Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


EXPLOATAREA SI INTRETINEREA MOTOARELOR ELECTRICE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micEXPLOATAREA si Intretinerea MOTOARELOR ELECTRICE

1. EXPLOATAREA MOTOARELOR ELECTRICEExploatarea corecta a motoarelor electrice necesita ca personalul de serviciu inca de la luarea lor in primire (dupa montarea sau reparatie capitala) sa controleze si sa verifice realizarea corecta a montajului si starea motorului, in acest sens, in functie de tipul si marimea motorului si particularitatile instalatiilor actionate se executa urmatoarele operatii :

  • se controleaza cu atentie toate partile exterioare si interioare accesibile ale motorului si se sufla, la nevoie, cu aer comprimat la 0.2-0,25 MPa (fara vapori de apa si fara ulei) ;
  • se verifica strangerea buloanelor de fundatie;
  • se verifica starea fusurilor arborelui si a lagarelor precum si daca exista ulei (in cazul lagarelor cu alunecare) sau unsoare consistenta (in cazul rulmentilor);
  • se actioneaza manual rotorul motorului si se controleaza daca lagarele nu sunt prea stranse si daca rotorul are jocul axial necesar ;

se verifica starea aparatajului de pornire si protectie si reglajul corect al releelor de protectie;

  • se executa cateva porniri in gol si in sarcina pentru a verifica comportarea motorului in aceste situatii mai ales in ceea ce priveste sensul de rotatie curentul absorbit si vibratiile.

Functionarea sigura si continua, fara avarii, a motoarelor electrice din cadrul instalatiilor electrice este strans legala de realizarea unei exploatari cat mai rationale, in vederea detectarii din timp a inceputurilor de defecte si luarii de masuri pentru inlaturarea acestora. Exploatarea motoarelor electrice se face de catre personalul sectiei de exploatare a utilajului de baza, care executa toate manevrele de pornire-oprire si controleaza permanent motoarele in functiune, in ceea ce priveste ungerea lagarelor, sarcinile, temperaturile statorului si lagarelor, temperaturile la intrarea si iesirea aerului de racire.

Regimul de functionare se va conduce prin urmarirea permanenta a curentului statoric absorbit, a tensiunii de alimentare, si a temperaturii statorului si aerului de racire.

In regim normal, motoarele electrice nu trebuie sa fie supraincarcate. La alimentarea statorului cu tensiunea nominala, curentul de incarcare nu va depasi curentul nominal.

La supraincarcarea masinii asincrone, curentul statoric, care este suma curentului rotoric si a curentului de functionare in gol, va creste in proportie mai redusa decat curentul rotoric, deoarece curentul de functionare in gol ramane constant. Cum in mod normal nu se instaleaza aparate de masura in circuitul rotoric si incarcarea motorului se urmareste prin citirea ampermetre-lor montate in circuitul statoric, pentru a nu periclita infasurarea rotorica, este necesar sa nu se admita cresterea curentului statoric, in regim normal, cu mai mult de 5% peste cimentul nominal. Se recomanda ca aceasta marime sa fie marcata vizibil pe scala ampermetrelor, cu linie rosie.

Intretinerea motoarelor electrice

O conditie de baza pentru functionarea sigura a masinilor este ca, in orice moment, starea lor, din punct de vedere mecanic si electric, sa fie normala, iar eficacitatea ventilatiei sa nu fie afectata prin infundarea circuitelor de ventilatie. Pentru aceasta, se impune stabilirea periodicitatii lucrarilor de intretinere (intretinere curenta, revizii partiale si generale), ce trebuie respectata cu rigurozitate.

Periodicitatea acestor lucrari depinde de gradul de protectie al masinilor si de conditiile in care sunt exploatate.

Trebuie mentionat ca nu exista norme cu privire la perioadele la care trebuie efectuare operatiile de intretinere ci numai indicatii.

Intretinerea masinilor electrice se refera, in principal, la intretinerea pieselor de contact (colectoare, inele de contact, perii si portperii) si a lagarelor precum si la pastrarea curateniei masinii.

O data cu revizia motorului se verifica in mod curent si aparatajul de comutare si pornire aferent motorului. Reostatul de pornire se curata in exterior, se controleaza contactele si, in caz de nevoie, se inlocuiesc. De asemenea, se inlocuiesc partile din rezistenta care sunt defecte si se completeaza uleiul in cuva reostatului.

O functionare necorespunzatoare, a unei masini sau a unui aparat electric, cu o anumita manifestare, poate fi provocata de doua categorii de factori diferiti, si anume :

  • de defectiuni ale masinii sau aparatului propriu-zis, cand functionarea necorespunzatoare se incadreaza la, defecte ale masinii sau aparatului electric
  • de ceilalti factori care concura la buna functionare a masinii sau aparatului, ca : sursele de alimentare, instalatiile de comanda si protectie, calitatea unor piese de schimb folosite, diferite reglaje periodice ele. cand functionarea necorespunzatoare se incadreaza la regimuri anormale de functionare ale masinii , desi manifestarea este aceeasi ca in primul caz.

Nedepistarea la timp a oricarei functionari necorespunzatoare, evidentiata prin manifestarile ei, indiferent de categoria din care face parte, poate conduce la scoaterea din functiune a produsului si deci a instalatiei in care este folosit el.

De asemenea, o delimitare precisa, pe cele doua categorii mentionate, a cauzelor care provoaca functionarea necorespunzatoare pentru o aceeasi forma de manifestare, este pe de o parte destul de dificil de realizat, iar pe de alta parte nu prezinta decat o importanta teoretica, aspectele practice fiind aceleasi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1627
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved