Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Cuplajul parazit inductiv

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCuplajul parazit inductiv

1. Aparitia si efectele cuplajului parazit inductiv

Cand un curent circula printr-un circuit inchis, produce un flux magnetic:.. Inductanta L depinde de geometria circuitului si insusirile magnetice ale mediului si are sens numai pentru un circuit inchis. Se vorbeste si despre inductanta unei portiuni de cicuit, intelegand prin aceasta contributia pe care acel segment o aduce la inductanta totala a circuitului.
Daca o parte din fluxul produs de curentul printru-un circuit (1) intersecteaza aria unui alt circuit (2), cele doua circuite sunt cuplate magnetic, prin inductanta mutuala Curentul prin circuit produce un flux total (Φ1, Φ2). Partea din fluxul total care nu intersecteaza aria celuilalt circuit este fluxul de dispersie (de scapari) caruia ii corespunde inductanta de scapari , .


Intr-un circuit cu aria A intersectat de fluxul variabil in timp Φ se induce t.e.m.

Pentru o variatie armonica a inductiei , (B - amplitudinea), daca bucla cu aria A este imobila (A = const.), apare t.e.m. cu amplitudinea E:

(1)


Daca bucla este cuplata prin M cu un circuit parcurs de curentul I1, t.e.m. indusa este:

(2)

Relatile (1) si (2) stau la baza discutiilor asupra cuplajului inductiv (magnetic).

Se considera doua circuite cuplate inductiv prin M, ca in fig. Circuitul 1 este perturbator iar 2 perturbat. In circuitul 2 apare t.e.m. perturbatoare

(4)

care produce curent perturbator si tensiuni efectiv perturbatoare pe rezistente:

; ; (5)

Se observa:

cuplajul inductiv este de mod diferential (cel capacitiv este de mod comun);

tensiunile perturbatoare nu se reduc prin reducerea rezistentei totale a circuitului perturbat, asa cum se intampla la cel capacitiv;

tensiunile de pe R si Rs sunt in antifaza (la cel capacitiv sunt in faza).

Tensiunile perturbatoare se pot reduce actionand asupra factorilor de care depinde Ep:

reducand inductanta mutuala, prin

micsorarea ariei circuitelor, atat perturbator cat si perturbat;

orientand convenabil circuitele - prin perpendicularizare (θ90s);

indepartand circuitele.

Ecranarea conductoarelor cu materiale nemagnetice nelogate sau legate la msa intr-un singur punct, nu influenteaza cuplajul inductiv, deoarece nu actioneaza asupra proprietatilor magnetice ale mediului si nici asupra geometriei circuitelor.

Principalul mijloc de reducere a efectelor cuplajului inductiv consta in micsorarea ariei circuitelor, atat a celor perturbatoare cat si a celor perturbate. Aceasta se poate realiza prin:

apropierea conductoarelor;

prin torsadare;

utilizand cabluri coaxiale (ecranate).

2. Ecranarea cablurilor si cuplajului parazit inductiv

2.1. Cuplajul magnetic dintre ecran si conductorul interior

Pentru discutarea efectelor ecranarii asupra cuplajului inductiv, se prezita mai intai cuplajul magnetic dintre un tub conductor si un conductor plasat in interior.


Se considera un conductor tubular parcurs de curent longitudinal Ie, cu densitate uniforma ca in fig. 4. Daca circumferintele exterioara si interioara ale tubului sunt concentrice, nu exista camp magnetic in interior, intregul flux (Φ) inconjoara tubul. Inductanta tubului este .

a 

b

 


Un conductor plasat in interiorul tubului, care acum devine ecran, este inconjurat de acelasi flux, deci inductanta mutuala dintre ecran si conductorul intern este egala cu inductanta ecranului: .

Pentru a determina t.e.m. indusa de curentul prin ecran in conductorul interior, se considera Ie produs de o tensiune Ve - fig. 5:

(6)

Ecranul are inductanta (Le) si rezistenta (Re), deci:

(7)

si cu :

(8.a)

(8.b)

Tensiunea indusa in conductorul interior variaza cu frecventa ca in fig. 5.c: este 0 in curent continuu si creste cu frecventa; la , .

Frecventa la care se numeste frecventa de taiere a ecranului ωte:

; (9)

Majoritatea cablurilor ecranate cu tresa sau folie din cupru au fte = 5 15kHz; cele cu ecran din folie de aluminiu au fte ≥ 35kHz din cauza rezistivitatii mai mari a aluminiului.

2.2. Reducerea perturbatiilor prin cuplaj inductiv prin ecranare

In paragraful precedent s-a aratat ca, in cazul cablurilor ecranate (coaxiale) exista un cuplaj strans ecran - conductor interior si in consecinta inductanta ecranului este egala cu inductata mutuala ecran - conductor interior Le = M. Aceasta proprietate este utilizabila pentru reducerea radiatiei cablurilor dar si pentru protectia receptoarelor de perturbatii.

a. Reducerea radiatiei cablurilor prin ecranare


Se considera o conexiune cu cablu ecranat, astfel incat curentul prin ecran - Ie, este egal cu cel din conductorul interior - Ii, ca in fig. 6 La oarecare distanta de cablu, campurile magnetice (B) create de cei doi curenti sunt egale si de sensuri opuse - campul total este practic nul.

De regula, este necesar ca ecranul sa fie legat la masa.

Daca ecranul este legat la masa intr-un singur punct, la sursa, curentul de semnal circula prin masa; curentul (de semnal) prin ecran fiind nul, ecranul nu are nici une efect.


Daca ecranul este legat la masa in doua puncte - la sursa si la sarcina, la frecvente mai mari decat frecventa de taiere fte - uzual peste 5fte (rel. (9) si fig. 5.c), atunci practic intregul curent de semnal se intoarce prin ecran. Aceasta se intampla din cauza cuplajului strans ecran - conductor interior. In acest caz, campul extern este mult diminuat, ca si in cazul din fig. 6.

Pentru explicare, se considera fig. 7. Pe ochiul A 1/ Le Re 2/ B A, legea a 2-a a lui Kirchof:

, cu , deci

(10)

Pe masura cresterii frecventei, curentul prin ecran se apropie de cel din conductorul interior; pentru f ≥ 5fet, intregul curent se inchide prin ecran. Acest efect este important la frecvente mai mari. La frecvente joase, sub fet, efectul este redus si legarea la masa a ecranului la ambele capete nu este utila, poate fi chiar daunatoare prin formarea unei bucle de masa.

Reducerea radiatiei nu se datoreaza influentarii campului magnetic deoarece ecranul este din material nemagnetic (Cu, Al, ); cauza o constituie cuplajul strans dintre cele doua conductoare care determina reducerea anularea campului.

b. Protectia cablurilor la perturbatii prin cuplaj inductiv prin ecranare


Principiile discutate mai sus pot fi aplicate si cablurilor din circuitele perturbate, dar efectele sunt substantial mai reduse.

Se considera fig. 8, in care circuitul este perturbat inductiv.

Daca frecventa de semnal este joasa (sub fet), curentul se inchide prin masa iar aria intersectata de campul perturbator este maxima (fig. 8.a).

La frecvente peste ≈5fet, curentii prin ecran si conductorul interior sunt practic egali. Aceasta inseamna ca aria circuitului este mult mai mica (fig. 8.b), deci si perturbatia indusa este mai redusa.

Aranjamentul din fig. 8.b are un dezavantaj important: orice tensiune perturbatoare intre extremitatile ecranului apare in intregime la bornele sarcinii, deoarece ecranul este si conductor de semnal. Astfel de tensiuni pot avea cauze diverse, de exemplu cele doua puncte de masa se pot afla la potentiale diferite.Mcond. interior - ecran = Mecran - cond. interior = M (reciprocitatea inductivitatilor mutuale). Aceasta este adevarat daca densitatea de curent este uniforma pe circumferinta ecranului.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1506
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site