Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Conditii impuse pieselor de caroserii auto

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micConditii impuse pieselor de caroserii auto

Fabricatia economica a pieselor de caroserie obtinute prin ambutisare presupune, pe langa o cunoastere precisa a metodelor de lucru, utilizarea unor materiale potrivite pentru ambutisare, precum si o executie adecvata a matritelor impreuna cu folosirea unor prese corespunzatoare.In scopul obtinerii unor piese de caroserie de inalta calitate este necesara cu cunoasterea conditiilor ce se cer indeplinite de aceste piese precum si procedeele folosite in scopul satisfacerii acestor conditii.

Piesele de caroserii trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii principale:

A) Piesele sa aiba o calitate superioara a suprafetei. Nu sunt admise ondulatiile, cutele, adanciturile sau alte defecte care denatureaza suprafata. O denaturare cat de mica a suprafetei piesei dupa vopsirea ei strica aspectul exterior. Pentru a se asigura calitatea superioara a suprafetei trebuie ca suprafetele de lucru ale matritelor sa aiba calitatea prescrisa de proiectant. In acelasi scop se va urmari intrebuintarea unor materiale cu grad ridicat de deformare si asigurarea unei repartitii uniforme a tensiunilor in matrita de ambutisare incat sa se obtina formele cerute in diferite sectoare ale piesei. Repartitia uniforma a tensiunilor exista numai la piesele cilindrice obtinute prin ambutisare. La restul pieselor se va urmari a se uniformiza tensiunile prin aplicarea unor praguri sau nervuri de retinere.

B) Dimensiunile si forma piesei trebuie sa satisfaca conditiile desenului sl modelului principal.

Forma complexa spatiala a pieselor care se analizeaza nu permite a se obtine pentru ele desene pe care sa se poata fixa toate punctele suprafetei piesei. Desenul, fiind umbrit foarte mult cu linii dimensionale, nu ar permite reproducerea exacta a suprafetei piesei si de aceea pe desenele pieselor de caroserie se indica, de obicei, numai dimensiunile referitoare la gabaritele piesei, pozitia diferitelor puncte ale conturului, a orificiilor, ferestrelor. Despre toate celelalte dimensiunii care lipsesc din desen, se face trimiterea la modelul principal. Modelul principal constituie suplimentarea necesara a desenului piesei de caroserie.

Forma si dimensiunile piesei ambutisate se asigura prin forma si dimensiunile    corecte ale pieselor de lucru ale matritei de ambutisare (matrita, poanson, placa de retinere), organizarea corecta a procesului de ambutisare (asezarea corecta a semifabricatului, scoaterea atenta a piesei din matrita). O mare importanta in asigurarea unei forme corecte o are si asigurarea unor nervuri de retinere in locurile necesare sl dimensiunile optime.

C) Deformatiile elastice ale pieselor de caroserie aparute dupa desfacerea matritelor de ambutisare, trebuie sa fie cat mai mici. Este preferabila lipsa lor completa. Existenta deformatiilor elastice duce la denaturarea dimensiunilor si formei piesei precum si la posibilitatea vibrarii acestor piese in timpul miscarii automobilului. Inlaturarea deformatiilor elastice aparute dupa taierea si indepartarea adaosurilor tehnologice, se realizeaza la ambutisare prin aducerea tensiunilor de intindere, pana la o limita care sa permita sa se micsoreze la minimum deformatiile elastice dupa descarcarea sistemului (adica dupa taierea marginilor). Majoritatea tensiunilor de intindere se poate realiza fie prin marirea fortei de retinere a semifabricatului, fie prin aplicarea unor nervuri sau praguri de retinere. Deformatiile elastice se mai pot micsora si prin introducerea in constructia pieselor a unor nervuri de rigidizate.

D) Constructia piesei sa fie tehnologica, care sa permita a se efectua executarea ei cu consum minim de material, de utilaje si de timp.

Caracterul tehnologic al pieselor de caroserie se poate imbunatati prin diferite procedee si mai ales prin proiectarea unei forme favorabile piesei ambutisate. Aceasta forma se realizeaza prin micsorarea adancimii de ambutisare a piesei, prin etalarea adancimii diferitelor sectoare ale piesei si prin evitarea pragurilor in piesa, rotunjirea marginilor matritei, evitarea peretilor drepti la piesele dreptunghiulare. In cazul cand aceste procedee nu por fi aplicate piesei, ele se aplica cu succes matritelor de ambutisare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved