Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Alunecarea. Frecventa t.e.m. si curentului din infasurarea rotorului

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micAlunecarea. Frecventa t.e.m. si curentului din infasurarea rotorului

Turatia n a rotorului motorului asincron difera de turatia n1 a campului magnetic invartitor, motiv pentru care masina este numita asincrona.Raportul (3.11)

este numit alunecarea motorului asincron. Ea caracterizeaza gradul de ramanere in urma a rotorului fata de campul magnetic invartitor in procesul de rotatie. Deoa-rece, pentru masina data n1=const., alunecarea s depinde numai de n. De aceea in momentul pornirii motorului, cand rotorul este imobil, adica n=0, alunecarea s=1.

Daca, prin anumite procedee, turatia rotorului este egalizata cu aceea a campului magnetic invartitor, adica n=n1, alunecarea devine s=0. In consecinta la variatia turatiei rotorului de la zero la cea de sincronism, alunecarea variaza de la 1 la 0. La sarcina nominala .

Alunecarea se poate determina si prin viteza unghiulara de rotatie a campu-lui magnetic invartitor (viteza sincrona) si viteza unghiulara de rotatie a rotorului sau

(3.12)

Din expresiile alunecarii se poate determina turatia n a rotorului si viteza unghiulara de rotatie a rotorului motorului sau:

(3.13)

cu n1 in .

La cresterea sarcinii la arborele motorului turatia n a rotorului (respectiv viteza unghiulara Ω) se reduce, datorita careia alunecarea creste. Cresterea alune-carii inseamna ca viteza relativa de intersectare a infasurarii rotorice cu campul magnetic invartitor devine mai mare, la care t.e.m. indusa si curentul din circuitul rotoric cresc. Curentul mai mare din circuitul rotoric determina cresterea si a curentului din circuitul statoric.

Legatura dintre curentii rotoric si statoric la motoarele asincrone este ana-loga cu aceea dintre curentii din secundarul si primarul transformatoarelor. La transformatoare insa frecventele t.e.m. si curentilor din infasurarile primara si secundara sunt identice, in timp ce la motoarele asincrone ele sunt diferite.

Atunci cand turatia rotorului este n, iar cea a campului magnetic invartitor este n1, toate fenomenele decurg ca si cum rotorul este imobil (n=0), iar campul magnetic se roteste fata de el cu turatia n2=n1-n. Prin urmare, in infasurarea roto-rica se induce t.e.m., iar prin circuitul rotoric inchis trece curent ambele, marimi (e2s, i2s) avand frecventa:

(3.14)

unde f1 este frecventa t.e.m. si curentului din infasurarea statorica.

Frecventa f2 depinde de alunecare. Pentru rotorul imobil, de exemplu in momentul pornirii masinii (s=1), frecventa t.e.m. si curentului din circuitul rotoric este f2=f1. Cand motorul functioneaza in gol, alunecarea este mica si frecventa f2 este mica -in jur de 1 Hz. In consecinta, cu cresterea sarcinii la arborele motorului, alunecarea creste, creste si f2 si invers.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1456
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved