Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


MACARALE TURN - PRACTICA

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI

FACULTATEA DE UTILAJ TEHNOLOGICCAIET DE PRACTICA

MACARALE TURN

Macara turn - macara cu brat rotitor care are bratul montat la partea superioara a unui turn vertical.

PREGATIREA MACARALEI PENTRU INCEPEREA LUCRULUI

- Se executa citeva miscari de proba cu instalatia de ridicat verificand starea tehnica a componentelor de securitate si functionarea dispozitivelor de franare.

- Impreuna cu legatorul de sarcini ia toate masurile necesare de protectia muncii si PSI in cazul ridicarii si transportarii sarcinilor cu grad ridicat de periculozitate. In acelasi timp se iau toate masurile necesare in cazul aparitiei unor situatii de urgenta.

- In cazul schimbarii cablului de sarcina, executa citeva miscari de proba incepand cu sarcina redusa de 10% si apoi crescand sarcina pana la sarcina nominala, in acest mod prelungind durata de viata a cablului de sarcina si impiedicand aparitia nodurilor sau rasucirilor cablului.

- Verifica starea tampoanelor si opritorilor.

- Deblocheaza dispozitivele de blocare.

- Executa o miscare de translatie pod, o miscare de ridicare - coborare si o miscare de translatie carucior pentru a verifica astfel functionarea principalelor mecanisme ale podului rulant.

- Porneste motorul automacaralei verificand principalii parametrii de functionare.

- Verifica toate punctele de ungere ale macaralei.

- Verifica zonele de incarcare/descarcare a sarcinilor inlaturind orice persoane sau obstacole care ar putea pune in pericol functionarea in siguranta a macaralei.

- Verifica starea echipamentului individual de protectie si echipamentului de prevenire si stingere a incendiilor.

- Verifica starea cablurilor si a dispozitivelor de ridicare a sarcinilor impreuna cu legatorul de sarcini

- Verifica alimentarea macaralei.

- Verifica starea si functionarea componentelor de securitate, a sigiliilor tuturor limitatoarelor

- Verifica functionarea dispozitivelor de semnalizare optico - acustica.

- Verifica starea caii de rulare a macaralei.

- Verifica functionarea dispozitivului de semnalizare a intrarii bratului macaralei in zona de influienta a liniilor de inalta tensiune.

EFECTUAREA OPERATIILOR DE MANIPULARE A SARCINILOR

- Se pozitioneaza si asigura in mod corespunzator macaraua in vederea ridicarii/incarcarii/descarcarii/transportului sarcinilor din depozite sau din mijloace de transport.

- Se incarca, descarca si pozitioneaza sarcinile in/din depozite sau mijloacele de transport respectind normele de incarcare/descarcare a beneficiarului si a prevederilor prescriptiilor tehnice in vigoare referitoare la stivuirea marfurilor.

- Se asigura ca sarcinile sunt fixate/ancorate corect de catre legatorii de sarcini cu elemente/dispozitive de prindere si manipulare a sarcinilor sau alte dispozitive speciale.

- Se efectueaza manevre numai in baza comenzilor date in conformitate cu codul de semnalizare de catre legatorii de sarcini sau de catre RSVTI.

- Se adapteaza viteza de transport la restrictiile impuse de traseu, in functie de tipul sarcinii, de modul de fixare/ancorare a sarcinii si de factorii de mediu.

- Se respecta cu strictete diagrama de moment si de moment al sarcinii in vederea evitarii riscurilor de aparitie a avariilor si accidentelor, sau a rasturnarii macaralei.

- Pe tot timpul lucrului se utilizeaza dispozitivele de semnalizare optico-acustice.

- Se respecta cu strictete normele de PM si PSI in vigoare

- Se respecta cu strictete legislatia in cazul situatiilor de urgenta si la transportul sarcinilor cu grad ridicat de periculozitate.

- In cazul terenului moale, inghetat sau cu inclinare sub 5 se iau toate masurile necesare pentru calarea corespunzatoare a macaralei.

- In aproprierea liniilor electrice de inalta tensiune se iau toate masurile de siguranta pentru a se asigura ca personalul, utilajul sau sarcina sa nu intre in raza de actiune a conductoarelor neizolate, prin pastrarea distantelor prevazute in PT R1 - 2003.

- La ridicarea sarcinilor cu macaralele turn se va asigura un spatiu liber intre pozitia limita superioara a sarcinii si cel mai inalt nivel de lucru, pentru evitarea accidentelor.

- Inainte de ridicarea sarcinilor se va verifica daca ele au marcate vizibil greutatea.

SEMNALIZAREA DEFECTIUNILOR APARUTE

- In cazul in care, pe timpul efectuarii operatiunilor de incarcare/descarcare/transport al sarcinilor, sesizeaza aparitia unor zgomote sau defectiuni care ar putea pune in pericol functionarea in deplina siguranta a instalatiei pe care lucreaza, se coboara sarcina la sol, se blocheaza intr-o pozitie lipsita de risc, se imobilizeaza corect macaraua la capatul sinei de rulare (sau intr-o zona fara trafic pentru automacarale) si se intrerupe functionarea macaralei pina la remedierea defectiunilor aparute luandu-se masuri sporite de securitate.

- Se anunta imediat conducatorul locului de munca despre aparitia defectiunilor si se solicita interventia echipei de reparatie a agentului economic autorizat ISCIR pentru efectuarea lucrarilor de reparatie.

- Se consemneaza in registrul de evidenta a supravegherii defectiunile aparute conform prescriptiilor tehnice in vigoare.

- Se iau toate masurile de securitatea muncii, de prevenirea si stingerea a incendiilor,si pentru situatiile de urgenta, pentru cazurile cind sarcina descarcata poate provoca accidente, incendii sau explozii.

- Se iau toate masurile de siguranta pentru interventia operativa a echipei de interventie

- Dupa incheierea lucrarilor de reparatii si consemnarea lor in registrul de evidenta a supravegherii, se porneste macaraua, se executa cateva miscari de proba pentru a se asigura de buna functionare in conditii de deplina siguranta a macaralei, dupa care se continua lucrul.

STUDIEREA REGISTRULUI DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII SI COMPLETAREA ALTOR DOCUMENTE

- Se verifica cu atentie toate informatiile referitoare la instalatia de ridicat, consemnate in registrul de evidenta a supravegherii de catre schimbul anterior.

Se stabileste corect starea tehnica a instalatiei la intrarea in schimb comparand informatiile cuprinse in registrul de evidenta a supravegherii cu rezultatele practice ale verificarilor.

Se discuta cu macaragiul din schimbul anterior despre starea tehnica a instalatiei, despre avariile si accidentele petrecute.

Se primeste de la conducatorul locului de munca sarcinile din schimbul respectiv.

Impreuna cu legatorul de sarcini se verifica starea tehnica a cablurilor si a dispozitivelor de prindere a sarcinilor.

Se discuta cu conducatorul locului de munca si RSVTI despre eliberarea documentelor necesare in cazul ridicarii si transportarii sarcinilor cu grad ridicat de periculozitate.

Informeaza pe conducatorul locului de munca si pe RSVTI despre necesitatea efectuarii reparatiilor accidentale sau despre scadenata la verificare.

Completeaza corect foaia de parcurs pentru ziua respectiva.

PREDAREA MACARALEI

- La terminarea lucrului se iau toate masurile de siguranta in vederea predarii macaralei schimbului urmator, respectind prevederile prescriptiilor tehnice in vigoare referitoare la predarea macaralelor.

- Se asigura securitatea cabinei de comanda blocand accesul persoanelor straine la dispozitivelor de comanda si alimentare a macaralei, si se predau cheile schimbului urmator sau conducatorului locului de munca.

- Se consemneaza amanuntit in registrul de evidenta a supravegherii sau in alte documente toate evenimentele aparute in timpul lucrului si se semneaza de predare.

- Se preda foaia de parcurs complectata corect conducatorului de munca.

NORME DE EXPLOATARE A MACARALELOR TURN

1. Exploatarea (manevrarea) macaralelor trebuie sa se faca in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R1-2003, cu normele specifice de protectia muncii, cu instructiunile de exploatare specifice macaralei respective si cu instructiunile interne elaborate de unitatea detinatoare.

2. Este interzisa functionarea macaralelor in cazul in care componentele de securitate nu sunt in stare perfecta de functionare sau nu indeplinesc conditiile tehnice prevazute.

Macaralele nu pot functiona daca zonele periculoase nu sunt ingradite corespunzator sau daca organele de masini in miscare si elementele neizolate aflate sub tensiune nu sunt prevazute cu aparatori de protectie.

3. Este interzisa blocarea intreruptoarelor simple sau automate prin impanare, legare sau prin orice alte mijloace care sa le scoata de sub controlul permanent al macaragiului. De asemenea, este interzisa comanda prin butoane cu autoretinere pentru actionarea mecanismelor de ridicare, deplasare, rotire sau basculare.

4. Este interzisa folosirea macaralelor pentru ridicarea unor sarcini mai mari decat sarcina maxima admisa.

Macaralele la care sarcina este limitata prin conditii de forma sau de gabarit nu pot functiona daca nu sunt indeplinite conditiile respective.

5. Sarcinile care se ridica in mod frecvent pe santierele de constructii vor avea marcate vizibil greutatea. Pentru restul cazurilor, daca macaragiul nu cunoaste greutatea sarcinii si nici nu o poate determina, va solicita conducatorului procesului tehnologic precizarea in scris a greutatii sarcinii.

6. Ridicarea unei sarcini cu ajutorul a doua macarale, care nu sunt cuplate mecanic si electric, se admite numai in mod exceptional in urmatoarele conditii:

- la nici una din macarale sa nu se depaseasca sarcina maxima admisa;

- pozitia cablurilor de tractiune sa fie verticala;

- vitezele de ridicare sa fie aceleasi;

- manevrarea sa se execute numai sub conducerea si supravegherea atenta a RSVTI, autorizat de ISCIR INSPECT-IT.

In conditiile de mai sus, sarcinile cu forme neregulate, care nu au centrul de greutate in centrul lor geometric, se pot ridica si manevra cu ajutorul a doua macarale numai daca se foloseste un dispozitiv special construit, astfel ca sarcina sa se repartizeze proportional pe fiecare din cele doua macarale.

7. La ridicarea si transportarea tuburilor cu gaze sub presiune (oxigen, dioxid de carbon, acetilena etc.) sau a recipientelor care contin clor, acid sulfuric si similare, se vor lua masuri speciale de protectia muncii. Toate manevrele se vor executa sub supravegherea directa a unui cadru tehnic care raspunde de acest transport.

Sarcinilor mentionate mai sus nu se vor ridica si transporta prin legare directa sau utilizandu-se electromagneti de ridicare, ci se vor folosi suporturi sau dispozitive speciale.

8. Viteza maxima pentru deplasarea macaralelor, de 50 m/min, este permisa in cazul comenzilor de la sol, numai in conditii optime de deplasare ale manevrantului (culoare de trecere in permanenta libere, fara cotituri bruste, de latime suficienta, fara denivelari bruste ale pardoselei, cu o buna vizibilitate a intregului camp de lucru etc).

9. Este interzisa functionarea macaralelor care lucreaza in aer liber daca viteza vantului depaseste valoarea admisa de 15,6 m/s, precum si daca temperatura este sub -20s C.

Functionarea la temperaturi sub -20s C este permisa numai daca macaralele au fost construite pentru functionarea in asemenea conditii, fiind garantate in acest sens de producator.

10. Daca vizibilitatea este impiedicata de fum, vapori, ceata sau obiecte plasate intre macaragiu si campul de actiune al macaralei, se vor lua masuri pentru transmiterea corespunzatoare a comenzilor la macaragiu, fara de care macaralele in cauza nu pot functiona.

11. Daca este necesar sa se efectueze lucrari in zona de influenta a liniilor de inalta tensiune, se vor lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca personalul, utilajul sau sarcina sa nu se apropie de piesele conductoare neizolate la o distanta mai mica de:

- 3 metri, pentru liniile la care tensiunea existenta intre doua conductoare este mai mica de 57000 V;

- 5 metri, pentru liniile la care tensiunea existenta intre doua conductoare este egala sau mai mare de 57000 V.

Pentru stabilirea distantelor efective, care trebuie sa fie respectate, se va tine seama, pe de o parte, de toate miscarile posibile ale pieselor conductoare neizolate ale liniei, iar pe de alta parte de miscarile macaralei, datorate unor balansuri, smucituri, ruperii eventuale a unui element sau caderii sarcinii.

12. Macaralele cu brat utilizate la lucrari ce se efectueaza in vecinatatea zonelor de influenta a liniilor de inalta tensiune de peste 6 kV, se vor echipa cu dispozitive de semnalizare a intrarii bratului macaralei in zona de influenta respectiva. Macaralele la care dispozitivul de semnalizare nu poate fi adaptat, nu pot fi folosite la astfel de lucrari.

13. In cazul montarii unei macarale cu brat la inaltime, fixarea ei pe esafodajul demontabil sau pe elementele fixe ale constructiei se va face numai pe baza schemei de montaj. In asemenea situatii se va asigura atat stabilitatea macaralei prin mijloace corespunzatoare precum si rezistenta esafodajului sau elementelor constructiei.

14. Pentru evitarea accidentelor la macaralele turn utilizate pe santierele de constructii se va asigura intre pozitia limita superioara a sarcinii si cel mai inalt nivel de lucru un spatiu liber de minimum 2 m. Daca aceasta conditie nu poate fi indeplinita, un observator amplasat corespunzator va fi prezent obligatoriu pentru a da semnalele necesare.

15. Se interzice transportarea sarcinilor pe deasupra oamenilor, incaperilor locuite (imobile, birouri etc) sau halelor industriale date in functiune.

Se va limita corespunzator raza de actiune a macaralelor astfel incat sa se impiedice transportarea sarcinilor peste incaperile locuite sau halele industriale chiar daca traseul caii de rulare nu poate evita aceste spatii.

16. La ridicarea sau coborarea unei sarcini, care in timpul manevrei se poate lovi sau agata de parti ale macaralei sau de elemente situate in raza de actiune a macaralei, aceasta trebuie sa fie condusa de la distanta cu ajutorul unor franghii sau alte mijloace, asigurandu-se masurile de protectia muncii pentru personalul care executa aceasta manevra (instructaj special, interdictia stationarii in apropierea sarcinii etc).

Se interzice utilizarea de elemente rigide (bare, parghii, cangi etc) pentru conducerea sarcinii. Se excepteaza incarcarea sau descarcarea materialelor sau obiectelor a caror masa nu depaseste 50 kg, care pot fi conduse de la distanta cu ajutorul unor cangi de lungime suficienta.

17. La manevrarea unei sarcini aflate in apropierea unui perete, stalp, vagon, utilaj etc nu se permite prezenta persoanelor intre acestea si sarcina suspendata.

18. Se interzice:

- folosirea macaralelor pentru tararea sarcinilor pe sol, dezbaterea prin lovire a pieselor in turnatorii, smulgerea sarcinilor aderente la sol sau a altor elemente;

- ridicarea sau deplasarea sarcinilor atunci cand cablul este in pozitie oblica;

- balansarea sarcinilor pentru a le aseza intr-un punct care nu poate fi deservit in mod normal de macara;

- deplasarea macaralelor cu lanturile, cablurile sau carligele tarate pe sol;

- baterea sau scoaterea penelor de la prese, ciocane, masini de forjat etc;

- transportul persoanelor cu carligul macaralei sau alte dispozitive de prindere (cutii, bene etc).

19. Daca mai multe macarale functioneaza la niveluri diferite, se va fixa o prioritate de manevra si se vor lua toate masurile necesare pentru a se evita lovirea sarcinilor sau dispozitivelor de prindere ale acestora de macaralele care circula la nivelurile inferioare. Aceleasi reguli se aplica si atunci cand caile de rulare se intersecteaza, fiind situate la acelasi nivel (inclusive pe sol). In toate cazurile, trecerea macaralei care are prioritate va fi semnalizata prin semnale acustice sau optice.

De asemenea, se va stabili o prioritate de manevra si in cazul macaralelor cu brat care functioneaza concomitent si ale caror campuri de actiune a bratelor se intersecteaza.

Se interzice intersectarea campurilor de actiune ale bratelor cu ale contrabratelor precum si ale contrabratelor intre ele.

20. In vederea evitarii producerii de accidente, datorita organizarii necorespunzatoare a locurilor de munca, unitatile detinatoare de macarale vor intocmi instructiuni interne de exploatare pe baza specificului locurilor de munca, in care se vor preciza: inaltimea maxima a stivelor sau a materialelor depozitate, modul de depozitare, locurile destinate depozitarii, obligativitatea amenajarii si intretinerii corespunzatoare a cailor de acces si a pardoselii, asigurarea de gabarite corespunzatoare pentru caile de transport si in general toate prevederile necesare pentru asigurarea conditiilor de protectie a muncii.

Caile de acces la locurile de urcare pe macarale si la intreruptoarele liniei principale de alimentare situate in hala, trebuie sa fie in permanenta libere, neblocate prin nici un fel de obstacole.

21. Este interzisa imprastierea de nisip sau alte materiale pe sine in vederea preintampinarii patinarii la macaralele la care acestea servesc si pentru legarea la pamant. Este de asemenea interzisa ungerea suprafetei superioare a sinei cu lubrifiant.

22. Caile de rulare ale macaralelor care se deplaseaza pe sol trebuie sa fie asezate pe o suprafata de reazem care sa prezinte o rezistenta corespunzatoare garantarii sigurantei in functionare a macaralelor, indiferent de natura si starea terenului. In tot timpul functionarii macaralei, caile de rulare trebuie sa ramana orizontale si cu firele paralele. Caile de rulare vor fi prelungite pana dincolo de opritoarele finale cu o lungime suficienta, pentru a asigura la atingerea opritoarelor o repartizare normala pe sol a greutatii macaralei incarcate cu sarcina maxima. Lungimea prelungirii nu va fi in nici un caz mai mica de 1 m.

23. Pentru asigurarea impotriva deplasarii macaralelor in zone periculoase, pe sinele de rulare se vor instala opritoare. Determinarea punctelor in care urmeaza sa fie fixate se va stabili cu avizul RSVTI.

24. Locurile de munca in care functioneaza macarale trebuie sa fie bine iluminate in tot timpul lucrului. Daca iluminatul obisnuit este insuficient sau daca prin trecerea macaralei se produce o variatie a iluminatului, macaraua trebuie sa fie inzestrata cu mijloace proprii de iluminat, utilizandu-se surse de lumina neobositoare si convenabil dirijate.

25. In cabina macaragiului se va prevedea in mod obligatoriu un instinctor pentru incendii. Pentru incarcarea instinctorului se va avea in vedere toxicitatea anumitor produse si pericolul pe care il prezinta utilizarea lor in spatiu inchis precum si scopul pentru care poate fi utilizat.

26. Pe macara se admit numai cantitati mici de materiale inflamabile sau combustibile de intretinere (carpe, bumbac de sters, lubrifianti). Aceste materiale se vor pastra exclusiv in cutii sau vase de tabla fixate de constructia macaralei si care nu vor fi niciodata depozitate in cabina macaragiului. Carpele si bumbacul de sters folosite se vor indeparta imediat de pe macara.

27. Este interzis a se executa ungerea, curatirea, intretinerea sau repararea macaralelor in timpul functionarii lor.

28. Dupa terminarea sau la intreruperea lucrului, sarcina nu trebuie sa ramana suspendata. In cazuri exceptionale, cand nu e posibila coborarea sarcinii, se vor lua masuri de asigurare prin ingradirea locului de sub sarcina si prevederea unor indicatoare de securitate si dupa caz prin sprijinirea sarcinii.

Nu este permis sa se execute lucrari de montare, verificare, masurare etc la sarcina care este suspendata in carlig. Orice interventie asupra sarcinii se va face numai dupa coborarea ei si desfacerea din carligul macaralei.

29. La urcarea sau coborarea pe scari, macaragiul sau personalul de intretinere trebuie sa aiba mainile libere. Pentru sculele sau obiectele necesare va fi utilizata o geanta speciala, care se poarta pe umar sau care se ridica sau se coboara cu ajutorul unei franghii. Este interzisa aruncarea oricarui obiect de pe macara.

30. Accesul pe macara este permis numai macaragiului si persoanelor a caror activitate se desfasoara in legatura cu instalatia respectiva (RSVTI, personalul de intretinere, revizii si reparatii, inspectori de specialitate etc) si care si-au insusit in prealabil instructajul privind lucrul pe macarale.

Urcarea si coborarea de pe macara se vor face numai prin locurile special destinate pentru aceasta si numai atunci cand macaraua stationeaza. In aceste locuri se vor amplasa indicatoare de securitate cu inscriptionarea: "Accesul permis numai persoanelor in drept".

Accesul pe caile de circulatie existente de-a lungul cailor de rulare ale macaralelor se va face, de asemenea, prin locurile special amenajate in acest scop si numai dupa ce macaragiul a fost anuntat de persoana respectiva, iar acesta a confirmat ca a inteles ceea ce i s-a comunicat.

Accesul la caile de rulare care nu au cai de circulatie laterale amenajate se poate face numai in cazuri speciale, cu luarea unor masuri suplimentare pentru prevenirea accidentelor si anuntarea prealabila a macaragiilor care conduc macaralele in zona respectiva.

Toate locurile sau caile de acces la macara trebuie sa aiba asigurate conditii corespunzatoare de iluminat.

31. Macaragiii, legatorii de sarcina sau alte persoane insarcinate sa dirijeze miscarile macaralei trebuie sa cunoasca codul de semnalizare pentru macarale, cu eventualele completari elaborate de unitatea care le utilizeaza. La macaralele la care, din diferite motive, nu se poate asigura o intelegere corecta a comenzilor se vor prevedea mijloace de telecomunicatie (radiotelefoane, telefoane etc).

32. Conducerile unitatilor detinatoare si ale celor ce folosesc macarale sunt obligate sa dispuna masuri si sa controleze respectarea lor, astfel ca intreg personalul implicat in transporturile efectuate cu macaralele, sa fie instruit si sa cunoasca atat normele de exploatare cat si normele specifice de protectia muncii.

33. Contragreutatile macaralelor trebuie sa fie asigurate impotriva caderii sau iesirii necontrolate din sistemul lor de prindere.

34. Accesul pe platforme sau podeste se va efectua pe scari verticale sau inclinate.

35. Pentru a permite circulatia macaralelor fara limitare a vitezei si in deplina siguranta, elementele de constructie, utilajele si orice alte obiecte depozitate trebuie sa se gaseasca in afara gabaritului de libera trecere si cel mult pana la limita acestuia.

36. Gabaritul de libera trecere la macarale este reprezentat de conturul transversal limita in plan vertical, perpendicular pe axa caii de rulare, in interiorul caruia nu trebuie sa intre nici o parte a constructiilor si instalatiilor fixe.

La macaralele rotitoare, gabaritul de libera trecere este determinat de conturul partilor fixe si cel rezultat prin rotirea elementelor mobile aflate le distanta maxima in plan, perpendicular pe axul de rotire.

37. Spatiul de siguranta intre gabaritul macaralelor si gabaritul de libera trecere trebuie sa fie lasat liber.

Spatiile de siguranta minime care trebuie sa fie asigurate sunt:

- spatiul de siguranta superior de 100 mm;

- spatiul de siguranta lateral de 100 mm;

- spatiul de siguranta pe orizontala de 400 mm;

- spatiul de siguranta inferior pe verticala de 200 mm.

38. In cazul prezentei unor instalatii montate in campul de lucru al macaralei se admite ocolirea lor prin dirijarea sarcinii pe un traseu bine determinat prin interblocari electrice ale cursei caruciorului.

Documentatia tehnica de montaj a unei macara turn

Documentatia tehnica de montaj se completeaza pentru fiecare macara in parte, care necesita o operatie de montaj la locul de functionare, si se va anexa la cartea macaralei.

Documentatia tehnica de montaj trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:

a) lista documentatiei de montaj, piese scrise si desenate;

b) proiect de executie fundatie macara turn (executat de firma autorizata ISCIR-INSPECT IT);

c) proiect efectuare montaj macara turn (executat de firma autorizata ISCIR-INSPECT IT);

d) proiect efectuare demontaj macara turn (executat de firma autorizata ISCIR-INSPECT IT);

e) studiu geotehnic privind natura solului;

f) proces verbal pentru verificarea lucrarilor ce devin ascunse;

g) certificat de calitate a materialelor utilizate pentru realizarea fundatiei macaralei turn;

h) proces verbal topo privind verificarea amplasarii macaralei turn;

i) certificat de verificare a instalatiei de protectie impotriva tensiunilor de atingere;

j) buletin de verificare izolatie cabluri;

k) buletin de verificare a imbinarilor sudate (daca este cazul);

l) proces verbal de pregatire teoretica si practica a montajului macaralei turn;

m) tehnologie de montaj macara turn;

n) proces verbal probe de casa;

Documentatia tehnica inaintata catre ISCIR-INSPECT IT in vederea autorizarii unei macarale turn

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a unei macarale turn, beneficiarul de acord, dupa caz, cu unitatea de montaj trebuie sa solicite in scris la ISCIR-INSPECT IT, efectuarea verificarii propunand si data in acest scop.

Dosarul inaintat catre ISCIR-INSPECT IT in vederea autorizarii macaralei turn va prezenta urmatoarea documentatie:

a) cererea de autorizare a macaralei turn;

b) lista documentatiei din dosarul inaintat catre ISCIR-INSPECT IT, piese scrise si desenate;

c) copie autorizatie ISCIR-INSPECT IT de montaj macarale turn pentru firma care a executat montarea macaralei turn;

d) cartea tehnica a macaralei tradusa in limba romana;

e) certificatul de conformitate al utilajului;

f) proces verbal probe de casa;

g) documentatia tehnica de montaj;

h) procesul verbal conditii de exploatare macara (daca este cazul);

i) alte documente suplimentare (daca este necesar);

Alte cerinte necesare obtinerii, din partea ISCIR-INSPECT IT, a autorizatiei de functionare pentru o macara turn

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a unei macarale turn si exploatarea acesteia conform prescriptiei tehnice PT R1-2003, beneficiarul trebuie sa respecte si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) beneficiarul detine in cadrul firmei un operator RSVTI, persoana fizica sau firma autorizata de catre ISCIR-INSPECT IT sa presteze o asemenea activitate;

b) lucrarile de intretinere-service la macara se vor efectua de catre o firma autorizata ISCIR-INSPECT IT pentru efectuarea acestor operatii;

c) operarea macaralei va fi efectuata de catre o persoana autorizata, respectiv de un operator macara avand autorizatie valabila de macaragiu grupa B (macara turn cu comanda din cabina) sau grupa E (macara turn cu comanda de la sol);Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4388
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved