Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Convertorul electropneumatic tip ELA 104

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micConvertorul electropneumatic tip ELA 104

Acesta este alcatuit din trei elemente descrise mai sus: electromagnetul polarizat, sistemul duza - paleta si amplificatorul pneumatic. El este reprezentat intr-o forma principala in figura de mai jos, functionarea sa de ansamblu fiind determinata de functionarea elementelor componente descrise mai sus.Lama mobile L a convertorului curent - deplasare este solidara cu obturatorul O al convertorului deplasasre - presiune.

Conform celor aratate mai sus, cand curentul i (marimea de intrare xi ) de valoare unificata 2 - 10 mA c.c. va creste, obturatorul se va apropia de duza si presiunea Pi va creste. Presiunea Pi aplicata amplificatorului pneumatic de putere va produce scaderea presiunii Pe

( marimea de iesire xe ) de valoare unificata 1 - 0,2 kgf/cm2.

Presiunea de iesire Pe este aplicata in derivatie si convertorului presiune - deplasare N, realizata sub forma unui burduf de alarma cu pereti ondulati care asigura o "reactie negativa" - o legatura inversa de la iesire la intrare - necesara imbunatatirii "stabilitatii" functionarii de ansamblu a convertorului curent - presiune.

Se precizeaza deocamdata ca prin functionare stabile a unui element se intelege o functionare fara oscilatii sau vibratii (instabilitate) la trecerea convertorului de la o stare la alta ( in regim tranzitoriu ).

Sub forma descrisa convertorul tip ELA 104 asigura pe ansamblu o inversare a semnalului convertit, adica la cresterea curentului de intrare i = 2.10 mA c.c. se obtine scadera presiunii de iesire Pe = 1.0,2 kgf/cm2 ( convertire invers proportionala ).

Prin modificari convenabile in structura convertorului curent - deplasare (de exemplu modificarea sensului curentului I si a distantei de obturare δ) se poate obtine convertirea direct proportionala a semnalului de intrare:

i = 2.10 mA c.c. → Pe = 0,2 .1 kgf/cm2

Prin modificarea conexiunilor bobinei electromagnetului polarizat semnalul unificat de intrare poate deveni:

i =4.20 mA c.c.

Convertorul electropneumatic ELA 104 indeplineste functia de element secundar in sistemele de reglare automata fiind parte integrata a elementului de executie - servomotorul pneumatic.

Convertorul electropneumatic se foloseste numai atunci cand semnalul de comanda obtinut la iesirea dispozitivului de automatizare este electric (i = 2.10 mA c.c.), iarelementul de executie cuprinde un servomotor pneumatic (p = 0,2.1 kgf/cm2)

Caracteristicile tehnice principale ale convertotului electropneumatic ELA 104:

Semanlul de intrare

( curent )

2 - 10 mA c.c. ( legarea serie a bobinelor )

4 - 29 mA c.c. ( legarea paralela a bobinelor )

Semanlul de iesire

( presiune )

0,2 - 1 kgf/cm2

1 - 0,2 kgf/cm2

Rezistenta de intrare

Ω ( 2 - 10 mA c.c. )

Ω ( 4 - 20 mA c.c. )

Clasa e precizie

1 %

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1736
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved