Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


SCHEMELE RETELELOR DE DISTRIBUTIE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micSchemele retelelor de distributie

Racordarea receptoarelor si utilajelor la tablourile de distributie se poate face:

- radial;- cu linie principala.

Pentru alimentarea receptoarelor si utilajelor electrice de mica importanta, situate departe de punctele de distributie insa amplasate apropiat intre ele, se poate folosi distributia cu linie principala, numita in acest caz si conexiune in lant. Evident si in astfel de situatii se poate recurge la amplasarea unui tablou de distributie in vecinatatea grupului de receptoare si utilaje, la care acestea sa fie racordate radial.

Extinderea distributiei cu linie principala, adica racordarea de noi receptoare sau utilaje se poate face cu usurinta daca sectiunea conductoarelor din compunerea liniei asigura si curentii ceruti de noile receptoare.

Conexiunea cu linie principala este mai frecvent utilizata la realizarea distributiei in interiorul utilajelor, deci in schemele de distributie ale acestora.

Gruparea receptoarelor si utilajelor pe tablouri de distributie secundare trebuie sa se faca in baza urmatoarelor considerente:

- existenta unor corelatii functionale in cadrul procesului tehnologic deservit;

- amplasarea invecinata in cadrul sectiei;

- utilizarea eficienta a tipurilor de cutii capsulate pentru tablouri de distributie si a altor echipamente electrice;

- tarifarea identica pentru consumul de energie electrica;

- lipsa perturbatiilor reciproce suparatoare intre diferitele tipuri de receptoare;

- eventualitatea unor limitari de putere de 5 10 % la cererea furnizorului, in caz de deficit de putere in sistemul electroenergetic;

- receptoarele de categorii diferite se grupeaza pe diferite tablouri.

In conditiile de mai sus, se recomanda [32] ca receptoarele de iluminat sa fie racordate la aceleasi tablouri de distributie cu receptoarele de forta.

Nu se vor grupa pe acelasi tablou receptoare de diferite tipuri daca:

- separarea conduce la solutii mai economice;

- se aplica tarifare diferentiata pentru consumul de energie electrica;

- functionarea unora produce perturbatii suparatoare pentru celelalte (de exemplu pornirea motoarelor electrice, care determina variatii ale fluxului luminos emis de sursele de lumina);

- utilajele sau agregatele tehnologice se pot inlocui reciproc din punct de vedere productiv sau acestea deservesc linii tehnologice paralele, realizand acelasi produs;

- frecventele de lucru sunt diferite;

- tensiunile faza-pamant sunt diferite.

Ultimele doua conditii nu sunt obligatorii daca un receptor sau utilaj necesita pentru functionarea lui circuite cu curenti de frecvente sau tensiuni diferite. In asemenea situatii, in cadrul tabloului de distributie respectiv, echipamentele care apartin aceluiasi fel de curent sau nivel de tensiune se monteaza separat si se marcheaza distinct.

Numarul de receptoare si utilaje care pot fi racordate la acelasi tablou de distributie este limitat de valoarea maxima a curentului care poate fi suportata de elementele conductoare ale echipamentului electric. Acest numar se coreleaza cu puterile instalate si coeficientii de cerere ai receptoarelor.

In concluzie, problema gruparii utilajelor si receptoarelor dintr-o sectie, pe tablouri de distributie, poate fi solutionata daca se cunosc amplasamentele utilajelor si receptoarelor (schema tehnologica), caracteristicile tehnico-functionale ale acestora si procesul tehnologic din sectie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1462
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved