Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


BILANTUL SI SITUATIA FINANCIARA A INTREPRINDERII

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micBilantul si situatia financiara a intreprinderiiA) Directivele Uniunii (Comunitatii) Europene

Normalizarea si armonizarea sistemelor contabile sunt procese care se intrepatrund si se completeaza reciproc. Pe plan international, normalizarea vizeaza conceperea normelor, aceasta realizandu-se prin Comitetul de Standarde Internationale de Contabilitate (International Accounting Standards Committee). Concentrarea eforturilor Uniunii Europene s-a concretizat prin elaborarea de directive, fiecarui stat revenindu-i obligatia incorporarii acestora in legislatia proprie.

Directiva a IV-a, elaborata la 25 iulie 1978 si revizuita la 8 noiembrie 1990, a vizat cu predilectie coordonarea dispozitiilor nationale referitoare la structura si continutul conturilor anuale, si ale raporturilor de gestiune, normele de evaluare a elementelor patrimoniale, cat si publicarea acestor documente pentru societati de capitaluri (societati anonime si societati cu raspundere limitata). Statele membre au fost obligate sa inscrie in legislatia nationala prevederi cu privire la aplicabilitatea    acestei directive.

Directiva a VII-a are ca obiect conturile consolidate si a fost adoptata la 13 iunie 1983 de catre Uniunea Europeana, fiind rezultatul studiilor pe plan international, a eforturilor de normalizare si de uniformizare in elaborarea si prezentarea conturilor consolidate.

B) Bilantul, potrivit normelor contabile internationale

Comitetul International pentru Standarde de Contabilitate a luat fiinta in 1973, avand ca obiectiv principal dezvoltarea standardelor de contabilitate printr-un proces rational care vizeaza evaluarea, prezentarea si comunicarea imformatiilor privind situatiile financiare ale intreprinderii. Obiectivul documentelor de sinteza este sa furnizeze o informare privind situatia financiara, performanta si evolutia situatiei financiare.

Fac obiectul definirii cadrului I.A.S.C. elementele care compun situatiile financiare legate direct de bilant astfel:

activele sunt resurse asupra carora intreprinderea exercita un control. Ele provin din elementele trecute si sunt menite de a genera "avantaje economice" viitoare.

pasivele sunt obligatii actuale ale intreprinderii generate de evenimente trecute si care antreneaza cu ocazia platii o iesire de resurse ce comporta un avantaj economic.

C) Bilantul contabil, potrivit conceptiei americane

Caracteristic intreprinderilor americane este faptul ca nu au obligatia intocmirii unui bilant (balance sheet) conform unui cadru sau unei scheme standardizate. Bilantul contabil poate fi prezentat fie in format vertical, in lista simpla (tabelul 1.1), fie in format orizontal (tabelul 1.2).

Bilant

Active

Active circulante

Imobilizari corporale

Imobilizari necorporale

Total active

Datorii

Datorii pe termen scurt

Datorii pe termen lung

Capitaluri proprii

Capital

Rezerve

Total datorii si Capitaluri proprii

Tabel nr. 1.1 - Structura bilantului contabil, modelul american, format vertical

Bilant contabil

Active

Datorii

Active pe termen scurt

Disponibilitati

Creante

Stocuri

Cheltuieli in avans

Total active pe termen scurt

Imobilizari corporale

Terenuri

Constructii si echipamente, masini

Minus amortizari cumulate

Valoarea neta a constructiilor, echipamentelor, masinilor

Total imobilizari corporale

Imobilizari necorporale

Fond comercial si brevete

Total active

Datorii pe termen scurt

Furnizori

Datorii salariale si taxe

Impozitul asupra beneficiilor: de platit

Total datorii pe termen scurt

Datorii pe termen mediu si lung

Obligatiuni

Total datorii

Situatia neta

Capital

Rezerve

Total situatie neta

Total datorii si situatie neta

Tabel nr. 1.2 - Structura bilantului contabil, modelul american, format orizontal

D) Bilantul contabil, potrivit conceptiei anglo-saxone

Reglementarea contabila britanica nu contine un plan de conturi normalizat, scheme de inregistrari si de tinere a jurnalelor si registrelor contabile obligatorii. Dispozitiile "Legii societatilor comerciale" se aplica numai societatilor pe actiuni (PLC) si celor cu raspundere limitata (Ltd), carora li se impune sa prezinte actionarilor si sa publice bilantul, contul de profit si pierdere si anexa. In vederea unei corecte informari a publicului, Bursa a emis o serie de reguli specifice pentru societatile ale caror titlurisunt inscrise. Se utilizeaza cu precadere modelul de bilant vertical.

E) Bilantul contabil, potrivit concepTiei franceze

In Franta, primii pasi spre o normalizare contabila riguroasa apar incepand cu anul 1939. Adoptarea la 27.04.1982 a Planului Contabil General a condus la elaborarea planurilor contabile particulare (care vizeaza organisme specifice) si a planurilor contabile profesionale (care vizeaza sectoarele profesionale). In conformitate cu prevederile P.C.G. 1982, intreprinderile au posibilitatea sa prezinte unul dintre urmatoarele trei sisteme:

sistemul de baza (B): comporta dispozitii contabile minimale de care trebuie sa tina cont intreprinderile mari si mijlocii

sistemul abreviat sau simplificat (A): vizeaza intreprinderile de dimensiune modesta, care nu justifica recursul la sistemul de baza

sistemul dezvoltat (C): propune documente mai complete care scot in evidenta analiza datelor necesare studiului gestiunii intreprinderii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1160
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved