Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PROIECTAREA INSTALATIILOR DE ILUMINAT INTERIOR

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPROIECTAREa INSTALATIILOR DE ILUMINAT INTERIOR

ObiectiveAsigurarea eficientei economice pentru o instalatie de iluminat interior in functiune prezinta un numar redus de grade de libertate, iar efectele, insuficient de convingatoare, pot inhiba aplicarea masurilor preconizate. Cea mai potrivita sursa pentru optimizarea economica a instalatiilor de iluminat interior o reprezinta proiectarea, pentru instalatii noi, si reproiectarea, pentru instalatii existente, deoarece acestea furnizeaza informatii complete asupra solutiilor alternative, comparabile din punct de vedere tehnic dar diferentiate economic, care tin seama totodata de evolutiile inregistrate in tehnologia surselor de lumina, a corpurilor de iluminat si a circuitelor de alimentare ale acestora.

Existenta unor programe perfectionate, realizate in general de firmele producatoare de echipamente electrice de iluminat, poate conduce unii proiectanti spre falsa impresie ca rularea succesiva a unor combinatii corp-lampa-inaltime de suspendare, mai mult sau mai putin inspirat alese, reprezinta metoda susceptibila de a satisface perfect toate partile interesate.

Lucrarea isi propune sa releve calea de urmat pentru o asistare sistematica a proiectarii instalatiilor de iluminat interior, astfel incat alegerea solutiei optime din punct de vedere economic sa se faca din ansamblul tuturor solutiilor tehnic acceptabile, pentru o oferta data de echipament electric.

Etapele optimizarii economice

Abordarea corecta a unui proiect de iluminat interior, cu utilizarea programelor de calcul disponibile si cu respectarea conditiilor ca solutia propusa sa satisfaca luminotehnic pe deplin, iar din punct de vedere economic sa reprezinte optimul dorit de beneficiar, presupune parcurgerea etapelor conform organigramei, similara in anumite privinte cu cea a metodologiei de urmat pentru instalatii de iluminat exterior.

Etapa initiala a definirii aplicatiei, presupune o descriere amanuntita a acesteia, identificarea valorilor corespunzatoare sau normate pentru marimile fotometrice si explicitarea restrictiilor referitoare la amplasarea pe verticala sau in plan a corpurilor de iluminat.

Analiza ofertei este denumirea generica pentru etapa a doua, care selecteaza tipurile de corpuri dupa destinatiile recomandate de catre fabricant, iar tipurile de lampi dupa echiparile stabilite ale corpurilor si temperatura de culoare ( sau indicele de redare al culorilor Ra ).

Predeterminarea echipamentului electric poate fi fundamentata pe metode analitice, care iau in considerare unul sau cateva caracteristici luminotehnice de indeplinit de catre instalatia de iluminat; in lucrare, se utilizeaza metoda factorului de utilizare, intr-o forma originala, matriciala.

Etapele a lV-a si a V-a se desfasoara cu asistare de calculator, presupunandu-se ca se dispune de un program care sa poata acoperi cerintele de calcul pentru ambele aspecte.

Pentru mai buna urmarire a parcurgerii etapelor relevate in organigrama si mai ales a obiectivelor proiectarii, se propune piramida solutiilor, ilustrata in figura 2 si care cuprinde urmatoarele niveluri de solutii:

- solutii in oferta (SO), reprezentand partea din oferta care corespunde aplicatiei si totodata baza piramidei solutiilor;

- solutiile tehnic posibile (STP), selectate in urma parcurgerii etapei de predeterminare a echipamentului electric;

- solutiile tehnic acceptabile (STA) reprezinta rezultatul parcurgerii etapei de verificare pe calculator a solutiilor STP, dintre care se selecteaza numai acelea care indeplinesc in totalitate conditiile luminotehnice;

- solutia economica (SE), de fapt optimul economic dintre solutiile tehnic acceptabile.

Figura 2 Piramida solutiilor la proiectarea instalatiilor de iluminat electric.

Detalierea etapelor proiectarii si evidentierea modului de conturare a solutiilor corespunzatoare se face in cele ce urmeaza. Pentru o mai buna percepere a metodologiei si pentru a concretiza constructia piramidei solutiilor s-a considerat utila parcurgerea in paralel a unui exemplu.

a. Definirea aplicatiei

Incaperea pentru care se reproiecteaza instalatia de iluminat interior furnizeaza datele initiale, reprezentate de urmatoarele caracteristici:

- destinatia: laborator de specialitate, electrotehnic;

- dimensiunile: L1 = 8,95m, L2 = 6 ,70 m, H = 4,24 m;

- aspectul peretilor, cu evidentierea tuturor elementelor care concura la caracteristicile fotometrice ale acestora. Structura peretilor, prezenta mobilierului cu dimensiuni apreciabile, a usilor si ferestrelor sunt necesare pentru determinarea coeficientului mediu de reflexie a peretilor pentru orice inaltime considerata, de suspendare a corpurilor de iluminat deasupra planului de utilizare;

- inaltimea planului de utilizare hu = 0,8 m;

- incaperea este cu degajare redusa de praf.

Avand in vedere destinatia si felul activitatilor din incapere, se preconizeaza proiectarea unei instalatii de iluminat general, care sa satisfaca urmatoarele conditii:

- iluminarea medie, minima Emed = 300 lx;

- uniformitatea iluminarii sa satisfaca atat factorul de uniformitate medie:

, (1)

cat si factorul de uniformitate minim/maxim:

(2)

- temperatura de culoare a lampilor, corespunzatoare nivelului de iluminare medie , sa se situeze in intervalul TcI[2800,4200] K sau, daca se cunoaste indicele de redare a culorilor Ra pentru lampi, acesta sa se situeze in domeniul

b. Analiza ofertei

Oferta de corpuri de iluminat si de lampi poate fi extinsa, in general, oricat de mult doresc proiectantii si beneficiarii, dar in cazul considerat, avand in vedere ca in etapele de

asistare cu calculator se va folosi programul CALCULUX, s-au retinut in oferta numai corpurile de iluminat (Philips) existente in baza de date a acestui program.

Se prezinta variantele de echipament electric corp-lampa, adoptate ca oferta pentru aplicatia in studiu si principalele caracteristici tehnice ale acestora. Dintre acestea, cea mai importanta marime este reprezentata de fluxul lampilor dintr-un corp, deoarece va reprezenta marimea de baza in selectia solutiilor in etapa de predeterminare.

De subliniat faptul ca, din punct de vedere luminotehnic, inaltimea de suspendare nu reprezinta o marime fixata si daca pentru aceasta se adopta un interval de variatie cu un increment dat, numarul de solutii luminotehnice in oferta este destul de mare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1768
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved