Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Determinarea dimensiunilor semifabricatului

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Determinarea dimensiunilor semifabricatului

Determinarea dimensiunilor semifabricatului este necesara pentru stabilirea    marimii sculei de taiere, pentru a se stabili coeficientul de ambutisare, pentru executia matritei de ambutisat incat sa se realizeze o exploatare optima a materialului si pentru devizul estimativ necesar la determinarea consumului de material.

Calculul dimensiunilor semifabricatului la toate piesele se face dupa principiul egalitatii de volum intre piesa ambutisata si semifabricat. Punctul de plecare nu este piesa finita, ci piesa inclusiv adausurile necesare pentru taierea marginilor. Inainte de a incepe calculul semifabricatului se vor determina aceste adausuri adunandu-se la piesa in locurile respective.

Pentru piesele cilindrice si dreptunghiulare au fost determinate relatii de calcul a semifabricatelor acestor piese. La piesele neregulate, cum sunt majoritatea pieselor pentru caroserii auto, nu este posibil un calcul in genul celor care se fac la piesele regulate (cilindrice sau tip cutie). In acest caz se recurge la solutia de a determina dimensiunile maxime in sens longitudinal si transversal, reducandu-le cu o anumita valoare functia de directie de imbinare a tablei.

In multe cazuri pentru a determina exact marimea semifabricatului se traseaza o linie de poanson, apoi se desfasoara pe aceasta linie in plan si se inscriu depasirile in ambele parti. Portiunile ce depasesc linia sunt portiuni intinse. Spatiul liber inseamna aglomerarea materialului.

Deseori nu este posibila stabilirea teoretica a formei semifabricatului, deoarece este necesar mai intai sa se determine proiectul matritei de ambutisare pentru a se putea determina marimile adaosurilor necesare. Este necesar ca tocmai modificarile cu privire la dimensiunile semifabricatului in cazul pieselor pentru caroserii auto sa fie cercetate si valorificate cu precizie. La aceste semifabricate nu conteaza un milimetru in plus sau in minus, dar este necesar sa se cunoasca genul modificarii.

La matritele de ambutisat se recomanda ca forma exacta a semifabricatului sa se determine prin incercari. In aceste cazuri taierea marginilor se face dupa ambutisare.

Adaosurile de ambutisare pot fi foarte mari, uneori chiar de 300 mm pe o latura. O caracteristica a acestor adaosuri este ca ele sunt neregulate. Pentru a afla exact forma semifabricatului, asa cum a mai fost aratat, se executa mai multe incercari.

La operatia de ambutisare nu se poate obtine o piesa de caroserie buna fara completarea ei cu adausurile tehnologice corespunzatoare. Ambutisarea piesei din semifabricat fara adausuri va fi insotita de formarea interna a cutelor ceea ce este inadmisibil in cazul respectiv.

Forma suprafetei placii de retinere a matritei de ambutisare are o influenta extrem de mare asupra adaosurilor tehnologice. O mare influenta asupra marimii acestor adausuri o are si modul in care se face taierea marginilor.

In figura 1.6 sunt reprezentate trei variante posibile ale sectiunii adausurilor tehnologice. Semnificatiile notatiilor din figura sunt urmatoarele:

lfl – lungimea flanseiRp – raza poansonului

Rpl – raza placii de ambutisare

B – peretele lateral al matritei

Text Box: 
Fig. 1.6
Pθ – prelungirea suprafetelor piesei

In majoritatea cazurilor marimea fiecarui element aratat mai sus nu ramane constanta, ea variaza pe circumferinta piesei.

Braul Pθ serveste ca sector de siguranta intre marginea piesei ambutisate si raza de intindere a poansonului, care apara suprafata piesei de deformatiile ce pot sa apara in urma majorarii even­tuale a razei poansonului. Aceasta portiune este con­ditionata si de rezistenta sectorului de lucru al poansoanelor pentru taie­rea deseurilor. Nu se re­comanda ca latimea braului Pθ    sa se faca mai mica decat 5 mm. Marirea razei poansonului depinde de mai multi factori. Pentru sectoarele rectilinii ale racordarii, raza va fi egala cu 3 - 12 mm, iar pentru sectoarele unghiulare rotunjite aceste dimensiuni pot fi majorate.

Inaltimea peretelui lateral al matritei depinde de adancimea si forma piesei, procedeul de fixare al piesei ambutisate in stanta de taiere a marginilor si marimea suprafetei de fixare a semifa­bricatului, specificul formei piesei ambutisate. In general marimea acestui sector este de 10 - 30 mm. Pentru usurarea extragerii pieselor» acest sector se inclina cu un unghi de 6-12°. Raza placii de ambutisare Rpl se alege functie de adancimea ambutisarii si de forma pragurilor de retinere. In cazul nervurilor de ambutisare cu profil semirotund raza Rpl se ia egala cu 8 - 10 mm.

Marimea flansei lfl depinde de forma piesei si de intensi­tatea necesara franarii semifabricatului. Pentru cele trei exemple aratate in figura 1.6 latimea adausurilor tehnologice L, va fi:

cazul a:   

cazul b:

cazul c:

Aceste relatii, pot fi folosite pentru determinarea marimii adausurilor tehnologice.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1115
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site