Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Tehnica SWOT de luare a deciziei

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micTehnica SWOT de luare a deciziei

Se adreseaza in general subiectilor cu o varsta mai mare de 10-12 ani. Este un instrument utilizat in foarte multe domenii in care se cere luata o decizie la un moment dat. Denumirea metodei provine de la initialele termenilor englezesti asociati conceptelor luate in considerare in analiza:  Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats.
Analiza se desfasoara pe doua registre: intern clientului sau grupului (pentru calitati si puncte slabe) si extern (pentru oportunitati si amenintari din afara grupului sau a clientului individual). In general, informatia se organizeaza vizual, ca in figura:

Tehnica SWOT

Pentru rubrica "puncte tari" (Strengths) si "puncte slabe" (Weaknesses), se listeaza avantajele, aspectele interne pozitive, respectiv dezavantajele unei anume decizii, de exemplu. "Oportunitatile" fac referire la sansele posibile, la tendintele externe care ar fi favorabile deciziei, iar "Amenintarile" reprezinta obstacolele de infruntat in cazul adoptarii unei decizii sau a alteia.

Dupa cum se observa, cele doua instrumente de analiza si luare a deciziei nu sunt usor de aplicat - ele solicitand efort si maturitate din partea clientului/clientilor angajati intr-o asemenea activitate. Din aceste motive, este recomandata aplicarea lor clientilor cu varste peste 10-12 ani, dupa un prealabil instructaj riguros.

Consilierul poate aplica aceste metode cu dublu scop: pe de o parte, pentru a-i oferi clientului suport in luarea deciziei in procesul de consiliere, pe de alta parte, pentru a forma acestuia abilitati de lucru individual, in situatii reale. Tehnicile pot fi aplicate in oricare din etapele procesului de consiliere si pot constitui un instrument-cheie in proiectarea carierei, in consilierea de familie etc. Metodele, aplicate in mod corespunzator si consecvent, formeaza la clienti o rigoare in gandire de mare valoare in orice situatie de viata. Metoda palariilor este usor de aplicat si la varste mai mici, bineinteles ajustata corespunzator. Materialul didactic de tipul palariilor concrete, colorate in cele sase culori, sunt de mare folos pentru detensionarea discutiilor, individuale si de grup, dintre consilier si clienti.

SWOT in companie:

Orice firma care dedica resurse planificarii strategice va dori, la un moment dat, sa isi evalueze atuurile si punctele slabe. Cand acestea sunt combinate cu o analiza-inventar a 'oportunitatilor si amenintarilor' din mediul extern al companiei, firma realizeaza asa-numita 'Analiza SWOT': isi stabileste pozitia actuala pe piata in functie de atuuri, puncte slabe, oportunitati si amenintari.
de Irina Markovits


Cu alte cuvinte, factorii cei mai importanti pentru viitorul unei firmei sunt cei catalogati drept 'strategici', iar atunci cand o companie a identificat si analizat acesti factori, este gata pentru definirea misiunii sale.
Cuvantul SWOT este format din prima litera a cuvintelor Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats.

Cand se foloseste?
Primul pas in efectuarea unei analize SWOT este identificarea domeniilor mai sus amintite. Matricea SWOT este un instrument util care se foloseste pentru a pune 'in ecuatie' punctele tari (strenghts) si punctele slabe (weaknesses), ocaziile (opportunities) si amenintarile (threats) unei firme.

Este important de tinut minte faptul ca atuurile si punctele slabe sunt cunostinte sau bunuri cu valoare intrinseca (potentiala) fata de fortele competitiei. Oportunitatile si amenintarile, pe de alta parte, sunt factorii externi: nu sunt create de firma, ci apar ca un rezultat al dinamicii competitive cauzate de viitoare goluri sau aglomerari din piata. Analiza SWOT poate fi facuta pentru un produs sau un serviciu anume, dar si pentru firma in intregul sau.

In plus.
Analiza si matricea SWOT ofera cadrul general care permite definirea unor alternative strategice, pe baza unei analize combinate ale organizatiei si a mediului extern. Uneori, simpla analiza a celor 4 elemente specifice permite acumularea unor informatii despre management si a altor date utile.

Elementele de baza ale analizei SWOT sunt extrem de simple si clare, incat se poate crede ca este vorba de un joc pentru copii. Pe langa faptul ca formularea exacta a atuurilor, punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor este o chestiune foarte delicata si de durata, transpunerea acestora in alternative strategice este o adevarata arta!.

O alta problema este luarea unei decizii. Chiar daca matricea a fost elaborata cu grija, deciziile vor fi luate dupa o atenta citire si analizare de catre management. In luarea deciziei, consideratiile legate de riscurile implicate de fiecare dintre alternative si cele legate de resurse pot juca un rol la fel de important ca analiza propriu-zisa.

Atuurile (Strenghts)
Care este factorul de succes al unei firme competitoare care doreste sa ofere aceleasi produse sau servicii? Exista intotdeauna cativa factori care determina succesul. Calitatea produsului, numarul de servicii oferite, rapiditatea serviciilor, pretul scazut sunt numai cateva dintre punctele importante care aduc succes. Care este punctul forte al firmei? Care este produsul/ serviciul care ofera cea mai buna calitate? Este vorba de o echipa de vanzari profesionala, sau de accesul la materie prima de cea mai buna calitate? Consumatorii cumpara produsul firmei sau utilizeaza unul dintre servicii datorita marcii sau datorita reputatiei firmei? Atuurile nu sunt: o piata in crestere, lansarea unui produs nou etc.

Bine de stiut!
Pregateste-te sa faci o lista cu acei factori importanti pe care i-ai identificat in propria firma. Pentru acest lucru, va trebui sa iei in considerare firmele competitoare - analiza SWOT se face si comparand fortele externe.

Punctele slabe (Weaknesses)
Desi punctele slabe sunt deseori percepute ca fiind inversarea 'logica' a amenintarilor, lipsa de atuuri a firmei intr-un anumit domeniu sau pe o anumita piata nu inseamna neaparat un punct slab - in cazul in care acel lucru este un punct slab si al competitiei. Atuurile si punctele slabe pot fi masurate cu ajutorul unui audit intern sau extern, de exemplu prin intermediul modelului Benchmarking.

Bine de stiut!
Cand incepi o analiza SWOT, este obligatoriu sa ai o gandire obiectiva. Cum acest lucru este extrem de greu (aproape imposibil), este recomandat sa ceri mai multor manageri sa realizeze o analiza SWOT (fie a departamentului pe care il conduc, fie al unui pridus sau serviciu), pentru a putea cumula rezultatele analizelor. O alta modalitate este sa te bazezi pe rezultatele unor sondaje de cercetare de piata, pentru a avea date obiective.

Oportunitatile si amenintarile apar ca un rezultat al fortelor din macro-mediul extern, cum ar fi dinamicile demografice, economice, tehnologice, politice, juridice, sociale si culturale, precum si datorita fortelor externe specifice unui anumit mediu industrial - clientii, competitia, canalele de distributie, furnizorii.

Oportunitatile (Opportunities)
Au loc dezvoltari tehnologice sau schimbari demografice care influenteaza piata? Cererea de produse sau servicii poate creste ca urmare a unor parteneriate? Se pot folosi unele bunuri in alte moduri decat pana in prezent? Se pot introduce produsele noi pe o alta piata? Se pot transforma cunostintele departamentului de R&D (research & development in bani, prin vanzarea de licente, concepte sau tehnologii? Exista foarte multe oportunitati. Nivelul detaliului si gradul de realism determina dimensiunea analizei oportunitatilor.

Amenintarile (Threats)
Oportunitatile competitiei pot fi amenintarile firmei tale. In acelasi timp, schimbari ale reglementarilor, dezvoltari ale tehnologiei sau alte forte din campul competitiv pot deveni serioase problem pentru compania ta: volum scazut de vanzari, cost cerscut al operatiilor, cost crescut al capitalului, micsorarea marjelor de profitabilitate, etc

Listarea SWOT nu este o treaba atat de usoara precum pare. Totusi, pasul al doilea al analizei SWOT este si mai dificil: ce actiuni trebuie luate de catre firma, bazate pe atuuri, puncte slabe, oportunitati si amenintari? Care este calea de urmat: sa te concentrezi pe folosirea atuurilor formei pentru a capitaliza pe baza oportunitatilor? Sau sa capeti mai multe atuuri pentru a fi in stare sa castigi mai multe oportunitati? Sau poate e cazul sa minimizezi punctele slabe si sa eviti amenintarile?

Cuadrantul analizei SWOT te va ajuta la stabilirea unor noi obiective si strategii, precum si la planificarea acestora. Rezultatul analizei SWOT? Patru alternative strategice. Ideea adiacenta este de a profita de combinatia dintre atuuri si oportunitati, evitand sau atenuand combinatia punctelor slabe si a amenintarilor.

Factori interni/
Factori externi

S (strenghts)
Atuuri

W (Weaknesses)
Puncte slabe

O (Opportunities)
Oportunitati

Strategii SO
Strategii care utilizeaza atuurile pentru a profita de posibilitati

Strategii WO
Strategii care profita de posibilitati pentru a atenua punctele slabe

T (Threats)
Amenintari

Strategii ST
Strategii care utilizeaza atuurile pentru a preveni sau minimiza amenintarile

Strategii WT
Strategii care atenueaza punctele slabe si previn amenintarile

Si acum, ceva in engleza :

SWOT Analysis - Understanding Your Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats Why use the tool? SWOT Analysis is a very effective way of identifying your Strengths and Weaknesses, and of examining the Opportunities and Threats you face. Carrying out an analysis using the SWOT framework will help you to focus your activities into areas where you are strong, and where the greatest opportunities lie.

How to use tool: To carry out a SWOT Analysis write down answers to the following questions. Where appropriate, use similar questions: Strengths:

  • What are your advantages?
  • What do you do well?
  • What do other people see as your strengths?

Consider this from your own point of view and from the point of view of the people you deal with. Don't be modest - be realistic. If you are having any difficulty with this, try writing down a list of your characteristics. Some of these will hopefully be strengths!

Weaknesses:

  • What could you improve?
  • What do you do badly?
  • What should you avoid?

Again, consider this from an internal and external basis - do other people seem to perceive weaknesses that you do not see? Are your competitors doing any better than you? It is best to be realistic now, and face any unpleasant truths as soon as possible.

Opportunities:

  • Where are the good opportunities facing you?
  • What are the interesting trends you are aware of?

Useful opportunities can come from such things as:

  • Changes in technology and markets on both a broad and narrow scale
  • Changes in government policy related to your field
  • Changes in social patterns, population profiles, lifestyle changes, etc.
  • Local Events

Threats:

  • What obstacles do you face?
  • What is your competition doing?
  • Are the required specifications for your job, products or services changing?
  • Is changing technology threatening your position?
  • Do you have bad debt or cash-flow problems?

Carrying out this analysis will often be illuminating - both in terms of pointing out what needs to be done, and in putting problems into perspective.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2944
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved