Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CLASIFICARI ALE METODELOR DE MASURARE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micClasificAri ale metodelor de mAsurare

Principalele criterii de clasificare a metodelor de masurare sunt: pozitia masurand-unitatea de masura, felul in care este prezentat rezultatul masurarii, evolutia temporala a masurandului, conditiile impuse mijloacelor de masurat,.1. Clasificarea METOM dupa pozitia masurand-unitate de masura

Dupa felul in care se face comparatia intre masurand si unitatea de masura,se disting:

metode directe si metode indirecte.

A. Metoda de masurare directa presupune evaluarea nemijlocita a masurandului, fara ca marimi fizice de alta natura sa fie implicate.

Daca o metoda directa presupune numai folosirea unui aparat de masurat ea se numeste de tip cu comparatie succesiva.

Daca o metoda directa presupune utilizarea unei masuri sau o combinatie masuri-aparat de masurat ea se numeste de tip cu comparatie simultana; dupa felul in care aparatul de masurat este folosit, aceste metode se subclasifica in variantele: diferentiala, cu echilibrare, de substitutie.

B. Metoda de masurare indirecta implica masurarea directa a unor marimi fizice intermediare i=1..n, aflate intr-o dependenta teoretica cunoscuta cu masurandul.

C. Exemple: masuarea unei rezistente cu un ohmmetru (analogic sau numeric) sau cu o punte de c.c. reprezinta o metoda directa; masuararea rezistentei prin metoda voltmetru + ampermetru reprezinta o metoda indirecta.

2. Clasificarea METOM dupa felul de prezentare a rezultatului masurarii

A. Dupa acest criteriu se disting doua catregorii de metode de masurare: analogice, numerice.

B. METOM de tip analogic ofera valoarea numerica a masurandului intr-o forma implicita, explicitarea implicind experimentatorul; este cazul folosirii unor aparate de masurat cu sistem de afisare de tip indicator+scara gradata (se reamintesc definirile: scara gradata= succesiune de gradatii si cifre; scala= suportul material al scarii). In descrierea analitica a dependentelor ce definesc valoarea numerica a masurandului (caracteristicile statice de transfer) se opereaza numai cu functii continue (dependente zise de tip analogic).

C. METOM de tip numeric ofera explicit valoarea numerica a masurandului. Asemenea metode presupun implementarea a doua procese fundamentale: esantionarea si cuantificarea, ceea ce inseamna discretizarea pe axa timpului respectiv pe axa valorii masurate. Excluzand utilizatorul din operatia de evaluare, METOM numerice sint potential mai exacte, oferind, suplimentar, facilitati ce permit o eficienta prelucrarea complexa (memorare, transmisie la distanta, etc).

3. Clasificarea METOM in raport cu evolutia temporala a masurandului

Luand in considerare evolutia temporala a masurandului si valorile numerice de interes (vezi 1.3.4) metodele de masurare au fost grupate in: metode pentru descrieri integrale (ce permit obtinerea unor inregistrari) si metode pentru descrieri parametrice (ce permit obtinerea valorilor sintetice).

3. Clasificarea METOM dupa conditionarea mijloacelor de masurat

Daca se impune selectionarea mijloacelor de masurat folosite precum si asigurarea unor conditii privind mediul in care se desfasoara experimentul metoda se numeste de laborator, altfel i se zice de tip industrial.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2323
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved