Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PROCEDURA OPERATIONALA LOGOMETRE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPROCEDURA    OPERATIONALALOGOMETRE

Domeniul de aplicare.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura, gradate in grade Celsius, se folosesc in ansamblu cu termometrele cu rezistenta electrica in masurarea temperaturii in intervalul - 200.+ 850 oC.

Descriere si clasificare.

Functionarea logometrelor magnetoelectrice se bazeaza pe actiunea cimpului magnetic creat de un magnet permanent fix asupra a doua bobine strabatute de curent.

Logometrele magnetoelectrice se compun din urmatoarele parti principale:

circuitul magnetic, constituit dintr-un magnetic permanent ( eventual doua piese polare ) si un miez magnetic.

doua bobine rigid solidarizate intre ele ( sub un anumit unghi ) si fixate pe un ax comun de rotatie in spatiul dintre piesele polare si miezul magnetic;

acul indicator fixat la axul de rotatie;

conductoarele ( sub forma de benzi flexibile ) pentru alimentarea bobinelor mobile de curent;

rezistenta de reglaj, necesara pentru reglarea rezistentei conductoarelor care fac legatura intre logometre si traductoare de temperatura, la valoarea in raport cu care s-a facut gradarea logometrelor;

cadranul pe care este trasata scara gradata si sint imprimate inscriptii si simboluri;

cutia de protectie cu geam, borne pentru conexiuni, dispozitiv de sigilare etc.

Bobinele mobile se compun dintr-un numar mare de spire izolate.

Bobinele se conecteaza in doua circuita electrice in paralel, alimentate in aceeasi sursa de curent, astfel incit momentele de rotatie care iau nastere sa fie orientate in sensuri opuse. In fig. 1 este reprezentata schema de principiu a logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura.

Curentul debitat de sursa de alimentare B se bifurca in punctul A si trece, o parte ( I1) prin bobina R1 si rezistenta constanta R, iar cealalta parte ( I2 ) prin bobina R2 si rezistenta variabila Rt.

In cazul cind logometrul functioneaza in ansamblu cu un termometru cu rezistenta. Rt reprezinta chiar rezistenta elementului sensibil al acestuia.

La trecera curentilor I1 si I2 prin bobine se creaza cimpuri magnetice prin a caror interactiune cu cimpul magnetului permanent iau nastere momente de rotatie de sensuri si valori diferite. Sistemul mobil se roteste, sub actiunea momentului de rotatie rezultanr, pina cind cele doua momente de rotatie componente se echilibreaza.

Intrucit rezistenta Rt ( a elementului sensibil al termometrelor cu rezistenta ) se modifica cu temperatura, iar celelalte rezistente din circuitele bobinelor logometrului sint constante, rezulta ca diferitelor temperaturi la care se afla termometrului cu rezistenta ( cu care logometrul functioneaza in ansamblu ) le corespund diferite unghiuri de rotatie ale sistemului mobil, respectiv diferite pozitii ale acului indicator pe scara gradata a logometrului.

2.2.3.Unghiul de rotatie al acului indicator al logometrelor, respectiv indicatia acestora, nu depinde - teoretic - de variatia tensiunii sursei de curent.

Intrucit conductoarele de aducere a curentului la bobine exercita, totusi, un moment reactiv ( neneglijabil ), indicatiile logometrelor depind st de variatia tensiunii de alimentare, mai ales cind acesta variatie este mai mare deci circa 20% din valoarea tensiunii nominale.

Deoarece la anularea tensiunii de alimentare acul indicator s-ar putea opri in dreptul oricarui reper al scarii gradate, logometrele sint prevazute cu dispozitive automate de aducere a acului indicator in dreptul unui reper special de la inceputul scarii gradate, ori de cite ori tensiunea de alimentare este cu mai mult de 20% sub valoarea nominala.

Logometrele magnetoelectrice indicatoere de temperatura cu scara gradata in grade Celsius.

Logometrele magnetoelectrice indicatoere de temperatura se gradeaza corespunzator tipului de termometre cu rezistenta cu care functioneaza in ansamblu si in conditii normale de functionare.

Indicatiile logometrelor sint influentate si de variatia rezistentei bobinelor mobile, ca efect al variatiei temperaturii mediului ambiant.

Pentru reducerea coeficientului de temperatura al unui logometru este necesar ca raportul dintre rezistenta bobinei si cea totala ( a bobine si a celorlalte rezistente din circuitul respectiv ) sa fie cit mai mic.

In functie de constructie si destinatie logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura se pot clasifica:

2.3.1. dupa clasa de precizie in:

logometre indicatoare de temperatura de clasa de precizie 0,5; 1; 1,5 sau 2,5;

2.3.2. dupa conditiile climatice in care se utilizeaza in:

- logometre indicatoare de temperatura pentru conditii climatice normale;

logometre indicatoare de temperatura pentru conditii climatice tropicale;

2.3.3. dupa stabilirea fata de actiunile mecanice exterioare in:

logometre indicatoare de temperatura obisnuite;

logometre indicatoare de temperatura stabile la variatii si scuturari;

dupa pozitia normala de functionare in:

logometre indicatoare de temperatura orizontale;

logometre indicatoare de temperatura inclinate;

logometre indicatoare de temperatura verticale;

dupa protectia contra influentei cimpurilor magnetice exterioare in:

logometre indicatoare de temperatura ecranate;

logometre indicatoare de temperatura neecranate;

dupa conditiile de exploatare in :

logometre indicatoare de temperatura, de tablou;

logometre indicatoare de temperatura portabile.

Conditii tehnice

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii tehnica minimale:

Cadranul trebuie sa fie curat si sa nu aiba urme de lovituri sau zgirieturi vizibile. El trebuie sa fie de culoare alba.

Cadranul trebuie sa aiba o forma geometrica regulata plana sau cilindrica.

Materialele din care se confectioneaza cadranele metalica ale logometrelor magnetice indicatoare de temperatura nu trebuie sa fie magnetice.

Acul indicator trebuie sa fie confectionat din materiale nemagnetice. El trebuie sa fie usor si rigid.

Virful acului indicator trebuie sa fie astfel construit si dimensionat, incit sa fie perfect vizibil de la o distanta de 1 m la logometrele portabile si de 5 m la logometrele fixe.

Grosimea virfului acului indicator nu trebuie sa depaseasca grosimea celor mai fine repere ale scarii gradate.

Virful acului indicator trebuie sa aiba aceesi directie ca si reperele scarii gradate.

Virful acului indicator trebuie sa acopere 1/4.3/4 din lungimea celor mai scurte repere ale scarii gradate.

Obsevatii: Aceasta conditie nu este oblogatorie pentru logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura la care acul indicator se gaseste in acelasi plan cu cadranul.

In cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura care au mai multe rinduri de scari, conditia aceasta este obligatorie doar pentru scara gradata care se gaseste la extremitatea acului.

Acul indicator trebuie sa se gaseasca la o distanta de 2 mm de cadran.

Obsevatie. In cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura al caror ac indicator se gaseste in acelasi plan cu cadranul, distanta dintre cadran si virful acului indicator trebuie sa fie de maximum 1 mm.

Acul indicator nu trebuie sa prezinte deformari.

Consumul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa fie astfel, incit curentul din circuitele bobinelor care alcatuiesc sistemul mobil sa nu fie mai mare de 10 mA.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv de aducere automata a acului indicator pe reperul special de la inceputul scarii gradate, ori de cite ori tenstunea de alimentare este cu mai mult de 20% sub tensiunea nominala.

Scara gradata trebuie sa fie divizata in grade Celsius.

Limitele scarilor gradate ale logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa coincida cu perechi de valori ale temperaturilor din sirul - 200oC, - 150oC, - 50oC, 0oC, 100oC, 200oC, 300oC, 400oC, 500oC, 600oC, 850oC.

Valoarea unei diviziuni a scarii gradate trebuie sa fie, in functie de clasa de precizie a logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura, de 1oC, 2oC, 5oC sau 10oC.

Reperele scarii gradate trebuie sa fie rectilinii.

Cifrele care marcheaza reperele trebuie sa fie imprimate clar si citet in dreptul reperelor respective.

Reperele principale ale scarii gradate si cifrele care marcheaza respectivele repere trebuie sa fie vizibile de la o distanta de 1 m in cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura portabile, si de 5 m in cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura de tablou.

Pe cadranul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa existe, in afara de repere si cifrele care marcheaza reperele, cel putin urmatoarele simboluri si inscriptii:

denimirea sau emblema intreprinderii producatoare;

numarul si anul de fabricatie;

simbolul unitatii de masura ( oC );

constanta ( x 10 sau x 100 ) cu care se inmultesc valorile pe care le reprezinta cifrele care marcheaza reperele scarii gradate daca este cazul;

clasa de precizie;

simbolul termometrelor cu rezistenta cu care functioneaza in ansamblu rezistenta acestora, in ohmi,la temperatura de 0oC si valoarea rezistentei reduse W100;

un reper rosu, in dreptul caruia trebuie sa se aseje acul indicator la conectarea rezistentei de control;

un reper rosu, situat la stinga primului reper al scarii gradate, in dreptul caruia trebuie sa se aseje acul indicator dupa deconectarea sursei de curent;

semnul conventional al sistemului mobil;

semnul conventional al curentului continuu, cu care se face alimentarea lor;

semnul conventional al pozitiei nominale de functionare;

temperatura nominala, cind difera de 20oC;

valoarea tensiunii nominale de alimantare in volti;

valoarea curentului nominal din circuitul bobinelor, in miliamperi;

valoarea rezistentei de linie, in ohmi.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura care functianeaza in ansamblu cu termometre cu rezistenta neinterschimbabile ( nestandardizate ) trebuie sa aiba inscris pe cadran numarul de fabricatie al respectivelor termometre cu rezistenta.

Reperul rosu, in dreptul caruia trebuie sa se aseze acul indicator cind se conecteaza rezistenta de control, trebuie sa coincida cu unul din reperele din partea finala a scarii gradate.

Simbolul unitatii de masura trebuie sa aiba inaltimea astfel incit sa poata fi vazut de la o distanta de circa 5 m.

Bornele trebuie sa fie fixate la postament sau cutia de protectie.

Bornele trebuie sa fie protejate contra coroziunii.

Bornele care servesc pentru legatura cu sursa de curent trebuie sa aiba indicata polaritatea : ( + ) si ( - ).

In dreptul bornelor care servesc pentru legatura cu temometrul cu rezistenta trebuie sa fie imprimat simbolul unitatii de masura al rezistentei ( Ω ) sau simbolul termometrului cu rezistenta.

Cutia de protectie trebuie sa fie robusta, nedeformabila, pentru a proteja dispozitivul de masurare si cadranul contra actiunilor mecanice exterioare.

Capacul cutiei trebuie sa fie fixat etans la postament, pentru a se proteja dispozitivul de masurare ci cadranul contra prafului, umezelii si picaturilor de apa. Geamul cutiei trebuie sa fie de buna calitate, fara crapaturi sau zgirieturi, care ar impiedica buna vizibilitate. El trebuie sa fie fixat etans, pentru a impiedica patrunderea prafului si umezelii in aparat.

Capacul cutiei trebuie sa fie astfel fixat, incit unul din suruburile de fixare sa se poata bloca prin aplicarea marcii de verificare.

Dispozitivul de masurare trebuie sa fie ecranat antimagnetic.

Rezistenta izolatiei circuitului electric al logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa fie egala cu cel putin 20 MΩ la o umiditate relativa a mediului ambiant de 80% si la o temperatura de 20oC2oC.

Rezistentele de control ale logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura trebuie sa fie confectionate din sirma de manganina sau alt material similar din punct de vedere al coeficientului de temperatura si al stabilitatii in timp a rezistivitatii.

Valoarea efectiva a rezistentelor de control nu trebuie sa difere de cea nominala cu o valoare mai mare decit cea a erorii tolerate a termometrelor tehnice cu rezistenta cu care logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura functioneaza in ansamblu.

Cutia de protectia a rezistentelor de control trebuie sa fie confectionata din materiale izolante, corespunzatoare din punct de vedere al rezistentei macanice si anticorosive.

Pe cutia de protectie a rezistentelor de control trebuie sa existe cel putin urmatoarele simboluri si inscriptii:

denumirea sau emblema intreprinderii producatoare;

numarul de ordine ( care figureaza si pe cadranul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura pentru controlul indicatiilor carora sint destinate);

valoarea rezistentei, in ohmi;

temperatura, in grade Celsius ( la care valoarea rezistentei termometrelor cu care logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura functioneaza in ansamblu este egala cu cea a rezistentei de control )...

Rezistentele de reglaj trebuie sa fie confectionate din sirma de manganina sau alt material similar din punct de vedere al coeficientului de temperatura si al stabilitatii in tinp a rezistivitatii.

Valoarea nominala a rezistentelor de reglaj trebuie sa fie egala cu valoarea rezistentei de linie in raport cu care s-a facut gradarea logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura.

Rezistenta de linie nu trebuie sa fie mai mare de 5 ohmi.

Valoarea efectiva a rezistentelor de linie nu trebuie sa difere de cea nominala cu mai mult de 0,2% in cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura de clasa 0,5 si cu mai mult de 0,5% in cazul logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura de clasa 1; 1,5; 2,5.

Sistemul mobil trebuie sa functioneze fara frecari aparente.

Acul indicator trebuie sa revina in dreptul reperului " initial" ori de cite ori rezistenta circuitului exterior are o valoare egala cu cea corespunzatoare temperaturii pe care o marcheaza reperul "initial".

Deviatia remanenta a acului indicator la scaderea lenta a temperaturii, respectiv rezistentei electrice, de la valoarea maxima a domeniului de masurare pina la valoarea corespunzatoare reperului "initial" nu trebuie sa depaseasca valorile d ( mm ), determinate cu relatia:

d = 0,01k l

in care:

k clasa de precizie a logometrelor indicatoare de temperatura;

l lungimea scarii gradate, in mm.

Observatie. Prin reper "initial" se intelege primul reper al scarii gradate, marcat in cifre.

3.13.2. Timpul de amortizare a oscilatiilor acului indicator in conditii normale de functionare nu trebuie sa depasesca 6 secunde.

3.13.3. Eroarea de baza a logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura nu trebuie sa depaseasca erorile tolerate, in ohmi, corespunzatoare clasei lor de precizie.

Observatie. Eroarea de baza a logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura reprezinta eroarea de indicatie a acestora in conditii normale de functionare: temperatura mediului ambiant egala cu 20oC 2oC, temperatura sursei de curent variabila cu cel mult 2% fata de variatia nominala, pozitia normala de functionare, lipsa actiunilor mecanice exterioare ( trepidatii, ciocniri etc ), lipsa actiunii cimpurilor magnetice exterioare.

3.13.3.1. Variatia indicatiilor nu trebuie sa depaseasca ½ din erorile tolerate.

Observatie. Variatia indicatiilor logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura se defineste ca diferenta maxima determinata experimental, intre valorile obtinute pentru aceesai rezistenta ( respectiv temperatura ) efectiva, masurata in doua sensuri - in crestere si descrestere - in conditii de functionare neschimbate.

Eroarea tolerata a unui logometru magnetoelectric indicator de temperatura, exprimata in ohmi, se determina in functie de clasa lui de precizie, cu relatia:

RS - Rt

ΔΩ = ---- k

100

in care: - RS rezistenta, in ohmi, a traductorului de temperatura, la temperatura corespunzatoare limitei superioare a scarii gradate a logometrului;

Rt rezistenta, in ohmi, a traductorului de temperatura, la temperatura corespunzatoare limitei inferioare a scarii gradate a logometrului;

k clasa de precizie a logometrului.

Exprimata in grade Celsius, eroarea tolerata se determina cu relatia:

tS - tt

ΔoC = --- k

100

in care: - tS temperatura, in oC, corespunzatoare limitei superioare a scarii gradate a logometrului;

tt temperatura, in oC, corespunzatoare limitei inferioare a scarii gradate a logometrului;

k clasa de precizie a logometrului.

Observatie. Eroarea tolerata, in grade Celsius, a unui ansamblu termometru cu rezistenta - logometru indicator de temperatura se determina cu relatia:

Δ1 eroarea tolerata in oC, a trermometrului cu rezistenta;

Δ2 eroarea tolerata in oC, a logometrului indicator de temperatura.

Metode de verificare

Verificarea logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura consta din :

verificarea conditiilor tehnice de constructie;

verificarea conditiilor tehnice de functionare.

4.1. Verificarea conditiilor tehnice de constructie

Verificarea conditiilor tehnice de constructie ale logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura consta din :

verificarea aspectului exterior si a constructiei;

verificarea izolatiei electrice;

verificarea consumului;

verificarea rezistentei electrice a rezistentei de control.

Verificarea aspectului exterior

verificarea aspectului exterior se face prin examinarea vizuala a fiecarui logometru in parte, pentru a se constata existenta unor eventuale defectiuni. In general se examineaza starea de rigiditate a bornelor si starea carcasei. De asemenea se examineaza daca geamul aparatului este fixat rigid, daca nu prezinta fisuri, zgirieturi sau alte defectiuni care impiedica citirea indicatiilor, daca scara aparatului este deformata, dezlipita sau murdara, daca in interiorul logometrului se gasesc corpuri straine sau parti desfacute.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura ale caror elemente componente nu satisfac cerintele mentionate si conditiile tehnice ale prezentei norme, se resping la verificare.

Verificarea rezistentei electrice a izolatiei

Verificarea rezistentei electrice a izolatiei se face pentru a constata daca este satisfacuta conditia de pct. 3.10.

Verificarea rezistentei electrice a izolatiei se efectueaza cu ajutorul unui megohmmetru cu tensiunea de lucru de 500V.

Masurarea rezistentei electrice a izolatiei dintre circuitul electric si cutia de protectie se face astfel:

se leaga intre ele bornele logometrului magnetoelectric indicator de temperatura;

se face legatura prin intermediul unui conductor in tre una din bornele scurtcircuitate si o borna a megohmmetrului;

se leaga conductorul care porneste de la cealalta borna a megohmmetrului, in jurul cutoei de protectie, cind aceasta este din metal, sau se aduce in contact cu partiele ei metalice cind este confectionata din materiale nemetalice;

se citeste la megohmmetru valoarea rezistentei electrice dintre partile metalice ale cutiei de protectie si circuitul electric.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura a caror rezistenta electrica intre circuitul de curent si cutia de protectie este mai mica de 20MΩ, in conditiile de lucru mentionate la pct. 3.10., se resping la verificare.

Verificarea consumului

Verificarea consumului se face pentru a constata daca este satisfacuta conditia de la pct. 3.3.

Verificarea consumului se face masurind curentul care trece prin bobine, atunci cind logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperaturafunctioneaza la rezistenta electrica corespunzatoare limitei lor inferioare de masurare.

Verificarea consumului se face cu ajutorul unui montaj ca cel reprezentat in fig. 2.

in care : - L - logometru supus verificarii;

R rezistenta de linie a logometrului;

Re cutie de rezistente etalon;

mA miliampermetru de clasa de precizie 0,5;

Rr reostat pentru reglarea tensiunii de alimentare;

V voltmetru de clasa de precizie 0,5;

B sursa de curent continuu;

K intrerupator.

Verificarea consumului logometrelor se efectueaza astfel:

Intrerupatorul K fiind deschis, se fixeaza la cutia de rezistente etalon Re o rezistenta a carei valoare este mai mica cu 1.2 ohmi decit valoarea rezistentei corespunzatoare reperului "initial"

Se deschide intrerupatorul K si se regleaza tensiunea de alimentare ( cu ajutorul reostatului Rr ), la valoarea inscrisa pe cadranul logometrului sau la bornele sale pentru conectarea sursei de curent. Se stabileste, apoi la cutia de rezistente etalon, rezistenta pentru care acul indicator al logometrului se asaza in dreptul reperului "initial".

Se citeste in acel moment, la miliampermetru, valoarea intensitatii curentului care trece prin circuitul rezistentei etalon Re .

Verificarea rezistentei electrice a rezistentei de control.

Verificarea rezistentei electrice a rezistentei de control se face pentru a constata daca este indeplinita conditia de la pct. 3.11.1.

Verificarea rezistentei electrice a rezistentei de control se efectueaza cu o punte echilibrata de tip Wheatstone de clasa 0,02, intr-un montaj ca cel reprezentat in fig. 3, in care:

R1 si R2 rezistente de raport ale puntii Wheatstone;

R3 rezistenta variabila a puntii Wheatstone;

Re rezistenta de control supusa verificarii;

G galvanometru ( cu rezistenta exterioare de circa 500 ohmi si sensibilitatea de ordinul a 10-6 A/mm );

B sursa de curent continuu;

K1 si K2 intrerupatoare.

Operatia de verificare se desfasoara astfel;

Se inchide si deschide, in mod succesiv, intrerupatorul K1, intrerupatorul K2 fiind inchis si se regleaza rezistenta R3 ( sau raportul rezistentelor R2 si R1 ) pina cind acul indicator al galvanometrului este adus si ramine nemiscat in dreptul reperului zero al scarii gradate.

Se determina, dupa aceea, valoarea rezistentei Re cu ajutorul relatiei:

R2

Re = - R3

R1

Abaterea, in ohmi, a valorii efective ( RCe) a rezistentei de control fata de valoarea sa nominala ( RCn ) se determina cu relatia:

ΔRC ( Ω ) = RCn- RCe

Rezistentele de control ale caror valori efective difera de valoarea nominala cu valori care depasesc pe cele mentionate la pct. 3.11.1. se resping la verificare.

Verificarea conditiilor tehnice de functionare

Verificarea conditiilor tehnice de functionare ale logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura consta in :

verificarea miscarii libere a sistemului mobil al revenirii acului indicator in dreptul reperului "initial" al scarii gradate;

verificarea timpului de amortizare a oscilatiilor acului indicator;

verificarea indicatiilor in conditii normale de functionare.

4.2.1. Verificarea miscarii libere a sistemului mobil si a revenirii acului indicator in dreptul reperului "initial" al scarii gradate

4.2.1.1. Verificarea miscarii libere a sistemului mobil si a revenirii acului indicator in dreptul reperului "initial" se face pentru a constata daca sint indeplinite conditiile de la pct. 3.13 si 3.13.1.

4.2.1.2.Verificarea miscarii libere si a revenirii acului indicator in dreptul reperului "initial" se face cu un montajca cel reprezentat in fig. 4 in care:

L logometrul supus verificarii

R rezistenta variabila ( realizata cu ajutorul unei cutii de rezistente decadiala, al unui reostat cu reglaj fin );

B sursa de curent continuu

K intrerupator.

4.2.1.3. Verificarea miscarii libere si a revenirii acului indicator in dreptul reperului "initial" se efectueaza in felul urmator:

se inchide intrerupatorul K si se regleaza rezistenta R pina in momentul in care acul indicator se aseaza in dreptul reperului "initial";

se regleaza incet si continuu, rezistenta R ( respectiv curentul care trece prin logometru ) de la valoarea care corespunde reperului "initial" pina la limita superioara de masurare. Se urmareste, in acest timp, miscarea acului indicator;

se executa, apoi, operatia de deplasare a acului indicator de-a lungul scarii gradate in sens invers;

se repeta operatia de verificare de doua sau de trei ori, in ambele sensuri, urmarindu-se, in acelasi timp, daca acul in dicator revine in dreptul reperului "initial", cind se micsoreaza rezistenta brusc sau lent.

4.2.1.4. logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura al caror ac indicator nu are o miscare lina, fie cu rezistenta in crestere, fie cu rezistenta in descrestere, iar abaterea acestuia fata de reperul "initial", cind se micsoreaza rezistenta brusc sau lent, este mai mare decit valoarea mentionata la pct. 3.13.1, se resping.

Verificarea timpului de amortizare a oscilatiilor acului indicator.

Verificarea timpului de amortizare a oscilatiilor acului indicator se face pentru a constata daca este indeplinita conditia de la pct. 3.13.2.

Verificarea timpului de amortizare a oscilatiilor acului indicator se face cu un montaj ca cel reprezentat in fig. 4.

Verificarea timpului de amortizare a oscilatiilor acului indicator se efectueaza in modul urmator:

se inchide intrerupatorul K si se regleaza rezistenta R pina cind acul indicator se aseaza in dreptul reperului "initial";

se regleaza, apoi rezistenta R pina cind acul indicator al logometrului supus verificarii ajunge in dreptul unui reper de la mijlocul scarii gradate;

se deschide, in acel moment intrerupatorul K si se asteapta pina cind acul indicator revine in dreptul reperului "initial" si se opreste din miscare;

se inchide, din nou, intrerupatorul K si se porneste concomitent un cronometru;

se opreste cronomertul in momentul in care oscilatiile acului indicator in jurul reperului ales ( la mijlocul scarii gradate ) sint mai mici decit 1% din lingimea totala a scarii gradate.

Logometrele magnetoelectrice indicatoare de temperatura al caror timp de amortizare a oscilatiiloracului indicator, in conditii normale de funcrionare, este mai mare de 6 secunde se resping la verificare.

Verificarea indicatiilor

Verificarea indicatiilor in conditii normale de functionare, respectiv determinarea erorii de baza si a variatiei indicatiilor se face pentru a constata daca sint satisfacute conditiile de la pct. 1.3.4 si 1.3.4.1.

Determinarea erorii de baza si a variatiei indicatiilor se face in urmatoarele conditii:

pozitia de lucru normala ( indicata pe cadran );

temperatura mediului ambiant egala cu 20o C 2oC sau cu temperatura indicata pe cadran;

valoarea nominala a tensiunii de alimentare egala cu cea indicata pe cadran sau la bornele de conexiune a sursei de alimentare;

distanta mai mare de 1 m fata de masele feromagnetice;

inexistenta cimpurilor magnetice exterioare.

Verificarea indicatiilor, respectiv determinarea erorii de baza si a variatiei indicatiilor se face pentru toate reperele marcate cu cifre, in cazul logometrlor magnetoelectrice indicatoare de temperatura de clasa de precizie 0,5; 1 si 1,5 si la minimum 3 repere marcate cu cifre in cazul logometrelor de clasa de precizie 2,5.

Verificarea indicatiilor se efectueazacu o cutie de rezistenta etalon intr-un montaj ca cel reprezentat in fig. 5, in care:

L logometru supus verificarii;

RL rezistenta de linie a logometrului ( realizata cu ajutorul unei cutii de rezistente decadiala );

Re cutie de rezistente etalon de clasa 0,1;

Rr reostat de reglare a tensiunii de alimentare;

V voltmetru;

B sursa de curent continuu;

K intrerupator.

Inainte de a se incepe operatia de verificare, respectiv inainte de a se aplica tensiunea de alimentare la bornele logometrului supus verificarii, se stabileste la cutia de rezistente decadiala valoarea rezistentei de linie a logometrului ( inscrisa pe cadranul acestuia ), tinindu-se seama si de rezistentele conductoarelor care fac legatura intre logometru si cutia de rezistente etalon.

Operatia de verificare propriu-zisa se desfasoara astfel:

intrerupatorul K fiind deschis, se stabileste la cutia de rezistente etalon o rezistenta a carei valoare este mai mica cu 1.2 ohmi decit rezistenta corespunzatoare reperuluide pe scara gradata se verifica si rezistenta de linie a logometrului:

se inchide intrerupatorul K si se regleaza tensiunea de alimentare pina la valoarea inscrisa pe cadranul logometrului sau la bornele sale, la care se conecteaza termometrul cu rezistenta;

se stabileste, apoi, la cutia de rezistente etalon, rezistenta pentru care acul indicator al logometruluise aseaza in dreptul reperului care se verifica;

se deschide intrerupatorul K si se citeste si noteaza valoarea Ri a rezistentei stabilita, in modul aratat, la cutia de rezistente etalon;

se procedeaza, in mod similar, la verificarea celorlalte repere ale scarii gradate, atit cu rezistenta in crestere, cit si cu rezistenta in descrestere, determinindu-se valorile Ri1 respectiv Ri2.

Eroarea logometrului se determina dupa cum se arata la pct. 4.2.3.6.

Verificarea indicatiilor logometrelor magnetoelectrice indicatoare de temperatura se poate face si cu o punte de curent continuu de clasa 0,1 sau mai precisa, intr-un montaj ca cel reprezentat in fig. 6, in care:

L logometru supus verificarii;

RL rezistenta de linie a logometrului ( realizata cu ajutorul unei cutii de rezistente decadiala );

P punte etalon, cu certificat de etalonare;

Rb cutie de rezistente decadiala, care serveste pentru reglarea bruta a rezistentei la valoarea corespunzatoare reperului care se verifica;

Rp reostat, pentru reglarea precisa a rezistentei la valoarea corespunzatoare reperului care se verifica;

C comutator bipolar;

Rr reostat pentru reglarea tensiunii de alimentare;

V voltmetru;

B sursa de curent continuu;

K intrerupator.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1724
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved