Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


BUGETAREA GESTIUNII ACTIVITATILOR

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micBUGETAREA GESTIUNII ACTIVITATILOR

Notiunea de buget. Clasificarea bugetelor

In perioada de tranzitie in economia de piata intreprinderile cu greu pot sa-si mentina relatia de echilibru dintre venituri si cheltuieli. Managerii vor trebui sa gaseasca metode care sa le permita sa dimensioneze si sa tina sub observatie relatia de echilibru intre venituri si cheltuieli. In acest sens consideram ca bugetul poate deveni un instrument de armonizare si mai ales de eficientizare a relatiei dintre venituri si cheltuieli in cadrul unei intreprinderi, iar bugetarea costurilor o practica economica, sistematica ce presupune desfasurarea unui proces formal de alocare a resurselor financiare in scopul realizarii unor obiectiva formulate pentru perioadele urmatoare.Bugetarea consta in inregistrarea in bugete a datelor care rezulta in urma previziunilor. Bugetele sunt expresia cantitativa a unor programe de actiune reprezentand in acceptiunea curenta un plan financiar. Prin programele de actiune sunt fixate obiectivele care urmeaza sa fie atinse acestea formulandu-se de regula in termeni de costuri, preturi, profit si rentabilitate. Bugetele sunt stabilite de regula pe un an defalcandu-se pe trimestre, luni, saptamani respectiv zile. Regulamentul de aplicare a Legii Contabilitatii nu prevede in mod explicit printre obiectivele contabilitatii de gestiune elaborarea, urmarirea si controlul bugetelor, dar in schimb acestea sunt absolut necesare in vederea cunoasterii rezultatelor si furnizarii de informatii in vederea fundamentarii deciziilor.

Elaborarea bugetelor se face din anumite considerente:

Ø      sa ajute planificarea activitatilor operationale anuale;

Ø      sa coordononeze activitatile firmei si sa asigure armonia functionala dintre acestea;

Ø      sa comunice managerilor responsabili pe centre de cheltuieli suma prognozata pe acestea;

Ø      sa motiveze managerii in atingerea scopului firmei;

Ø      sa controleze activitatile si sa evalueze performantele managerilor.

Alaturi de contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune, calculul probabilistic, statistica,gestiunea bugetara este o parte integranta a gestiuni previzionale. Controlul bugetar urmareste desfasurarea efectiva a gestiunii in vederea atingerii obiectivelor strategice. El presupune compararea permanenta a rezultatelor reale cu previziunile cuantificate ce figureaza in bugete in vederea stabilirii cauzelor abaterilor informarii conducerii de la diferite nivele ierarhice, luarii masurii colective necesare aprecierii activitatii responsabilului de buget.

Prin intermediul controlului bugetar managerii vor trebui sa determine abaterile de la nivelul previzionat a cheltuielilor efective si astfel sa ia masurile necesare in vederea inlaturarii efectelor negative in timpul cel mai scurt posibil. Controlul bugetar este propriu fiecarui fel de buget. Principalele trasaturi ale bugetelor sunt:

Ø      furnizeaza in formatia de baza "costul pentru punerea in tipare a planului de dezvoltare"

Ø      indica parametrii pe care firma trebuie sa-i realizeze in timp pentru a-si atinge obiectivele stabilite. Exemplu: nivelul vanzarilor care sa asigure profitul prevazut pentru finele trimestrului.

Ø      constituie un instrument de coordonare a activitatilor in interiorul firmei favorizand circulatia informatiei de cost si sensibilizeaza pe responsabili centrelor de cheltuieli la gestionarea faptelor.

Ø      ii obliga pe cei responsabili sa prevada consecintele deciziilor luate sau de luat bugetele constituind din acest punct o imagine de referinta, a carei orientare sta la indemana decidentilor.

Bugetele se pot clasifica dupa mai multe criterii:

A.     In functie de nivelul de activitate pentru care se elaboreaza se disting:

Ø      bugetele de cheltuieli fixe cuprind cheltuieli stabilite pentru anumit nivel de activitate productiva considerat neschimbat. Cheltuielile nu sunt influentate de oscilatiile care pot aparea pe parcursul activitatii desfasurate.

Ø      bugetele de cheltuieli flexibile cuprind cheltuielile sectorului pentru care se intocmesc in raport direct cu anumite niveluri de activitate. Ele de adapteaza modificarilor previzibile care pot surveni in volumul de activitate al intreprinderiii.

B. In functie de importanta lor se disting:

Ø      bugetele de baza: bugetele de productie

Ø      bugetele rezultante: bugetul aprovizionarii, bugetul investitiilor, bugetul trezorerie, bugetul administratiei.

Bugetele sunt legate intre ele astfel bugetul vanzarilor conditioneaza celelalte bugete intrucat la nivelul vanzarilor vor depinde cantitatile de produse care se vor realiza, investitiile care vor urma sa se realizeze. Schematic ierarhia elaborarii bugetelor se prezinta dupa cum urmeaza:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1347
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved