Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Alte tipuri de motoare asincrone

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Alte tipuri de motoare asincrone

In afara de motorul asincron trifazat cu rotorul in scurtcircuit (cel cu rotorul bobinat se utilizeaza mai rar) de constructie normala, in practica se mai folosesc si alte tipuri de motoare asincrone, dintre care se mentioneaza:

- Motoare asincrone cu bare inalte sau cu dubla colivie: constructia speciala a rotorului in aceste cazuri asigura un regim de pornire mai favorabil (scade curentul de pornire).

- Motoare asincrone bifazate: pe stator au doua infasurari dispuse la 90o si alimentate cu tensiuni defazate (de multe ori la 90o electrice); rotorul se realizeaza de multe ori sub forma de pahar, ceea ce ii confera o inertie redusa. Asigurarea unui cuplu de pornire adecvat se realizeaza prin marirea rezistentei rotorice, ceea ce conduce la un randament scazut; ca atare, se folosesc doar la puteri mici. Comanda simpla a vitezei (cel mai frecvent, prin amplitudinea tensiunii unei faze) face ca acest motor sa fie util mai ales in sistemele de pozitionare de mica putere.

- Motorul asincron monofazat: infasurarea monofazata statorica alimentata in c.a. da nastere la un camp pulsator, care nu poate crea cuplu. Dar un camp pulsator este echivalent cu doua campuri rotitoare (direct si invers), care se rotesc cu aceeasi viteza, dar in sensuri opuse. Aceste campuri creaza un cuplu direct si unul invers. La viteza nula, acestea se compenseaza si motorul nu porneste. Insa la o viteza oarecare, unul din campuri este favorizat si motorul dezvlota un cuplu resultant, de un anumit sens. Ca atare, motorul functioneaza doar daca este asigurata pornirea. Acest lusru se poate realiza in diverse moduri:- se roteste rotorul in sensul dorit, folosind un mijloc oarecare (procedeu nerecomandabil pentru securitatea operatorului);

- se asigura un cuplu de pornire printr-un montaj special; de cele mai multe ori, motorul este prevazut cu o faza principala (de lucru) FP si una auxiliara (de pornire) FA, dispusa decalat fata de FP. Daca FA se alimenteaza cu o tensiune defazata fata de FP, atunci apare camp invartitor, care asigura startarea masinii. Defazarea tensiunii pe FA se poate face, de exemplu, prin inseriarea unui condensator in circuitul sau. Eventual se prevede un intrerupator care deconecteaza faza auxiliara dupa ce s-a relizat pornirea.

Motorul monofazat are aplicatii multiple in actionari de mica putere, mai ales pentru locurile in care se dispune doar de retea monofazata (de exemplu, la utilajele de uz casnic).Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 570
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site