Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Functiile balantei de verificare

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile balantei de verificare

A. Exactitatea inregistrarilor efectuate in conturi

Reprezinta principala functie a balantei de verificare prin faptul ca asigura exactitatea inregistrarilor efectuate in conturi. Avand in vedere ca o operatiune economico-financiara este inregistrata concomitent in debitul unui cont si creditul altui cont, se asigura astfel un echilibru permanent intre totalul sumelor debitoare si totalul sumelor creditoare.B. Instrument de verificare si control

Deoarece balanta de verificare are ca principal rol verificarea corectitudinii inregistrarii operatiunilor economico-financiare, ea poate depista in acest sens inregistrarile gresite de astfel de operatiuni datorita nerespectarii dublei inregistrari, trecerii eronate a sumelor din jurnal in cartea-mare si de aici in balanta, efectuarea unor calcule gresite in formulele contabile, stabilirea eronata a rulajelor sau a soldurilor, determina inegalitati intre totalurile balantei, care se semnaleaza cu ajutorul ei, fapt ce ii confera caracterul unui instrument de verificare si control.

Astfel, prin acest tablou se constata si verifica exactitatea inregistrarii din contabilitatea curenta, prin existenta egalitatii permanente dintre totalurile sale, avand rolul unui instrument de reglare a inregistrarii operatiilor econoomice si financiare in conturi.

Chiar daca activitatea de inregistrare in contabilitate a tranzactiilor se realizeaza prin intermediul computerelor, care sporeste gradul de exactitate a calculelor aritmetice, functia de control se justifica, iar corelatiile dintre elementele componente ale balantei de verificare reprezinta chei de control ale activitatii desfasurate.

C. Functia de concordanta intre conturile sintetice si cele analitice

Aceasta functie se refera la concordanta dintre conturile analitice si cele sintetice. Realizarea acestei functii devine posibila prin aceea ca pentru fiecare cont sintetic desfasurat pe conturi analitice se intocmeste cate o balanta de verificare a conturilor analitice, cu ajutorul careia se controleaza exactitatea inregistrarilor efectuate in conturile sintetice prin concordantele care trebuie sa existe intre conturile analitice si contul sintetic la care se refera, cu privire la soldurile initiale, rulajele si soldurile finale.

De asemenea, balanta de verificare face legatura dintre cont si bilant. Contul furnizeaza informatii de detaliu asupra fiecarui element patrimonial de activ si pasiv, iar bilantul furnizeaza informatii generalizatoare asupra activitatii de ansamblu a unitatii patrimoniale. Rezultatul final al acestei corelatii se concretizeaza in faptul ca datele din bilant reprezinta soldurile finale ale connturilor de activ si de pasiv preluate din balanta de verificare si grupate conform necesitatilor de intocmire a bilantutui.D. Functia de grupare si centralizare

Din punct de vedere al puterii informationale indeplineste functia de grupare si de centralizare a datelor inregistrate in conturi. Compararea si centralizarea datelor contabile cu ajutorul balantei de verificare ofera conducerii unitatii patrimoniale posibilitatea de a cunoaste volumul si natura modificarilor intervenite in structura elementelor patrimoniale, atat in perioada curenta de gestiune cat si in perioadele precedente, situatia debitorilor si creditorilor, a cheltuielilor si a rezultatelor financiare ale intreprinderii la un moment dat si in dinamica lor etc., in vederea elaborarii previziunilor necesare luarii deciziilor pentru perioadele viitoare. Deci, cu ajutorul balantei de verificare se centralizeaza intreaga activitate economico-financiara a unitatilor patrimoniale, care a fost reflectata pe conturi distincte, oferind astfel informatii de ansamblu asupra tuturor mijloacelor economice aflate in administrarea operativa a acestora si asupra activitatii dintr-o anumita perioada de gestiune.

E. Functia de analiza activitatii economico-financiare

Aceasta functie presupune analiza informatiilor din fiecare cont in parte, din grupe de conturi si pe total, a datelor initiale si finale. Prin acest mecanism se pot stabili schimbarile produse in marimea si structura elementelor patrimoniale, clasificarea elementelor dupa natura si destinatia lor, urmarirea miscaarilor si verificarea realizarii indicatorilor economico-financiari planificati pentru exercitiul financiar curent.

In acest mod balanta de verificare joaca un rol important in analiza situatiei economico-financiare intre doua perioade de gestiune sau exercitii financiare prin intermediul bilantului contabil. Balanta de verificare reprezinta instruumentul care furnizeaza informatiile necesare managementului intreprinderii pentru luarea unor decizii curente in activitatea acesteia.

De aici se desprinde urmatoarea concluzie, si anume ca balanta de verificare prezinta in principal ofunctie de control care este indeplinita prin intermediul altor functii secundare, si anume acelea de grupare si de centralizare a datelor inregistrate in conturi si de analiza a activitatii economico-financiare, realizand concordanta dintre conturile analitice si cele sintetice, precum si legatura dintre cont si bilant.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved