Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Compozitia chimica a plantelor

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micCompozitia chimica a plantelor

Compozitia chimica a plantelor reflecta in principal caracterele lor biologice care s-au format de-a lungul timpului in raport cu mediul inconjurator.

Plantele superioare contin in stare proaspata 70-72 % apa, 25- 27 % substanta organica si 3% substante minerale.Apa este componenta tuturor organismelor vii, ea fiind principalul mediu de desfasurare a numeroaselor reactii chimice, biologice si fizice ce confera mobilitate elementelor si substantelor din acestea. Continutul de apa variaza in functie de specie, de varsta si de organul analizat. Spre maturitate scade proportia de apa si creste cea de substanta uscata. Conform teoriei biostructurale a lui Macovschi ( 1972, 1981), apa se poate gasi in plante sub urmatoarele forme:

apa libera ( intracelulara): poate fi stoarsa din materialul biologic viu ca suc vacuolar si contine dizolvate in ea substante, enzime, ioni, este mobila si ia parte la reactii;

apa legata ( de constitutie) se gaseste integrata in diversi compusi ( coloizi hidrofili) si structuri celulare dcare nu dispar dupa moartea celulei. Este imobila si nu ia parte la reactii;apa biostructurata nu are insusiri de solvent, intra in biostructura materiei vii, iar prin destramarea acesteia si moartea protoplasmei, ea se elibereaza si se adauga la apa libera .

Materia organica din planta este reprezentata de urmatorii compusi: glucide, lipide, protide, acizi nucleici, enzime, pigmenti, fitohormoni, vitamine, lignine, s.a.

Substantele minerale existente in plante se pot gasi sub forma de compusi minerali sau sub forma de ioni, si sunt reprezentate de: nitrati, nitriti, cloruri, fosfati, sulfati, silicati, etc.

Compozitia chimica a plantei variaza in cursul perioadei de vegetatie in raport cu specia, soiul, varsta si factorii de mediu.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1703
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved