Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Circuit electronic

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Circuit electronicObiective

În acest exercitiu va fi prezentat modul de definire a blocurilor cu atribute. De asemenea, este ilustrat modul in care atributele asignate unui bloc contin informatii ce pot fi extrase intr-un fisier extern, construind astfel o lista a materialelor ce au fost create. Exercitiul implica crearea a doua componente electrice la care vor fi asignate patru atribute cuprinzand numele curent (part), valoarea (value), furnizor (supplier) si cost (price).

Comenzi noi

attdef - definire atribute

block - bloc

wblock - bloc salvat pe disc

insert - inserare

donut     - sector de cerc

ddate - date modificate

dinamic

attex - text atribut

Procedura de desenare

1. Începeti un nou desen cu limitele implicite 420,297, avand modul grid setat la valoarea 10, iar snap la valoarea 1. Asigurati-va ca ambele sunt activate (on).

Desenarea componentelor

2. Desenati componentele rezistorului si condensatorului, folosind coordonatele punctului de inceput si dimensiunile prevazute in Fig. 1.

Fig. 1

Umplerea armaturilor condensatorului se face folosind comanda Polyline. Dupa setarea punctului de start al poliliniei pentru prima armatura a condensatorului, tastati w (width) pentru a apela optiunea width (grosime) si intoduceti valoarea 2.5 pentru punctul de inceput, confirmand aceeasi valoare pentru sfarsit.

Definirea atributelor componente

Fig. 2

3. Folositi comanda Attribute Definition din meniul bara Draw - Block, creati atributele pentru rezistor, dispunand de informatiile de mai jos. Folositi stiulul implicit Standard pentru tipul de caractere folosite in textul atributelor.

Atributele rezistorului: Part

Attribute modes: Invisible:N(Nu) Constant:N Verify:Y(Da)Preset:N

Attribute tag: Part

Attribute prompt: Enter the part number

Default attribute value: R1

Insertion point: 150, 170

Text height: 5

Text rotation angle: 0

Atributele rezistorului: Value

Attribute modes: Invisible:N Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: Value

Attribute prompt: Enter the rezistance

Default attribute value: 10K

Insertion point: 150, 160

Text height: 5

Text rotation angle: 0

Atributele rezistorului: Supllier

Attribute modes: Invisible:Y Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: SupllierAttribute value: ACAD Electrics

Insertion point: 150,150

Text height: 5

Text angle rotation: 0

Atributele rezistorului: Price

Attribute modes: Invisible:Y Constant:N Verify:Y Preset: N

Attribute tag: Price

Attribute prompt: The component price is

Default attribute value: 0.01

Insertion point: 150,140

Text height: 5

Text rotation angle: 0

4. Odata definite aceste atribute pentru un rezistor, ele pot fi salvate ca bloc. Alegeti comanda Block Make… din meniul bara Draw În fereastra Block name tastati numele blocului res. Alegeti ca punct de insertie al blocului sfarsitul unuia din capetele conductorului si folositi pentru selectarea tuturor entitatilor o fereastra crossing, incluzand si etichetele de atribute, obtinand astfel un bloc.

Fig. 3

5. Folosind Attribute Definition, definiti urmatoarele atribute pentru condensator avind disponibile informatiile de mai jos.

Atributele condensatorului:Part

Attribute modes: Invisible:N Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: Part

Attribute prompr: Enter the part number

Default attribute value: C1

Insertion point: 240, 185

Text height: 5

Text rotation angle: 0

Atributele condensatorului: Value

Attribute modes: Invisible:N Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: Value

Attribute prompt: Enter the capacity

Default attribute value: 10 uF

Insertion point: 240,130

Text height: 5

Text rotation angle: 0

Atributele condensatorului: Supplier

Atribute modes: Invisible:Y Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: Supplier

Attribute value: ACAD Electrics

Insertion point:

Text height: 5

Text rotation angle: 0

Atributele condensatorului : Price

Attribute modes: Invisible:Y Constant:N Verify:Y Preset:N

Attribute tag: Price

Attribute prompt: The component price is

Default attribute value: 0.01

Insertion point: 240,110

Text height: 5

Text rotation angle: 0

6. Alegeti comanda Block Make, denumim blocul cap. Alegeti punctul de insertie al blocului la sfarsitul unuia din capetele conductorului si folositi pentru selectarea tuturor entitatilor o fereastra crossing, incluzand si eticheta atributelor, creand astfel un nou bloc.

Diferenta dintre comenzile block si wblock

Meniul lateral BLOCKS contine comanda wblock (write block) care scrie un fisier pe disc. Aceasta functie este similara cu cea a comenzii block, cu deosebirea ca scrie informatiile intr-un fisier DWG extern. Un block normal poate fi inserat numai in desenul in care a fost definit, pe cind un fisier desen poate fi inserat in orice desen.

Inserarea componentelor

Folositi comanda Block din meniul bara Insert, introduceti blocurile rezistorului si condensatorului inapoi in desen. Pastrati factorul de scara 1 pe X si pe Y si unghiul de rotatie 0.
. Construiti diagrama afisata in desenul de referinta prin inserarea si pozitionarea celor trei rezistoare si condensatoare, introducind valorile componentelor la cererea Enter attributes: din fereastra de dialog de la inserarea blocului (pentru mesajul PRICE se raspunde cu o valoare conventionala). Construiti nodurile din diagrama folosind comanda donut din meniul Draw din menu-ul bara, cu diametrul interior 0 si cel exterior 3.

