Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIUNILOR CU TVA

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA OPERATIUNILOR CU TVA

1.ORGANIZAREA CONTABILITATII PRIVIND TVA – DOCUMENTEAceste documente sunt urmatoarele:

- factura;

- dispozitia de livrare;

- aviz de insotire a marfii;

- chitanta fiscala;

- jurnal de vanzari;

- jurnal pentru cumparari;

- borderou de vanzare-incasare.

Factura are trei exemplare (1 – albastru, 2 – rosu, 3 – verde ) si serveste ca :

- document pe baza caruia se deconteaza contravaloarea marfurilor prelucrate, serviciilor prestate;

- document de insotire a marfurilor pe timpul transportului;

- document de incarcare in gestiunea patrimoniului;

- document justificativ de inregistrare in contabilitatea furnizorului si cumparatorului.

Factura se intocmeste de compartimentul desfacere sau de alt compartiment, pe baza dispozitiei de livrare, avizului de insotire a marfii sau a altor documente care atesta executarea lucrarii sau prestarea serviciului.

In cazul in care factura nu se poate intocmi in momentul livrarii marfurilor respective, acestea sunt insotite de avizul de insotire al marfii, al carui numar se trece ulterior pe factura.

Dispozitia de livrare – este un document care circula numai la furnizor.Serveste ca document pentru eliberarea valorilor materiale din gestiune in vederea vanzarii si ca document pe baza caruia se intocmeste avizul de insotire a marfii si factura.

Avizul de insotire al marfii – serveste ca document de insotire al marfurilor pe timpul transportului, ca document de baza la intocmirea facturii si ca document de primire in gestiunea cumparatorului. Se intocmeste in doua exemplare, unul ramane la furnizor, iar celalaltpleaca cu marfa la cumparator.

Chitanta fiscala – serveste ca document justificativ privind cupararea unor produse sau prestarii unor servicii, in conditiile in care nu se intocmeste factura si ca document justificativ de inregistrare in contabilitate. Ea se intocmeste in doua exemplare de actre vanzator pentru produsele livrate, respectiv serviciile prestate in situatia in care dispozitiile legale nu prevad obligatia fiscala de emitere a facturii.

Jurnalul de vanzari – serveste ca registru jurnal auxiliar pentru inregistrarea vanzarilor de valori materiale sau prestarii de servicii; ca document de stabilire lunara a TVA colectata; ca document de control pentru operatiunile de vanzari inregistrate in contabilitate.

Se intocmeste intr-un singur exemplar, cu pagini numerotate in care se inscriu zilnic fara stersaturi si spaii neutilizate elementele necesare determinarii TVA colectata.Jurnalul serveste compartimentului financiar-contabil pentru inregistrarea in conturile contabile pentru confruntari, fiind intocmit la acelasi compartiment pe baza documentelor tipizate privind vanzarile de marfuri si prestarile de servicii. El ramane in acest compartiment.

Jurnalul pentru cumparari – serveste ca registru lunar auxiliar pentru inregistrarea cumpararilor de valori materiale si a serviciilor prestate de terti; ca document de stabilire lunara a TVA deductibila; ca document de control al operatiunilor de aprovizionare, receptia serviciilor efectuate de terti, inregistrate in contabilitate. Similar registrului pentru vanzari, se intocmeste si ramane in contabilitate.

Borderoul de vanzari (incasari) este utilizat ca document de inregistrare zilnica a vanzarilor realizate de unitate, la inregistrarea vanzarilor in registru pentru vanzari si la stabilirea TVA colectata. Documentul se intocmeste intr-un singur exemplar, la compartimentul financiar-contabilitate, pe baza monetarelor sau borderourilor bonurilor de vanzare, a notelor de plata, centralizatoarelor vanzarilor pe ospatari, centralizatorului revanzarilor cu plata in rate, borderoului de decontare a prestatiilor, etc. Se intocmeste si ramane la compartimentul financiar-contabilitate.

SISTEMUL DE CONTURI UTILIZAT PENTRU EVIDENTA TVA

Contabilitatea TVA este organizata cu contul sintetic de gradul I 442 – TVA care este dezvoltat pe 5 sintetice de gradul II:

4423 → TVA de plata (P);

4424 → TVA de incasat (A);

4426 → TVA deductibila (A);

4427 → TVA colectata (P);

4428 → TVA neexigibila (bifunctional).

TVA deductibila se preia din facturile furnizorilor pentru aprovizionarile facute de unitate.

TVA colectata se preia din facturile emise de unitate, aferente vanzarilor (sau din chitante fiscale).

TVA de plata se calculeaza ca diferenta intre TVA colectata mai mare decat TVA deductibila.

TVA de incasat se calculeaza ca diferenta intre TVA deductibila mai mare decat TVA colectata.

TVA neexigibila este aferenta cumpararilor sosite fara factura respectiv vanzarilor fara factura, cat si cumpararilor si vanzarilor cu plata in rate.

Contul 4423 – tine evidenta TVA pe care unitatea o are de platit la bugetul de stat. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu diferenta intre TVA colectata mai mare decat TVA deductibila prin debitul contului 4427.

Se debiteaza cu ocazia achitarii obligatiei fata de buget prin creditul contului 5121. Soldul contului este creditor si reflecta obligatia catre buget privind plata TVA.

Contul 4424 – tine evidenta TVA de recuperat sau de incasat de la bugetul de stat. Se debiteaza la sfarsitul lunii cu diferenta dintre TVA deductibila mai mare decat TVA colectata prin creditul contului 4426. Se crediteaza cu ocazia recuperarii banilor de la buget prin debitul contului 5121 sau cu ocazia compensarii sumelor de incasat cu sumele de plata aferente TVA prin debitul contului 4423. Soldul contului este debitor si reflecta creanta unitatii fata de bugetul statului pentru TVA de incasat.

Contul 4426 – tine evidenta TVA aferenta facturilor emise de catre furnizori. Se debiteaza cu ocazia inregistrarii cumpararilor, achizitiilor, prin conturile 401 „Furnizori” si 404 „Furnizori de imobilizari”. Se mai debiteaza prin creditul contului 4428 „TVA neexigibila” devenita deductibila in luna curenta. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu TVA deductibila mai mare decat TVA colectata prin debitul contului 4424. De regula nu are sold.

Contul 4427 – reflecta TVA aferenta vanzarilor, prestatiilor de servicii efectuate de unitate catre clienti. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu TVA preluata din facturile emise de unitate prin debitul contului „Clienti”. Se mai crediteaza cu TVA neexigibila devenita colectata in luna curenta prin debitul contului 4428. Se debiteaza la sfarsitul lunii prin contul 4426 si 4423. De regula nu are sold.

Contul 4428 – tine evidenta vanzarilor si cumpararilor in rate, cat si vanzarilor si cumpararilor fara facturi. Se debiteaza TVA aferenta cumpararilor in rate prin creditul conturilor 401 si 404. Se mai debiteaza prin creditul contului 408 „Furnizori facturi nesosite”. Se mai debiteaza prin creditul contului 4427 pentru TVA aferenta vanzarilor in rate sau fara facturi devenita exigibila in luna curenta. Se crediteaza cu ocazia livrarilor de bunuri, prestari de servicii pentru clientii pentru care nu s-au intocmit facturi prin debitul contului 418 „Clienti – facturi de intocmit”. Se mai crediteaza pentru vanzarile cu plata in rate prin debitul contului 411 si se mai crediteaza prin debitul contului 4426 cu TVA neexigibila devenita deductibila in luna curenta. Soldul debitor reflecta TVA neexigibila aferenta vanzarilor.

3. CONTABILITATEA OPERATIILOR CU TVA

3.1. EXEMPLE NUMERICE PRIVIND INREGISTRARILE CONTABILE CU TVA

a.) SC TEAM SRL se aprovizioneaza cu materii prime in valoare de 346 lei, TVA 19 %.

„Materii prime”

„Furnizori”

411.74 lei

346.00 lei

„TVA deductibila”

65.74 lei

b.) Se face plata furnizorului dintr-un credit pe termen scurt.

„Furnizori”

„Credite bancare pe termen scurt”

411.74 lei

Se inregistreaza obligatia de plata a consumului de energie electrica pe baza facturii primite de la furnizor in valoare de 79 lei, TVA 19 %.

„Cheltuieli privind energia si apa”

„Furnizori”

94.01 lei

79.00 lei

„TVA deductibila”

15.01 lei

a.) Se inregistreaza intrarea in patrimoniu a unui mijloc fix, pe baza Avizului de Expeditie. Valoarea de intrare este de 653 lei, TVA 19 %.

„Constructii”

„Furnizori-facturi nesosite”

777.07 lei

653.00 lei

„TVA neexigibila”

124.07 lei

b.) Dupa trei zile se primeste factura de la furnizorul de imobilizari.

„Furnizori-facturi nesosite”

„Furnizori de imobilizari”

777.07 lei

„TVA deductibila”„TVA neexigibila”

124.07 lei

c.) Se plateste furnizorului de imobilizari suma pe baza unui efect comercial.

„Furnizori de imobilizari”

„Efecte de platit pentru imobilizari”

777.07 lei

a.) Societatea vinde produse finite pe baza Avizului de Expeditie avand in vedere:

pretul de inregistrare 520

pretul de vanzare 800

TVA 19 %.

Scaderea din gestiune:

„Variatia stocurilor”

„Produse finite”

520.00 lei

Inregistrarea veniturilor:

„Clienti-facturi de intocmit”

„Venituri din vanzarea produselor finite”

9500 lei

800.00 lei

„TVA colectata”

1500 lei

b.) Dupa doua zile se inregistreaza intocmirea facturii.

„Clienti”

„Clienti-facturi de intocmit”

9500 lei

c.) Dupa o saptamana incaseaza 50 % din suma datorata, iar pentru diferenta primeste un efect comercial.

„Conturi la banci in lei”

„Clienti”

9500 lei

476.00 lei

„Efecte de primit”

476.00 lei

d.) A doua zi societatea a incasat de la banca efectul comercial.

„Conturi la banci in lei”

„Efecte de primit”

476.00 lei

a.)   Societatea vinde produse finite la un pret de vanzare de 33 lei, TVA 19 %, cu termen de decontare peste trei saptamani.

„Clienti”

„Venituri din vanzarea produselor finite”

39.27 lei

33.00 lei

„TVA colectata”

6.27 lei

b.)   Unitatea primeste de la un client un efect comercial cu termen de decontare peste trei saptamani.

„Efecte de primit”

„Clienti”

39.27 lei

c.)   Unitatea inmaneaza bancii efectul de primit a doua zi si de aceea acorda bancii o taxa de scont calculata prin aplicarea cotei de 2 % asupra sumei de incasat.

„Conturi la banci in lei”

„Efecte de primit”

39.2700 lei

38.4846 lei

„Cheltuieli privind sconturile acordate”

0.7854 lei

a.) Societatea cedeaza un mijloc fix la un pret de vanzare de 1930 lei, TVA 19 % .

„Debitori diversi”2296.70 lei

1930.00 lei

„TVA colectata”

366.70 lei

b.) Dupa doua zile primeste de la cumparator un efect comercial pe care il incaseaza la scadenta.

„Efecte de primit”

„Debitori diversi”

2296.70 lei

a.) Societatea achizitioneaza materii prime in valoare de 680.00 lei, TVA 19 %.

„Stocuri de materii prime si materiale”

„Furnizori”

809.20 lei

680.00 lei

„TVA deductibila”

129.20 lei

b.) Pentru stingerea datoriei societatea inmaneaza furnizorului un efect comercial .

„Furnizori”

„Efecte de primit”

809.20 lei

Exemplele numerice prezentate mai sus prezinta si balanta de verificare in anexa nr.1.

ALTE EXEMPLE NUMERICE PRIVIND INREGISTRARILE CONTABILE CU TVA.

a.) Societatea se aprovizioneaza cu materiale de la diversi furnizori, valoarea facturii fiind 200.00 lei, TVA 19 %.

Pret = 200

TVA = 38

Total factura = 238

„Materii prime”

„Furnizori”

238.00 lei

200.00 lei

„TVA deductibila”

38.00 lei

Concomitent se inregistreaza in jurnalul pentru cumparari.

TVA deductibila

b.) Tot in luna curenta societatea cumpara un calculator de 300.00 lei plus TVA.

„Constructii”

„Furnizori de imobilizari”

357.00 lei

300.00 lei

„TVA deductibila”

57.00 lei

c.) Societatea emite in luna curenta facturi pentru vanzarea unor produse finite, pret de vanzare 1000.00 lei plus TVA.

„Clienti”

„Venituri din vanzarea produselor finite”

1190.00 lei

1000.00 lei

„TVA colectata”

190.00 lei

Concomitent se inregistreaza in jurnalul pentru vanzari.

TVA colectata57.00

d.) Tot in luna curenta societatea presteaza un serviciu pentru un tert pentru suma de 30.00 lei plus TVA.

„Clienti”

„Venituri din lucrari executate si servicii prestate”

35.70 lei

30.00 lei

„TVA colectata”

5.70 lei

TVA colectata > TVA deductibila

195.70 – 95.00 = 100.70 TVA de plata catre buget, deoarece in cursul lunii societatea a platit TVA in valoare de 95.00, dar a incasat de la clienti TVA de 195.70.

„TVA de recuperat”

„TVA deductibila”

195.70 lei

95.00 lei

„TVA de plata”

100.70 lei

Se deschide contul 4423 care se debiteaza in momentul achitarii obligatiei fata de bugetul statului.

Societatea realizeaza in cursul lunii de referinta urmatoarele vanzari si cumparari:

- Vinde marfuri la pret 200.00 lei plus TVA

„Clienti”

238.00 lei

200.00 lei

„TVA colectata”

38.00 lei

- Vinde o licenta la valoarea de 100.00 lei plus TVA

„Clienti”

119.00 lei

100.00 lei

„TVA colectata”

19.00 lei

- Se inregistreaza o factura pentru cumparare de marfa, pret de cumparare 500.00 lei plus TVA.

„Marfuri”

„Furnizori”

595.00 lei

500.00 lei

„TVA deductibila”

95.00 lei

Dupa confruntarea jurnalelelor de vanzari si cumparari, se regleaza situatia TVA: TVA deductibila > TVA colectata

95.00 – 57.00 = 38.00 valoare TVA de incasat de la buget.

Deoarece in luna respectiva societatea a platit indirect catre buget suma de 95.00 si a incasat 57.00, rezulta ca ramane de recuperat suma de 38.00 lei.

„TVA colectata”

„TVA deductibila”

95.00 lei

57.00 lei

„TVA de recuperat”

38.00 lei

Debitul contului 4424 ne arata suma pe care unitatea este in drept sa o primeasca de la buget.

In acest sens societatea are doua posibilitati de reglare: emite cerere de rambursare catre fisc si bugetul ii restituie suma respectiva; se compenseaza TVA de incasat din luna de referinta cu TVA de plata din lunile urmatoare.

„TVA de plata”

„TVA de recuperat”

76.00 lei

38.00 lei

„Conturi la banci in lei”

38.00 lei

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 990
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site