Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Defecte care apar in exploatare la mecanismul de distributie prin supape

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai micDefecte care apar in exploatare la mecanismul de distributie prin supapeCele mai frecvente defectiuni care pot provoca zgomote anormale, functionarea neregulata a motorului, pornirea greoaie sau chiar oprirea lui sunt: zgomote la comanda distributiei, batai ale culbutorilor sau tachetilor, functionarea neregulata cu zgomot datorita uzurii scamelor de la arborele cu came, functionarea neregulata cu rateuri in carburetor sau colectorul de evacuare, gruparea sau blocarea supapei, arderea sau deformarea talerului supapei, ruperea supapei, deformarea sau ruperea arcului supapei.

Zgomotele la comanda distributiei sunt datorate uzurii danturii rotilor dintate sau a lantului de distributie. Depistarea se face cu ajutorul stetoscopului (dispozitiv auditiv) in zona anterioara a motorului.

Pinioanele uzate se inlocuiesc, iar in cazul cand au dinti rupti(rata din textolit de pe arborele cu came) se inlocuieste intreg angrenajul distributiei; la inlocuirea numai a pinionului defect, zgomotul se mentine.

Uzura lantului de distributie duce la alungirea lui si poate sari peste unul sau doi dinti de pe pinioane(deci modifica fazele de distributie, provocand mersul neregulat al motorului, sau poate sari de pe rotile dintate si motorul se opreste).Remedierea consta in inlocuirea lantului si pinioanelor distributiei.

Bataile culbutorilor sau tachetilor au o intensitate redusa, ritmica, dar de frecventa inalta(ascutita) si sunt provocate de jocurile termice prea mari ; motorul functioneaza neregulat, cand jocurile sunt reglate inegal, sau la uzarea suprafetelor frontale ale culbutorilor sau supapelor. Depistarea se face cu stetoscopul in partea superioara a motorului sau prin simpla ascultare cu urechea.

Remedierea consta in reglarea jocului dintre culbutori si supape. Cand sunt uzuri ale unora dintre suprafetele din contact acestea se rectifica cu piatra abraziva, mentinand profilul initial (mai ales la capul culbutorului).

Tachetii uzati si alezajele lor marite, provoaca jocuri anormale si deci, batai. Cauzele pot fi : ungere necorespunzatoare, imobilizarea tachetilor care nu se mai rotesc. Depistarea zgomotelor se face in zona de mijloc a motorului prin ascultare cu stetoscopul.

Se remediaza prin inlocuirea tachetilor defecti, alezandu-se locasurile (eventual busindu-le) iar cele amovibile se inlocuiesc.

Functionarea neregulata, uneori cu zgomot a motorului este indeosebi urmarea uzurii inegale a camelor de la arborele cu came. Chiar daca reglajele sunt corecte, motorul functioneaza neregulat datorita uzurii camelor. Acestea pot fi controlate numai prin demontarea culbutorilor si asezarea unui ceas comparator cu palpatorul pe fiecare tija impingatoare, masurand cursa la fiecare in parte in timp ce se roteste arborele cotit cu manivela. Cand diferentele dintre citirele maxime ce corespund varfurilor camelor de acelasi fel(admisie sau evacuare) sunt mai mari de 0,8 - 1 mm, uzura lor este accentuata si se impune inlocuirea arborelui cu came.

Functionarea neregulata cu rateuri in carburetor sau colectorul de evacuare are loc cand jocul termic dintre supape a fost reglat la o valoare prea mica, supapele nu se inchid si apar scapari de gaze si flacari cu rateuri in carburator(pentru supapele de admisie) sau la esapament (pentru cele de evacuare).Ca urmare, talerele supapelor se ard iar scaunele de supapa se pot fisura. Cand la ralanti motorul functioneaza neregulat, supapele nu etanseaza, chiar daca jocul termic a fost corect reglat.
Remedierea consta in primul caz, in reglarea jocului dintre culbutori si supape, corect, iar daca urmarile sunt mai grave(supapele arse sau scaunele fisurate) se inlocuiesc, rodandu-le pentru etansare(inchidere perfecta).

Daca neetansarea supapelor este cauza functionarii neregulate a motorului, atunci se demoteaza ansamblul chiulasei si se face rodarea lor cu pasta, pana se reface etanseitatea.

Griparea sau blocarea supapei provoaca functionarea neregulata a motorului si chiar oprirea lui la turatii reduse, scaderea puterii, rateuri in colectorul de admisie sau evacuare(dupa felul supapei gripate).Depistarea anomaliei se face prin demontarea bujiilor sau injectoarelor (MAC) si se roteste arborele cotit cu demarorul ; dupa suieratul ce se aude in colectorul de admisie sau evacuare se determina felul supapei blocate. Defectiunea poate fi determinata si cu ajutorul compresometrului sau a semnalizatorului acustic.

Cauzele griparii sunt :jocul prea mic dintre supapa si ghidul ei, sau a jocului termic necorespunzator, depuneri de calamina pe tija supapei si pe ghidaj(ca urmare a uleiului necorespunzator, sau pierderilor de compresiei).

Remedierea consta in refacerea jocurilor normale la supapele defecte, pe parcursul drumului sau in atelier.

Arderea sau deformarea talerului supapei este cauzata de jocul termic prea mic al supapei,jocului prea mare in ghidul ei, ceea ce face ca suprapunerea pe scaun sa nu mai fie corespunzatoare si talerul supapei sa se deformeze si chiar sa se arda. Remedierea consta in refacerea jocurilor normale, iar ghidurile supapelor uzate se inlocuiesc.

Ruperea supapei Este un defect deosebit de grav pentru ca poate produce avarii prin spargerea chiulasei, cilindrului, blocului motor si chiar incovoierea bielei si arborelui cotit. Este o defectiune mai rar intalnita si poate fi provocata de arderea supapei, cand motorul functioneaza pe timp indelungat cu jocul termic prea mic, sau oboselii materialului, coroziunii sau prelucrarii.

Remedierea se face inca din faza cand se impune verificarea si reglarea jocului termic, care, daca n-a fost refacut la timp, se poate arde supapa.

Defectiunea se depisteaza prin zgomote si rateuri puternice si    se executa in atelier. Daca s-a ajuns la ruperea ei, moptorul trebuie oprit imediat pentru ca poate provoca avarii si atunci remedierea devine laborioasa si costisitoare.

Deformarea sau ruperea arcului supapei este provocata in general din cauza materialului sau tratamentului termic necorespunzator, dar si datorita functionarii prea indelungate, ceea ce-i micsoreaza elasticitatea, iar motorul manifesta intreruperi ; arcul se mai poate rupe si din cauza lovirii la montaj sau a coroziunii. Ruperea arcului poate duce la caderea supapei in cilindru si spargerea pistonului de aceea motorul trebuie oprit imediat pentru a nu se produce avarii mai grave.

Remedierea defectiunii se face prin introducerea unei saibe intre cele doua bucati de arc rupt. Apoi se inlocuieste arcul in atelier fara demontarea chiulasei, mentinand supapa pe locas cu dispozitivul special cu cioc, introdus in locul bujiei.

Cand supapa arte doua arcuri(D 797-05, D 21576-HMN 8), chiar daca se rupe unul dintre ele, ramane celalalt sa mentina supapa, dar se impune, inlocuirea ulterioara a celui defect.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved