Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Stabilizator de tensiune cu dioda Zener

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micStabilizator de tensiune cu dioda Zener.

Rolul stabilizatorului de tensiune este de a mentine tensiunea la iesirea sa constanta, in conditiile in care tensiunea de la intrare, sau curentul prin rezistenta de sarcina, sau temperatura de lucru poate varia intre anumite limite. Acest circuit este utilizat in sursele de alimentare ale sistemelor electronice.Elementul principal, care asigura stabilizarea tensiunii la iesirea stabilizatorului este dioda Zener, care, atunci cand functioneaza in regiunea de strapungere, mentine tensiunea intre terminalele sale la o valoare constanta si egala cu tensiunea de strapungere VZ, pentru un domeniu extins de valori [IZMINIZMAX] pe care curentul prin dioda le poate avea (vezi Figura 11).

Figura 25. Stabilizator de tensiune cu dioda Zener.

In Figura 25 este prezentata schema celui mai simplu stabilizator de tensiune cu dioda Zener. Rezistenta R este rezistenta de polarizare a diodei Zener. Valoarea acestei rezistente trebuie astfel aleasa incat dioda Zener sa se mentina permanent in regiunea de strapungere, indiferent de valoarea tensiunii de intrare. Daca rezistenta de polarizare R este corect aleasa, atunci tensiunea de iesire vo, furnizata rezistentei de sarcina RL, se mentine la o valoare constanta si egala cu tensiunea de strapungere a diodei Zener, desi tensiunea de intrare variaza in interiorul domeniului de valori viI[ViMINViMAX] si curentul prin rezistenta de sarcina variaza in interiorul domeniului de valori ioI[IoMINIoMAX]:

3.14Se poate demonstra ca, pentru buna functionare a stabilizatorului, rezistenta de polarizare R trebuie sa fie aleasa in domeniul de valori:

3.15

unde VZ, IZMIN si IZMAX sunt parametrii diodei alese (luati din catalogul de diode), iar restul valorilor sunt impuse de cerintele de proiectare. Pentru imbunatatirea performantelor stabilizatorului, valoarea lui R se alege cat mai apropiata de valoare maxima a intervalului de valori de mai sus. In cazul in care, dupa calcularea limitelor intervalului de valori de mai sus, se constata ca limita inferioara este mai mare decat limita superioara (numeric este posibil sa se ajunga la o asemenea situatie), atunci trebuie aleasa o alta dioda Zener, care sa aiba un parametru IZMIN mai mic si un parametru IZMAX mai mare.

In cazul in care rezistenta R este aleasa dupa procedura indicata mai sus, formele de unda ale tensiunilor de intrare, respectiv de iesire vor fi conform Figurii 26.

Figura 26. Formele de unda pentru tensiunilor de intrare, respectiv de iesire ale stabilizatorului.

Stabilizatoarele de tensiune sunt utilizate in sursele de alimentare. Tensiunea de la intrarea stabilizatorului este chiar tensiunea obsinuta la iesirea redresorului (vezi laboratorul - surse de alimentare).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4131
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved