Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Aspecte generale ale contabilitatii imobilizarilor

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micAspecte generale ale contabilitatii imobilizarilor

Contabilitatea existentei si miscarilor imobilizarilor se realizeaza cu ajutorul conturilor clasei Conturi de imobilizari. Din aceasta clasa fac parte grupele: Imobilizari necorporale, Imobilizari corporale, Imobilizari financiare, toate cuprinzand conturi de activ, precum si grupele Amortizari privind imobilizarile si Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor, conturi de pasiv.v     Caracterizarea conturilor specifice imobilizarilor necorporale

Contabilitatea imobilizarilor necorporale se tine cu ajutorul mai multor conturi, dintre care mentinonam: Cheltuieli de dezvoltare, Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare, Fond comercial si Alte imobilizari necorporale.

Din punct de vedere al continutului economic, aceste conturi inregistreaza existenta si miscarea bunurilor nemateriale (de forma imobilizarilor necorporale), iar dupa functia contabila - asa cum am mai aratat - sunt conturi de activ, reflectand plasamente de resurse. In debit, conturile de imobilizari necorporale inregistreaza intrari sau cresteri ale valorii imobilizarilor necorporale ca de exemplu: lucrari si proiecte de cercetare efectuate sau achizitionate de la terti, brevete si licente achizitionate etc. In credit, conturile de imobilizari necorporale inregistreaza iesirile bunurilor nemateriale prin vanzare sau ca urmare a amortizarii integrale a imobilizarilor necorporale. Soldul final debitor reflecta valoarea imobilizarilor necorporale existente in intreprindere.

Pentru inregistrarea amortizarii imobilizarilor necorporale se foloseste contul sintetic de gradul I, Amortizari privind imobilizarile necorporale. Dupa continutul sau economic, acesta este cont rectificativ al valorii imobilizarilor necorporale, iar dupa functia contabila este cont de pasiv.

Fiind cont de pasiv, incepe sa functioneze prin creditare si se crediteaza cu valoarea amortizarii imobilizarilor necorporale. Contul se debiteaza cu amortizarea imobilizarilor necorporale scoase din activ sau cedate (vandute). Soldul final este creditor si reprezinta amortizarea imobilizarilor necorporale.

v     Caracterizarea conturilor specifice imobilizarilor corporale

Contabilitatea imobilizarilor corporale se tine cu ajutorul Conturilor din grupa Imobilizari corporale, grupa in componenta careia intra conturile sintetice de gradul I: Terenuri si amenajari de terenuri, Constructii; Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii; Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.Din punct de vedere al continutului economic, aceste conturi sunt conturi de bunuri materiale evidentiate in activul bilantier. Ca atare, din punct de vedere al functiei contabile sunt conturi de activ. Ele evidentiaza in debit cresteri ale valorilor imobilizarilor corporale sau, altfel spus, intrari de imobilizari corporale, care pot avea loc prin: achizitie de la terti (denumiti in acest caz furnizori de imobilizari), productie proprie, donatie sau aport in natura al asociatilor la capitalul social. In credit, aceste conturi inregistreaza tranzactii ce au drept finalitate iesiri sau micsorari ale valorii imobilizarilor corporale, prin scoatere din functiune, vanzare sau retragerea de catre asociati a capitalului social. Soldul final este debitor si reprezinta valoarea terenurilor si mijloacelor fixe existente in intreprindere.

Evidenta amortizarii imobilizarilor corporale se tine cu ajutorul contului Amortizari privind imobilizarile corporale care, dupa continutul economic, este cont rectificativ al valorii imobilizarilor corporale, iar dupa functia contabila este cont de pasiv. In credit contul inregistreaza amortizarea imobilizarilor corporale, iar in debit se evidentiaza amortizarea imobilizarilor corporale vandute sau scoase din functiune. Soldul final este creditor si arata valoarea amortizarii imobilizarilor corporale.

v     Prezentarea imobilizarilor in bilant

In bilant activele sunt prezentate in ordinea inversa a lichiditatii lor. Imobilizarile sunt mai greu transformabile in bani (putin lichide), ele avand durate de viata utila mai mari de un an. Astfel, activele imobilizate se gasesc in partea superioara a activului bilantului, mai precis pe primele pozitii. Imobilizarile sunt inscrise in bilant la cost sau la valoarea rezultata in urma reevaluarii, din care se deduc amortizarile si provizioanele (reducerile) pentru depreciere constatate. Desi conturi de pasiv, conturile de amortizari si provizioane apar in activ cu semnul minus, rectificand valorile imobilizarilor la care se refera. Daca in bilant sunt prezentate principalele categorii de imobilizari la valoarea lor neta, in notele la bilant se detaliaza evolutia acestor active in cursul exercitiului (sold initial, intrari, iesiri), precum si a amortizarii acestora.

Concluzie. Documentele specifice imobilizarilor servesc contabilitatii sintetice si analitice a acestora. Contabilitatea imobilizarilor foloseste conturi de bunuri economice materiale si nemateriale (dupa continutul economic), care sunt conturile de activ (dupa functia contabila). Pentru rectificarea valorii de intrare se folosesc conturi rectificative (dupa continutul economic), care sunt conturi de pasiv (dupa functia contabila). Informatii detaliate despre imobilizari sunt furnizate in notele la bilantul contabil.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 829
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved