Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


RECTIFICAREA SUPRAFETELOR CILINDRICE SI CONICE EXTERIOARE

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Determinarea coeficientilor de atingere si de pas
Scheme ale mecanismului de distributie prin supape
MECANICA CLASICA - Simetriile si legile de conservare
AGENTI DE TRANSFER TERMIC FLUIZI
CERCETARI EXPERIMENTALE PROCESUL DE EVACUARE
Prezentarea traductorului de umiditate
Convectia
Studiul amenajarii interioare a furgonetelor
SISTEME DE CLIMATIZARE
Siguranta ungerii rulmentilor

RECTIFICAREA SUPRAFETELOR CILINDRICE SI CONICE EXTERIOARE.

Rectificarea suprafetelor cilindrice si conice poate fi o operatie finala cand asigura precizia diametrelor si rugozitatea indicata in desenul de executie sau o operatie premergatoare unor operatii de prelucrare fina cum sunt lepuirea sau suprafinisarea.
Rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare la    suprafetele cilindrice se poate executa:

  1. rectificarea intre varfuri;
  2. rectificarea fara varfuri.

Rectificarea intre varfuri este posibila prin procedeele:

rectificarea intre varfuri cu avans longitudinal;

rectificarea cu avans transversal.

1 Rectificarea intre varfuri cu avans longitudinal;

Text Box: 
Fig.15. Rectificarea intre varfuri cu avans longitudinal.
Rectificarea intre varfuri cu avans longitudinal este o metoda de finisare a suprafetelor des intalnita in practica. Procedeul implica urmatoarele miscari de lucru (fig.15):

miscarea de rotatie a piesei cu turatia pentru a realiza o viteza periferica a piesei intre ;

miscarea de rotatie a pietrei cu turatia (disc) pentru a realiza o viteza periferica ;

miscarea de avans longitudinal rectilinie alternativa;

miscarea de avans transversal. a discului abrazivavans periodic.

La aceasta rectificare putem observa ca, deoarece mm/rot, inseamna ca discul abraziv este incarcat complet numai pe din latimea sa. Aceasta caracteristica face ca, in comparatie cu rectificarea prin patrundere (cu avans trasversal), se vor obtine suprafete de buna calitate cu o precizie ridicata, insa cu o productivitatea mai scazuta.

Pentru o incarcare completa pe intreaga latime ar trebui ca mm/rot la o rotatie a piesei. Aceasta conditie nu se poate indeplini decat la piese la care exista spatii de iesire mari la capetele de cursa. Deoarece viteza de avans ajunge la valori excesiv de mari, Practic, aceste rectificari se executa intr-o faza de degrosare unde se adopta o valoare mai mare a lui .

O varianta particulara a rectificarii cu avans longitudinal este rectificarea cu o singura trecere.

Text Box: 
Fig.16. Rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare intro singura trecere.
1.1.Rectificarea cu o singura trecere la care adaosul de prelucrare este inlaturat la o singura trecere. Calitatea suprafetei este inferioara. Dupa aceasta rectificare se rectifica cu avans longitudinal alternativ cu pana la dispozitia scanteilor (fig.16)

Este posibil ca suprafata de rectificat sa fie marginita la un capat de o treapta cu diametrul mai mare decat tronsonul care trebuie rectificat (fig.17), in acest caz, rectificarea piesei cu avans de patrundere se executa astfel:

  • Text Box: height=358.20689655172 ;
Fig.17. Rectificarea intro singura trecere atunci cand suprafata rectificata este marginita de o suprafata cu diametrul mai mare.height=358.20689655172 ;
discul abraziv pe langa miscarea de rotatie va executa o miscare de avans transversal st pana se ajunge la adancirea de rectificare dorita, dupa care va primi o miscare de avans longitudinal sl, astfel incat sa se rectifice tronsonul pe intreaga lungime

Productivitatea acestei metode este de mai mare decat la rectificarea cu avans longitudinal in mai multe treceri.

2. Rectificarea cu avans transversal (rectificarea prin patrundere la care directia miscarii de avans este perpendiculara pe axa piesei)

Aceasta metoda de rectificare se utilizeaza in urmatoarele situatii

  1. rectificarea suprafete scurte cu l<80 mm (fig.18, fig19)
  2. rectificarea arborilor cotiti;
  3. rectificarea axelor cu came.

Procedeul asigura incarcarea completa a discului abraziv. Productivitatea este cu mai mare decat la rectificarea cu avans longitudinal. Pentru suprafetele scurte se aplica o singura pozitionare a discului, dar aceasta metoda se poate folosi si pentru piesele mai lungi (fig.20) avand urmatoarele particularitati:

  1. la aceasta metoda se aplica si o serie de treceri cu avans longitudinal;
  2. prin aplicarea acestei metode norma de timp este mai mica decat la rectificarea cu avans longitudinal clasic;
  3. la aceasta rectificare prin patrundere,o deosebita importanta in ceea ce consta precizia in special cilindricitatea are uzura discului abraziv precum si abaterea de la rectilinitate a generatoarei discului abraziv. Tocmai de aceea, la rectificarea de patrundere sunt necesare treceri longitudinale pentru eliminarea abaterii de la cilindricitate.Text Box: 
Fig.18. Rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare cu avans de patrundere.

Text Box: 
Fig. 19. Rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare cu avans de patrundere.

Text Box: 
Fig.20.Rectificarea suprafetelor cilindrice exterioare lungi cu avans transversal.

La piesele tip arbori, instalarea se poate face intre varfuri. O mare imporanta asupra preciziei exercita gaurile de centrare si starea varfurilor masinii de rectificat. Inaintea operatiei de rectificare gaurile de centrare se rectifica pe masini de rectificat speciale prevazute cu bare abrazive conice (fig. 21)

Text Box: 
Fig.21. Rectificarea gaurilor de centrare.
Transmiterea momentului de.torsiune la piesa de rectificat se face cu un antrenor pe capatul piesei si, daca nu este posibil, cu un bolt de antrenare care patrunde intr-un orificiu pe capatul piesei care se rectifica.

La piesele tip arbori, rectificarea intre varfuri, in cazul unui raport >5, utilizeaza rezemarea suplimentara a piesei in luneta.

Pentru se folosesc doua lunete egal distantate pe suprafetele rectificate.

In ceea ce priveste piesele cu gauri axiale, atunci cand se cere o precizie mare de maximalitate se utilizeaza instalarea pe dorn cu conditia ca gaura sa fie prelucrata precis.Astfel, piesele cu gaura prelucrata precis, au tolerante ce nu depasesc valorile se executa pe un dorn presat, iar daca tolerantele sunt peste 0,03 mm, se recomanda utilizarea unui dorn extensibil.

Daca este necesara orientarea dupa alezaj si cu sprijin pe o suprafata frontala a piesei se utilizeazaun dorn cilindric cu ajustaj alunecator.

B. Rectificarea fara varfuri

Text Box: Fig.21. Schema de rectificare fara varfuri (fara centre)Masina de rectificat fara varfuri se caracterizeaza prin lipsa papusei port piesa si a papusei mobile, piesa de prelucrat fiind asezata liber intre discul rectificat si discul de antrenare si fiind sprijinita pe un linear de reazam(fig.21). Elementele ce alcatuiesc schema prezentata in fig.21 sunt:

disc rectificator;

disc de antrenare disc conducator;

linearul pentru sprijinirea piesei;

Discul 2 se executa cu liant de vulcanita pentru a asigura o frecare mai mare cu piesa necesara antrenarii piesei in miscare de rotatie. In plus, acest disc are o granulatie mai fina decat discul1, pentru ca proprietatile lui de aschiere sa fie mai slabe.

Discul de antrenare este pozitionat sub un unghi pentru a se asigura o componenta de avans care sa contribuie la avansul longitudinal, - viteza avansului longitudinal. Piesa este ghidata prin doua ghidaje iar miscarea de avans a piesei intre cele doua discuri este unde

k coeficient de alunecare a piesei pe discul de antrenare care este ;

Cu cat unghiul este mai mare, cu atat k este mai mic, alunecarea fiind mai mare. In ceea ce priveste viteza piesei, aceasta se obtine dintr-o relatie de forma:, unde:

- factor de majorare;

La inceputul procesului de rectificare are loc o miscare de avans radial a discului conducator.Axa piesei este suprainaltata fata de linia ce uneste centrele celor doua discuri cu o entitate h ce se calculeaza astfel

d diametrul piesei;

Daca h este prea mare (>12 mm), in timpul rectificarii pot aparea vibratii in sistemul tehnologic si se mareste ovalitatea suprafetei rectificate.

Daca , s-a constatat ca apar abateri de la cilindricitate si anume, poligonilitatea.

Rectificarea cu avans longitudinal fara varfuri se poate aplica piesele fara trepte care sa permita trecerea lor completa printre cele doua discuri abrazive. Se poate aplica intr-o varianta modificata si la piesele cu trepte folosindu-se avansul transversal (radial).

La aceasta metoda nu ar fi necesara inclinarea axei discului de antrenare, dar si in acest caz, se practica o inclinare cu un unghi foarte mic () a discului de antrenare. Astfel se creeaza o o comp. mica de avans axial care apasa piesa pe opritorul axial 2.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2471
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site