Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Functiile asigurarilor

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile asigurarilor

1). Functia de compensare a pagubelor provocate de calamitati, accidente, etc si de plata a sumelor asigurate. Aceasta functie a stat la baza aparitiei si evolutiei asigurarilor.

2). Functia de prevenire a pagubelor( s-a dezvoltat dupa al doilea razboi mondial ). Se realizeaza in principal prin doua modalitati:a) finantarea unor activitati de prevenire a calamitatilor si accidentelor, imbolnavirilor: - constituirea de tipuri de protectie pentru asigurat;

- lucrari de desecari, irigatii;

- programe educationale pentru asigurati;

- finantarea unor studii( in domeniul medical ).

b) stabilirea unor conditii de asigurare care sa-l oblige pe asigurat la o conduita preventiva permanenta: - decaderea din drepturi la despagubire in cazul implinirii unor masuri de limitare a pagubelor;

- participarea asiguratului la acoperirea unei parti din paguba.

3). Functia financiara a asigurarii a castigat importanta in ultimele decenii. Aceasta a castigat teren mai ales in ultimele 3 decenii.Pornind de la decalajul de timp intre momentul incasarii primelor si momentul platii despagubirilor, decalaj important mai ales la asigurarile de viata( durata minima - 5 ani ), societatile de asigurare centralizeaza sume mari de bani pe care le plaseata pe piata de capital in vederea obtinerii de venituri suplimentare.

Pe langa functiile principale, asigurarea indeplineste si o serie de functii secundare:

1). Facilitarea accesului la credite: credite comerciale: - de export;

- ipotecare, etc.

2). Contribuie la exportul / importul invizibil (+ reasig.)

3). Consiliere pe linie de subscriere si prevenire a riscurilor, evaluare, solutionare de litigii.

2.Abordarea din punct de vedere juridic

Termenul " a asigura" , potrivit dictionarului explicativ, inseamna: a incheia un cotract de ocrotire materiala in caz de calamitati, accidente, etc.

Abordarea juridica e frecventa si justificata pentru ca asigurarea pentru a deveni operativa, trebuie sa imbrace forma juridica si aceasta forma e cea dintai sesizata.

Forma i-o confera contractul care se constituie in legea partilor, precum si legea propriu-zisa ce emana de la puterea legiuitoare legea 136/1995 - legea privind asigurarile si reasigurarile in Romania.

Contractul si legea, in materie de drepturi si obligatii pentru asigurat si asigurator, se completeaza reciproc. Astfel, avem: - asigurarile ex contract;

asigurarile ex lege.

Asigurarea ex contract are la baza principiul facultativitatii, al voluntariatului.

Asigurarea ex lege are la baza principiul obligativitatii - ea actioneaza in mod automat, fara consimtamantul prealabil al partilor si fara a se incheia un contract intre asigurat si asigurator.

3.Abordarea din punct de vedere financiar

Sub aspect financiar se evidentiaza:

1).rolul asiguratorului de intermediar financiar;

2).rolul asigurarii de ramura participanta la oferta de capital de imprumut pe piata financiara;

3).rolul asigurarii de activitate financiara, factor de reducere a incertitudinii economice.

- legat de aceasta se afirma:"asigurarea apare ca o creanta conditionata, emisa de asigurator si achizitioneaza de asigurat" ( asiguratul il crediteaza pe asigurator ).

Aspectul tehnico - economic, juridic si financiar al asigurarii e intregit prin abordarea si tratarea asigurarii ca o ramura prestatoare de servicii, ramura creatoare de valori adaugate si de noi locuri de munca.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1671
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved