Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Analiza particularitatilor si principalelor caracteristici dimensionale,masice si energetice a modelelor similare

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Analiza particularitatilor si principalelor caracteristici dimensionale,masice si energetice a modelelor similare

1.1.Alegerea modelelor similare de autovehicule
Modele similare de autovehicule vor fi alese in functie de urmatoarele caracteristici impuse prin tema si anume: tipul autovehiculului, tipul caroseriei, numarul de locuri, viteza maxima in palier, panta maxima in priza directa, panta maxima si alte particularitati. In consecinta, modelele ce urmeaza a fi alese trebuie sa fie autoturisme din clasa monovolumelor sau MPV (Multi-purpose-vehicle) cu 5 sau cu 7 locuri, echipate cu motoare diesel, care pot atinge viteza maxima de 175 km/h.

Pe baza acestor caracteristici impuse prin tema s-au ales 5 modele similare de autovehicule:Citroen C8, VW Touran, Ford C-Max, Opel Zafira si Renault Scenic.

Modelul 1, Citroen C8, este un MPV cu 5 sau 7 locuri in functie de varianta constructiva care are viteza maxima in palie egala cu 174 km/h.

Modelul 2,VW Touran, este un MPV compact cu 5 sau 7 locuri si are viteza maxima in palier 177 km/h.

Modelul 3,Ford C-Max este un MPV compact care ofera 5 locuri si o viteza maxima in palier de 184 km/h.

Modelul 4,Opel Zafira apartine aceleiasi clase de autoturisme,ofera 5 sau 7 locuri si are o viteza maxima in palier de 174 km/h.

Modelul 5 este reprezentat de Renault Scenic, tot un MPV, ofera 5 locuri si are viteza maxima in palier de 185 km/h.

1.2.Analiza particularitatilor constructive ale modelelor similare alese

Pentru a se studia particularitatile constructive ale modelelor similare alese la subcapitolul 1.1,va trebui sa se faca referire la motorul cu care sunt echipate,la transmisia acestora, la tipul ambreiajului,la tipul de franare, la suspensia fata-spate,la direc Pentru a se studia particularitatile constructive ale modelelor similare alese la subcapitolul 1.1,va trebui sa se faca referire la motorul cu care sunt echipate,la transmisia acestora, la tipul ambreiajului,la tipul de franare, la suspensia fata-spate,la directie ,la numarul de locuri si la pneurile utilzate.

Modelul 1 este echipat cu un motor diesel amplasat transversal, in fata, cu 4 cilindrii in linie, cu turbocompresor si intercooler, cu 4 supape per cilindru, cu doi arbori cu came antrenati prin curea,alimentarea facandu-se cu ajutorul un pompe commonrail.

Modelul 2 dispune de un motor turbodiesel,amplasat transversal,in fata, cu 4 cilindrii in linie,avand axul cu came in chiulasa si doua supape per cilindru,injectia fiind directa cu pompa injector de inalta presiune.

Modelul 3 dispune deasemnea de un motor turbodiesel, amplasat transversal,in fata, cu 4 cilindrii in linie,un ax cu came antrenat prin curea si injectie direct de tip commonrail.

Modelul 4 are un motor turbodiesel, amplasat transversal,in fata cu 4 cilindrii in linie ,cu doua supape per cilindru,ax cu came antrenat prin curea si injectie directa de tip commonrail.

Modelul 5 este caracterizat printr-un motor turbodiesel,amplasat transversal,in fata cu 4 cilindrii in linie, cu doua supape per cilindru si ax cu came antrenat prin curea si injectie directa de tip commonrail.

Toate cele 5 modele similare dispun de o transmisie manuala in 5 trepte

Modelele similare alese au ambreiaj de tip monodisc uscat cu arc diafragma actionat hidraulic.

Franarea la cele 5 modele similare se face cu dicuri ventilate in fata si discuri spate.

In ceea ce priveste suspensia fata,constructorii au adoptat varianta suspensiei de tip MC Pherson.Pentru suspensia spate s-a optat pentru diferite variante de suspensii multibrat.

Sistemul de directie care apare pe modelele similare alese este de tip cremaliera cu servoasistare variabila.

Facand referire la numarul de locuri,modele 3 si 5 ofera cate 5 locuri, iar modelele 1,2 si 4 pot oferi 7 locuri.

Modelul 1 este echipat cu pneuri care au formula 185/65 R15, iar modelele 2,3,4 si 5 cu pneuri care au formula 195/65 R15.

1.3.Analiza principalelor caracteristici dimensionale exterioare

Parametrii care definesc principalele caracteristici dimensionale exterioare ale unui autovehicul fac referire la dimensiunile de gabarit, la organizarea si capacitatea de trecere ale acestuia.Dimensiunile de gabarit sunt lungimea( latimea ( si inaltimea autovehiculului( .Parametrii ce reflecta organizarea automobilului sunt ampatamentul(L), ecartamentul fata-spate( si consolele fata-spate( . Dintre parametrii ce descriu capacitatea de trecere a automobilului distingem garda la sol( unghiul de atac si respective cel de degajare(

Toti acesti parametrii enumerate mai sus sunt analizati la modelele similare alese in acest scop intocmindu-se un tabel cu valorile acestora:

Tabel 1.1

Nr. Crt.

Modelul

Similar

Dimensiuni    de gabarit

Organizarea autovehiculului

Capacitatea de trecere

(mm)

(mm)

(mm)

L

(mm)

(mm)

(mm)

(mm)

(º)

1.

1.

2.

3.

4.5.

Analizand tabelul 1.1 care cuprinde valorile parametrilor ce reflect caracteristicile exterioare ale modelelor similare se pot trage anumite concluzii cu privire la acestea.

Se poate constata ca valoarea cea mai mare a lungimii(=4725mm) se intalneste la modelul 1,iar =4333mm reprezinta cea mai mica valoare si se intalneste la modelul 3

Valoarea latimii =1855mm reprezinta cea mai mare valoare si se intalneste la modelul1,iar =1794mm reprezinta valoarea minima si se intalneste la modelul 2.

Inaltimea =1750mm reprezinta cea mai mare valoare si se intalneste la modelul 1,iar =1595mm reprezinta valoarea minima si se regaseste la modelul 3.

Ecartamentul fata =1540mm reprezinta valoarea maxima si care se regaseste la modelele similare 2 si 3,iar =1470mm reprezinta valoarea minima a acestuia si se regaseste la modelul 4.

Ecartamentul spate =1545mm reprezinta valoarea maxima si care se regaseste la modelul 3,in schimb =1487mm reprezinta valoarea minima si care se regaseste la modelul 4.

Consola fata =934mm si =835mm reprezinta valoarea maxima respectiv valoarea minima care se regasesc la modelele 1 si 3 , iar =966mm si =858mm reprezinta valorile maxime respectiv minime intalnite la modelele 1 si 3.

Valoarea cea mai mare a garzii la sol se regaseste la modelul 5( =192mm) ,iar valoarea cea mai mica a acesteia se regaseste la modelul si 3(=185mm).

Modelele 1si 2 au unghiul de atac cu cea mai mare valoare(15º),in cazul modelelor 3,4 si 5 acest unghi avand valoarea de 14º.

Unghiul de degajare are cea mai mare valoare la modelele 2 si 4(=18º) si cea mai mica valoare la modelele 1,3, si 5 (=17º

1.4.Analiza principalilor parametrii masici

Principalii parametrii masici sunt caracterizati de: masa proprie , masa utila nominala , masa totala nominala si masa raportata .Pentru studiul acestor parametrii la modelele similare alese s-a intocmit urmatorul tabel:

Tabel 1.2

Nr.

Crt.

Modelul

[Kg]

[Kg]

[Kg]

[Kg/mm]

Din tabelul 1.2 se poate observa ca modelul 1 are cea mai mare masa proprie
=1743 kg, iar modelul 3 are cea mai mica masa proprie =1465 kg.

Masa utila nominala() are cea mai mare valoare la modelul 1 cea mai mica valoare regasindu-se la modelul 3.

Masa totala( se intalneste la modelul 1,iar cea mai mica la modelul 3.

Masa raportata are cea mai mare valoare la modelul 1 cea mai mica valoare regasindu-se la modelul 3.

1.5.Analiza parametrilor energetic ai modelelor similare

Parametrii energetici ai modelelor similare alese care vor fi studiati sunt: cilindreea totala(),raportul de compresie(ε),puterea maxima(),turatia la putere maxima( ),momentul maxim(),turatia la moment maxim(), puterea specifica(), consumul de combustibil la 100 km().Pentru analizarea tuturor acestor parametrii enumerati s-a intocmit un tabel cu valorile acestora de la modelele similare alese.
Tabel 1.3

Model

Tip

motor

[cm³]

ε

[Kw]

[rot/min]

[Nm]

[rot/min]

[Kw/kg

Urb/extrurb/mixt

[l]

L4

18:1

L4

L4

18:1

L4

L4

Se constata faptul ca toti constructorii au optat pentru un tip de motor cu 4 cilindrii in linie.

Tinand cont de masa modelelor similare alese cat si de destinatia acestora se observa ca cilindreea totala variaza restrans intre 1753 cm³ si 1997 cm³, valoarea minima apartinand modelului 3 si valoarea maxima modelului 1.

Rapoartele de compresie variaza intr-o plaja foarte restransa de valori(18:1 la modelele 1 si 3 si 18.5:1 la modelele 2,4 si 5)

Puterea maxima nu are valori foarte marii, constructorii cautand obtinerea unor performante foarte bune si in ceea ce priveste consumul de combustibil,astfel ca cea mai mica putere a motorului o are modelul 4 iar pe cea mai mare o are modelul 3.

Turatia ce corespunde puterii maxime cea mai ridicata o are modelul 4 ,iar pe cea mai mica o are modelul 3.

Momentul maxim, o caracteristica foarte importanta a motorului are valori cuprinse intre 230 Nm la modelul 4 si 300 Nm la modelul 5.

Turatia ce corespunde momentului maxim este cuprinsa intr-o plaja de valori intre 1750 rot/min la modelul 1 si 2000 rot/min la modelul 5.

Puterea specifica este un parametru ce ne poate ajuta la definitivarea unor idei despre carcteristicile dinamice ale automobilului si poate fi calculata cu formula:

Valoarea maxima a puterii specifice se obtine pentru modelul 3 iar cea minima pentru modelul 1.

Avand in vedere ca normele europene impun un consum de combustibil cat mai mic pentru diminuarea poluarii atmosferei prin eliminarea de cantitati de noxe cat mai mici de catre motoarele de pe autovehicule, acest aspect ne intereseaza in mod special,deoarece modelul de autovehicul ce urmeaza a fi proiectat trebuie sa aiba un consum redus.Analizand acest aspect la modelele similare observam un consum mediu minim de 5.5 l la modelul 3 si un consum maxim mediu de 7.2 l.

1.6.Stabilirea modelului de autovehicul ce se va proiecta conform cerintelor temei

In urma studiilor facute pe modelele similare alese si avand in vedere cerintele impuse prin tema pentru autovehiculul ce urmeaza a fi proiectat s-a constatat ca modelul care indeplineste cel mai bine aceste conditii este modelul 2.

In concluzie, modelul ce urmeaza a fi proiectat este un autoturism din clasa MPV(Multi-Purpose-Vehicle) care va avea o viteza maxima de 175 km/h.Caroseria este de tip monovolum compact cu 7 locuri dintre care 2 sunt dispuse in fata, 3 in al doilea rand si ultimele doua fiind dispuse in cel de-al treilea rand cu posibilitatea de a fi rabatate in vederea obtinerii unei capacitatii mai mari a volumului portbagajului.

Modelul 2 are dimensiunile exterioare =4391mm, =1794mm si =1652mm, dimensiunile ce reflecta organizarea autovehiculului L=2677mm,=1540/1520mm, =848/866mm, si dimensiunile ce reflecta capacitatea de trecere =190mm si =15/18º, in consecinta modelul de proiectat va avea dimensiuni apropiate de acestea.

Motorul va fi un motor turbodiesel cu 4 cilindrii in linie,amplasat transversal in fata, cu puntea motoare tot in fata rezultand varianta constructiva totul fata(4x2).

De asemenea masa autoturismului de proiectat va avea valori apropiate de cele ale modelului similar ales(Tabelul 1.2).loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 569
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site