecom a apelurilor originate in retele din Romania si terminate in retele din afara Romaniei si invers.

Se pot accesa apeluri care se termina in afara Romaniei in mod indirect folosind Punctele de Acces din tabelul 2.


Tabelul 3

3Ierarhia retelei

Tehnologia de transmisie utilizata pentru Legaturile de Interconectare este aceeasi cu cea utilizata in cadrul retelei Romtelecom, respective tehnologia SDH.

Toate comutatoarele prezentate in tabelul 2 sunt interconectate si legate la ambele comutatoare internationale prezentate in tabelul 3. Toate comutatoarele digitale locale prezentate in tabelul 1 sunt conectate direct la cel putin unul din comutatoarele de transit . Toate comutatoarele analogice sunt conectate la comutatoarele digitale locale, iar in cazul Bucurestiului, vor fi conectate la cerere. Accesul la toate comutatoarele analogice locale se va face prin comutatoare digitale locale si va fi considerat ca terminare/originare locala si nu ca transit simplu.

Pentru interconectarea la nivel regional, comutatorul centrului zonal Bucuresti, comutatorul Dacia, comutatorul Sud-Est si comutatorul Sud-Vest sunt considerate a fi situate pe acelasi nivel in ierarhia retelei Romtelecom si functionand ca un singur comutator, tranzitul dintre acestea nefiind tarifat. Interconectarea la nivel regional la oricare dintre aceste patru comutatoare permite traficul cu utilizatorii retelei Romtelecom din zona tehnica Bucuresti .

4Colocare

Definirea serviciilor de colocare

Serviciile de colocare sunt destinate Operatorilor autorizati de retele publice de comunicatii electronice care, pentru interconectarea cu reteaua publica de telefonie fixa a Romtelecom, opteaza pentru amplasarea echipamentelor specifice in spatiile Romtelecom..

Operatorii pot beneficia de urmatoarele produse de colocare:

Ø      colocare fizica in interiorul cladirii Romtelecom:

-   in module separate ;

-   in dulap pentru rack standard (800x600x2200 mm);

Ø      colocare fizica in exteriorul cladirii Romtelecom - pe teren neconstruit sau in alte constructii destinate activitatilor de comunicatii electronice din spatial Romtelecom (adiacenta sau invecinata);

Ø      colocare virtuala.

Produse oferite

a) Colocarea fizica in interiorul cladirii Romtelecom;

Spatiul destinat pentru colocarea fizica a echipamentelor de interconectare in interiorul cladirilor Romtelecom este oferit, potrivit alegerii Operatorului, in limita spatiului disponibil, sub forma a doua produse:

 • Modul separat de colocare cu acces individual;
 • Dulap prevazut cu sistem de inchidere, in care poate fi inclus un rack standard, cu dimensiunile 800x600x2200 mm pentru colocarea echipamentelor. Un spatiu dedicat cu acces separat se asigura pentru o configuratie de unu sau mai multe dulapuri.

b) Colocarea fizica in exteriorul cladirilor Romtelecom (adiacenta sau invecinata);

Spatiul proprietate Romtelecom din exteriorul cladirii este oferit, potrivit alegerii Operatorului, sub forma a trei produse:

 • Container amplasat pe teren neconstruit, in care functioneaza echipamente de interconectare;
 • Container, pe terasele cladirilor, in care functioneaza echipamente de interconectare;
 • Colocare in alte constructii destinate activitatilor de comunicatii electronice.

c) Colocare virtuala

Romtelecom ofera colocare virtuala in aceleasi tipuri de spatii indicate la punctele a) si b) de mai sus (echipamentele de interconectare ale Operatorului sunt operate si intretinute de catre personalul Romtelecom, fara a se permite accesul fizic al personalului Operatorului la astfel de echipamente).

Produsele care implica suprafete mai mari decat cele minim necesare functionarii,vor fi oferite,potrivit cerintelor Operatorului, in limita spatiului disponibil, astfel incat de produsele de colocare sa beneficieze cat mai multi Operatori.

Sub rezerva furnizarii unor motive rezonabile potrivit carora echipamentul colocat de Operator este vulnerabil din punct de vedere al integritatii, Romtelecom va putea sa pretinda Operatorului incheierea unei asigurari in acest sens.

Colocarea virtuala se va realiza in acelasi spatiu in care functioneaza echipamentele Romtelecom, fara construirea unei structuri cu rol de protectie, daca partile nu se inteleg altfel.

Facilitati si servicii disponibile

Pentru toate serviciile furnizate, Operatorul poate dispune de urmatoarele facilitati si servicii:

 • acces separat din exterior pentru Operator, sau alternativ, servicii de acces cu insotitor, pentru a permite accesul operatorului la echipamentul propriu;
 • asigurarea unor masuri de securitate pentru echipamentul Operatorului, similare celor asigurate pentru echipamentele Romtelecom;
 • spatiul fizic, suficient pentru instalarea echipamentelor necesare, separea echipamentele unui operator de cele ale altui operator, precum si intretinerea in conditii de siguranta a echipamentelor instalate;
 • interfata fizica pentru punctele de interconectare ale centralelor telefonice prin intermediul unui subrepartitor;
 • alimentare electrica, inclusiv generator de rezerva;
 • prize pentru echipamentele de mica putere, cum ar fi aparatele de masura;
 • incalzire, ventilatie si/sau aer conditionat, pentru asigurarea compatibilitatii termice a tuturor echipamentelor din spatiul de colocare (in cazul colocarii in interiorul cladirii);
 • protectie antiseismica;
 • impamantare pentru echipamente;
 • lumina suficienta, inclusiv de avarie, pentru instalare si intretinere;
 • sisteme de detectare a fumului si de prevenire a incendiilor;
 • serviciul de intretinere a echipamentului colocat;
 • serviciul de intretinere a spatiului si a utilitatilor furnizate;
 • servicii de curatenie in spatiul colocat.

In cazul unei defectiuni aparute la oricare utilitate furnizata de Romtelecom, acesta va demara, in termen de o ora de la momentul la care defectiunea a ajuns la cunostinta Romtelecom, activitatile de localizare si remediere a defectiunii. Daca se constata raspunderea Operatorului pentru defectiunea produsa, acesta va suporta cheltuielile de remediere.


5 Servicii principale de interconectare

Romtelecom pune la dispozitie urmatorul set minim de servicii de interconectare pentru apelurile originate din Romania :

(a) serviciul de interconectare pentru terminarea apelurilor (interconectare atat la comutatorul de tranzit, cat si la cel local). Acesta este un serviciu de terminare a apelurilor, ce consta in terminarea in reteaua Romtelecom a apelurilor originate in Romania si care trec prin sau sunt originate in reteaua Operatorului din Romania;

(b) Serviciul de interconectare in vederea originarii (colectare) consta in transportarea apelurilor initiate de utilizatorii serviciilor Romtelecom catre punctul de interconectare corespunzator, in scopul trimiterii lor catre alt operator, unde acestea vor fi terminate sau transferate unei alte parti, fie aceasta pe teritoriul sau in afara Romaniei.

Serviciul de interconectare se refera la:

apelurile originate de utilizatorii Romtelecom care vor fi rutate apel cu apel, in baza selectiei transportatorului, folosind un cod de selectie a transportatorului, catre un operator, in vederea transportarii catre destinatia finala.

"Apeluri de la oricine catre oricine" - Apelurile originate de catre operatorii Romtelecom care vor fi rutate catre clientii conectati direct la reteaua Operatorului pentru a fi terminate in reteaua operatorului de destinatie.

Romtelecom va oferi urmatorul set minim de servicii de interconectare pentru apelurile de tranzit:

(c) Serviciu de tranzit, ce consta in rutarea prin reteaua Romtelecom a apelurilor originate in sau care trec prin reteaua Operatorului si care nu sunt terminate in reteaua Romtelecom.

(d) Romtelecom va furniza Operatorului, la cerere, un serviciu de tranzit constand in rutarea prin reteaua sa a tuturor apelurilor originate fie intr-o retea licentiata si stabilita in afara Romaniei si terminate in Romania, fie originate in Romania si terminate intr-o retea stabilita in afara Romaniei.

6 Selectia transportatorului

Acest lucru va permite operatorilor de a oferi utilizatorilor finali ai Romtelecom posibilitatea de a folosi serviciile acestora prin formarea unui cod de selectie a transportatorului pentru fiecare apel.

Apelurile originate prin selectia transportatorului se vor realiza prin formarea directa sau, daca nu este posibil din punct de vedere tehnic, prin ton de intermediar a unei secvente numerice care sa includa codul de selectie al operatorului urmat de numarul dorit care poate fi un numar national sau prefixul international (00) urmat de numarul international. Romtelecom nu va oferi servicii de selectie a transportatorului pentru telefoanele publice cu cartela.

7 Accesul la numerele non-geografice Romtelecom de trei cifre

 

Romtelecom va oferi operatorului, la cerere, prin unul sau mai multe puncte de interconectare, acces la numerele Non-Geografice, incluzand serviciile cu numerotatie de trei cifre de care beneficiaza utilizatorii finali ai Romtelecom.

Accesul la serviciile de urgenta

 

Romtelecom va oferi acces la urmatoarele servicii de urgenta prin folosirea numerelor de trei cifre :

(a) - Serviciul de ambulanta: 961

(b) - Politia: 955

(c) - Pompieri: 981

(d) - Serviciul European de urgente: 112

In situatia in care Operatorul este interconectat printr-un comutator de tranzit, acesta va trebui sa introduca codul de arie geografica al regiunii (judetului) din care apelul este originat.

Accesul la serviciile cu numere formate din trei cifre

 

Romtelecom va asigura operatorului accesul la anumite servicii prin utilizarea numerelor de trei cifre, corespunzatoare fiecaruia dintre urmatoarele servicii:

(a) - Serviciul deranjamente al Romtelecom: 921

(b) - Ghidul de servicii Romtelecom: 930

(c) - Serviciul informatii: 951

(d) - Ora exacta: 958

(e) - Meteo: 959

Romtelecom va oferi, de asemenea, accesul la lista abonatilor sai, prin numarul de informatii 931.

De asemenea Romtelecom va oferi operatorului, la cerere, accesul la unul sau mai multe servicii furnizate de clientii Romtelecom prin folosirea unui "numar verde".

8 Servicii de linie inchiriata pentru segmentele terminale

La cererea operatorului Romtelecom va asigura conectarea unei Legaturi de Acces a Operatorului, Legaturi de Transmisie in Retea si Legaturi de Acces la Utilizatorul Final,

oferind o cale de transmisie permanenta de la un capat la celalalt ( linie inchiriata ), cu o rata de transfer standard, sau cu orice alta rata de transfer stabilita de comun acord, intre Punctul de Interconectare si Locatia Utilizatorului Final, conform cererii Operatorului.

Acolo unde Romtelecom are posibilitatea de a furniza serviciile solicitate:

O Legatura de Acces a Operatorului va fi folosita pentru conectarea Punctului de Interconectare la Punctul de Acces in reteaua de transmisie a Romtelecom ce deserveste locatia Punctului de Interconectare.

O Legatura de Acces la Utilizatorul Final va fi folosita pentru a asigura conectarea Utilizatorului Final la nodul de retea de transmisie a Romtelecom ce deserveste Locatia Utilizatorului Final.

O Legatura de Transmisie in Retea va conecta Punctul de Acces al retelei de transmisie Romtelecom care deserveste locatia Punctului de Interconectare la nodul de retea de transmisie Romtelecom ce deserveste locatia Utilizatorului Final.

Punctul de Acces la Reteaua de Transmisie ce deserveste Punctul de Interconectare, Punctul de Interconectare, Nodul de Retea de Transmisie ce deserveste Locatia Utilizatorului Final si Locatia Utilizatorului Final trebuie sa se afle in aceeasi arie regionala, asa cum este aceasta definita de Romtelecom in informatiile despre retea puse la dispozitie.

Ratele de transfer standard pentru aceste legaturi includ viteze de 64 Kbit/sec, Nx64Kbit/sec, pana la 1024Kbit/sec si 2048 Kbit/sec. Alte rate de transfer pot fi disponibile, conform discutiilor asupra cerintelor, evaluarea capacitatii retelei si evaluarea anumitor locatii.

Punctul de conectare al clientului la echipamentul instalat de Romtelecom la locatia utilizatorului final va marca punctul de terminare pentru reteaua Romtelecom.


9. Principii de rutare la interconectare

Intreg traficul de interconectare livrat de operator catre Romtelecom, fie pentru terminare in reteaua acestuia, fie pentru rutare prin reteaua Romtelecom si terminare intr-o retea de pe teritoriul Romaniei, alta decat reteaua Romtelecom, va fi livrat catre unul din Punctele de Interconectare .

Odata ce traficul a fost trimis in reteaua Romtelecom la Punctul de Interconectare, acesta va fi rutat in acelasi fel ca si traficul propriu al Romtelecom.

Orice apel originat in reteaua Romtelecom si colectat de catre operator dupa formarea de catre partea apelanta a prefixului corespunzator alocat operatorului va fi colectat de Operator la unul din Punctele de Interconectare.

Se aplica urmatoarele reguli:

(a)    orice apel pe care Operatorul il trimite spre Romtelecom pentru a fi terminat in reteaua Romtelecom va fi trimis catre Punctul de Interconectare cel mai apropiat de punctul de terminare a retelei, care este destinatia apelului ("livrare la capatul indepartat"); si

(b)   orice apel pe care Operatorul il colecteaza de la Romtelecom prin selectia transportatorului va fi colectat la Punctul de Interconectare aflat cel mai aproape de punctul de terminare a retelei Romtelecom din care este originat apelul ("colectare la capatul apropiat")

(c)    orice apel trimis de Romtelecom Operatorului pentru terminare in reteaua acestuia va fi trimis in Punctul de Interconectare cel mai apropiat de punctul de terminare a retelei, care este destinatia apelului ("livrare la capatul indepartat")

Orice apel trimis de Operator pentru rutare prin reteaua Romtelecom si pentru terminare in afara Romaniei va fi livrat de Operator la unul dintre Punctele de Interconectare stabilite la comutatoarele de interconectare ale Romtelecom mentionate in Tabelul 2. Cu exceptia cazului in care aceasta este singura metoda de acces la un comutator analogic, Romtelecom nu va oferi facilitati de tranzit la comutatoarele locale.

Harta de mai jos arata structura de baza a retelei Romtelecom.
.

10 Semnalizare

Partile vor folosi protocolul de semnalizare SS7 pentru interconectarea retelelor proprii, in conformitate cu standardele si recomandarile ITU-T in vigoare.

Romtelecom va pune la dispozitie circuite de semnalizare de 64 Kbit/sec ca parte a legaturii de interconectare de 2 Mbit/sec intre fiecare dintre Punctele de Interconectare si fiecare dintre Punctele de Acces.

ITU-T Q701 recomanda ca doua legaturi de semnalizare sa fie furnizate intre orice comutator din reteaua Operatorului si fiecare Punct de Acces.

Circuitele de semnalizare folosite in scopul interconectarii vor fi folosite numai pentru traficul de semnalizare ce are legatura directa cu apelurile schimbate intre Operator si Romtelecom.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2853
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved