Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA DE PRAZ

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micCULTURA DE PRAZ

1 PARTICULARITATI BIOLOGICE SI BOTANICE

Este o planta bienala, care in primul an are o crestere vegetativa, formand in sol, un bulb de dimensiuni mici care prezinta la baza discul, tulpina propriuzisa, pe care la partea inferioara se gasesc numeroase radacini adventive, fibroase si mai dezvoltate de cat ceapa, iar pe partea superioara frunze carnoase, care protejeaza un singur mugure, asezat in centrul discului.Partea aeriana a plantei este reprezentata de tulpina falsa, partea comestibila principala a prazului, de forma cilindrica, care poate ajunge la lungimii de peste 40 cm si diametre de peste 8 cm. Aceasa se formeaza prin invelirea unei portiuni din frunza, care are forma cilindrica, una pe alta si prin depozitarea substantelor de rezerva in aceasta parte a limbului precum si de partea lineara a frunzelor, ,,frunzele verzi, care sunt de culoare verde, de diferite nuante, indoite de-a lungul nervurii principale, sub forma de jgheabacoperite cu pruina. Prazul se caracterizeaza, la inceputul cresterii, printr-un ritm de dezvoltare deosebit de lent, in functie de data la care s-a facut semanatul, perioada de timp pana cand incepe acumularea substantelor de rezerva, respectiv formarea organul comestibil, poate sa fie de 90-110 zile.

Tulpina florifera, ca urmare a procesului de vernalizare a mugurelui din bulb, apare in anul al doilea de cultura este cilindrica, plina in interior, inalta de 1,5-2 m si se termina in varf cu o inflorescenta globuloasa, acoperita cu o membrana subtire, liliachie ascutita    ca un coif care se rupe la inflorit.

Florile, mici, alb-veerzui, hermafrodite, cu polenizare alogama, entomofila sunt in numar de 800-3000 intr-o inflorestenta.

Fructul este o capsula de culoare alb-argintie care contine seminte mici, negre, sbarcite, triedrice, lucioase, cu tegumentul tare, cu facultatea germinativa de 70-80% care se pastreaza 1-2 ani.

2 RELATIILE CU FACTORII DE VEGETATIE

Temperatura minima de germinare este de 3-4 grade C, cea optima, de 18-22 si maxima de 28 grade C, putand rezista pana la valori de -18 grade C, astfel ca poate ierna in camp, recoltandu-se in tot sezonul rece cu frunze veri, deoarece planta nu prezinta o adevarata faza de repaus precum ceapa.

Optimul caloric pentru vernalizarea mugurelui vegetativ, se situeaza intre 8-11 grade C cand procesul dureaza 4-6 saptamani.

Este pretentios la intensitatea luminii indiferent de lungimea zilei si cu mari cerinte de apa, dar nu suporta excesul de umiditate din sol.

Consumul specific pentru pentru realizarea unei tone pe ha sunt necesare 3,6-4 kg N, 1,6-1,8 kg P2O5, 5,2-5,5 kg K2O, 2,5 kg CaO, 0,8 kg MgO.

Se recomanda sa fie cultivat pe soluri mijlocii, nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu buna capacitate de retinere a apei, fertile, bogate in humus, cu ph-ul 7-7,5, fertilizate cu cantitati mari cu gunoi de crajd.

3 TEHNOLOGIA DE CULTURA

- Soiuri - pentru consum se recomanda soiuri cu tulpina falsa inalta de 25-40 cm si diametrul de minim 3 cm, timpurii si rezistenta la boli si daunatori. Cultura de praz se infinteaza prin plantare de rasad, ceea ce permite ca aceasta sa fie planta urmatoare, dupa salata si spanac, mazare, cartof timpuriu, varza, conopida, gulioare in cadrul culturilor succesive.

- Plante bune premergatoare si pregatirea terenului sunt la fel ca la ceapa, cu deosebirea ca toamna, inainte de aratura adanca se aplica 30-40 t/ha.

Primavara dupa desfintarea culturii timpurii, anterioare prazului se niveleaza solul, se aplica ingrasamintele chimice cu N,P,K in doze variabile in functie de rezerva de elemente nutritive si necesarul plantelor (orientativ 60 kg/ha N, 30kg/ha P2O5, 80kg/haK2O), dupa care se executa o aratura superficiala, la 18-20 cm, urmata imediat de maruntirea si modelarea in brazde late de 104 cm la coronament. Rasadul de praz se paote produce in rasadnite reci, sau pe brazdereci in camp, estimandu-se 250-300 mp pentru un ha.

- Semanatul are loc in intervalul ultima decada martie - prima decada aprilie in randuri distantate la 3-5 cm, la adancimea de 1,5 cm, cantitatea de samnta fiind de 10-12 g/mp respectiv de 2,5 - 3 kg/ha.

- Lucrarile de ingrijire sunt cele obisnuite, acordandu-se o atentie speciala la dirijarea temperaturii din local. Pana la rasarire, temperatura se asigura la un nivel de peste 15 grade C, dupa rasarire, si scade la 12-14 grade C, iar pe perioada cresterii rasadurilor, se va mentine la valori moderate. Valori peste 17 grade C, in timpul zilei, maresc risculformarii de tulpiniflorifere, inca din anul intai. Pentru plantare, rasadurile se sorteaza apoi se fasoneaza si se mocirlesc la fel ca rasadurile de ceapa de apa. Plantarea rasadului se recomanda sa se execute incepnd cu a doua decada a lunii mai, dar nu mai tarziu de luna iunie, cand se realizeaza cca 260-330 mii plante/ha.

- Schema de plantat 28 cm intre randuri si 10-15 cm intre plante pe rand.

Cultura de praz se poate infinta si prin semanat direct in camp la sfarsitul lunii martie- inceputul lunii aprilie, la fel ca rasadurile, la adancimea de 1,5-2 cm, folosind 3,5-4 kg/ha de samanta. Dupa rasarire, se va efectua raritul plantelor pe rand, la distanta de 8-10 cm.

- Lucrarile de ingrijire sunt la fel ca la ceapa de apa, in plus la praz, se executa lucrarea speciala de etiolare sau inalbire. Etiolarea se efectueaza prin rpotejarea tulpinii false aeriene de lumina.

- Recoltarea poate incepepentru consumul curent la culturi infintate mai devreme la sfarsitul lunii august numai daca tulpina falsa are lungimea de 15-17 cm si diametrul de 2 cm. Pentru consumul din toamna si pastrarea peste iarna se recolteaza printr-o singura trecere, la sfarsitul lu octombrie sau inceputul lu noiembrie cand frunzele sunt inca verzi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2901
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved