Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

ROLUL PARTENERIATULUI SCOALA-FAMILIE IN FORMAREA PERSONALITATII SCOLARULUI MIC

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


ROLUL PARTENERIATULUI SCOALA-FAMILIE IN    FORMAREA PERSONALITATII SCOLARULUI MIC

Idealul educativ intr-o societate democratica , vizeaza realizarea unui model de dezvoltare si manifestare deplina a personalitatii – o personalitate complexa, armonioasa, care sa se adapteze la schimbarile cerute de progresul social, tehnico-stiintific, cultural, etic contemporan.

Prin toate demersurile pedagogice intreprinse pe parcursul activitatii scolare si extrascolare, noi, dascalii, urmarim modelarea copilului in conformitate cu obiectivele societatii democratice.In acest sens, de prima necesitate consideram ca este preocuparea de a forma capacitati intelectuale si abilitati practice pentru asimilarea de cunostinte de tip umanist,tehnic, estetic, formarea acelor disponibilitati afective exprimate prin atitudini deschise si receptive fata de actul educational si informational.De asemenea, urmarim educarea copiilor in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului,al demnitatii si al tolerantei, al schimbului de opinii si al respectarii opiniei celorlalti.

Procesul de construire a modelului de educatie in si pentru democratie e complex si trebuie sa angajeze nu numai grupul de educatori din sistemul national de invatamant, ci si parintii, institutiile culturale, mijloacele de comunicare in masa, intr-un cuvant, societatea in ansamblul sau.

Oricat de multe si de indraznete ar fi unele teorii cu privire la prioritatea unuia dintre factorii enumerati mai sus, consideram ca scoala si familia sunt principalii factori care actioneaza sau pot actiona in mod organizat asupra formarii personalitatii copilului. Realitatea invatamantului romanesc dovedeste acest fapt, iar ideea colaborarii scoala- familie ramane viabila. Exista, totusi, situatii in care familia nu se constituie intr-un pilon solid pe care educatia si instruirea sa se bazeze, date fiind conditiile sociale ale parintilor (plecarea din tara, starea materiala precara, atitudini si convingeri gresite ori negative).

In situatii normale intre scoala si familie se stabileste un flux continuu de influente pozitive. Scoala preia copilul la o varsta destul de frageda, asa cum l-a crescut si educat familia si apoi se straduieste, prin exponentii ei – invatatorii si profesorii – sa corecteze anumite deformari psihosomatice ale adultului de maine.

 De dorit ar fi ca mediul familial al fiecarui elev sa fie ideal, permitandu-i acestuia sa se dezvolte echilibrat, simtind dragoste si protectie.Realitatea nu concorda totdeauna cu dorintele si sperantele pedagogilor.

Stiinta a dovedit ca oamenii nu se nasc turnati in tipare identice, asa ca fiecare individ este un unicat. Slefuirea, diversificarea le realizeaza omul: mediul familial, scolar, social.

Trebuie sa recunoastem ca stapanim tot mai putin sau chiar deloc mediul social, nu-l putem controla, alege sau evita,dupa retete gata facute, cum greu este de banuit in ce mod reactioneaza diferiti copii crescuti in acelasi mediu. Uneori sufera influente pozitive, alteori, negative.

Ca orice institutie, scoala se conduce dupa anumite reguli de conduita, pe care elevii si parintii consimt sa le respecte, intelegand ca disciplina nu este facultativa.Cu toate acestea, exista elevi care incearca sa impuna scolii stilul si conceptia lor de viata, sustragandu-se de la prevederile regulamentare.

MODALITATI DE CONLUCRARE SCOALA – FAMILIE LA     CICLUL PRIMAR

La intrarea  in clasa I, prin elevi, se stabileste un contact intre scoala si familie, din care profita deopotriva invatatorii si parintii, o colaborare ce trebuie cultivata si adancita.

Pe parcursul activitatii de dascal, am constatat ca aceasta colaborare este mai stransa pe perioada claselor primare si scade treptat, pe masura ce elevii promoveaza in clasele superioare.Exista cauze obiective dar si subiective, pe care un invatator/diriginte trebuie sa le analizeze cu responsabilitate.

Vom prezenta in cele ce urmeaza, cateva din preocuparile intreprinse de noi , pentru a facilita acomodarea copilului din clasa I la viata de scolar, atragerea si implicarea parintilor in procesul de educare a propriilor copii si, in acest mod, prevenirea situatiilor critice  care ar putea interveni in ruta normala si mereu ascendenta a copilului.

1). Cunoastera copilului si a pozitiei acestuia in familia din care face parte.

Stim cu totii ca o atmosfera calda si de intelegere in familie reconforteaza si creeaza climatul necesar pentru munca intelectuala a scolarului. In schimb, lipsa de intelegere, severitatea, exigenta prea mare sau “dadaceala” au efecte daunatoare asupra copilului.Ca parinti iubitori, unii pot face greseli. Fie sunt prea grijulii, protejandu-si ori rasfatandu-si copiii, ceea ce poate conduce la formarea unor comportamente nedorite: copii fricosi, lipsiti de initiativa sau tirani, pretentiosi, neascultatori, greu adaptabili la regulile vietii sociale, in afara clasei, intre colegi.

Daca parintii sunt prea severi, copiii sufera din lipsa de afectiune, traiesc permanent cu teama de nu gresi, iar in timp, vor deveni plini de asprime fata de cei din jur si  relatiile lor sociale vor fi lipsite de sentimentul implinirii si bucuriei traite alaturi de semenii lor.

Cu urmari negative nebanuite in planul formarii personalitatii sunt si atitudinile inconsecvente, schimbatoare ale parintilor: cand prea severi, cand prea ingaduitori sau unul prea aspru si celalalt prea protector, gata oricand de a-l rasfata si apara de excesele celuilalt.

Pentru a constientiza parintii ca fundamentarea personalitatii copilului lor se realizeaza in mare masura in sanul familiei, care reprezinta deopotriva “universul” afectiv, social, cultural al viitorului adult, incepem colaborarea prin discutii deschise si sincere despre programul scolar, asteptarile noastre ca  invatatori, stilul de lucru si modul in care gandim sa realizam colaborarea cu familia.Accentuam asupra nevoii de incredere reciproca si a unitatii de cerinte.

Inca de la prima sedinta cu parintii gandim si elaboram un chestionar pentru parinti, chestionar care este completat acasa, in liniste, cu seriozitate si responsabilitate, apoi trimis , in plic, la scoala.Din acest chestionar aflam despre asteptarile parintilor, grijile de inceput si problemele deosebite ale copilului (de sanatate, de atitudine, daca a frecventat gradinita, daca face parte dintr-o familie monoparentala sau o familie extinsa, nivelul de studii al parintilor etc.) Pe baza acestor informatii ne gandim continutul activitatii cu parintii si modul in care vom aborda pe fiecare elev pentru a-i facilita acomodarea cu noii colegi de scoala si cu noi, invatatoarele.

Tot de la prima intalnire , parintii primesc o mapa cu un material din care afla despre dificultatile scolare ce pot fi surprinse la copii in perioada de adaptare la noul program de activitate si modul cum pot fi depasite cu succes.Acest “portofoliu” al parintilor se va imbogati treptat, pe parcursul celor patru ani de scoala si va cuprinde in special indrumari, sfaturi potrivite pentru fiecare etapa (ex.:respectarea programului  zilnic de munca si odihna a micului scolar, modalitati de sprijin si incurajare in momente de dificultate, recomandari privind organizarea timpului liber al copilului, cunoasterea cercului de prieteni ai acestuia, preferintele pentru o disciplina sau alta – observate la scoala etc.)

2). Organizarea si desfasurarea cursurilor “EDUCATI ASA ! “, ocazie cu care parintii invata sa comunice mai eficient cu copiii lor, prevenindu-se in acest mod aparitia unor conflicte care, uneori, pot ajunge la situatii ireversibile.Acest curs il consideram necesar pentru ca se constata, de la un an la altul, o criza a familiei din ziua de azi : lipsa timpului fizic de a se ocupa de copii, venituri scazute, familii numeroase, locuinte neconfortabile, somaj, datorii, nivel de instruire scazut, familii dezmembrate prin plecarea in strainatate in cautarea unui loc de munca ori alte probleme sociale.

Multe persoane devin parinti fara sa-si fi dorit neaparat acest fapt, ceea ce conduce la atitudini, comportamente, relatii cu copilul nevinovat ce nu-i sunt deloc favorabile acestuia.Chiar si familiile care-si doresc copii, nu pot foarte usor sau automat sa dobandeasca “diploma” de parinte pentru ca obtinerea ei cere eforturi, rabdare, intelepciune echilibru, dragoste, iertare, blandete, renuntari, intr-un cuvant – vocatie.

3). Alegerea optionalului “Consiliere si orientare”, incepand cu clasa a II-a.

Printre temele alese spre dezbatere, vor fi stabilite cele care vizeaza respectul de sine, relatiile cu cei din jur, atitudinile pozitive fata de invatatura si munca, respectul pentru valorile morale, competitia cinstita si idealurile, cunoasterea si stapanirea emotiilor, stiluri de invatare etc.

Informatiile privind temele si modul de abordare a acestora, sunt foarte generoase si fiecare dascal stie sa le aleaga , sa le formuleze, in functie de nevoile clasei sale si sa le adapteze la particularitatile de varsta ale copiilor.
4). Abordarea transdisciplinara a continuturilor invatarii, mai ales din clasa a III-a , cand studiem disciplina ”Educatie civica”, disciplina care ne permite sa influentam pozitiv, in mod organizat, formarea personalitatii copiilor.

Modalitatea aleasa de noi (care s-a bucurat de mare succes) a fost utilizarea metodei proiectelor, la temele care s-au pretat pentru aceasta abordare. Astfel, am realizat proiecte cu tema: “Familia”, “Prietenia”, “Cartea”, “Un mediu sanatos”, “Apa si transformarile ei”, “Pestele”, “Datini de iarna” si altele.

Realizarea proiectului tematic presupune o munca de echipa, utilizarea multor surse de documentare , implica si familia in aceasta actiune, iar rezultatele sunt datatoare de satisfactii: insusirea unor cunostinte variate, sentimentul valorii si utilitatii (pentru echipa ta) , stimuleaza intrajutorarea si spiritul de echipa, trasaturi pozitive ale personalitatii.

5). Strategii de schimbare a comportamentelor indezirabile

Nimic nu e mai greu decat sa ai, uneori, sentimentul ca toate strategiile si metodele pedagogice dau gres        si totul trebuie luat de la capat ca  bunele intentii par a se narui in fata unor copii neintelegatori, agresivi si negativisti.

In aceasta situatie, mai rar intalnita ce-i drept in ciclul primar, dar nu absenta, legatura cu familia si stabilirea unui plan comun de actiune sunt demersuri obligatorii.

Iata cateva din procedeele folosite de noi in situatii de acest gen :

a). Discutii cu parintii pentru a descrie situatiile de conflict acut , ivite atat la scoala cat si acasa si identificarea rolului pe care fiecare persoana il joaca in conflict.

b). Stabilirea comportamentelor si tipului de verbalizari pe care parintele le va respecta in situatiile de conflict; precizarea comportamentului dorit si intarirea pozitiva.

c). Experimentarea acestor comportamente pe o perioada de doua saptamani, cu notarea tuturor situatiilor de conflict aparute in intervalul experimentului.

d). Discutii cu parintii despre efectul actiunilor de intarire pozitiva a comportamentului dorit si stabilirea traseului viitor al relatiei parinte-copil, dascal-copil.

Este importanta unitatea de actiune scoala-familie in astfel de situatii neasteptate si nedorite.Ignorarea acestor probleme in comportamentul unui copil determina aparitia unei spirale negative: comportamentul negativ al copilului conduce la o reactie negativa a parintelui ceea ce genereaza un comportament si mai grav al copilului,sanctionat cu o respingere si mai profunda a parintelui , situatia degenerand pana cand nu mai poate fi controlata.

Prin mentinerea unor legaturi permanente, stranse cu scoala, cu invatatorul clasei,ca si prin urmarirea cu atentie discreta a prieteniilor pe care copilul le leaga in timpul liber, intervenind ferm dar si cu blandete, pentru a-l feri de exemple si comportari deviante, parintii pot contribui la la educarea copilului lor , la conturarea si dezvoltarea personalitatii acestuia.

                   Inv. PURCAR  NORETA  Sc. Gen. Nr. 4 Bistrita

                  


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2460
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site