Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND DECONTARILE CU ASIGURARILE SI PROTECTIA SOCIALA

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiilor privind decontarile cu asigurarile si protectia sociala

In sfera acestor operatii se includ contributiile institutiei la asigurari sociale, contributia personalului la asigurarile sociale de sanatate, contributia intreprinderii si a personalului la fondul de somaj.a) Contributia la asigurarile sociale (CAS)

Contributia unitatii la asigurarile sociale (CAS) genereaza datorii si creante pentru unitatile care utilizeaza forta de munca pe baza contractului individual de munca si a celui colectiv precum si persoanele fizice si juridice care au angajat forta de munca cu conventie de prestari de servicii si care nu au carte de munca.

Contributia pentru asigurari sociale se determina astfel:

CAS = fondul total de salarii x cota de impunere

Contributia angajatilor la asigurarile sociale, se aplica la total drepturi cu caracter permanent. Ea este suportata de catre personalul cu statut de salariat fiind retinuta si achitata de catre unitate bugetului asigurarilor sociale.

Contributia personalului pentru asigurarile sociale nu se retine:

- persoanelor care presteaza servicii sau executa lucrari pe baza de contracte civile si efectueaza alte categorii de lucruri care nu au la baza contracte de munca reglementate, ca atare, prin legislatia muncii;

- de la salariatii, pe perioade nelucrate si consemnate ca atare in carnetul de munca, pe perioade care, prin urmare, nu constituie vechime in munca utila la pensie.

b) Contributia la asigurarile sociale de sanatate

Fondul de asigurari sociale de sanatate este constituit din contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorate si varsate de angajatori si din contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorate si suportate de asigurati.

Contributia angajatorului la fondul de asigurari sociale de sanatate se aplica asupra fondului de salarii, inclusiv asupra veniturilor obtinute de persoana fizica pentru munca prestata in baza unei conventii civile de prestari civile, precum si asupra sumelor platite de angajator din fondurile proprii reprezentand indemnizatiile de concedii medicale.

Contributia angajatilor la fondul de asigurari sociale de sanatate aplicata la total drepturi realizate de angajatii cu carte de munca si de catre colaboratori, pe baza conventiei civile, venitului general impozabil, veniturilor individuale ale pensionarilor, veniturilor impozabile ale liber profesionistilor, ajutorului de somaj, ajutorului de integrare profesionala, alocatiei de sprijin.

c) Contributia la fondul de somaj

Contributia la fondul de somaj se datoreaza de agentii economici romani si straini cu sediul in Romania care angajeaza pe baza de contract de munca, personal roman. Suma datorata de unitatea economica se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra venitului brut efectiv realizat de personal, respectiv asupra fondului de salarii realizat lunar, ii valoare bruta.

Contributia salariatilor la fondul de somaj se determina prin aplicarea unui procent asupra venitului brut efectiv realizat de personal.

d) Contributia unitatii pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este calculata in cota de 0,75% din fondul de salarii realizat, din care se vor suporta indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

e) Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza de catre angajatori in cote stabilite de la 0,5% la 4% aplicate asupra fondului de salarii brut lunar, in functie de clasa de risc in care se incadreaza activitatea economica principala.

f) Comisionul datorat de unitate Inspectoratului Teritorial de Munca calculat astfel: 0,75% din fondul de salarii realizat pentru completarea carnetelor de munca sau 0,25% din fondul de salarii realizat pentru verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor.

g) Impozitul pe salarii - stabilit in cota unica de 16% , avand ca baza de calcul salariul impozabil.

Contul 431 "Asigurari sociale"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv si evidentiaza decontarile privind contributia unitatii la asigurarile sociale precum si contributia personalului la asigurarile sociale. Soldul creditor reprezinta sumele datorate la asigurarile sociale.

Contul 437 "Ajutor de somaj"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv si evidentiaza decontarile privind ajutorul de somaj datorat de unitate precum si de salariati. Soldul contului este creditor si reprezinta sumele datorate de unitate si de salariati pentru constituirea fondului de somaj.

Contul 438 "Alte datorii si creante sociale"

- dupa functia contabila este un cont bifunctional, utilizat pentru evidenta altor datorii/creante privind asigurarile sociale. Soldul contului reprezinta alte datorii sau creante sociale.

Contul 444 "Impozitul pe venituri de natura salariilor"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidenta datoriilor privind impozitul pe venituri de natura salariilor, retinut din veniturile salariale si virat bugetului. Soldul creditor reprezinta datoriile entitatii privind impozitul pe veniturile de natura salariilor.

Tipurile de inregistrari determinate de operatiile privind decontarile cu asigurarile sociale si protectia sociala sunt:

contributia unitatii pentru asigurarile sociale:

(Cheltuieli privind contributia unitatii la asigurarile sociale)

(Contributia unitatii la asigurarile sociale)

contributia unitatii la asigurarile sociale de sanatate:

(Cheltuieli privind contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate)

(Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate)

sumele datorate de unitate pentru constituirea fondului de somaj:

(Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj)

(Contributia unitatii la fondul de somaj)

contributia entitatii pentru accidente de munca si boli profesionale:(Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala)

(Alte datorii sociale)

comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca:

(Cheltuieli privind comisioanele si onorariile)

(Alte datorii in legatura cu personalul)

contributia personalului la asigurarile sociale:

(Personal salarii datorate)

(Contributia personalului la pensia suplimentara)

sumele datorate de catre personal pentru constituirea fondului de somaj:

(Personal salarii datorate)

(Contributia personalului la fondul de somaj)

contributia angajatilor la asigurarile sociale de sanatate:

(Personal salarii datorate)

(Contributia angajatilor pentru

asigurarile sociale de sanatate)

impozitul pe venituri de natura salariilor:

(Personal salarii datorate)

(Impozitul pe venituri de natura salariilor)

achitarea tuturor contributiilor:

(Contributia unitatii la asigurarile sociale)

4313

(Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate)

(Contributia unitatii la fondul de somaj)

(Alte datorii sociale)

(Alte datorii in legatura cu personalul)

(Contributia personalului la pensia suplimentara)

4372

(Contributia personalului la fondul de somaj)

4314

(Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate)

(Impozitul pe venituri de natura salariilor)

(Conturi la banci in lei)

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1034
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved