Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Studiul amenajarii interioare a furgonetelor

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Studiul amenajarii interioare a furgonetelor
Folosirea autofurgonetelor ca mijloace de transport de marfa s-a impus inca de la aparitia acestora, realizand un compromis foarte bun intre capacitatea de incarcare, consumul redus si manevrabilitatea deosebita, mai ales in deplasarea urbana.

Studiul amenajarii interioare a caroseriei se impune a fi un punct important in proiectarea unui autovehicul, deoarece in functie de dimensiunile adoptate, trebuie sa se asigure confortul, siguranta pasagerilor, estetica si aerodinamica formei la un cost accesibil.

Text Box: 

Vedere generala

Vedere generala
Evolutia continua a furgonetelor s-a datorat adaptarii la nevoile de transport prin sporirea confortului conducatorului auto comparabil cu cel al unui autoturism si in acelasi timp marindu-se considerabil siguranta si spatiul de incarcare marfurilor transportate.

Folosind aceiasi platforma se pot obtine functie de cerintele de transport furgonete cu o sarcina utila cuprinsa intre 2,8t…6,5t, cu un volum cuprins intre 7-17m3 si cu ampatamente variind intre 3000 si 3950 ajungand pana la granita transporturilor grele, fara a micsora manevrabilitatea autovehiculelor.

Text Box:  Confortul si usurinta conducerii asigurat conducatorului autovehiculului, constituie factori constructivi cu rol deosebit in asigurarea randamentului munci si securitatii circulatiei. In functie de destinatia fiecarui autovehicul se aleg acele dimensiuni care pun in evidenta anumite calitati indispensabile in acel mediu. In cazul autobuzelor turistice, confortul oferit pasagerilor reprezinta o caracteristica functionala importanta mai ales in cazul unor curse lungi, sau in conditii ambientale excesive.

Usurinta de conducere este in mare masura asigurata de geometria dispunerii scaunului conducatorului in raport cu comenzile si alte elemente ale automobilului, iar confortul de calitatile scaunului ca element izolator la vibratii si sustinator al corpului cu presiune optima, de nivelul zgomotului interior, eficacitatea instalatiei de incalzire si ventilare a caroseriei, etansarea caroseriei la gazele de evacuare, praf si apa.

Amenajarea interioara a autofurgonetelor trebuie sa asigure conditii optime de lucru conducatorului fara a neglija siguranta acestuia cit si a incarcaturii transportate. Pentru a marii siguranta conducatorului auto se foloseste pozitionarea motorului in partea din fata si ca urmare se poate realiza o constructie de cabina mai usoara, montarea caroseriei pe sasiu cu ajutorul bucselor din cauciuc, eliminand astfel vibratiile, sporind confortul si silentiozitatea facandu-le sa fie mai aproape de cele care se bucura un autoturism. Folosirea solutie clasice de amenajare a grupului motopropulsor, prin dispunerea motorului transversal in partea din fata a automobilului (in consola fata, pozitie avansata), a determinat reducerea spatiului compartimentului motor si in acelasi timp se mareste compartimentul de incarcare a marfurilor si spatiul in cabina. Totodata prin decalarea motorului usor in fata si mai jos, podea cabinei este fara denivelari marindu-se suprafata acesteia, cit si confortul pasagerilor.

Text Box: 
Plansa bord ergonomica

In conditiile in care acest tip de autovehicul este utilizat si prin oras, usile din fata mari, 1666 mm in inaltime si 1117 mm in latime, fac accesul in cabina mult mai usor chiar si pe strazile aglomerate, sau in    parcari datorita deschiderii usilor de 64o, asemanatoare autoturismelor, dar si a treptei de acces destul de joasa .Asigurarea unui spatiu interior destul de generos, datorita latimii totale de 1655 mm poate fi strabatuta si datorita schimbatorului de viteze mai scurt, impreuna cu folosirea unor pedale ergonomice asigura un confort asemanator cu al unui autoturism.

Pentru sporirea confortului conducatorului se pot folosi scaune cu suspensie pe perna de aer, cu posibilitate de a se regla pe trei directii, spatare inalte cu tetiere integrate, oferind un suport lombar, iar pe laterale sint prevazute cu cotiere, extrem de utile pentru distante lungi.

Text Box: 
Deschiderea usilor laterale culisante

Bordul autovehiculului uneste principalele comenzi pe doua manete, asemenea unui autoturism, aflate la indemana soferului, dotat cu un volan ergonomic si cu lumini de avertizare ce inlesnesc supravegherea intregului vehicul, instrumentatie electronica, tablou de bord nereflectorizant.Cabina poate fi echipata cu spatii de depozitare generoase de la cele de pe portiere cu suport pentru recipienti din sticla, pana la torpedou cu suport pentru pahar, care poate fi inchis si folosit ca un mic spatiu de siguranta.

Confortul vehiculului este sporit prin folosirea unei sistem de incalzire si o functie de recirculare pentru a izola cabina de exterior. Sistemul de aer conditionat de pe tabloul de bord, beneficiind de control programabil al temperaturii.

Text Box: 
Rabaterea usilor spate
Pentru a se obtine un acces usor in compartimetul de incarcare, autovehiculul poate fi dotat cu usi glisante dispuse optional pe ambele parti , care avantajeaza transportul urban aglomerat, cu urmatoarele dimensiuni: latime l=1100 mm si o inaltime h=1780 mm. O noua directie de utilizare a furgonetelor s-a dezvoltat in ultima perioada, prin folosirea in domeniul de distributie in activitati de curierat si livrare “porte à porte”, datorita folosirii usilor glisante, facilitand atat parcarea paralela cu axa drumului (descongestionand arterele rutiere) cat si operatiunile de incarcare – descarcare.

Compartimentul de incarcare, permite depozitarea marfurilor cu un volum mare, avand un volum de 10 m3 cu dimensiunile urmatoare: lungime interna Li=2600 mm si inaltime Hi=1900 mm iar dimensiunea intre contraaripi este de 1300 mm.

Generozitatea acestui spatiu este asigurata si de folosirea unei structuri de metalice foarte subtire si in acelasi timp foarte rezistenta, din table ambutisate sudate electric.

Text Box:  
Carlige HD
De asemenea, usile din spate se pot deschide cu unghi cuprins intre 90o si 270o (cu posibilitati de blocare in pozitia deschis), usurand manevrarea marfurilor transportate in spatii limitate si chiar a produselor ambalate pe europaleti. Accesul in compartimentul de incarcare este usurat prin folosirea unei trepte suplimentare, acoperita cu material plastic antiderapant, care poate avea si rolul de proteja impotriva prafului, numarul de inmatriculare.

Bunurile transportate pot fi asigurate, folosind carlige de siguranta de tipul HD, care garanteaza siguranta marfurilor cat si a pasagerilor, in timpul mersului si nu numai.

Variantele moderne sunt dotate cu dispozitive pentru blocarea usilor, in ipoteza rezemarii incarcaturii de partea interioara a acestora, pentru a preveni accidentarea personalului manipulant.

Siguranta pasiva a conducatorului auto si a pasagerilor este sporita prin folosirea unei structuri din otel nedeformabile, asa numita “celula de supravetuire”, fortele rezultate din impact disipandu-se in structurile adiacente.

Siguranta activa este asigurata atat prin montarea centurilor cu pretensionare pirotehnica cat si prin dotarea cu dispozitiv “air-bag” pentru conducatorul auto, generalizandu-se montajul optional al “air-bag”-ului pentru ocupantii locurilor din dreapta.

In domeniul sigurantei active mentionam ca dotare standard sistemul ABS.

Manerele de deschidere a usilor estetice, solide si ergonomice au o forma profilata, diminuand indicele aerodinamic de rezistenta la inaintare.

Text Box: 
Dotare cu “air-bag”

Optional suspensia spate, poate fi pneumatica, favorizand transportul marfurilor fragile, oferind o platforma de incarcare mai joasa, imbunatatind confortul general al autovehiculului.

Tapiteria interioara a cabinei este realizat dintr-un material estetic si foarte rezistent, trecand cu succes cunoscutul “test al jeans-ilor”.

Insonorizarea habitaclului este deosebita, fiind folosite panouri absorbante la compartimentul motor si a unei mochete cu un inalt grad de izolare termica si fonica dispusa pe podeaua si elementele laterale ale acestuia.

Imbinand armonios confortul si manevrabilitatea unui autoturism, cu capacitatea de incarcare a unui autocamion usor a rezultat un autovehicul performant, robust si economic.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 593
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site