Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

MATRICEA BOSTON CONSALTING GROUP

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICETema : MATRICEA BOSTON CONSALTING GROUP

Tehnicile cunoscute care ghideaza modificarea eficienta a portofoliului de afaceri, analizeaza starea prezenta a firmei pe plan intern si extern si sugereaza un set de alternative strategice optiunea strategica pe baza analizei SWOT, matricea BCG, General Electric-McKinsey, Royal Dutch-Shell, Arthur D. Little si cea a evolutiei produs/piata.

Cea mai cunoscuta matrice de portofoliu a fost dezvoltata de Boston Consulting Group, sub forma unei matrici de tipul 2X2, ce pleaca de la premisa ca performanta economica este determinata de rata de crestere a pietei si pozitia relativa pe piata. Primul element, rata de crestere a pietei, determina nivelul facilitatii cu care poate fi castigat un segment de piata, fie prin oportunitatea pentru investitie, fie prin intensitatea competitiei. Rata de crestere a pietei se poate calcula cu formula

Rata de crestere a pietei = Vanzari(t)-Vanzari(t-1) Vanzari(t-1)

, iar pozitia relativa pe piata se determina prin compararea cu principalul competitor, iar pozitia este exprimata in termeni relativi

Pozitia relativa pe piata = Vanzari ale firmei de referinta Vinzari ale principalului concurent

Reprezentarea grafica a afacerii firmei se face cu ajutorul unor cercuri a caror arie este proportionala cu semnificatia relativa in interiorul organizatiei, ca marime a vanzarilor sau capitalul utilizat. Centrul cercului are drept coordonate pozitia relativa pe piata pentru Ox si rata de crestere a pietei pentru Oy.

Pentru aplicarea matricii BCG in stabilirea strategiei, firma analizeaza produsele cele mai reprezentative pe care le comercializeaza, rata de crestere si pozitia relativa pe piata a acestora. In functie de pozitia initiala si pozitia dorita in intervalul previzionat, se fixeaza strategia particulara a fiecarei afaceri sau produs, iar rezultanta acestora va reprezenta strategia la nivelul unitatii strategice. Aceasta va depinde atat de pozitia obiectiva ce rezulta din analiza portofoliului de afaceri, cat si de viziunea manageriala, inclinatia spre risc a managerilor sau alti factori subiectivi.

TOYOTA ROMANIA SRL

Este unic importator al marcii TOYOTA in Romania si are in momentul de fata are 14 reprezentante deschise la nivel national prin contracte de marketing incheiate cu firme dealer.

Gama de produse comercializate este foarte diversa, acoperind toate clasele, de la clasa mica pana la vehicule comerciale.

Pentru studiu s-au ales doar 6 produse si anume:

TOYOTA YARIS vs CITROEN C3

TOYOTA COROLLA vs OPEL ASTRA

TOYOTA AVENSIS vs OPEL VECTRA

TOYOTA RAV-4 vs LAND ROVER FREELANDER

TOYOTA LAND CRUISER vs JEEP GRAND CHEROKEE

TOYOTA HILUX vs NISSAN PICK-UPPentru aceasta analiza s-au folosit datele cu vanzariile pe luna iunie 2004 ( toate marcile ) si iunie 2003 ( numai TOYOTA ).

Analiza este la nivel national, astfel s-a observat o crestere a nivelului vanzariilor TOYOTA cu cca. 6% pentru perioada 06.2003-06.2004

TOYOTA YARIS 41unit vs CITOEN C3 60 unit

TOYOTA COROLLA 78 unit vs OPEL ASTRA 69 unit

TOYOTA AVENSIS 25 unit vs OPEL VECTRA 72 unit

TOYOTA RAV-4 23 unit vs L - ROVER FREELANDER 10 unit

TOYOTA L-CRUISER 30 unit vs JEEP G-CHEROKEE 13 unit

TOYOTA HILUX 25 unit vs NISSAN PICK-UP 14 unit

Stele

Semne de intrebare

Vaci de muls

Caini

Pozitia relativa pe piata

TOYOTA YARIS

TOYOTA AVENSIS

TOYOTA RAV-4

TOYOTA COROLLA

TOYOTA HILUX

TOYOTA LAND CRUISER

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3056
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved