Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


ANALIZA CONFIGURATIEI CONSTRUCTIV-FUNCTIONALE A UNEI UNITATI DE ASAMBLARE

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA CONFIGURAtIEI CONSTRUCTIV-FUNCTIONALE A UNEI UNITATI DE ASAMBLARE

1. scopul lucrarilor: Analiza structurii constructive si functionale a unei unitati de asamblare (ansamblu, subansamblu etc.) plecand de la functia globala a acestuia si conditiile de restrictie ale acestei functii (deduse din specificatia de produs).2. Utilajul si materialele folosite: ansamblul (subansamblul) repartizat prin programul de lucrari, schita lui (vezi anexele), scule de lacatuserie si instrumente de masurare universale.

3. Modul de lucru. Se demonteaza ansamblul, ce revine subgrupei prin programul laboratorului, in componente (subansambluri, seturi, piese).

Plecand de la forma geometrica si tipul componentelor si tinand cont de pozitia acestora in ansamblu si de relatiile reciproce dintre componente se vor deduce si se vor consemna in referat urmatoarele aspecte:

- functia globala a produsului;

- restrictiile (constrangerile) functiei globale;

- lista componentelor, tipul lor constructiv si functia partiala (subfunctia) pe care o indeplinesc in cadrul unitatii de asamblare analizate (se vor prezenta tabelar intr-un tabel de forma celui indicat mai jos).

Nr. crt

Denumirea componentei

Tipul constructiv *)

functia partiala inde-[1]plinita in unitatea de asamblare analizata

In stransa dependenta cu functia globala, cu restrictiile functiei globale si cu functiile partiale ale componentelor, se vor consemna necesitatile care conduc in cadrul unitatii de asamblare studiate la obligativitatea activitatilor de montaj (de ce a fost proiectat din mai multe componente):

a. Necesitatea gradelor de libertate. Pentru realizarea functiei globale, restrictiilor si subfunctiilor este necesar ca anumite componente sa aiba o miscare relativa (sa se deplaseze sau sa se roteasca) in raport cu altele. Cum miscarea relativa implica in mod necesar minimum doua componente devine obligatorie activitatea de montaj care sa puna aceste componente in relatia reciproca necesara (legatura, imbinare). De exemplu: pentru a crea energie potentiala de presiune pistonul unui compresor trebuie sa se deplaseze (sa aiba un grad de libertate) in raport cu cilindrul sau.

b. Necesitatea diferentierii materialelor. Pentru realizarea functiei globale, restrictiilor si subfunctiilor este necesar ca anumite componente sa fie facute din materiale diferite. dar materiale diferite implica piese diferite si, prin urmare, devin obligatorii activitatile de montaj. De exemplu: pentru a realiza o buna etansare a spatiilor de lucru garniturile se fac din materiale moi sau elastice, diferite de materialele componentelor invecinate.

c. necesitatea divizarii din motive tehnologice. Anumite componente sunt mai usor de fabricat din bucati ce urmeaza sa fie asamblate ulterior. de exemplu: rotorul unei pompe este greu de fabricat dintr-o bucata cu arborele. Acest lucru conduce insa la obligativitatea activitatilor de montaj.

d. Necesitatea accesului la locul de asamblare si necesitatea inlocuirii anumitor componente. Pentru a asambla anumite componente situate in interiorul produselor sau in locuri inguste, produsele sunt divizate sau prevazute cu capace de acces. Aceeasi cerinta apare si atunci cand anumite componente ale produsului trebuie inlocuite pe timpul duratei de exploatare a produsului. De exemplu: pentru a asambla o biela cu fusul maneton al unui arbore cotit este necesara sectionarea ei in doua componente: corp biela si capac biela; pentru inlocuirea lubrifiantilor ansamblurile trebuie sa fie prevazute cu capace sau dopuri de umplere si golire etc.

e. Necesitatea diferentierii functiilor. De multe ori o functie este mai usor de realizat daca este descompusa in subfunctii, realizate de componente diferite. de exemplu: functia de creare a energiei potentiale de presiune a unui compresor cu piston este formata din mai multe subfunctii: admisie - comprimare executata de piston; transformarea miscarii de rotatie in miscare de translatie executata de biela; etansarea efectuata de segmenti etc.

f. Necesitati functionale speciale: curatire, vopsire, reparare, verificare,reglare etc. Produsele sunt prevazute in mod necesar cu anumite componente care sa permita realizarea activitatilor realizate mai sus. Dar necesitatea mai multor componente in alcatuirea unui produs conduce in mod obligatoriu la activitati de montaj.Nota: exemplificarile se fac prin implicatii logice pe produsul analizat (functia
deplasare mai multe componente (concret) obligativitatea montajului).

4.Concluzii. Se va consemna interdependenta dintre functia globala a produsului si a restrictiilor acestei functii si forma constructiva a componentelor sale. Se va nota de asemenea obligativitatea activitatilor de montaj in procesul de fabricare a unitatii de asamblare (produsului) analizat.

Model de referat

Catedra tcm

Laboratorul    teM

Lucrarea nr. 6.

analiza configuratiei constructiv-functionale a    ansamblului

CASETA DE DIRECTIE C - 12

Student.

Anul.. Grupa..

1. Scopul lucrarii

2. Utilajul si materialele folosite

3. denumirea unitatii de asamblare: ......................

4. Schita unitatii de asamblare.........................

5. Functia globala a unitatii de asamblare

6. Restrictiile functiei globale...

7. Lista componentelor:

Nr. crt

Denumirea componentei

Tipul constructiv (carcasa, arbore, placa, disc, corp prismatic etc.)

functia partiala indeplinita in unitatea de asamblare analizata

8. Obligativitatea activitatilor de montaj

- necesitatea gradelor de libertate ..

- necesitatea diferentierii materialelor .

- necesitatea divizarii produsului din motive tehnologice .

- necesitatea accesului la locul de asamblare sau inlocuire

- necesitatea diferentierii functiilor

- necesitati functionale speciale

9. Concluzii.................................Conform codului DISROM: piese deformate, arbori, bucse, carcase, discuri, came, parghii, roti, piese cu axe incrucisate, placi.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1184
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved