Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


INSCRIEREA CONCRETA IN DESENUL TEHNIC A TOLERANTELOR LA DIMENSIUNILE CE REALIZEAZA AJUSTAJE

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
INSCRIEREA CONCRETA IN DESENUL

TEHNIC A TOLERANTELOR LA DIMENSIUNILE

CE REALIZEAZA AJUSTAJEIn conformitate cu ISO 406 : 91, tolerantele dimensionale se inscriu imediat dupa cotele la care se refera. Simbolul campului de toleranta si clasa de precizie se inscriu in rand cu cota si cu aceeasi dimensiune nominala de scriere ca a cotei.

Modalitatea concreta este prezentata in fig. X.23.

In fig. X.23 se precizeaza implicit toleranta dimensionala, iar in fig. X.23, b se precizeaza explicit aceasta valoare prin inscrierea directa a abaterilor limita, cu aceeasi dimensiune nominala a scrierii, dar decalat sus, jos, fata de scrierea dimensiunii nominale f20. Se face observatia ca toate abaterile sunt exprimate in [mm].

In fig. X.23, c este prezentata scrierea completa, cu precizarea explicita a abaterilor limita, in paranteza rotunda.

In fig. X.24, a si b sunt prezentate tolerantele dimensionale ale elementelor componente ale unui ajustaj, reprezentate fiind asamblat. Astfel in fig. X.24 a scrierea simbolizata a campurilor de toleranta se face cu o linie inclinata de fractie, iar inaltimea de scriere este aceeasi cu cea a scrierii. In fig. X.24 b linia de fractie este orizontala, iar simbolurile sunt scrise cu dimensiuni mai mici decat inaltimea nominala a scrierii.

Atunci cand se doreste o prezentare explicita a abaterilor limita se procedeaza ca in fig. X.25 a sau b.

b. Inscrierea in desen a tolerantelor dimensionale liniare

Dimensiunile obtinute prin aschierea fara indicatii de toleranta, intra in categoria dimensiunilor „fara indicatii tehnologice” prin care sunt intelese acele dimensiuni pentru care este satisfacatoare precizia corespunzatoare conditiilor speciale.
Pentru dimensiuni fara indicatii de toleranta sunt prevazute doare trei clase de precizie:

clasa fina;

clasa mijlocie;

clasa grosolana.

In aceste dimensiuni fara indicatii de toleranta intra dimensiunile liniare, dar si cele unghiulare si abaterile geometrice de forma si pozitie (acestea vor fi studiate la paragraful 3).

Inscrierea in desen a tolerantelor la dimensiuni liniare se face fie precizand deasupra tabelului INDICATOR, clasa de executie (fina, mijlocie, grosolana) si standardul in vigoare STAS 2300-86, fie precizand fiecarei dimensiuni liniare valoarea abaterilor limita conform tabelului X.5.

Deoarece abaterile sunt egale in valoare absoluta, pot fi prescrise impreuna, alaturi de cota si precedate de semnele suprapuse ca in tabelul X.5.

c. Inscrierea in desen a tolerantelor unghiulare

Sunt prescrise abateri conform STAS 2300-86, functie de lungimea laturii celei mai scurte a unghiului considerat, exprimate fie in grade sexagesimale si minute, fie echivalentul lor in procente. Exemplu fig. X.26 si valorile sunt conform tabelului X.6
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3785
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site