Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Clasificarea pieselor pentru caroserii auto

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Clasificarea pieselor pentru caroserii auto

Pentru usurarea alegerii unei anumite tehnologii in cazul pieselor pentru caroserii auto o mare importanta o au clasificarile. Cunoscand grupa din care face parte o piesa de caroserie, tehnologiile folosite in cazul altor piese din aceeasi grupa si tinand cont de caracteristicile piesei respective este usor de stabilit apoi o tehnologie anumita in cazul reperului respectiv. De asemenea timpul necesar proiectarii tehnologiei este mai scurt iar varianta aleasa va fi cea optima.

Clasificarile se pot face in functie de diferiti factori. Ca factor al clasificarii urmatoare a fost folosit gradul de complexitate al pieselor pentru ambutisare.

Piesele de caroserie se pot clasifica in urmatoarele grupe si subgrupe:

A) Piese inclinate si putin adanci. Adancimea redusa a acestor piese ne permite sa realizam crearea formelor lor intr-o mare masura prin intinderea semifabricatului pe cea mai mare parte a suprafetei piesei. Aceste conditii fac rationala aplicarea, in matrita de ambutisare, a unor praguri sau nervuri de intindere care majoreaza intensitatea franarii semifabricatului si totodata permit reducerea dimensiunilor tehnologice. Ca exemplu de piese inclinate si putin adanci se pot da: dublura capota spate si panoul exterior al usii automobilului DACIA 1300, panoul exterior al usii autocamioanelor „ROMAN” si    „CARPATI”.

B) Piese putin adanci orientate intr-o singura directie. Piesele din aceasta grupa constituie o varianta a pieselor din grupa precedenta. Intr-una din sectiune ele au un profil inclinat putin adanc intr-o sectiune perpendiculara pe prima, au forma de „U”. Sectoarele laterale ale piesei in sectiunea in forma de „U” pot avea o amplasare atat de inclinata cat si verticala. Se folosesc cu succes nervuri de retinere. Din aceasta grupa fac parte in general piese de mari dimensiuni (capota autoturismului DACIA 1300, panoul de sus al cabinei autocamionului „ROMAN”).

C) Piese cu flansa se pot imparti in doua subgrupe:

a) piese cu flansa plata – cum ar fi cele cu doua jumatati ale rezervorului de benzina si carterul de ulei al autoturismului DACIA 1300 si autocamionului ROMAN, la care suprafata de presare a matritei de ambutisare este un plan situat orizontal.

b) piese cu flansa de forma complexa – cum ar fi panoul interior al usii autoturismului DACIA 1300 si al majoritatii celorlalte automobile. In matrita de ambutisare a acestor piese forma suprafetei repeta aproape in intregime forma suprafetei flansei piesei.

D) Piese simetrice fata de un plan

Specificul constructiei matritelor de ambutisare pentru piesele din aceasta grupa este rotirea lor la alegerea pozitiei piesei in matrita, numai fata de un singur ax si anume cel perpendicular pe planul simetriei. Planul de simetrie ocupa de obicei o pozitie verticala in matrita de ambutisare.

In functie de adancimea de ambutisare, complexitatea formei si gabarit, piesele din aceasta grupa se divid in urmatoarele subgrupe:

a) Piese de complexitate si adancime mijlocie, cu adancimea ambutisarii relativ constanta. Din aceasta grupa fac parte piesele cu forme line, din care cauza adancimea diferitelor sectoare ale piesei este aproximativ aceeasi. De exemplu panoul din fata al autoturismelor DACIA 1300 si A.R.O. Functie    de forma suprafetei de presare se folosesc praguri sau nervuri de retinere.

b) Piesele de forma complexa care au adancimea ambutisarii situata neuniform. Forma complexa a acestor piese conditioneaza la ambutisarea lor stari de tensiune neuniforme in material. La constructia matritelor pentru aceste piese se va urmari o alegere optima a pozitiei pieselor in matrita. Din aceasta subgrupa face parte masca radiatorului autocamionului CARPATI si panoul inferior al autobuzului.

c) Piese adanci. Din piesele adanci fac parte acele piese la ambutisarea carora tensiunile si deformatiile aparute ating valori apropiate de cele maxime. Ca exemplu de astfel de piese pot fi date carterele de ulei ale autoturismului DACIA 1300 si autocamioanelor ROMAN si CARPATI. La ambutisarea acestor piese se va acorda mai multa grija la alegerea materialului.d) Piesele cu gabarite mari. Piesele de tip panou de acoperis si panou pentru baza podelei de la automobilele DACIA 1300, panoul spate al cabinei autocamioanelor ROMAN si CARPATI si panoul inferior spate al autobuzelor sunt grupate separat.

Gabaritele mari ale acestor piese, greutatea lor mare, costul ridicat al matritelor , cer ca la proiectarea tehnologiei de executare a lor, cat si la proiectarea matritelor de ambutisare sa se efectueze un studiu deosebit de atent al pieselor respective, cat si al conditiilor executarii lor.

E) Piese asimetrice

In scopul obtinerii unei pozitii convenabile a acestor piese in matritele de ambutisare ele trebuie rotite, in marea majoritate a cazurilor, in doua directii perpendiculare una pe alta. Rotirea piesei in prima directie se face pentru a dispune sectoarele ei de la capete la acelasi nivel. Prin rotirea in a doua directie a se egala, in sectiunea data si cele paralele cu ea, conditiile tragerii semifabricatului sub presa. Si in cazul acestei grupe avem mai multe subgrupe.

a) Piesele de adancime mijlocie. Ambutisarea acestor piese se face relativ usor deoarece tensiunile si deformatiile aparute in timpul prelucrarii sunt mult sub limitele lor. Din aceasta subgrupa fac parte aripile laterale fata si spate ale autoturismului DACIA 1300.

b) Piesele de forma complexa cu adancime de ambutisare mijlocie situata neuniform. Ca tip reprezentativ de piesa din aceasta subgrupa, amintim masca radiatorului autoturismului de teren ARO. Complexitatea formei consta in existenta orificiilor pentru faruri si a braului. La aceste piese pentru ambutisarea unui sector mic al piesei si a unui sector adanc se cere o cantitate diferita de material. In acest caz se va acorda o mare importanta pozitionarii nervurilor de tragere astfel incat sa se impiedice cutarea marginilor semifabricatului.

c) Piesele adanci. La ambutisarea acestor piese o mare importanta o are forta de retinere a semifabricatului. O forta de retinere prea mare poate determina ruperea semifabricatului, iar o forta prea mica duce la formarea cutelor pe marginea piesei. In scopul uniformizarii fortei de retinere pe toata suprafata pe care actioneaza, punctele marginale de pe circumferinta piesei vor fi situate la acelasi nivel. In aceasta subgrupa intra aripa fata a autocamionului CARPATI.

F) Piesele imperecheate la ambutisare intr-o singura figura.

Forma de ambutisare a unor piese perechi (stanga si dreapta) este mai tehnologica in cazul intrunirii celor doua asemenea piese intr-o singura forma. Acest orificiu tehnologic permite cresterea productivitatii si reduce consumul de metal prin micsorarea adaosurilor tehnologice. Din aceasta grupa face parte panoul lateral al autoturismului DACIA 1300.

G) Piesele de caroserie care se obtin prin indoire-formare.

Exista piese de caroserie a caror obtinere sa fie mai avantajoasa printr-o operatie de indoire-formare in locul unei ambutisari. Piesele din aceasta grupa au forme simple. Aplicarea acestei operatii in locul ambutisarii permite reducerea consumului de material prin micsorarea adaosurilor tehnologice. Din aceasta grupa fac parte piese ca: partea din mijloc a barei parasoc si nervurile de rigidizare ale autoturismului DACIA 1300 si bara parasoc a autoturismului ROMAN.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 937
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site