Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA CREDITELOR ACORDATE CLIENTELEI

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCreditele acordate de banci reprezinta creante asupra clientelei sale, persoane juridice si persoane fizice, pentru satisfacerea nevoilor temporare de finantare a acestora.
Creditele acordate :
1. In functie de durata pentru care sunt acordate :
- credite pe termen scurt -; pina la 1 an;
- credite pe termen mediu -; 1-5 ani;
- credite pe termen lung -; mai mare de 5 ani.
2. In functie de natura activitatii :
- credite acordate clientelei nefinanciare (pers. fizice si pers juridice) care desfasoara activitati comerciale si necomerciale cu exceptia celor ce desfasoara activitati de mobilizare a resurselor banesti pe piata de capital;
- creditele acordate clientelei financiare formata din societatile de investitii financiare, agentii de schimb valutar si intermediere, societatile de valori mobiliare, coop. de credit.
3. In functie de destinatia pentru care se acorda creditele clientelei nefinanciare :
- credite comerciale;
- credite de trezorerie;
- credite pentru export;
- credite pentru echipament;
- credite pentru bunuri imobiliare;
- alte credite acordate clientelei.
4. In functie de forma sub care se acorda creditele :
- avansuri in cont (cont autorizat sa aiba sold debitor in limita unui plafon);
- credite acordate sub forma de lichiditati (creditarea conturilor clientilor);
- credite de plati;
- cesiune de creanta (scontare si factoring).
5. In functie de situatia economico-financiara a debitorului :
- credite performante (standard);
- in observatie;
- credite substandard;
- credite indoielnice;
- credite pierdere.
Analiza portofoliului de credite al unei banci comerciale se realizeaza cu ajutorul tehnicilor denumite generic credit-scoring.
Documentatia pe care agentii economici o prezinta bancii in vederea obtinerii de credite cuprinde :
- cererea de acordare a creditului;
- ultimul bilant contabil si contul de profit si pierdere;
- bugetul;
- lista bunurilor materiale si a valorilor ce constituie garantii asiguratorii pentru banca;
- situatia stocurilor si cheltuielilor pentru care se solicita creditarea.Pot constitui garantii :
- depozitul bancar reprezinta o garantie materiala sub forma unei sume de bani depuse de debitor in vederea beneficierii in anumite conditii stabilite si comunicate bancii de catre debitor;
- garantia bancara - un inscris prin care o alta banca (garant) se angajeaza neconditionat si irevocabil ca in cazul in care un debitor nu va executa obligatia de a plati, suma aceasta sa fie platita de banca respectiva in favoarea bancii beneficiare;
- gajul fara deposedare -; un contract consensul in cadrul caruia bunul care constituie gajul ramine in continuare in posesia debitorului;
- gajul cu deposedare (amanet) - se constituie in situatii deosebite asupra bunurilor mobile cu valoare mare si volum mic (metale pretioase, obiecte de arta, etc.) pe baza de contract de gaj;
- ipoteca - garantie reala care nu implica deposedarea de bunul ipotecar celui ce o incheie. Pot fi ipotecate numai bunuri imobile;
- cesiunea de creanta - o conventie scrisa prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane. Partile cesiunii : cedentul -; care este creditorul care transmite creanta sa; cesionarul -; persoana catre care se transmite creanta; debitorul cedat -; debitorul creantei remise.
Pot fi cesionate creantele din livrari de bunuri, prestari servicii si executari de lucrari. Cesiunea trebuie sa fie constatata printr-un contract de cesiune incheiat intre banca si clientul care cesioneaza incasarile din livrari la intern sau extern cu titlu de garantie.

Contabilitatea creantelor sau creditelor comerciale

Creantele comerciale ale bancilor sunt rezultatul cesiunii de creante sub forma scontului si factoringului.
Scontul comercial reprezinta operatiunea prin care, in schimbul unui efect de comert (cambie, bilet la ordin), banca pune la dispozitie clientului sau valoarea efectului de comert mai putin agio fara a astepta scadenta efectului respectiv.
Factoring operatiunea prin care clientul (aderent) transfera proprietatea facturilor sale bancii (factor), aceasta avind obligatia conform contractului incheiat de a asigura incasarea creantelor aderentului aminindu-si riscul de neplata al acestuia.
Contabilitatea operatiunilor privind cesiunea de creante se tine cu ajutorul contului de gradul I
201 "creante comerciale care se dezvolta pe conturi sintetice de gradul II sI III pentru reflectarea creantelor si dobinzilor astfel : 2011 "creante comerciale" ; 20111 "scont si operatiuni asimilate" ; 20112 "factoring" ; 20119 "alte creante comerciale".
Contabilitatea creditelor de scont. Creditul de scont = diferenta dintre valoarea nominala a efectului de comert si agio.

Scontul = valoarea nominala * taxa de scont * nr. de zile * 100
360
Contabilitatea creditelor de scont este tinuta de contul 20111 " scont si operatiuni asimilate"(A).
Se debiteaza cu valoarea efectelor de comert scontate de banca la valoarea nominala (inclusiv agio perceput) in corespondenta cu 2511.
Se crediteaza cu valoarea efectelor de comert incasate in corespondenta cu 2511, 111, 121, 122.
Soldul debitor = valoarea efectelor de comert aflate in portofoliu. Dobinzile pentru creditul acordat retinut cu anticipatie se inregistreaza in contul 376 " venituri inregistrate in avans", iar comisionul in 7029 "comisioane .".
Exemplu de inregistrare determinat de operatiunile de scontare a efectelor de comert :
1. valoarea nominala a efectelor de comert scontate
20111 = 2511
2. agio perceput(taxa scontului, dobinda si comision)
2511 = %
376 "V. in avans"
7029 "com. "
3. incasarea efectelor de comert la scadenta
% = 20111
2511
111
121
122

Contabilitatea creditelor de factoring
In baza contractului incheiat si a documentelor primite societatea bancara plateste valoarea nominala a creantelor mai putin agio, fie imediat, fie la scadenta sau la incasarea creantelor.
Contabilitatea operatiunilor de factoring -; conturile: a. 20112 "factoring"(A) se debiteaza cu valoarea nominala a creantelor mobilizate in corespondenta cu conturile 25211(in care se inregistreaza facturile aprobate disponibile pentru creditare imediata) si 25212 (se inregistreaza valoarea facturilor neaprobate). Se crediteaza cu valoarea nominala a creantelor comerciale incasate in corespondenta cu 2511,121,122,111.
Soldul de b. = valoarea nominala a creantelor comerciale neincasate. b. 2521 "contul de factoring" reprezinta conturile deschise pe numele aderentului cu doua conturi de gradul II 25211 sI 25212. Sunt conturi de pasiv (P). se crediteaza cu valoarea nominala a facturilor aprobate si neaprobate si se debiteaza cu finantarea factoringului disponibil si cu finantarea factoringului dupa incasarea creantei. Sold creditor = factoring necreditat.
Exemplu : inregistrarile determinate de operatiunile de factoring :
1. Achizitionarea de facturi la valoarea nominala departajate in facturi aprobate si neaprobate :
20112 = %
25211
25212
2. finantarea factoringului disponibil, retinerea agio si a unei garantii penru riscul de neincasare :
25211 = %
2511
376
25336
3. Incasarea facturii :
% = 20112
2511
111
121
122
4. Restituirea garantiei pentru riscul de incasare dupa incasarea facturii :
25336 = 2511
5. Creantele neincasate la termen se trec trec in categoria celor restante sau indoielnice :
% = 2511
2811
2821

Contabilitatea creditelor acordate clientelei nefinanciare

Bancile comerciale pot acorda clientelei nefinanciare urmatoarele categorii de credite: a. credite de trezorerie : se acorda clientelei pe termen scurt pentru acoperirea necesarlui de lichiditati privind activitatea de exploatare : vinzari in rate, credite pentru finantarea stocurilor, credite pentru import, credite pe baza de linii globale de credit, avansuri temporare garantate cu certificate de depozit, credite acordate persoanelor fizice.
Contabilitatea creditelor de trezorerie este tinuta cu ajutorul contului 202 "credite de trezorerie", cont sintetic de gradul I care se dezvolta in doua conturi sintetice de gradul II si anume :
-2021 " credite de trezorerie";
-2027 "creante atasate".
Contul 2021 "credite de trezorerie" se dezolta la rindul sau in alte doua conturi sintetice de gradul III pentru a facilita reflectarea creantelor pe destinatii ale creditelor de trezorerie.
Contul 2027 "creante atasate" este destinat evidentierii dobinzilor calculate neajunse la scadenta.
Contul 2021 este un cont de activ.
Se debiteaza prin creditul contului 2511 "conturi curente" cu creditele de trezorerie acordate clientelei; 122 "cont de corespondent-lorro" cu creditele de trezorerie acordate clientelei prin cont de corespondent; 367 "alte stocuri sI asimilate" cu creditele acordate clientelei prin cartile de plata.
Se crediteaza prin debitul contului 2511 "conturi curente" cu creditele de trezorerie nerambursate; 541 "rezerva generala pentru risc de credit" cu sumele utilizate din rezerva generala pentru risc de credit.
Sold debitor creditele de trezorerie acordate si nerambursate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1286
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved