Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Ingrasaminte cu potasiu

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micIngrasaminte cu potasiu

Zacamintele de saruri potasice s-au format si sunt incorporate in scoarta terestra, cu multe milioane de ani in urma, prin evaporarea apei din lagunele unor mari geologice. Datorita unor fenomene naturale (furtuni, miscari tectonice) aceste lagune se umpleau din nou cu apa, pentru ca apoi prin evaporare, sa se ajunga la un punct de saturatie la care sarurile incepeau sa se depuna in ordinea gradului de solubilitate: CaCO3, CaSO4, MgSO4, KCl, MgCl2. Repetandu-se acest in decursul miilor de ani, s-a ajuns la formarea unor depozite de saruri de potasiu suprapuse. Datorita modificarilor geologice ulterioare din scoarta, depozitele de saruri au fost acoperite de straturi groase de gresii, calcare si argile ( dupa IPI Research Topics , 1997).Primele zacaminte naturale de saruri de potasiu au fost descoperite in 1839 la Strassfurt (Germania). In tara noastra depozitele de silvinit se gasesc in judetul Neamt, la Galean, Tazlau, Garcina, Batatesti, Schitu si Frumoasa, continutul mediu in K2O fiind cuprins intre 12 - 20%. Depozite de carnalit ( KCl. MgCl2. 6H2O) si kainit ( KCl. MgSO4. 3H2O) se gasesc la Galean si Tazlau, avand un continut de 8 - 17 % K2O.

Cele mai utilizate ingrasaminte cu potasiu sunt: clorura de potasiu, sarea potasica si sulfatul de potasiu.

Clorura de potasiu KCl

Se obtine din silvinit prin flotatie sau pe principiul solubilitatii diferite in apa a celor doua saruri din silvinit in functie de temperatura.

Este o sare cristalina, usor higroscopica. Contine 60 % K2O.Fiziologic este o sare neutra.

Se introduce in sol toamna odata cu aratura de baza. Dupa dizolvare in solutia solului, potasiul este folosit de catre plante si microorganisme sau este retinut de catre complexul coloidal. In solurile acide, se formeaza acid clorhidric ceea ce duce la o acidifiere a solului, iar in solurile alcaline, clorul formeaza cu Ca si Mg saruri care sunt levigate usor. Nu se aplica la plantele clorofobe.

Sarea potasica

Este cel mai utilizat ingrasamant cu potasiu. Se obtine prin amestecrea clorurii de potasiu cu saruri potasice brute fin macinate. Are culoare alb cenusie, putandu-se distinge cristale rosii, roz sau galbene, in functie de sarurile brute adaugate. Are reactie fiziologica neutra si este usor higroscopica. Se aplica asemanator cu clorura de potasiu.

3. Sulfatul de potasiu K2SO4

Se obtine in urma reactiei dintre saruri potasice brute ( exemplu:langbeinit K2SO4. 2MgSO4) cu o solutie concentrata de KCl.

Sulfatul de potasiu este o sare solubila in apa, cu un continut de 48-54% K2O. Nu este higroscopica. Se aplica in special in sere, solarii si culturilor clorofobe (solanaceele) ca fertilizant de baza, inainte de insamantare sau in cursul vegetatiei.

. Transformarile ingrasamintelor cu potasiu in sol

Odata ajunse in sol, ingrasamintele cu potasiu se solubilizeaza usor, disociindu-se in ioni.

In solurile acide, potasiul poate inlocui H+ si Al3+ din complexul coloidal, conform reactiilor:

+ 4 KCl + AlCl3 + HCl

Se formeaza AlCl3 care este toxica pentru plante si HCl care duce la o acidifiere a solului. In urma amendarii solurilor acide cu calciu, este impiedicata absorbtia potasiului in planta (antagonismul Ca - K).

In solurile saturate cu baze, potasiul inlocuieste calciul in complexul coloidal, avad loc o usoara debazificare a solului:

+ 2KCl + CaCl2

+ K2SO4 + CaSO4

Clorura de calciu rezultata se leviga usor din sol, spre deosebire de sulfatul de calciu care este insolubil.

In solurile cu activitate fementativa bogata, cu mult CO2, aplicarea ingrasamintelor potasice duce la formarea de carbonati si bicarbonati, determinand cresterea pH-ului solului.

O parte din potasiul aplicat sub forma de ingrasaminte poate fi retinut sub forma neschimbabila, in spatiile interlamelare ale mineralelor argiloase sau biologic, pe solurile bogate in materie organica. O alta parte din potasiu poate fi levigata, aproximativ 14-22 kg/ha.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1743
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved