Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

STUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Determinarea unghiului de rotire relativa a vertebrelor utilizand marchere cu geometrie prestabilita
FIZIOPATOLOGIA MUCOASEI NAZALE SI A SINUSURILOR PARANAZALE
ISTORICUL RINITEI ATROFICE OZENOASE
STUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA
PRESOPUNCTURA - ENERGIE. PUNCTE ENERGETICE. TRASEE ENERGETICE
LUCRARE DE DIPLOMA - INGRIJIRILE ACORDATE PACIENTELOR CU DIAGNOSTICUL: SARCINA ECTOPICA
ANATOMIE PATOLOGICA - OZENE
Prognosticul pentru nasterea pe cale vaginala si indicatiile pentru operatia cezariana in disproportia cefalo-pelvica
MANAGEMENTUL COMPORTAMETAL IN MEDICINA DENTARA PEDIATRICA
OZENE - CONSIDERATII ETIOPATOGENICE

STUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR  IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA          Ideea acestui studiu a venit ca urmare a modificarilor atat in abordarea pacientului copil cat si in tehnicile folosite si in materialele ce exista la dispozitia medicilor dentisti.

          Scopul studiului a fost identificarea practicilor stomatologice oferite pacientilor copii de catre medicii dentisti.

         

          Material si metoda.

Pentru realizarea scopului propus si plecand de la datele oferite de literatura de specialitate am imaginat un chestionar adaptat cerintelor noastre. Chestionarul a cuprins un numar de 17 intrebari cu 2-3 pana la 5 item-uri cu final inchis. Dupa intocmirea chestionarului, acestea au fost oferite spre completare medicilor dentisti din cabinetele de medicina dentara din orasele Constanta si Tulcea. In comentarea datelor obtinute prin completarea acestor chestionare de catre medicii dentisti trebuie sa tinem cont si de marja de eroare care poate sa apara in urma acestor studii tip chestionar. S-a incercat acoperirea unui numar cat mai mare de cabinete pentru colectarea unei baze de date necesare unor calcule statistice analizate cu ajutorul programului Microsoft Excel.

Rezultate si discutii

In cele ce urmeaza atasam chestionarul pentru exemplificarea rezultatelor si discutiilor:

  CHESTIONAR

1.     Genul :

a.      Feminin

b.     Masculin

2.     Unde ati absolvit facultatea?

a.      Constanta

b.     Bucuresti

c.     Iasi

d.     Cluj

e.      Tg. Mures

3.     Cati ani au trecut de la absolvirea facultatii?

a.      Mai putin de 5 ani

b.     5-10 ani

c.     Mai mult de 10 ani

4.     Pozitionarea cabinetului:

a.      Central, in mediul urban

b.     Periferie, in mediul urban

c.     Mediul rural

5.     Cum apreciati starea de sanatate orala a copiilor?

a.      Deficitara

b.     Normala

c.     Imbunatatita

6.     Ce parere aveti despre evolutia materialelor de-a lungul anilor?

a.      S-au imbunatatit

b.     Regretati amalgamul

c.     Folositi predominant compozit foto

d.     Folositi rar glassionomer autopolimerizabil

e.      Folositi des glassionomer autopolimerizabil

7.     Cum va influenteaza orele  de  EMC?

a.      Nu m-au influentat

b.     M-au influentat pozitiv

c.     Din timp in timp sunt necesare

d.     Pot lipsi cu desavarsire

8.     Aveti contract cu casa de asigurari?

a.      Da

b.     Nu

9.     Care este statusul economic al pacientilor care se prezinta la cabinet?

a.      Normal

b.     Mediu

c.     Crescut

10.   Cati copii tratati pe saptamana?

11.      Cat de des tratati copii cu varsta 3-5 ani?

a.      Zilnic

b.     Saptamanal

c.     La 2 saptamani

d.     Rar

12.      Cate tratamentele oferite copiilor  realizati?

a.      In mod current

b.     Ocazional

c.     Doar la urgenta13.      Care sunt tratamentele pe care le efectuati la copii?

a.      Tratamentul cariei simple

b.     Tratamentul cariei complicate

c.     Sigilari

d.     Orice tratament

14.      Ce materiale folositi preponderent in tratarea cariilor?

a.      Amalgam

b.     Compozit

c.     Ionomeri de sticla

15.      Ce v-a influentat in alegerea materialelor?

a.      Experienta proprie

b.     Orele de EMC (cursurile de pregatire)

c.     Vocea celorlalti stomatologi

16.      Ce radiografii recomandati mai des copiilor?

a.      Ortopantomograma

b.     Radiografii retroalveolare

c.     Radiografii bite-wing

17.        Ce varsta au copii carora le recomandati OPG?

d.     Mai mici de 5 ani

e.      Peste 5 ani

f.       Recomand in functie de necesitati,nu conteaza varsta

g.     Nu recomand

Lotul ales de noi a fost aleator si a fost alcatuit dintr-un numar de 96 medici dentisti din orasul Constanta si un numar de 18 medici dentisti din orasul Tulcea.

Repartitia lotului e urmatoarea:

Repartitia pe genuri a medicilor dentisti prezinta un procent de 73% medici dentisti de gen feminin si 27% gen masculin in Constanta, 83% medici dentisti de gen feminin si 17% gen masculin in Tulcea.

Din analiza intrebarilor chestionarului s-a constatat ca  in orasul Constanta  45% dintre cei care au completat chestionarul sunt absolventi ai facultatii de Medicina  Dentara  din  Constanta, 29% au absolvit in Bucuresti, 10% in Iasi, 8% in Cluj si 8% in Tg. Mures.

Analizand acelasi aspect s-a observat ca in orasul Tulcea 49% dintre cei care au completat chestionarul  au absolvit  in Bucuresti, 22% in Constanta, 17% in Iasi, 6% in Cluj si 6% in Tg. Mures.

Analizand perioada de timp care a trecut de la absolvirea facultatii s-a constatat ca dintre medicii dentisti care au raspuns la chestionar 23% au mai putin de 5 ani de experienta, 27% au  intre 5-10 ani, iar 50% au mai mult de 10ani.

In orasul Tulcea 11% dintre medicii dentisti care au completat chestionarul au mai putin de 5 ani de experienta, 28%  au  intre 5-10 ani, iar 61% au mai mult de 10 ani.

Din totalul cabinetelor din Constanta in care s-a completat chestionarul 79% sunt pozitionate central in mediul urban, 21% sunt la periferie in mediul urban. In Tulcea situatia e urmatoarea: 22% dintre cabinete sunt pozitionate la periferie si 78% central.

Dintre medicii din Constanta care au completat chestionarul 63% dintre ei apreciaza ca  starea de sanatate orala a copiilor este deficitara, 27% apreciaza ca este normala si 10% ca este imbunatatita. In Tulcea 44% dintre medici cred ca starea de  sanatate orala a copiilor este deficitara, 39% cred ca este normala si 17%  apreciaza ca este imbunatatita.

In urma chestionarii medicilor din orasul Constanta privind evolutia materialelor de-a lungul anilor am concluzionat ca  42% dintre ei folosesc des glassionomer autopolimerizabil, 8% regreta amalgamul, 31% folosesc predominant compozit fotopolimerizabil si 19% sunt de parere ca materialele s-au imbunatatit.

In Tulcea parerea medicilor privind evolutia materialelor este urmatoarea: 28% dintre ei folosesc des glassionomer autopolimerizabil, 11% regreta amalgamul, 44% folosesc predominant compozit fotopolimerizabil si 17% sunt de parere ca materialele s-au imbunatatit.
In urma raspunsurilor oferite de catre medicii stomatologi din Constanta privind orele de  EMC am tras concluzia ca cei mai multi sunt influentati  pozitiv de aceste cursuri(69%), 29% cred ca  din timp in timp sunt necesare si doar 2% nu sunt influentati.

In orasul Tulcea statistica este alta: 61% dintre medici sunt influentati  pozitiv de aceste cursuri, 33% cred ca  din timp in timp sunt necesare si 6% nu sunt influentati.

In orasul Constanta 42% dintre medicii care au completat chestionarul au contract cu Casa de Asigurari, iar 58% nu au incheiat acest contract, in Tulcea 67% dintre ei au contract cu Casa de Asigurari.

Privind statutul economic al pacientilor care se prezinta la cabinet 63% dintre medicii din Constanta au apreciat ca este normal, 31% ca este mediu si 6% ca este crescut.

In Tulcea 50% dintre medici au apreciat ca pacientii au o situatie economica normala, 39% ca au o situatie economica medie si 11% crescuta.

Privind tratamentele oferite copiilor, in Constanta 50% dintre medici au apreciat ca trateaza 2-3 copii pe saptamana, 16% 5-10 copii, 3% aproximativ 50 de copii pe saptamana, iar 31%  rar.

Situatia tratamentelor pedodontice in Tulcea arata ca un procent de 33% dintre medici ofera aceste servicii la 2-3 copii pe saptamana, 56% la 5-10 copii, iar 11%  rar.

In urma analizei chestionarelor completate de catre medicii din Constanta referitoare la tratamentul la copii cu varsta intre  3-5ani s-a observat ca 2% trateaza zilnic, 17%  saptamanal, 19% la 2saptamani si 62% rar.

Tratamentele la copii cu varsta intre 3-5 ani in orasul Tulcea se prezinta in felul urmator: 11% trateaza  zilnic, 39%  saptamanal, 44% la 2 saptamani si 6% rar.

Din chestionarele completate de catre medicii dentisti din  Constanta s-a constatat ca 38% ofera tratament copiilor in mod curent, 49% ocazional si 13% doar la urgenta.

Din raspunsurile oferite de medicii dentisti din Tulcea datele obtinute arata ca 56% dintre acestia ofera tratament in mod curent, 33% ocazional si 11% doar la urgenta.

Chestionand medicii din orasul Constanta cu privire la tipul de tratament efectuat la copii s-a concluzionat ca 6% efectueaza doar tratamentul cariei simple, 2% trateaza  caria complicata, 8% efectueaza sigilari si  84% efectueaza orice tratament la copii.

Datele culese de noi de la medicii dentisti din Tulcea arata ca 11% efectueaza doar tratamentul cariei simple, 21% trateaza caria complicata, 5% efectueaza sigilari si  63% efectueaza orice tratament la copii.

La intrebarea referitoare la materialele folosite raspunsurile medicilor din orasul Constanta arata ca 31% dintre acestia folosesc preponderent in tratarea cariilor compozit si 69% ionomeri de sticla.

Preferintele medicilor dentisti din Tulcea cu privire la materialele de obturatie folosite arata un procent de 44% compozit si 56% ionomeri de sticla.

Intreband medicii din Constanta de ce au fost influentati in alegerea materialelor 58% au raspuns ca au fost influentati de experienta proprie, 29% de orele de EMC si 13% de vocea celorlalti stomatologi.

Din analiza raspunsurilor oferite de medicii dentisti din Tulcea se poate constata ca 56% au fost influentati in alegerea materialelor de experienta proprie, 33% de orele de EMC si 11% au fost influentati de vocea celorlalti stomatologi.

La intrebarea referitoare la tipurile de radiografii folosite s-a observat ca 29%  dintre medicii din Constanta recomanda mai des ortopantomograma copiilor si 71% recomanda mai des radiografii retroalveolare.

Situatia referitoare la radiografiile recomandate de medicii dentisti din Tulcea se prezinta astfel: 11% recomanda mai des copiilor OPG si 89% recomanda mai des radiografii retroalveolare.

Intreband medicii din Constanta la ce varsta recomanda OPG copiilor 60% au raspuns ca recomanda copiilor peste 5ani, 36% recomanda in functie de necesitati, nefiind influentati de varsta copilului si 4% nu recomanda radiografii copiilor.

In orasul Tulcea 44% recomanda peste 5ani, 39% recomanda in functie de necesitati,nefiind influentati de varsta copiilor si 17% nu recomanda.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1008
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site