Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR IN CURS

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea imobilizarilor in curs

Imobilizarile in curs sau neterminate pana la sfarsitul lunii de referinta si in mod deosebit pana la incheierea exercitiului se urmaresc in contabilitate cu ajutorul a doua conturi sintetice de gradul I, 230 'Imobilizari necorporale in curs' si 231 'Imobilizari corporale in curs', conturi care constituie o grupa distincta in cadrul clasei a 2-a 'Conturi de imobilizari' din planul de conturi general. Aceste conturi au functia contabila de activ, iar soldul final debitor reprezinta imobilizarile al caror ciclu de fabricatie nu este finalizat, inscriindu-se in bilantul contabil in posturi distincte, la valoarea neta (costul efectiv diminuat cu provizioanele constituite), in subgrupele de imobilizari necorporale si respectiv corporale.Pentru organizarea contabilitatii imobilizarilor analizate se are in vedere si contul 293 'Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor in curs', cu analitice deschise pe cele doua categorii de imobilizari amintite. Acest cont are functia contabila de pasiv, reflecta in credit constituirea sau suplimentarea provizioanelor pentru deprecierea imobilizarilor in curs, iar in debit diminuarea sau anularea acestor provizioane. Soldul final poate fi creditor si se deduce din costul efectiv al imobilizarilor in curs in vederea obtinerii valorilor ce se inscriu in bilantul contabil.

Contul 230 'Imobilizari necorporale in curs' oglindeste in debit costul de achizitie aferent proiectelor sau altor lucrari de natura imobilizarilor necorporale facturate de terti, avansurile acordate acestora, valoarea lucrarilor executate in regie si imobilizarile necorporale in curs aduse ca aport la capital, creditandu-se conturile specifice acestor modalitati de intrare in patrimoniu (404, 512, 721 si respectiv 456).

In creditul contului analizat se inregistreaza valoarea imobilizarilor necorporale finalizate si receptionate, precum si avansurile acordate anterior furnizorilor si care diminueaza sau anuleaza, dupa caz, obligatiile fata de aceste unitati, debitandu-se conturile care asigura urmarirea acestor categorii de elemente patrimoniale (203, 205, 208 si respectiv 404).

Pentru imobilizarile necorporale care, din cauze de natura obiectiva, nu se pot finaliza sau altfel spus are loc un esec, cheltuielile efectuate se suporta din provizioanele constituite in acest scop si reflectate in creditul contului 293 'Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor in curs', prin corespondenta cu debitul contului 681 “Cheltuieli de exploatare privind amortizarile si provizioanele”. Cheltuielile in cauza se vor inregistra, pe de o parte, in debitul contului 6728 'Alte cheltuieli exceptionale privind operatiile de capital' si creditul contului 230 'Imobilizari necorporale in curs', iar pe de alta parte se va debita contul 293 'Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor in curs' prin corespondenta cu creditul contului 7813 'Venituri din provizioane pentru deprecierea imobilizarilor'.

Exemplu:

Se construieste, in antrepriza, un laborator de cercetare, cunoscandu-se urmatoarele elemente: avansul acordat furnizorului, de 5.000.000 lei, valoarea lucrarilor facturate pana la sfarsitul exercitiului, de 20.000.000 lei, si valoarea lucrarilor executate in exercitiul urmator, de 30.000.000 lei. Pe baza extrasului de cont, a procesului verbal de constatare si a celui de receptie finala se inregistreaza operatiile economice care se prezinta in continuare.

a.      a. Acordarea avansului catre constructor:

Imobilizari necorporale in curs

Conturi la banci in lei

5.000.000 lei

Precizare:

Antreprenorii de lucrari imobiliare, care in mod legal primesc avansuri de la beneficiari, pot sa opteze pentru plata TVA la efectuarea lucrarilor, in conditiile aprobate prin hotarare de Guvern, ceea ce avem in vedere pentru asemenea operatii.

b. Lucrari facturate de constructor pana la sfarsitul exercitiului:

Imobilizari necorporale in curs

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

23.800.000 lei

20.000.000 lei

3.800.000 lei

c. Decontarea obligatiei fata de constructor, diminuandu-se avansul acordat anterior si efectuandu-se un virament pentru diferenta datorata de 18.800.000 lei (23.800.000 - 5.000.000 lei):

Furnizori de imobilizari

Imobilizari necorporale in curs

Conturi la banci in lei

23.800.000 lei

5.000.000 lei

18.800.000 lei

d. Lucrari executate si facturate de constructor in exercitiul urmator:

Imobilizari necorporale in curs

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

35.700.000 lei

30.000.000 lei

5.700.000 lei

e. Decontarea sumei datorate furnizorului:

Furnizori de imobilizari

Conturi la banci in lei

35.700.000 lei

f. Finalizarea si darea in folosinta a laboratorului:

Cheltuieli de cercetare si dezvoltare

Imobilizari necorporale in curs

50.000.000 lei

Contul 231 'Imobilizari corporale in curs' reflecta in debit investitiile in curs de executie realizate in regie proprie sau facturate de terti si pe cele aportate de intreprinzatorul individual sau de asociati, precum si avansurile acordate furnizorilor de imobilizari, creditandu-se conturile care asigura urmarirea in contabilitate a acestor elemente patrimoniale (722, 404, 108, 456 si respectiv 512).

De asemenea, in debit, la analiticul 231.1 “Diferente din reevaluarea imobilizarilor corporale in curs, de natura cladirilor si constructiilor speciale” a oglindit la data de 31.12.1998, pe baza reglementarii amintite, diferentele rezultate din actualizarea valorii acestei categorii de imobilizari, prin creditul contului 105.05 “Diferente din reevaluarea imobilizarilor corporale in curs privind cladirile si constructiile speciale”. La inceputul anului 1999, analiticul deschis la contul de imobilizari in curs (231.1) s-a creditat prin debitul acestui cont sintetic (231), asigurandu-se astfel actualizarea valorii contabile a imobilizarilor in curs supuse reevaluarii.

In creditul contului prezentat se inscrie atat valoarea imobilizarilor corporale receptionate si puse in functiune, cat si avansurile justificate (decontate) de furnizori, prin corespondenta cu debitul conturilor 212 'Mijloace fixe' si 2112 'Amenajari de terenuri' si respectiv 404 'Furnizori de imobilizari'.

Evidenta analitica se organizeaza pe fiecare obiect si complex de obiecte care sunt destinate sa devina mijloace fixe independente, iar investitiile corporale in curs sunt asimilate cu aceste imobilizari corporale si se amortizeaza in masura in care sunt puse in functiune, total sau partial, fara a fi intocmite documentele de inregistrare ca mijloace fixe. In acest scop se au in vedere cotele de amortizare corespunzatoare grupelor in care se vor inregistra ulterior ca mijloace fixe.

Pentru imobilizarile corporale, ca de altfel si pentru cele necorporale, care se executa in regie proprie, toate cheltuielile care se efectueaza se colecteaza in debitul conturilor din clasa 6 'Conturi de cheltuieli', prin corespondenta cu creditul conturilor care arata natura consumurilor sau felul resurselor utilizate, cum sunt cele privind stocurile, tertii, trezoreria s.a. Ulterior (lunar, trimestrial sau anual), costul efectiv al lucrarilor executate , indiferent de stadiul de executie al obiectivului de investitii, se deconteaza prin transformarea lor in venituri si aceasta pentru a contrabalansa cheltuielile colectate si implicit pentru a nu influenta rezultatul exercitiului.

Exemple:

l. Se construieste, in regie proprie, o cladire destinata unei sectii de productie in valoare totala de 100.000.000 lei, din care: 70.000.000 lei in primul an (N) si 30.000.000 lei in exercitiul urmator (N+l). Pe baza datelor din contabilitatea de gestiune, a procesului verbal de constatare, a celui de receptie definitiva si a notei de contabilitate se inregistreaza operatiile economice care se redau in continuare:   

a. Reflectarea in contabilitate a lucrarilor executate pana la sfarsitul primului exercitiu (N):

Imobilizari corporale in curs

Venituri din productia de imobilizari corporale

70.000.000 lei

b. Oglindirea in contabilitate a lucrarilor de constructii executate de exercitiul N + 1:

Imobilizari corporale in curs

Venituri din productia de imobilizari corporale

30.000.000 lei

c. Receptionarea si darea in folosinta a mijlocului fix obtinut:

Constructii

Imobilizari corporale in curs

100.000.000 lei

Precizare:

Pentru mijloacele fixe care se obtin in cadrul productiei proprii, de regula, nu se inregistreaza TVA colectata.

Totodata, se retine ca agentii economici platitori de TVA, pentru ceea ce achizitioneaza in vederea realizarii productiei proprii isi exercita dreptul de deducere pentru TVA aferenta. La randul lor, neplatitorii de asemenea impozit indirect majoreaza costul de achizitie cu TVA facturata de furnizori.

2. Se achizitioneaza un mijloc de transport in valoare de 20.000.000 lei, exclusiv TVA, acordandu-se in prealabil un avans de 5.000.000 lei. Pe baza extrasului contului de disponibil in lei, a procesului de receptie si a notei de contabilitate se inregistreaza operatiile economice aferente, astfel:

a. Acordarea avansului solicitat de unitatea furnizoare:

Imobilizari corporale in curs

Conturi la banci in lei

5.000.000 lei

b. Receptionarea mijlocului de transport achizitionat:

Mijloace de transport

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

24.400.000 lei

20.000.000 lei

4.400.000 lei

c. Decontarea sumei datorate furnizorului si diminuarea avansului inregistrat anterior:

Furnizori de imobilizari

Imobilizari corporale

in curs

Conturi la banci in lei

24.400.000 lei

5.000.000 lei

19.400.000 lei

3. Asociatii unei societati comerciale subscriu si predau la capitalul social un utilaj complex in valoare de 40.000.000 lei, utilaj care necesita operatii de instalare si probe tehnologice in valoare totala de 10.000.000 lei. Pe baza contractului de societate, a procesului verbal de receptie, a datelor din contabilitatea de gestiune si a notei de contabilitate se inregistreaza operatiile economice care se prezinta in continuare.

a. Subscrierea aportului la capitalul social:

Decontari cu asociatii privind capitalul

Capital subscris nevarsat

40.000.000 lei

b. Primirea si receptionarea utilajului:

Imobilizari corporale

in curs

Decontari cu asociatii privind capitalul

40.000.000 lei

c. Includerea in costul efectiv al utilajului a cheltuielilor cu instalarea si probele tehnologice:

Imobilizari corporale in curs

Venituri din productia de imobilizari corporale

10.000.000 lei

d. Receptionarea si darea in folosinta a utilajului la costul efectiv total de 50.000.000 lei (debitul contului 231 'Imobilizari corporale in curs'):

Echipamente tehnologice

Imobilizari corporale in curs

50.000.000 lei

e. Majorarea capitalului varsat corespunzator aportului in natura predat de asociati:

Capital subscris nevarsat

Capital subscris varsat

40.000.000 leiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1150
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved