Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


FORMAREA SI OBTINEREA GAZELOR PETROLIERE LICHEFIATE AUTO

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micformarea si obtinerea gazelor petroliere lichefiate AUTOGPL auto castiga pe zi ce trece teren in fata celorlalti combustibili

folositi in industria auto. Cele mai importante case auto investesc sume importante in proiecte de dezvoltare a motoarelor ce folosesc acest tip de combustibil. Astfel, se prevede o crestere importanta a consumului de GPL auto.

Produsele petroliere gazoase sunt formate in general din propan si butan sau din amestecuri de butani, utilizate drept combustibili industriali, casnici si ca solventi. Tendinta actuala este de utilizare extensiva a GPL drept carburanti auto.

GPL este numele generic al propanului si butanului comercial. Sunt produse ce contin hidrocarburi fabricate de industria de petrol. Propanul comercial contine predominant hidrocarburi cu 3 atomi de carbon (C3H8).

Fig.1 Propan

Butanul comercial predomina in hidrocarbura continand 4 atomi de carboni (in principal n si izo butanul C4H10).

Fig.2 Butan

Au proprietatea principala de a deveni lichid la temperatura ambianta daca sunt comprimate si revin la gaze cand presiunea este suficient de mica. Avantajul acestei proprietati este transportul si stocarea acestor produse in faza lichida, in care sunt de 250 de ori mai dense decat in faza gazoasa.

GPL se poate produce ca:

propan lichefiat utilizat ca solvent in procesele de dezasfaltare si     deparafinare a uleiurilor, drept combustibil casnic si de motoare

precum si ca materie prima pentru petrochimie (piroliza);

n-butanul, materie prima pentru petrochimie;

amestec de izo si n-butan, continand si proportii de pana la 15% de

propan si urme de izopentan pentru combustibilul casnic.

Hidrocarburile olefinice corespunzatoare se folosesc ca materii prime

petrochimice sau pentru producere de componentii superiori ai benzinei auto.   

GPL se obtin din:

fractionarea gazolinei brute rezultate la degazolinarea gazelor naturale;

gazele de rafinarie rezultate din diferite procese de prelucrare si separare.

Aproximativ 60% din necesarul de GPL mondial provine din separarea gazelor naturale din care 40% ajunge la vanzare, din procesele din rafinarie. GPL se va produce aproximativ 50 de ani, fiind mai sigur decat benzina si motorina.

Gazul petrolier lichefiat auto este un amestec de hidrocarburi lichide foarte volatile, pastrate sub o presiune de cca 13 bar, care vaporizate sunt introduse in motoarele clasice cu aprindere prin scinteie. Utilizarea acestuia drept carburant auto se face la motoarele care sunt adaptate sa functioneze atat cu benzina cat si cu GPL.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1624
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved