Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Active financiare

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Active financiare


Evidenta activelor financiare se tine cu ajutorul contului:260”Titluri de participare”,265”Alte titluri imobilizate”,267”Creante imobilizate ”si 269”Varsaminte de efectuat pentru active financiare”.



Contul 260”Titluri de participare” tine evidenta titlurilor de participare,reprezentand actiuni preluate de stat in contul creantelor bugetare,precum si titluri de participare detinute de institutiile publice in capitalul social al unor societati comerciale.Este un cont de activ.

Se debiteaza cu titlurile de participare preluate in evidenta prin creditul conturilor 265”Alte titluri imobilizate”, 269”Varsaminte de efectuat pentru active financiare”,463”Creante ale bigetului de stat”,465”Creante ale bugetului asigurarilor sociale de stat”,466”Creante ale bugetelor fondurilor sociale”,765”Venituri din diferente de curs valutar”,daca titlurile de participare sunt in valuta.

Se crediteaza cu valoarea titlurilor de participare scazute din evidenta,prin debitul conturilor:520”Disponibil al bugetului de stat”,525”Disponibil al bugetului asigurarilor sociale de stat”,571”Disponibil din veniturile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”,574”Disponibil din veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj”,cu valoarea contabila a titlurilor de participare vandute,precum si cu diferentele favorabile dintre valoarea contabila si pretul de concesiune a titlurilor de participare.

Se mai crediteaza cu valoarea titlurilor de participare cedate sau scazute din evidenta,prin debitul contului 664”Cheltuieli din investitii financiare cedate”,precum si cu diferentele de curs valutar nefavorabile,la sfarsitul perioadei,prin debitul contului 665”Cheltuieli din diferente de curs valutar”.

Soldul contului este debitor si reflecta valoarea titlurilor de participare detinute de institutie.

Contul 206” Titluri de participare” se detaileaza pe urmatoarele conturi sintetice de gardul II:

2601”Titluri de participare cotate”;

2602”Titluri de participare necotate”.


Contul 265”Alte titluri imobilizate” tine evidenta altor titluri imobilizate reprezentand obligatiuni preluate de stat in contul creantelor bugetare.Este cont de activ.

Se debiteaza cu alte titluri imobilizate preluate in evidenta prin creditul contului 463” Creante ale bigetului de stat”.

Se crediteaza cu valoarea altor titluri imobilizate scazute din evidenta,prin debitul conturilor: 260”Titluri de participare” cu cele convertite in titluri de participare, 520”Disponibil al bugetului de stat”,cu valoarea contabila a altor titluri imobilizate vandute,precum si cu diferentele favorabile dintre valoarea contabila si pretul de cesiune, 664”Cheltuieli din investitii financiare cedate”,cu valoarea altor titluiri imobilizate cedate sau scazute din evidenta.


Contul 267”Creante imobilizate” tine evidenta inprumuturilor acordate pe termen mediu si lung si a altor creante imobilizate cum ar fi depozite si garantiile platite.Este cont de activ.

Se debiteaza cu valoarea inprumuturilor acordate,precum si cu garantii depuse la furnizori de utilitati,prin creditul urmatoarelor conturi:512”Conturi la banci”,cu valoarea inprumuturilor acordate,precum si a garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,550”Disponibilitati din fonduri cu destinatie speciala”,cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,551”Disponibil din alocatii bugetare cu destinatie speciala”,cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,precum si cu valoarea creditelor acordate de la buget pentru constituirea,cumpararea,reabilitarea,consolidarea si extinderea de locuinte,560”Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”,cu valoarea inprumuturilor acordate precum si cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,561”Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”,cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,562”Disponibil al activitatiilor finantate din venituri proprii”,cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,763”Venituri din creante imibilizate”cu venituri din dobanzi aferente creantelor imobilizate,765”Venituri din diferente de curs valutar”,la sfarsitul perioadei,cu diferente favorabile.

Contul 267”Creante imobilizate” se debiteaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

-2675”Inprumuturi acordate pe termen lung”

-2676”Dobanzi aferente inprumuturilor pe termen lung”

-2678”Alte creante imobilizate”

-2679”Dobanzi aferente altor creante imobilizate”

Evidenta analitica se tine pe feluri de creante grupate pe institutii.


Contul 269”Varsaminte de efectuat pentru active financiare”,este un cont de pasiv.

Se crediteaza cu valoarea varsamitelor de efectuat pentru activele financiare dobandite,prin debitul conturilor:260” Titluri de participare”,in cazul achizitiilor pentru actiuni subscrise si nevarsate,665”Cheltuieli din diferente de curs valutar”,la sfarsitul perioadei pentru diferente nefavorabile.

Se debiteaza cu varsamintele efectuate,prin creditul conturilor 560” Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”,770”Finantarea de la buget”,cu sumele platite si 765”Venituri din diferente de curs valutar”,cu diferente favorabile,la sfarsitul perioadei.

Soldul creditor al contului reflecta varsaminte de efectuat.


Contul 296”Ajustari pentru pierderea de valoare a activelor financiare”,cont de pasiv,rectificator al valorii de inregistrare a activelor financiare.

Se crediteaza cu valoarea ajustarilor pentru pierderea de valoare prin debitul contului 686”Cheltuieli financiare privind amortizarile,provizioanele si ajustarile pentru pierderea de valoare”.

Se debiteaza cu sumele reprezentand diminuarile sau anularea ajustarilor pentru pierderea de valoare prin creditul contului 786”Venituri financiare din ajustari pentru pierderea de valoare”.

Soldul creditor al contului reflecta valoarea ajustarilor existente la un moment dat.

Contul 296”Ajustari pentru pierderea de valoare a activelor financiarese detaileaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

-2961”Ajustari pentru pierderea de valoare a actiunilor”

-2962” Ajustari pentru pierderea de valoare a altor active fixe”


Contul 770”finantarea de la buget” cu valoarea garantiilor depuse la furnizorii de utilitati,la institutiile publice finantate integral din credite bugetare.

Se crediteaza cu valoarea creantelor imobilizate si a dobazilor aferente incasate precum si a garantiilor restituite de furnizorii de utilitati prin debitul urmatoarelor conturi:512”Conturi la banci”,560”Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”,561”Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”,562”Disponibil al activitatiilor finantate din venituri proprii”, 770”finantarea de la buget” cu valoarea inprumuturilor pe termen mediu si lung rambursate si/sau a garantiilor restituite de furnizorii de utilitati.

663”Pierderi din creante imobilizate”,cu valoarea pierderilor.

665”Cheltuieli din diferente de curs valutar”cu diferente nefavorabile.

Soldul debitor al contului reflecta valoarea creantelor imoblizarilor existente la un moment dat.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 255
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved