Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


ULEIURI DE ANGRENAJE INDUSTRIALE

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
ULEIURI DE ANGRENAJE INDUSTRIALE
Notiuni de baza

Un angrenaj este o simpla roata cu dinti.

Doua sau mai multe angrenaje sunt utilizate in combinatie pentru a transmite miscarea intre arborii rotativi, de obicei cu schimbarea vitezei si a momentului de torsiune (sau fortei de torsiune) si, de asemenea, adesea si cu schimbarea directiei.

Marele avantaj al angrenajelor fata de alte metode mecanice de transmisie a fortei, cum ar fi curelele, lanturile si cablurile, este acela ca ele pot transmite forte mai mari la viteze mai mari. Iar angrenajele fac acest lucru in mod lin, fara a patina.

Angrenajele asigura un mod de transmisie a miscarii si fortei atat de convenabil si eficient, incat se gasesc in aproape orice tip de mecanism. Ele variaza ca dimensiune de la zimtii mici utilizati la ceasuri si alte mecanisme delicate, la roti enorme cu un diametru de cativa metri utilizate in unele cutii de viteze industriale.

Angrenajele sunt adesea utilizate pentru a transmite forta intre un motor si o masina. Ele permit atat motorului, cat si masinii, sa functioneze eficient. De exemplu, un motor de masina tipic functioneaza cel mai eficient la aproximativ 4.000 rpm. Rotile vehiculului trebuie sa se intoarca mult mai incet de atat: chiar la 110 km/h (70 m.p.h.) rotile se rotesc la numai aproximativ 1.000 rpm. Angrenajele din cutia de viteze a masinilor si transmisia finala asigura reducerea necesara a vitezei.

Tipuri de angrenaje

Exista numai cateva tipuri de baza de angrenaje, in ciuda enormei varietati de dimensiuni si aplicatii posibile. Tipurile de angrenaje pot fi convenabil clasificate in functie de directia in care transmit miscarea: fie intre arbori paraleli, intre arbori incrucisati sau intre arbori oblici.

Angrenaje care transmit miscarea intre arbori paraleli

Roata dintata cilindrica

Cel mai simplu angrenaj dintre toate este roata dintata cilindrica. Aceasta are roti cu dinti drepti care sunt dispusi paralel cu axa arborelui. Atunci cand angrenajul se roteste, numai unul sau doi dinti ai rotilor opuse se imbina in orice moment singular. Contactul dintre dinti are loc abrupt pe intreaga latime a dintilor. Ca urmare, rotile dintate cilindrice tind sa fie zgomotoase si sa ruleze neuniform, in special la viteze mari. Atunci cand dintii se tocesc, lucrurile se inrautatesc.

Angrenaje elicoidale

Angrenajele elicoidale sunt similare cu rotile dintate cilindrice dar au dinti care sunt usor curbati si dispusi in unghi fata de arbore. Datorita acestui mod de dispunere, contactul dintre dintii de pe rotile opuse are loc gradat si lin, mai multi dinti intrand in contact in mod simultan. Prin urmare, angrenajele elicoidale ruleaza mai silentios si mai putin neuniform decat rotile dintate cilindrice. In plus, in cazul tocirii oricaruia dintre dinti, se transfera o sarcina mai mare celorlalti dinti aflati in contact iar sarcina pe dintele uzat este redusa. Datorita acestor avantaje, angrenajele elicoidale sunt utilizate pe larg pentru transmiterea fortei la viteza inalta si joasa intre arbori paraleli.

Dezavantajul principal al angrenajelor elicoidale simple consta in faptul ca, intrucat dintii lor sunt dispusi in unghi, ei produc un joc lateral. Prin urmare, impreuna cu angrenajele elicoidale simple trebuie utilizate lagare care pot absorbi acest joc lateral.

Roti dintate cu dinti in sageata

Jocul lateral poate fi eliminat prin utilizarea rotilor dintate cu dinti in sageata, denumite uneori roti dintate in forma de spic (sira de spinare de peste). Aici fiecare roata are doua seturi de dinti elicoidali care ruleaza in directii opuse. Jocul lateral produs de seturile de dinti opuse se anuleaza reciproc. Rotile dintate cu dinti in V sunt utilizate atunci cand este nevoie de sarcini grele, functionare silentioasa si rulare lina, de exemplu, in reductoarele de viteza ale turbinelor de forta si aplicatii similare.

Rotile dintate cilindrice, elicoidale si cu dinti in V ilustrate mai jos sunt, uneori, cunoscute drept angrenaje exterioare. Transmisia cu pinion si cremaliera si rotile dintate cu dantura interioara aratate mai jos sunt doua variatii obisnuite ale acestor tipuri de angrenaje care arata diferit dar au caracteristici de baza similare.

Transmisie cu pinion si cremaliera

Roti dintate cu dantura interioara

Angrenaje care transmit miscarea intre arbori incrucisati

Atunci cand este necesara transmisia fortei si miscarii intre doi arbori care se intersecteaza in unghi, pot fi utilizate rotile dintate conice. Dintii angrenajelor conice pot fi imaginati ca fiind taiati dintr-un con montat pe arbore, mai degraba decat dintr-un cilindru. Exista doua tipuri de roti dintate conice:

Roti dintate conice simple

Rotile dintate conice simple au dintii drepti. Aceasta inseamna ca, precum in cazul rotilor dintate cilindrice, numai una sau doua perechi de dinti sunt in contact intr-un singur moment dat. Prin urmare, acestea sunt limitate pentru viteze relativ mici.

Angrenajele conice cu dinti elicoidali sunt taiate cu dinti conici care asigura o angrenare mai lina. Acestea prezinta avantaje similare cu angrenajele elicoidale si pot rula mult mai rapid decat rotile dintate conice simple.Roti dintate conice simple si angrenaje conice cu dinti elicoidali

Angrenaje care transmit miscarea intre arbori care nu interactioneaza

Crossed helical gears

Miscarea poate fi transmisa intre arbori care nu sunt nici paraleli nici nu se intersecteaza prin roti dintate elicoidale transversale sau hiperboloidale. Exista o suprafata de contact foarte mica intre dintii rotilor acestor angrenaje, astfel incat acestia sunt supusi unor solicitari considerabile. Aceste angrenaje se pot utiliza numai pentru transferarea unor sarcini joase la viteze reduse si nu sunt foarte utilizate in industrie.

Roti dintate elicoidale transversale sau hiperboloidale

Angrenaje hipoidale

Angrenajele hipoidale sunt utilizate pentru a transmite forta si miscare intre arbori perpendiculari. Acestea sunt similare cu angrenajele conice cu dinti elicoidali, cu exceptia faptului ca arborii conducatori si condusi sunt descentrati. Angrenajele hipoidale ridica probleme speciale de lubrifiere si, prin urmare, sunt rar utilizate in industrie. Cu toate acestea, cu o lubrifiere adecvata, angrenajele hipoidale functioneaza silentios si lin la viteze mari. Principala lor aplicatie este la osiile din spate ale autovehiculelor cu propulsie prin rotile din spate. Intrucat ele permit arborelui cardanic sa aiba joc, inaltimea carterului arborelui din interiorul masinii poate fi redusa pentru a oferi pasagerilor mai mult spatiu pentru picioare.

Angrenaje cu melc

Angrenajul cu melc reprezinta o dezvoltare a rotii dintate hiperboloidale, in care doi arbori se afla perpendicular unul pe celalalt. Angrenajul de diametru mic, sau melcul, are una sau mai multe filete continue, astfel incat este echivalent cu o roata dintata cu numai cativa dinti. Acest angrenaj ca un surub actioneaza roata dintata elicoidala, care seamana cu o roata cilindrica cu dinti inclinati, cu exceptia faptului ca are dinti curbati pentru a se potrivi cu dintii melcului. Angrenajele cu melc au multe aplicatii industriale. Ele pot fi utilizate pentru a produce reduceri de viteza mai mari si, prin urmare, cresteri mai pronuntate ale momentului de torsiune decat alte angrenaje simple.

Offset - Descentrare

Combinatii de angrenaje

In teorie, o singura pereche de angrenaje este tot ce este necesar pentru a converti o anumita viteza de intrare in orice viteza de iesire ceruta. Sunt necesare numai trei angrenaje daca arborii de intrare si de iesire trebuie sa se roteasca in aceeasi directie. In practica, daca este nevoie de o modificare considerabila a vitezei sau daca distanta dintre arborii rotativi este substantiala, se utilizeaza combinatii de angrenaje. Aceste combinatii, cunoscute drept trenuri de roti dintate, sunt capabile sa produca rezultatul dorit, evitand necesitatea unor roti dintate excesiv de mari.

Combinatiile de angrenaje pot fi impartite in angrenaje deschise sau angrenaje inchise, ultimele fiind uneori numite, simplu, cutii de viteze.

Angrenajele deschise sunt utilizate atunci cand asigurarea unei carcase inchise a angrenajului nu este practica sau economica. Acestea tind sa fie dispozitive mari care functioneaza in aer liber in locuri precum mine, cariere si chei. In mod obisnuit, acestea ruleaza la viteze mici si rareori este nevoie sa fie fabricate cu acelasi grad de precizie precum angrenajele inchise de viteze mari.

Angrenajele inchise sunt folosite pe scara foarte larga. Intr-o fabrica, aproape orice se misca transportoare, suflante, pompe, echipamente de manipulare a materialelor, instalatia de prelucrare si multe ale componente ale fabricii , este actionat de un motor sau motor electric care actioneaza o cutie de viteze. De multe ori, cutia de viteze este o unitate multifunctionala fabricata de un producator specializat. Dupa cum ne putem astepta, in industrie se utilizeaza o varietate enorma de dimensiuni si tipuri de cutii de viteze. Aici putem sa mentionam doar cateva dintre combinatiile de angrenaje cel mai des intalnite.

Cutiile de viteze care utilizeaza combinatii de roti dintate elicoidale sunt utilizate pe larg, intrucat pot transmite sarcini substantiale in mod silentios si eficient. O versiune a acestui tip de cutie de viteza, in care este posibila selectarea oricareia dintre mai multe combinatii diferite de angrenaje, isi gaseste o aplicatie comuna in transmisiile auto.

Angrenaje deschise

Cutie de viteza de automobil (angrenaje inchise)

Combinatie intre roti dintate elicoidale si angrenaje conice cu dinti elicoidali

Angrenaje in serie

Angrenaj planetar
Sun gear Roata dintata solara; Planet gears Roti dintate planetare

Atunci cand este necesara atat schimbarea directiei, cat si a vitezei de rotatie, trebuie utilizate combinatii de roti dintate elicoidale si angrenaje conice cu dinti elicoidali.

Angrenejel cu melc sunt, de asemenea, pe larg folosite, singure sau in combinatie cu roti dintate elicoidale sau alte angrenaje cu melc. Aceste trenuri de roti dintate sunt capabile sa produca largi descresteri ale vitezei si mari cresteri ale momentului de torsiune.

Au fost imaginate mai multe solutii ingenioase pentru producerea unor cutii de viteze compacte pentru a fi utilizate acolo unde spatiul este foarte necesar.

O solutie este cutia de viteze in serie in care doua seturi de elice ale unei roti dintate elicoidle duble sunt despartite pentru a permite prinderea unui al doilea angrenaj.

Alt desen compact este trenul de angrenaj planetar. Aici angrenajul cel mai mare are dinti interni care actioneaza o roata dintata centrala mai mica prin trei sau patru angrenaje planetare.

Toate combinatiile de angrenaje descrise mai sus, si multe altele, pot fi gasite ca atare drept articole standard de catalog. Totusi, aceste asa-numite cutii de viteze preasamblate sunt componente sofisticate proiectate si construite la standarde foarte inalte. De aceea, trebuie acordata mare atentie lubrifierii lor, in scopul functionarii cu eficienta optima pe durata mare de exploatare.

LUBRIFIANTI SHELL PENTRU CUTII DE VITEZE INDUSTRIALE

SHELL OMALA HD 68-1000

Uleiurile Shell Omala HD se bazeaza pe hidrocarburi lichide sintetizate de calitatea cea mai inalta . Aceste lichide de baza, combinate cu aditivi special selectati, ofera o performanta de lubrifiere cu mult superioara aceleia a uleiurilor de angrenaje produse din uleiuri minerale conventionale.

SHELL OMALA RL 150, 220, 320

Uleiurile Shell Omala RL, bazate pe o combinatie de hidrocarburi sintetice de cea mai inalta calitate, sunt amestecate pentru lubrifierea lagarelor si angrenajelor care functioneaza in conditii grele de lucru.

Acestea contin aditivi selectivi incorporati, pentru a asigura o performanta de lubrifiere cu mult superioara aceleia asigurate de uleiurile minerale conventionale.

SHELL OMALA 68,100, 150, 220, 320, 460, 680, 800, 1000

Uleiurile Shell Omala sunt uleiuri de presiune mare, fara plumb, de calitate premium create, in principal, pentru lubrifierea angrenajelor industriale de mare capacitate. Sarcina limita si caracteristicile antifrictiune se combina pentru a oferi o performanta superioara in angrenaje si alte aplicatii industriale.

Acestea sunt formulate folosind un indice mare de viscozitate, uleiuri de baza rafinate cu solventi si incorporeaza un aditiv special sulf-fosfor care asigura o performanta la presiune mare semnificativ mai buna decat aceea a uleiurilor de angrenaje cu plumb.

Specificatie:

DIN 51517 T3 CLP,

FZG STADIU VERIFICARE ROTI DINTATE 12,

VALOARE TIMKEN OK 45LBS,

TEST CU 4 BILE SARCINA-SUDURA 300 KG

SHELL OMALA F 220, 320, 460

Uleiurile Shell Omala F sunt uleiuri de presiune mare, fara plumb, de calitate premium create, in principal, pentru lubrifierea angrenajelor industriale de mare capacitate. Sarcina limita si caracteristicile antifrictiune se combina pentru a oferi o performanta superioara in angrenaje si alte aplicatii industriale.

Acestea sunt formulate folosind un indice mare de viscozitate, uleiuri de baza rafinate cu solventi si incorporeaza un aditiv special sulf-fosfor care asigura o performanta la presiune mare semnificativ mai buna decat aceea a uleiurilor de angrenaje cu plumb.

Specificatii:

FRIEDRICH FLENDER

DIN 51517 T3 CLP,

FZG STADIU VERIFICARE ROTI DINTATE >12,

VALOARE TIMKEN OK >60 LBS,

TEST CU 4 BILE SARCINA-SUDURA 300 KG

SHELL TIVELA SA (ISO 150), WB (ISO 220), SC (ISO 320), SD (ISO 460)

Lubrifianti sintetici speciali pentru sisteme de angrenaje cu melc.

Acestia rezista la oxidare si sarcini mari.

SHELL TIVELA COMPUS A

Shell Tivela Compus A este un lubrifiant de angrenaje semifluid, sintetic. Acesta a fost creat in cooperare cu producatorii majori de angrenaje pentru a raspunde cerintelor privind lubrifianti de angrenje cu viata lunga, de inalta calitate.

Shell Tivela Compus A consta dintr-un ulei de baza sintetic amestecat cu o cantitate controlata de sapun de litiu de inalta stabilitate si aditivi speciali pentru obtinerea unei performante de lubrifiere remarcabile.

SHELL VITREA 32, 46, 68, 100, 150, 220, 320, 460

Uleiurile Shell Vitrea sunt uleiuri minerale cu indice mare de viscozitate, rafinate cu solventi, de calitate premium, special alese pentru capacitatea lor de a asigura o lubrifiere superioara intr-o gama larga de aplicatii industriale.

Specificatii:

DIN 51517 T1 C, DIN 51524 H, DIN 51506 VC

SHELL MALLEUS GL 95

Shell Malleus GL este o gama de lubrifianti integral EP fara plumb, de calitate premium, creata pentru lubrifierea si protectia angrenajelor deschise si a cablurilor de sarma supuse unor conditii extreme de functionare si temperatura ambianta.

Acestia reprezinta un amestec unic de uleiuri de baza sintetice si minerale parafinoase cu indice mare de viscozitate cu aditivi selectati cu grija pentru a asigura o performanta optima. Formula sa echilibrata permite lubrifiantului sa ramana moale si flexibil pe durate mari, astfel eliminandu-se acumularile de lubrifiant de la baza dintilor angrenajului.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3396
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site