Verificarea si modificarea valorilor atributelor pe ecran

. În unele cazuri, se pot verifica valorile atributelor care au fost atribuite blocurilor din desenul curent.Fie tastati ddatte, fie din menu-ul bara Modify – Object – Attribute Single. Raspundeti la prima cerere prin selectarea de pe ecran a blocurilor cu atribute. Dupa aceea, AutoCAD-ul va deschide fereastra de dialog Edit Attributes, care afiseaza lista valorilor curente ale atributelor asignate blocurilor. Puteti actualiza orice valoare a atributelor selectind casuta respectiva, dupa care selectati OK pentru a confirma schimbarea.

Extragerea informatiilor atribuite blocurilor

În acest exercitiu vom scrie efectiv atributele intr-un format de iesire, pe baza urmatoarelor informatii care dau o descriere sumara a acestui lucru.

Comanda attext permite extragerea atributelor dintr-un fisier AutoCAD si scrierea lor pe disc pentru analiza lor ulterioara cu alte programe, sau transferul lor intr-o baza de date.

Alegerea formatului de iesire

Dupa lansarea comenzi attext, AutoCAD-ul cere tipul fisier de iesire. Optiunile sunt:

CDF - Comma Delimited File (fisier cu delimitare prin virgula), in care campurile inregistrarilor sunt separate de virgula, iar caracterele fiecarei inregistrari sunt cuprinse intre ghilimele (quote).

SDF - Space delimited format (fisier cu delimitare prin spatiu). Acesta este de fapt standardul pentru introducerea datelor in sistemele de baze de date. Campurile de inregistrare au marime fixata fara a avea separatori de cimp sau caractere de delimitare ale acestora.

DXF - Drawing Interchange Format. Aceasta este o varianta de fisier desen interschimbabil din AutoCAD, care contine numai blocuri de referinta si atribute.

Entity - Aceasta optiune permite selectarea entitatilor specifice acelor atribute pe care doriti sa le extrageti. Odata selectate puteti opta pentru unul din formatele CDF, SDF sau DXF.

. Se alege optiunea CDF, care este optiunea standard pentru fisierele de iesire compatibile dBase, FoxPro, Paradox, etc. Apare o fereastra de dialog pentru selectarea unui fisier prototip pentru fisierele de iesire. Implicit acesta este fisierul TEMPLATE.TXT din directorul care contine prototipurile pentru acest nivel de instruire (L: Level 1). Se tasteaza Attext. În continuare, se cere sa se aleaga fontul fisierului de iesire al atributelor.

Folosirea unui fisier sablon

Avand ales tipul fisierului de iesire, AutoCAD-ul va cere numele unui fisier sablon. Acesta trebuie sa indice AutoCAD-ului modul de structurare al informatiei extrase. Fisierul trebuie sa fie pregatit anterior, folosind un editor sau procesor de text capabil sa produca un fisier ASCII. Extensia fisierului trebuie sa fie de tip .TXT si, daca este salvat in directorul ACAD.DWGS, va apare in fereastra de dialog la afisarea fisierelor sablon.

Fisierul sablon de mai jos a fost pregatit pentru desenul curent pe care l-ati creat. Fiecare linie specifica un camp ce va fi scris in fisierul extras.

PART C003000 (numele componentei), max. 3 caractere alfanumerice;

VALUE C005000 (valoarea componentei), max. 5 caractere alfanumerice;

SUPPLIER C015000 (numele furnizorului), max. 15 caractere alfanumerice;

PRICE N006002 (pretul componentelor), max. 6 cifre, doua zecimale;

BL:X N007001 (coordonata X in WCS), maxim 7 cifre, 1 zecimala;

BL:Y N007001 (coordonata Y in WCS), maxim 7 cifre, 1 zecimala.

Fiecare linie incepe cu numele campului care trebuie atasat etichetei atributului (tag attributes) respectiv din desen. Urmatorul caracter trebuie sa fie 'C' sau 'N', ceea ce specifica daca urmatoarele informatii vor cuprinde text sau sir numeric. Urmatorii trei digiti determina latimea campului in caractere si ultimile trei numarul de zecimale.

De exemplu, PRICE constituie un cimp numeric care contine maxim 6 caractere cu doua zecimale.

Fisierul de iesire

. Avand specificat numele fisierului sablon, AutoCAD-ul afiseaza numele fisierului in care informatiile vor fi extrase. Acesta poate avea orice nume, oricum numele implicit oferit de AutoCAD va fi al fisierului desen.

Introduceti numele CIRCUIT, extensia .TXT fiind implicita. Cu ajutorul unui editor de texte se vizualizeaza in directorul de lucru fisierul Circuit.txt.

Textul urmator ilustreaza continutul si structura fisierului extras, circuit.text de tip SDFG, din desenul de referinta.

R1 10k ACAD ELECTRICS 5.5 140.0 250.0

R1 1k ACAD ELECTRICS 6.6 140.0 150.0

R3 100k ACAD ELECTRICS 7.7 250.0 150.0

C1 10uF ACAD ELECTRICS 8.8 50.0 350.0

C2 100uF ACAD ELECTRICS 9.9 160.0 250.0

C3 1UF ACAD ELECTRICS 3.3 215.0 350.0

13. Dupa revenirea din editorul de text, salvati desenul curent si iesiti din editorul de desenare sau treceti la exercitiul urmator.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site